Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomoć |
popper Operator wędziska

Dołšczył: Dec 20, 2003 Posty: 176
Kraj: Polska
|
Wysłany: Piš Cze 17, 2005 8:47 am Temat postu: okulary polaryzacyjne JAXON |
|
|
Niedawno nabyłem okularki tej firmy, pod nazwą: okulary polaryzayjne Typ 09 AM- Rozjaśniające.
Koszt ok. 30 PLN-ów Nawet ładen (były : )
Okulary "wytrzymały" jedynie kilka podróży samochodowych (na rybach nawet nie były).
Nie zostały uderzone, nie były wyginane rozginane i w inny sposób maltretowane.
Z przyczyn dla mnie zupełnie zagadkowych, dosłownie rozsypały się tzw. zauszniki.
Sądzę, że materiał opraw jest kiepskiej jakości, ponieważ w kilu miejscach, które zwykle "pracują" przy zakładaniu i zdejmowaniu, pojawiły się bielejące ślady, jak podczas silnego wyginania plastykowego pręta.
Zdecydowanie NIE POLECAM |
|
 |
Pawel_K Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jul 13, 2004 Posty: 598
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa |
Wysłany: Piš Cze 17, 2005 9:12 am Temat postu: |
|
|
Re: Wariant ratunkowy
Pytanie: co zrobić, żeby uratować cenny sprzęt wędkarski?
Odpowiedź: uszkodzone zauszniki można z powodzeniem zastąpić gumką od majtek. To rozwiązanie trwałe, estetyczne, praktyczne, a nade wszystko: oryginalne (założę się, że niewielu kolegów na łowisku będzie miało coś takiego). Zwracam uwagę, że gumka od majtek pozwala idealnie dopasować okulary do obwodu głowy. Ponadto zapobiega ich zsuwaniu się do wody, gdy wędkarz się pochyla. Jest tania: jeżeli sparcieje, wymieniasz ją na nową. I znowu możesz szpanować.
Gdybyś miał jeszcze jakieś kłopoty (na przykład ze szkłami), to daj znać! Na pewno coś się wymyśli.
A teraz na poważnie. Jestem okularnikiem od 11 lat. Okulary mam wciąż te same. Przeżyły wypadek samochodowy: siedziałem z tyłu i tak mną targnęło, że głową złamałem przednie siedzenie; okulary się pogięły, ale optyk je wyprostował i nadal mi służą. Nie wyobrażam sobie, żeby mogły się połamać od zakładania. Dziękuję za ostrzeżenie. Jeśli będę się interesował polaroidami, to wiem, czego unikać. |
|
 |
michalm Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Sep 26, 2003 Posty: 245
Kraj: Polska Miejscowoć: Siemonia |
Wysłany: Piš Cze 17, 2005 12:29 pm Temat postu: |
|
|
Moje Jaxony konstrukcyjnie były bez zarzutu. Nic się nie złamało.
Ale szkła są do du..py. Zauszniki porysowały szkła od środka. |
|
 |
wolff Ś.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów

Dołšczył: Aug 24, 2004 Posty: 1430
Kraj: Polska Miejscowoć: Bytom Górniki |
Wysłany: Piš Cze 17, 2005 3:08 pm Temat postu: |
|
|
Natomiast moje Jaxony jak na złość nie chcą się połamać a i szkła pomimo tego że wożę okulary luzem w pudełku z akcesoriami, nie chcą się porysować! Piszę jak na złość ponieważ kilka lat już je posiadam i mają już nieaktualny tzw design, czyli że są po prostu ochydne z wyglądu.
Wielokrotnie już przymierzałem się do zakupu nowych jednak żadne z obecnie dostępnych nie spełniają moich wymagań. Jedyne więc co mi pozostaję to udać się ze starymi Jaxonami do optyka i poprosić go o dobranie odpowiednich oprawek do starych szkieł! _________________ Irek
------------------------------------------------
Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą. |
|
 |
superjurek Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Apr 19, 2004 Posty: 203
Kraj: Norway
|
Wysłany: Piš Cze 17, 2005 7:10 pm Temat postu: |
|
|
Podobnie jak Wolffa tak i moje Jaxony nie chcą się zniszczyć choć bywały już w różnych opresjach. _________________ superjurek - wędkarstwo moja pasja |
|
 |
farti Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jan 19, 2003 Posty: 1983
Kraj: UK Miejscowoć: ... |
Wysłany: Sob Cze 18, 2005 7:39 pm Temat postu: |
|
|
Czyli chyba pół na pół w produkcji jaxonów. :?
