Strona główna
Galeria
Forum
Artykuły
Wyślij
Moduły
Rozmaitości
e-Wędkarstwo
Czy wiesz, że...
"12 ręcznie wiązanych much za dolara" - tej treści ogłoszenie ukazało się w jednej z gazet ("Casper") w Woyoming, w 1961 roku. Jego autorem był Dick Cabela. Dziś Cabela's jest największą firmą wysyłkową sprzętu wędkarskiego.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

UŻYTKOWNICY
 Goscie 465
 Zalogowani 0
 Wszyscy 465

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
spining: [quote:4936f0387f="Krz ysztof46"]Witam Podziwiam was Panowie za ...(2355) May 19, @ 13:58:10

spining: Fajny wypad Lecek. Supraśl to ciekawa rzeka a kropki urokliwe ...(2355) May 19, @ 13:56:09

Krzysztof46: Witam Podziwiam was Panowie za wytrwałość na forum gdzie prawie ...(2355) May 17, @ 23:45:15

lecek: Majówka na Podlasiu. Działka nad Supraślem. Odcinek "górski". Jed ...(2355) May 05, @ 14:28:46

mario_z: Lecku super połowione, ja czekam na pierwszego maja :mrgreen ...(2355) Apr 27, @ 21:01:38

lecek: Sezon kleniowy 2025 otwarty. Byłem już na Wkrze, jednak bez sukce ...(2355) Apr 27, @ 16:12:00

mario_z: Normalnie nie wierzę :eek :eek :eek Dobrze, że chociaż póź ...(2355) Apr 01, @ 09:28:18

krzysztofCz: Normalnie nie wierzę :eek :eek :eek Dobrze, że chociaż póź ...(2355) Mar 26, @ 18:32:02

mario_z: Nie było mnie troszkę więc zdam małą relację. Sezon podlodowy zak ...(2355) Mar 25, @ 08:36:32

krzysztofCz: I tak trzymaj... najważniejsze pozytywne myślenie k Ja ugani ...(2355) Mar 21, @ 18:21:42

Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2647
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2437
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2522
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2663
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Odsłon: 2532
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Odsłon: 2573
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Odsłon: 2482
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Odsłon: 2501
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Odsłon: 2889
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2706
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Pudełko dzepetta (bibiki 5-ak) :)
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Salmonidy
Pudełko dzepetta (bibiki 5-ak) :)
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomoœć
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

Dołšczył: Jan 14, 2007

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Łężyca
PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 12:40 am    Temat postu: Pudełko dzepetta (bibiki 5-ak) :) Odpowiedz z cytatem

Przegląd pudełka zacznę od... agrafek usmiech . Na małych rzeczkach, gdzie nie zmienia się często przynęt, wiążę przynęty węzłem Rapali. Jednak gdy muszę na łowisku trochę "kombinować", wolę mieć odrobinę komfortu... Poza tym stosuję niezbyt tani fluorocarbon, którego nawijam na szpulę tylko 50 metrów. Reszta to podkład. Nie potrzebuję więcej... Rzuty przy pstągowaniu są krótkie, z rybą walczy się na małym odcinku. Poza tym fluorocarbon jest baaardzo wytrzymały i końcowy odcinek nie zużwa się, jak w przypadku tradycyjnej żyłki. Gdy zaczyna prześwitywać podkład, nawjam świeży odcinek fluorocarbonu. Szpula jest zawsze odpowiednio wypełniona, rzuty są łatwe, celne i nic się nie marnuje.
Aby zaczepić wobler, potrzebujemy odpowiedniej agrafki. Musi być mocna, mieć pewne zapięcie, musi mieć okrągłe oczko i być jak najmniejsza, żeby nie płoszyć cwanych pstrągów. Krótko- trzeba sobie taką agrafkę samemu zrobić.

Te są zrobione z twardego, sprężystego drutu 0.5 mm. Najlepiej otwierać je małymi szczypcami, bo palcami- szczególnie zimą- ciężko to zrobić. Mam jednak pewność, że nie otworzy się podczas holu, gdy żyłka potrafi zaplątać się w wobler i agrafkę. Kupne niestety często się otwierały nawet na małych rybach. Dużej nie chcę stracić...
Pora zaczepić woblerka.

Długość 6 cm, praca... jak to w moim pudełku- drobniutka. Można go bardzo łatwo podszarpywać, świetnie sprawdza się sprowadzany z prądem, jak również w poprzek nurtu. Postawiony w miejscu szuka ładnie wody, przygasa, odskakuje na boki. Przypomina małą rybkę zbierającą pokarm. Bywa, że korpusik maluję na szybko wieczorem i lakieruję 2-3 razy...

