Polski sektor rybołówstwa stanowi 0,07% PKB, jednakże ma ogromny wpływ na życie społeczno-gospodarcze 3 nadmorskich województw. Udział produktów rybnych w eksporcie stanowi 10% całego eksportu żywno¶ci.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 403 Zalogowani 0 Wszyscy 403
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Nie Lut 10, 2013 9:11 am Temat postu: Jigi, koguty
Mam pytanie do bardziej doswiadczonych łowców pstr±gów. Łowicie jigami lub kogutami :?:. Jeżeli tak to jakimi kolorami, jaki sposób prowadzenia i ile gr. . Szukam wszelkich informacji o łowieniu takimi przynentami. _________________ Bercik
farti Pogawędkowy twardziel
Kraj: UK Miejscowość: ...
Wysłany: Nie Lut 10, 2013 11:02 am Temat postu:
Nie wiem czy mogę się zaliczać do bardziej do¶wiadczonych , ale wtr±cę swoje 3 grosze. :
Na koguciki łowiłem mało . Posiadałem je od uznanego kogutowego fachowca _Łukasza Gamońskiego z Kielc. Który jako¶ znikn±ł ze wszystkich for wędkarskich. (może się ożenił : ) Przynęta jak wiele innych . W jednych rękach będzie niczym zabójcza broń w innych nic nie wartym kawałkiem dziwadła.
A jigi , hmmm ... . Zasada prosta i znana _ bez gumek nad wodę się nie ruszam. :
A poważniej . Używam głównie z dwóch powodów.
1. Mało inwazyjna przynęta ze względu na jeden hak. A że łowi się głównie maluchy jest ważne aby uwolnić rybkę szybko i bezbole¶nie .
2.Niska cena . Zwłaszcza na pocz±tkach straty były znaczne i bolesne czasem. :?
the_animal Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Nie Lut 10, 2013 4:28 pm Temat postu:
Torque kiedy¶ łowił , robił i miał pojęcie na temat i to spore. Tylko jego u¶wiadczyć ? (Może się ożenił : ) _________________ www.carpholic.pl www.grubyzwierz.pl
Torque Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Zabrze
Wysłany: Nie Lut 10, 2013 5:27 pm Temat postu:
Kiedy¶ jak byłem piękny i młody to łowiłem ;). Pstr±gi były tak wielkie, że nawet suma krowojada się nie bały
A tak troszkę poważniej. Dwa sezony łowiłem wła¶ciwie tylko na jigi, na bardzo mętnej wodzie ratowałem się wahadłówkami.
Głównie używałem jigów na główkach 2-3g. Zależy to jednak od głęboko¶ci wody oraz od szybko¶ci nurtu.
Je¶li chodzi o prowadzenie to tak naprawdę wszystko zależy od łowiska.
Czasem agresywnie, z ci±głym podszarpywaniem, czasem kontrolowany spływ (niemal przepływanka), czasem jednostajnie. A czasem chodziło tylko o to żeby go sprowadzić w dziurę i od razu było branie.
Ostatni raz dobrze połowiłem zim± dwa lata temu na Dunajcu. Najbardziej sprawdziły się jigi z pomarańczowej sier¶ci kozy, które po zrobieniu wieczorem odłożyłem na "dno" pudełka. Wygl±dały beznadziejnie na sucho, za to w wodzie rewelacyjnie. _________________ Najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego dnia w pracy...Marek Mołdawa
Robert Pogawędkowy twardziel
Kraj: Francja Miejscowość: Selestat
Wysłany: Nie Lut 10, 2013 5:44 pm Temat postu:
Cytat:
czasem kontrolowany spływ (niemal przepływanka), czasem jednostajnie.
Tym samym obaliłe¶ moje teorie . Co prawda wyja¶niasz Marku zależno¶ci jakie dyktuje charakter łowiska, uci±g wody itd. jednak, zawsze my¶lałem że, jigiem prowadzonym bez animacji nie da się niczego złowić .
Mam jeszcze te które, razem z Wichur± kręciłe¶ dla mnie . Teraz już im nie daruję .
Wichura Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Toruń
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 10:10 am Temat postu:
Robert napisał:
Mam jeszcze te które, razem z Wichur± kręciłe¶ dla mnie . Teraz już im nie daruję .
Piękne czasy w Żywcu
Od tej pory to więcej dzieci ukręciłem niż kogutów
Chyba wytargam dzisiaj pudło z sier¶ciami i zobaczę czy jeszcze pamiętam jak to się kręci _________________ pzdr
Krętacz drobiu
farti Pogawędkowy twardziel
Kraj: UK Miejscowość: ...
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 3:42 pm Temat postu:
Robert napisał:
jednak, zawsze my¶lałem że, jigiem prowadzonym bez animacji nie da się niczego złowić .
.
Jedna z ,,prawd'' jakie spłodziłem przy połowie pstr±gów brzmi-
,,Je¶li przynęta przemieszcza się w wodzie , to znaczy że pracuje '' : :
I nie ma to znaczenia Robercie jaka to przynęta.
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 8:10 pm Temat postu:
Wichura napisał:
Robert napisał:
Piękne czasy w Żywcu
Od tej pory to więcej dzieci ukręciłem niż kogutów
Chyba wytargam dzisiaj pudło z sier¶ciami i zobaczę czy jeszcze pamiętam jak to się kręci
Prawda , niezapomniane czasy .
Przynajmniej nie próżnowali¶cie z Magd± , teraz skoro już masz wystarczaj±c± ilo¶ć potomstwa możesz skupić się na wędkarstwie . Jak Magda pozwoli .
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 8:18 pm Temat postu:
farti napisał:
Robert napisał:
jednak, zawsze my¶lałem że, jigiem prowadzonym bez animacji nie da się niczego złowić .
.
Jedna z ,,prawd'' jakie spłodziłem przy połowie pstr±gów brzmi-
,,Je¶li przynęta przemieszcza się w wodzie , to znaczy że pracuje '' : :
I nie ma to znaczenia Robercie jaka to przynęta.
No, jest w tym sporo prawdy kiedy przypomnę sobie jakie przynęty szczupak potrafi atakować .
Z drugiej jednak strony, "koguty" zawsze kojarzyłem z sandaczem i specyfik± łowienia tej ryby. Może dlatego nie przyszło mi na my¶l do tej pory by prowadzić je jak "wirówkę" .