W klimacie europejskim samce karpia osiągają dojrzałość w wieku 3 lat, samice 4 – 5 lat. Karp przystępuje do tarła, gdy temperatura wody osiąga 18 – 20°C. Następuje jednocześnie składanie do wody ikry (jaj) przez samice i mleczu (plemników) przez samce. Zapłodnione jaja przyklejają się do pędów i liści roślin podwodnych. Najbardziej odpowiednia dla rozwoju zarodkowego jest temperatura wody od 16 do 24°C. Rozwój wówczas trwa 3 – 5 dni. W niskiej temperaturze wody (10°C) okres rozwoju zarodkowego wydłuża się do 264 godzin.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 466 Zalogowani 0 Wszyscy 466
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Czw Lut 14, 2013 9:47 am Temat postu: Trocie z morskiego brzegu.
Pewnie oprócz mnie ktoś jeszcze próbuje i może się podzieli wiadomościami.?
Z racji miejsca zamieszkania najbliżej mam nad zatokę Gdańską i tu właśnie wędkuję.
Najczęściej są to plaże Górek Zachodnich a czasem zapuszczam się nieco dalej bo na kultową i szeroko znaną miejscówkę pod klifem w Orłowie.
Łowię brodząc w spodniobutach. _________________ Łowię i zjadam ......
the_animal Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 11, 2007 Posty: 1971
Kraj: Polska
Wysłany: Czw Lut 14, 2013 12:09 pm Temat postu: Re: Trocie z morskiego brzegu.
Zamki napisał:
Pewnie oprócz mnie ktoś jeszcze próbuje i może się podzieli wiadomościami.?
...
Team Zachód po raz trzeci jedzie w tym roku do Danii. To samo łowienie . Team na Bornholmie , na Langeland ( www.grubyzwierz.pl ) i w tym Roku na Mon - pozdrawiam _________________ www.carpholic.pl www.grubyzwierz.pl
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
Kraj: Polska
Wysłany: Czw Lut 14, 2013 7:08 pm Temat postu:
U mnie też się łowi z brzegu, ja jednak już tylko pływająco. Te które widziałem jak chłopaki "brodzący" łowili nie były w tym sezonie za wielkie, takie po 1-2kg. Jednak było tego dosyć dużo ilościowo.