Moje niestety dość szybko popękały tak jak u qslqsl-a.
Na początku były kleje szybko schnące,potem nie przynosiło to efektu.
Więc w ruch poszła zapalniczka i narazie się trzyma. :
Nie mam zamiaru wywalać po kilku razach. Wygląda to ..... :? . ale co mi tam . Na przyszły sezon trza się liczyć z wydatkiem..... :? |
|
 |
Platfy Hodowca rosówek

Dołšczył: Jan 07, 2005 Posty: 23
Kraj: Polska Miejscowoć: Tarnobrzeg |
Wysłany: Piš Cze 24, 2005 2:36 pm Temat postu: |
|
|
a moje jaxony spisuję się bez zarzutu, a tyle przeszły, nigdy nie były w żadnym pokrowcu czy etui |
|
 |
kongo147 Czyściciel gumiaków

Dołšczył: Feb 11, 2013 Posty: 2
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 2:55 pm Temat postu: Re: okulary polaryzacyjne JAXON |
|
|
popper napisał: |
Niedawno nabyłem okularki tej firmy, pod nazwą: okulary polaryzayjne Typ 09 AM- Rozjaśniające.
Koszt ok. 30 PLN-ów Nawet ładen (były : )
Okulary "wytrzymały" jedynie kilka podróży samochodowych (na rybach nawet nie były).
Nie zostały uderzone, nie były wyginane rozginane i w inny sposób maltretowane.
Z przyczyn dla mnie zupełnie zagadkowych, dosłownie rozsypały się tzw. zauszniki.
Sądzę, że materiał opraw jest kiepskiej jakości, ponieważ w kilu miejscach, które zwykle "pracują" przy zakładaniu i zdejmowaniu, pojawiły się bielejące ślady, jak podczas silnego wyginania plastykowego pręta.
Zdecydowanie NIE POLECAM |
Jeżeli kupuje sie okulary za 30 zł to nic dziwnego ze sie rozsypuja a co to wgl za marka jaxson co lepiej wziać i dopłacić kilko groszy i kupic porządne okulary na lata w wielu porządnych sklepach okulary nie są drogie a zapewniam ze maja prawdziwa polaryzację i filtry. I i zribione są z konkretnego materiału. Jeżeli kupisz okulary za 30 i co chcile będą sie psuc to w ciagu roku mozesz kupić z 5 par wychodzi więc 150 zł a tak kupisz jedne na za 90 masz na kilka lat i jeszcze zostanie ma inne przyjemności . albi inne rzeczy haczyki czy cos Pozdrawiam edytował dzepetto |
|
 |
pietruch Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jul 08, 2004 Posty: 1317
Kraj: Polska Miejscowoć: Gdańsk |
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 3:09 pm Temat postu: |
|
|
Nieładnie tak naganiać, oj nieładnie :. |
|
 |
kongo147 Czyściciel gumiaków

Dołšczył: Feb 11, 2013 Posty: 2
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 3:10 pm Temat postu: |
|
|
pietruch napisał: |
Nieładnie tak naganiać, oj nieładnie :. |
a co złego tam jest napisane?
Na forum PW piszemy przestrzegając zasad pisowni. Nie ma od tego odstępstw poza naprawdę wyjątkowymi przypadkami.
jjjan |
|
 |
pepek Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Apr 21, 2005 Posty: 997
Kraj: Polska Miejscowoć: Chorzów |
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 6:20 pm Temat postu: |
|
|
Osobiście do samochodu posiadam okulary polaryzacyjne Solano,
na rybki mam dwie pary Jaxon ale trzecią parę połamałem ale
to było tylko z mojej winy. 8) _________________ Najlepszym przyjacielem jest ten, kto nie pytając o powód twego smutku, potrafi sprawić, że znów wraca radość.
|
|
 |
Monk Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo |
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 6:34 pm Temat postu: |
|
|
Mam Jaxony od kilku ładnych lat. Jedyny mankament, to zbyt podatne na zarysowania szkła. Prawdopodobnie obtarły się po złożeniu w futerale. Ale mechanicznie nie stwarzają najmniejszych problemów. A zakładam je na... okulary lecznicze.  |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6587
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin |
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 7:46 pm Temat postu: |
|
|
Mam dwie sztuki, rozjaśniające i przyciemniające, nie mam do nich żadnych zastrzeżeń prócz tego że łatwo je zarysować. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
|
|
 |
ziomek Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 25, 2006 Posty: 1546
Kraj: Polska Miejscowoć: Tam gdzie Odra i Bóbr |
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 9:04 pm Temat postu: |
|
|
Widać, prze te prawie 8 lat od ukazania się recenzji, Jaxon dokonał przełomu technologicznego :
I ja na jaxonach jadę. Rysują się łatwo, ale spełniają swoje zadanie. I za te 3 dychy nie żal gdy w trawie zostawię.
Planuję po raz pierwszy kupić coś rozjaśniającego (bo z żółtymi "szkłami" to rozjaśniające??), odkąd Animalowe na nos założyłem. Inna bajka. Ale to chyba nie jaxony.
Animal - co to za "patrzałki" i po wiele stoją? _________________ "Człowiek będzie zdobywał coraz więcej i więcej, aż przyjdzie dzień, kiedy świat rzeknie: "Nie mam już nic więcej do ofiarowania" " |
|
 |
the_animal Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 11, 2007 Posty: 1971
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 10:15 pm Temat postu: |
|
|
Mistrale - ok 50 zł . Ma być dostawa w sulechowie za jakiś tydzień , dwa. Mają przyjść jakieś fotochromy polaryzacyjne. Baardzo polecane w sklepie . Oczywiście ciut droższe będą  _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |
dzepetto Redaktor Portalu

Dołšczył: Jan 14, 2007 Posty: 3532
Kraj: Polska Miejscowoć: Łężyca |
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 10:25 pm Temat postu: |
|
|
Monk napisał: |
A zakładam je na... okulary lecznicze.  |
Nie słyszałeś, że lepiej zapobiegać niż leczyć? Temat odgrzany z 2005 roku z powodów promocyjnych, ale skoro został podbity, to i ja coś dodam. Pierwsze polaroidy kupiłem u optyka, były to bryle solano z brązowymi szybami. Miały służyć na rypkach i do jazdy samochodem. Kupiłem je, bo chciałem mieć coś z porządnymi szkłami, a marka wydawała mi się wtedy dobra i światowo brzmiąca. Poza tym moja dziewczyna uważała, że seksownie w nich wyglądam... tylko w czym ja niby nie wyglądam seksownie? Po kilku miesiącach z auta "zniknęło" mi trochę rzeczy, w tym także moje okulary (przy okazji chciałbym pozdrowić tych gamoni, którzy okradli auto bez zajrzenia do bagażnika- za sprzęt geodezyjny dostalibyście nieco więcej kasy niż za te pierdoły ). Szkoda mi było okularów, bo spisywały się całkiem przyzwoicie, choć jakieś ryski się na nich zdążyły pojawić. Niestety takich samych już nie dostałem. Kupiłem podobne cenowo, podobne w wyglądzie (wiadomo dlaczego) i też brązowe okulary Cube. Jakość ta sama i po jakimś czasie szyby się porysowały... W tym mniej więcej czasie poznałem gościa, który jest właścicielem kilku marek właśnie okularów p. słonecznych, sportowych, gogli itp( swoją drogą zdziwiony byłem, że niektóre marki używane przez sportowców pochodzą nie zza oceanu, tylko z drugiego końca ulicy, przy której mieszkałem i że coś, co kosztuje prawie 1000 zł i brzmi równie egzotycznie co kosztuje pochodzi nie z Włoch czy innych USA, a z Pooski...) . Sporo mi opowiedział o produkcji i na co zwracać uwagę- także w odniesieniu do jego wyrobów. Po tych uwagach stwierdziłem, że odłożę kasę i kupie polaroidy Polaroida. Na forach czytałem, że oprawki mają kiepskiej jakości, ale niczego takiego nie zauważyłem. Jakość patrzenia nieporównanie lepsza niż we wszelkich Solano itp. Oczy w nich naprawdę odpoczywają, a szkła po 3 latach mają gdzieś tam ledwo zauważalne drobniutki 2-3 ryski ( mała uwaga- okulary z filtrem polaryzacyjnym nie mogą mieć rys, bo te okropnie męczą wzrok). Kupiłem z czarnymi szkłami- oczywiście do auta i na rypki. Jednak okazało się, że nawet w bardzo słoneczne dni, gdy łowi się np. w cieniu drzewa, na częściowo zakrytym krzaczorami ciurku warto mieć już szkła bursztynowe. Cena Polaroida trochę za wysoka jak dla mnie, żeby kupować co chwilę nowe modele, spowodowała, że rok temu kupiłem bursztynowe Shimano. Polaryzację mają naprawdę przyzwoitą i choć nie mają tej jakości co np. Polaroid i tak świetnie mi się sprawdzają. Rys nie odnotowałem . Brakuje mi jeszcze bardzo jasnych, żółtych szkieł na wieczory na zarośniętych siurkach. Te najczęściej już niestety mają obniżony stopień polaryzacji. Gdybym miqł podsumować- jeśli kogoś stać na dobre okulary, to niech kupi coś dobrego, najlepiej w 3 wariantach- czarne(lub brązowe), bursztynowe i żółte. Jeśli to za droga impreza to polecam np. okulary Arctica, są modele z wymienialnymi szkłami w różnych barwach. Naprawdę tanich nie polecam. Polaryzacja kiepska, szkła się szybko rysują i to wszystko niestety wpływa na szbkie męczenie się oczu, a w konsekwencji poczucie ogólnego zmęczenia a nawet ciężki do zniesienia ból głowy... |
|
 |
artur Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 10:31 pm Temat postu: |
|
|
the_animal napisał: |
Mistrale - ok 50 zł . Ma być dostawa w sulechowie za jakiś tydzień , dwa. Mają przyjść jakieś fotochromy polaryzacyjne. Baardzo polecane w sklepie . Oczywiście ciut droższe będą  |
To daj namiary na fotochromy polaryzacyjne. Gdy wymieniałem swoje szkła "lecznicze" To "fotochromy polaryzacyjne" robiła tylko jedna firma i były k@sko drogie, bo przy mojej wadzie wzroku same szkła prawie 1,5 tysia kosztowały. Kupiłem same fotochromy. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić " |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 10:38 pm Temat postu: |
|
|
artur napisał: |
Mistrale - ok 50 zł . Ma być dostawa w sulechowie za jakiś tydzień , dwa. Mają przyjść jakieś fotochromy polaryzacyjne. Baardzo polecane w sklepie . Oczywiście ciut droższe będą  |
To daj namiary na fotochromy polaryzacyjne. Gdy wymieniałem swoje szkła "lecznicze" To "fotochromy polaryzacyjne" robiła tylko jedna firma i były k@sko drogie, bo przy mojej wadzie wzroku same szkła prawie 1,5 tysia kosztowały. Kupiłem same fotochromy. |
Jak zadzwonią do mnie ze sklepu że już są to dam namiary bo nazwa firemki mi wyleciała. Babka tylko powiedziała, ze gośc jak przywozi to podrzuca dwie - trzy pary na sklep i szybko znikają. Cena miała byc w granicy 130 - 150 zł . Albo Mistral, albo Cormoran , albo nie pamiętam co , ale napewno dam znać 8) _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lut 24, 2013 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Mistralli na razie w sklepie nie ma, ale dziś gwoli ciekawości znalazłem na targach w Poznaniu okulary Solano - polaryzacyjne i fotochromy - niestety nie chcieli sprzedać - były tylko na pokaz. W sklepach ponoć po ok 120 zł.
 _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |
lecek Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 12, 2002 Posty: 1509
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa-Tarnów |
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 6:21 pm Temat postu: |
|
|
Od razu pragnę odciąć się od krypto reklamy. Kupuję okulary i to rzadko w cenie "dopuszczalnej" o właściwościach i specyfikacji technicznej jaka jest dla mnie odpowiadająca .Podesłany link jest jest czysto instruktażowy
OKULARY Chodzi mi o informacje techniczne.
OKULARYII _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Pon Lut 25, 2013 6:28 pm Temat postu: |
|
|
A wracając do tematu, to okulary Jaxona kupiłem "dwa" razy. Pierwszy i ostatni. Czarne, dymne do spinningowania na rzekach. _________________ Lecek |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 6:32 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo ciekawe propozycje i pewnie , gdyby były pod nosem godne przemyśłenia - jak dla mnie. Jednak nie wyobrażam sobie kupienia okularów w ciemno bez wsadzenia ich na nos ... : _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |

Wysłany: Pon Lut 25, 2013 6:48 pm Temat postu: |
|
|
Jednak nie wyobrażam sobie kupienia okularów w ciemno bez wsadzenia ich na nos ... : |
Zawsze można zwrócić. Oprawki naprawdę są przyjemne.osobiście ja jak i moi znajomi nie mieli problemów z dopasowaniem. Linki podesłałem aby poczytać o właściwościach i trwałości. _________________ Lecek |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 7:06 pm Temat postu: |
|
|
lecek napisał: |
Jednak nie wyobrażam sobie kupienia okularów w ciemno bez wsadzenia ich na nos ... : |
Zawsze można zwrócić. Oprawki naprawdę są przyjemne.osobiście ja jak i moi znajomi nie mieli problemów z dopasowaniem. Linki podesłałem aby poczytać o właściwościach i trwałości. |
Dobrze, że podesłałeś Człowiek lubi mieć wybór a ta propozycja nader ciekawa. Interesują mnie jeszcze tylko te z fotochromem by zerknąć nimi na światło dzienne i będę nad czymś myśłał. Akurat ja. Może inni też :?:  _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |
ZIPPO Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 16, 2006 Posty: 1607
Kraj: Norwegia Miejscowoć: Sola |
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 7:36 pm Temat postu: |
|
|
Rozmawiałem kiedyś o fotochromach z jednym optykiem. Twierdził, że nie nadają się one do jazdy samochodem który posiada klejoną przednią szybę, niby tak załamuje światło, że fotochromy nie działają :? .
Słyszeliście coś takiego? |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 8:07 pm Temat postu: |
|
|
ZIPPO napisał: |
Rozmawiałem kiedyś o fotochromach z jednym optykiem. Twierdził, że nie nadają się one do jazdy samochodem który posiada klejoną przednią szybę, niby tak załamuje światło, że fotochromy nie działają :? .
A to nie o polaryzację chodziło ? _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 8:21 pm Temat postu: |
|
|
Bolek ja noszę fotochromy na stałe. W aucie nie działają, ale to nie chodzi o załamywanie światła, tylko o to że szyba samochodowa dość skutecznie filtruje promieniowanie UV na którre reaguje fotochrom. Wielokrotnie sprawdzone jak tylko opuszczona szyba boczna od razu okulary reagują, co do załamań światła to właśnie polaryzacja od tego jest, jeździłem sporo w nakładkach polaryzacyjnych, świetnie eliminują refleksy świetlne. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |

Wysłany: Pon Lut 25, 2013 8:32 pm Temat postu: |
|
|
Bolek ja noszę fotochromy na stałe. W aucie nie działają, ale to nie chodzi o załamywanie światła, tylko o to że szyba samochodowa dość skutecznie filtruje promieniowanie UV na którre reaguje fotochrom. Wielokrotnie sprawdzone jak tylko opuszczona szyba boczna od razu okulary reagują, |
O widzisz, UV. Dwa lata temu rozmawiałem, dlatego mi umknęło.
Czyli chodzi o to, że okulary "nie ciemnieją" w słońcu. |
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Bolek ja noszę fotochromy na stałe. W aucie nie działają, ale to nie chodzi o załamywanie światła, tylko o to że szyba samochodowa dość skutecznie filtruje promieniowanie UV na którre reaguje fotochrom. Wielokrotnie sprawdzone jak tylko opuszczona szyba boczna od razu okulary reagują, |
O widzisz, UV. Dwa lata temu rozmawiałem, dlatego mi umknęło.
Czyli chodzi o to, że okulary "nie ciemnieją" w słońcu. |
Dokładnie tak. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |

|
Wysłany: Pon Lut 25, 2013 10:48 pm Temat postu: |
|
|
I tu pytanie mam. Jeśłi chciał bym kupic polaroidy fotochromy - to kupować jak najjaśniejsze, bo - w zajasnym same ściemnieją a w ciemnym rozjaśnią obraz - i chodzi mi tutaj o łowienie np z plaży i łowienie w krzakach nad pstrą rzeczką - czy te same zdadzą egzamin i tu i tu ? _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |
Robert Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowoć: Selestat |
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 5:04 pm Temat postu: |
|
|
I tu pytanie mam. Jeśłi chciał bym kupic polaroidy fotochromy - to kupować jak najjaśniejsze, bo - w zajasnym same ściemnieją a w ciemnym rozjaśnią obraz - i chodzi mi tutaj o łowienie np z plaży i łowienie w krzakach nad pstrą rzeczką - czy te same zdadzą egzamin i tu i tu ? |
Nie jestem w 100% przekonany ale, obawiam się iż, za wiele wymagasz od współczesnego postępu w dziedzinie optyki .
O fotochromach polaryzujących jeszcze nie słyszałem 8O co, nie znaczy że, może ktoś już tak .
W chwili kiedy robiłem swoje "białe szkła", optyk-wedkarz odradzał mi fotochromy. Być może dlatego iż, wiedział jakim zawodem się trudnię :.
Z tego co pamiętam twierdził że, średnio nadają się do wszystkiego.
Polaryzacyjne zrobił mi owszem, polaryzujące , gorzej z ramkami : .
Prawie 100 euro i szkła "wylatają" kiedy je zaledwie czterema piwami przycisnąć do piersi .
Nie można wypowiadać się za wszystkich zatem, nie zrobię tego .
Powiem tylko że, bursztynowe ciemne (szkła ) dla mnie są wystarczająco poliwalentne by pozostać dłużej przy takim kolorze .
W pochmurne dni jak i w pełnym słońcu nie meczą mi się oczy . |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 8:08 pm Temat postu: |
|
|
Mistralli na razie w sklepie nie ma, ale dziś gwoli ciekawości znalazłem na targach w Poznaniu okulary Solano - polaryzacyjne i fotochromy - niestety nie chcieli sprzedać - były tylko na pokaz. W sklepach ponoć po ok 120 zł.
 |
Robercie - o takie coś mi chodzi  _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 8:22 pm Temat postu: |
|
|
 |
Robercie - o takie coś mi chodzi  |
Znaczy że, jestem zapóźniony .
Jednak ostrożnie podchodziłbym do takich nowości : zwłaszcza w takiej cenie :.
Biorąc pod uwagę że, za szkła dobrej jakości płaci się pięciokrotnie więcej :
Jeżeli jednak okażą się pod każdym względem dobre zwracam honor i odszczekam co powiedziałem . |
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Też się zainteresowałem i też jestem zapóźniony (dzięki Robert- napisałbym opóźniony )
Poszperałem i okazuje się, że są fotochromy polaryzacyjne działające w samochodach. Stronę znalazłem na forum optycznym, więc raczej wiarygodne.
Drivewear
Ale ceny się cykam poszukać : |
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 8:35 pm Temat postu: |
|
|
"Zapóźniony" ładniej brzmi ( i nie jest błędem ort.) .
No to jedną kwestię mamy z głowy "są"
Teraz cena :roll: , jak za 120 (nawet euro) to wchodzę w ten biznes . |
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 8:41 pm Temat postu: |
|
|
Robert napisał: |
"Zapóźniony" ładniej brzmi ( i nie jest błędem ort.) .
|
Nie chodzi o błąd, ale zapóźniony ciut lepszy ma wydźwięk : . |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Okulary za 30 - 80 zł kupuje wiele osób - nie wszyscy mają polaroidy Polaroida - choć i te jak pokazał lecek - nie mają kosmicznej ceny. Może takie tańsze polaroidy - fotochromy będą na tyle dobre ile np tanie polaroidy za 50 zł 8) _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Kilka lat temu gdy robiłem obecne szkła lecznicze, to polaryzacyjne z fotochromem robiła tylko HAMA zdaje się, cena była kosmiczna. Za takie szkła jakie potrzebuję oscylowała wokół 2 tysi złotych za same szkła. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 8:55 pm Temat postu: |
|
|
Animal.
Nie no, słuchaj. Z wędkarskiego punktu widzenia na pewno będą dobre.
Ale coś tak czuję, że razem z Robertem myślimy o możliwości użycia ich w samochodzie. A tutaj fotochromy "zwykłe" się nie nadają, i trzeba liczyć się z ceną z kosmosu. |
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 8:57 pm Temat postu: |
|
|
Kilka lat temu gdy robiłem obecne szkła lecznicze, to polaryzacyjne z fotochromem robiła tylko HAMA zdaje się, cena była kosmiczna. Za takie szkła jakie potrzebuję oscylowała wokół 2 tysi złotych za same szkła. |
Moje "polary" korekcyjne (bez fotochromu) to 460 euro : .
Całe szczęście iż, miałem dobrą "osłonę kosztów leczenia" bo do dzisiaj biegałbym ślepy  |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 9:06 pm Temat postu: |
|
|
Polemikę o okularach nie zacząłem od możliwości użycia ich w smochodzie, tylko od pytania ziomka. Reszta to odpowiedzi na zapytania. :? _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 9:15 pm Temat postu: |
|
|
Polemikę o okularach nie zacząłem od możliwości użycia ich w smochodzie, tylko od pytania ziomka. Reszta to odpowiedzi na zapytania. :? |
Zatem, wykorzystamy Cię jako The_animal doświadczalny .
Kupuj "Mistrale" i opowiedz wrażenia .
A tak przy okazji, wie ktoś co znaczy słowo "Mistral"? . |
|
 |
wlodek Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 24, 2002 Posty: 833
Kraj: Polska Miejscowoć: Plewiska |
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 9:22 pm Temat postu: |
|
|
suchy, zimny, porywisty wiatr wiejący w południowej Francji  |
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 9:23 pm Temat postu: |
|
|
wlodek napisał: |
suchy, zimny, porywisty wiatr wiejący w południowej Francji  |
Szybki wujek google  |
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 9:24 pm Temat postu: |
|
|
 |
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 9:31 pm Temat postu: |
|
|
Włodziu czuwa, wbrew pozorom . |
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
|
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 9:43 pm Temat postu: |
|
|
Włodek jako rasowy żeglarz, ma wszystkie wiatry w małym palcu.  |
|
 |

Wysłany: Wto Lut 26, 2013 9:54 pm Temat postu: |
|
|
Czuwam Robercie! A temat bardzo ciekawy. Wędkarstwo i żeglarstwo to jak dla mnie pokrewne sporty. Ta sama woda pozwala cieszyć się oboma dziedzinami i okulary o których temat do obu są bardzo przydatne ! :-) |
|
 |

|
Wysłany: Wto Lut 26, 2013 10:22 pm Temat postu: |
|
|
wlodek napisał: |
Czuwam Robercie! A temat bardzo ciekawy. Wędkarstwo i żeglarstwo to jak dla mnie pokrewne sporty. Ta sama woda pozwala cieszyć się oboma dziedzinami i okulary o których temat do obu są bardzo przydatne ! :-) |
 _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |
|