Woblerki te stawiam na pierwszym miejscu na średnią rzekę o dużym uciągu.
Czasami jednak strugam wobler pod konkretne miejsce, jak np. ten:

Nieco większy, 7-centymetrowy na malutki ciurek, na jedną miejscówkę. Gdy wyrównam rachunki z jednym kropkiem, pewnie popływa też w innych miejscówkach ;) .
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jan 19, 2003

Kraj: UK
Miejscowoœć: ...
PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 3:04 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ten ostatni wobek jak by coś mi przypominał . :roll:
Jakoś tak z za mgły wyłaniają się jakieś wspomnienia . wink: zly:
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 11, 2007

PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 3:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uffffff - Darek odżył lol
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 3:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

farti napisał:
Fartuś, wstyd się przyznać... ciągle pamiętam. Prześlij mi adres na pocztę- ten jest Twój. Tylko ten ma inną pracę i jest większy odrobinę... Grzbiet w odcieniach brązu nie pomarańczowy... Kropy nie te... Ale jeśli nie pogardzisz to jutro wyślę.
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 4:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

dzepetto napisał:
farti napisał:
Fartuś, wstyd się przyznać... ciągle pamiętam. Prześlij mi adres na pocztę- ten jest Twój. Tylko ten ma inną pracę i jest większy odrobinę... Grzbiet w odcieniach brązu nie pomarańczowy... Kropy nie te... Ale jeśli nie pogardzisz to jutro wyślę.

Darku , to taka tylko moja ,,prztyczka'' dla podtrzymania dobrej znajomości. wink:
Ja na woblery już prawie nie łowię . Umówmy się tak . Jak kiedyś spotkamy się nad wodą zapnę i zobaczę jak pracuje.
Pomimo ostrej wyprzedaży pewnego czasu woblerów . Mam ich ciągle o wiele za dużo. Niektóre po prostu z sentymentu . Bo przypominają mi spotkania i osoby . A jakoś z każdym rokiem robię się coraz bardziej sentymentalny. Jak by co mam Twoje 2 wobki już. Więc ma mi co przypominać:-).
Jeden nawet zamoczyłem swego czasu w rzeczce. Drugi mi nawet bardziej się podoba ,tylko trzeba by ster mu przerobić.
Więc trzymam za słowo że przytrzymasz tego woblera abym mógł go zamoczyć. wink: wesoly
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 4:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudno, będzie musiał łowić ... Ty pewnie gumy wiążesz. Ja nimi poprawiam po woblerze, gdy ryba się po braniu chowa przy dnie. Choć na głębokie miejsca od razu zapinam gumę. Bez nich jakoś tak dziwnie pusto w pstrągowym pudełku.
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 6:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ale śmiało wklejaj co tam jeszcze chowasz w pudłach. wesoly
ZIPPO
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 16, 2006

Kraj: Norwegia
Miejscowoœć: Sola
PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 6:50 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pokazuj, pokazuj.
W końcu może skompletuje sobie jakieś sensowne pudełko na ten sezon.
Średnia rzeka z dużym uciągiem wesoly wink: .
Tirith27
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Dec 13, 2006

Miejscowoœć: Rumia
PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak się tylko sezon zacznie to daj znać, wpadnę na tą średnią rzekę z mocnym uciągiem usmiech To jedna z tych co widziałem ?? Bo jak tak to zakochany jestem usmiech
ZIPPO
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 9:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pierwszy dzień ok 400pln. Odkochałeś się? lol No, stówa depozytu, więc taniej wink: .
Tirith27
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 9:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Już mi to mówiłeś i zdania nie zmieniłem. Chcę tam łowić i tylko muszę wiedzieć kiedy ten sezon się zaczyna, a jest tak krótki, że boję się że go przegapię hehehe.
Kasa nie ma znaczenia, spał będę w tym hotelu w Algard nad rzeką usmiech
ZIPPO
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 9:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrobi się cieplej to pojadę i opiszę co i jak w "Łowiskach".
Tirith27
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pon Lut 04, 2013 9:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Super będę czekał na info, a i mam trochę nowych fajnych rękodziełek trociowo-pstrągowych, wezmę coś dla Ciebie usmiech
jjjan
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 17, 2002

PostWysłany: Sob Mar 02, 2013 9:26 pm    Temat postu: Re: Pudełko dzepetta (bibiki 5-ak) :) Odpowiedz z cytatem

dzepetto napisał:
Przegląd pudełka zacznę od... agrafek usmiech . Na małych rzeczkach, gdzie nie zmienia się często przynęt, wiążę przynęty węzłem Rapali. Jednak gdy muszę na łowisku trochę "kombinować", wolę mieć odrobinę komfortu... Poza tym stosuję niezbyt tani fluorocarbon, którego nawijam na szpulę tylko 50 metrów.

Jakiej grubości stosujesz fluorocarbon? Używasz odczepiacza na zaczepach?
dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

PostWysłany: Sob Mar 02, 2013 11:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stosuję fluoro 0,22. A odczepiaczy użwam dwóch, docelowo czterech usmiech . Są to ciężarki z pękiem stępionych kotwiczek z przodu przyczepionych na różnej długości drutach. Wczepiają się one w przynętę, więc jeśli są odpowiednie warunki żeby spuścić odczepiacz, to udaje się tym ustrojstwem odzyskiwać przynęty nawet te, które zawiną się w gałęzie nad wodą i które nie są zaczepione na agrafkę z krętlikiem jak przy klasycznych odczepiaczach. Na szybszą wodę muszę wypróbować odczepiacza z blachy, który od niedawna nawiedza internet. Działa jak skrzydło, przez co wykorzystuje napór wody do przesuwania się po żyłce. Pomysł może być ciekawy, bo tak samo były kiedyś "napędzane" promy na rzekach. Nut sam je napędzał, nawet lekko pod prąd. Kwasówki trochęmam, więc warto poeksperymentować, bo na szybszym uciągu odczepiacze nie dają rady...
Wyœwietl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Salmonidy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

Skocz do: