Polskie obszary morskie /32,4 tys. km kw. , w tym 8628 km kw. morza terytorialnego/ uznawane s± za bogate w zasoby rybne. Wydajno¶ć w polskich obszarach morskich wynosi ¶rednio 35,9 kg/ha, podczas gdy ¶rednia dla Morza Bałtyckiego wynosi 18,5 kg/ha.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 450 Zalogowani 0 Wszyscy 450
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 12:40 am Temat postu: Pudełko dzepetta (bibiki 5-ak) :)
Przegl±d pudełka zacznę od... agrafek . Na małych rzeczkach, gdzie nie zmienia się często przynęt, wi±żę przynęty węzłem Rapali. Jednak gdy muszę na łowisku trochę "kombinować", wolę mieć odrobinę komfortu... Poza tym stosuję niezbyt tani fluorocarbon, którego nawijam na szpulę tylko 50 metrów. Reszta to podkład. Nie potrzebuję więcej... Rzuty przy pst±gowaniu s± krótkie, z ryb± walczy się na małym odcinku. Poza tym fluorocarbon jest baaardzo wytrzymały i końcowy odcinek nie zużwa się, jak w przypadku tradycyjnej żyłki. Gdy zaczyna prze¶witywać podkład, nawjam ¶wieży odcinek fluorocarbonu. Szpula jest zawsze odpowiednio wypełniona, rzuty s± łatwe, celne i nic się nie marnuje.
Aby zaczepić wobler, potrzebujemy odpowiedniej agrafki. Musi być mocna, mieć pewne zapięcie, musi mieć okr±głe oczko i być jak najmniejsza, żeby nie płoszyć cwanych pstr±gów. Krótko- trzeba sobie tak± agrafkę samemu zrobić.
Te s± zrobione z twardego, sprężystego drutu 0.5 mm. Najlepiej otwierać je małymi szczypcami, bo palcami- szczególnie zim±- ciężko to zrobić. Mam jednak pewno¶ć, że nie otworzy się podczas holu, gdy żyłka potrafi zapl±tać się w wobler i agrafkę. Kupne niestety często się otwierały nawet na małych rybach. Dużej nie chcę stracić...
Pora zaczepić woblerka.
Długo¶ć 6 cm, praca... jak to w moim pudełku- drobniutka. Można go bardzo łatwo podszarpywać, ¶wietnie sprawdza się sprowadzany z pr±dem, jak również w poprzek nurtu. Postawiony w miejscu szuka ładnie wody, przygasa, odskakuje na boki. Przypomina mał± rybkę zbieraj±c± pokarm. Bywa, że korpusik maluję na szybko wieczorem i lakieruję 2-3 razy...
Woblerki te stawiam na pierwszym miejscu na ¶redni± rzekę o dużym uci±gu.
Czasami jednak strugam wobler pod konkretne miejsce, jak np. ten:
Nieco większy, 7-centymetrowy na malutki ciurek, na jedn± miejscówkę. Gdy wyrównam rachunki z jednym kropkiem, pewnie popływa też w innych miejscówkach ;) .
farti Pogawędkowy twardziel
Kraj: UK Miejscowość: ...
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 3:04 pm Temat postu:
No ten ostatni wobek jak by co¶ mi przypominał . :roll:
Jako¶ tak z za mgły wyłaniaj± się jakie¶ wspomnienia . : :
Fartu¶, wstyd się przyznać... ci±gle pamiętam. Prze¶lij mi adres na pocztę- ten jest Twój. Tylko ten ma inn± pracę i jest większy odrobinę... Grzbiet w odcieniach br±zu nie pomarańczowy... Kropy nie te... Ale je¶li nie pogardzisz to jutro wy¶lę.
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 4:20 pm Temat postu:
dzepetto napisał:
farti napisał:
Fartu¶, wstyd się przyznać... ci±gle pamiętam. Prze¶lij mi adres na pocztę- ten jest Twój. Tylko ten ma inn± pracę i jest większy odrobinę... Grzbiet w odcieniach br±zu nie pomarańczowy... Kropy nie te... Ale je¶li nie pogardzisz to jutro wy¶lę.
Darku , to taka tylko moja ,,prztyczka'' dla podtrzymania dobrej znajomo¶ci. :
Ja na woblery już prawie nie łowię . Umówmy się tak . Jak kiedy¶ spotkamy się nad wod± zapnę i zobaczę jak pracuje.
Pomimo ostrej wyprzedaży pewnego czasu woblerów . Mam ich ci±gle o wiele za dużo. Niektóre po prostu z sentymentu . Bo przypominaj± mi spotkania i osoby . A jako¶ z każdym rokiem robię się coraz bardziej sentymentalny. Jak by co mam Twoje 2 wobki już. Więc ma mi co przypominać:-).
Jeden nawet zamoczyłem swego czasu w rzeczce. Drugi mi nawet bardziej się podoba ,tylko trzeba by ster mu przerobić.
Więc trzymam za słowo że przytrzymasz tego woblera abym mógł go zamoczyć. :
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 4:52 pm Temat postu:
Trudno, będzie musiał łowić ... Ty pewnie gumy wi±żesz. Ja nimi poprawiam po woblerze, gdy ryba się po braniu chowa przy dnie. Choć na głębokie miejsca od razu zapinam gumę. Bez nich jako¶ tak dziwnie pusto w pstr±gowym pudełku.
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 6:22 pm Temat postu:
Ale ¶miało wklejaj co tam jeszcze chowasz w pudłach.
ZIPPO Pogawędkowy twardziel
Kraj: Norwegia Miejscowość: Sola
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 6:50 pm Temat postu:
Pokazuj, pokazuj.
W końcu może skompletuje sobie jakie¶ sensowne pudełko na ten sezon.
¦rednia rzeka z dużym uci±giem : .
Tirith27 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Rumia
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 8:59 pm Temat postu:
Jak się tylko sezon zacznie to daj znać, wpadnę na t± ¶redni± rzekę z mocnym uci±giem To jedna z tych co widziałem ?? Bo jak tak to zakochany jestem
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 9:05 pm Temat postu:
Pierwszy dzień ok 400pln. Odkochałe¶ się? No, stówa depozytu, więc taniej : .
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 9:09 pm Temat postu:
Już mi to mówiłe¶ i zdania nie zmieniłem. Chcę tam łowić i tylko muszę wiedzieć kiedy ten sezon się zaczyna, a jest tak krótki, że boję się że go przegapię hehehe.
Kasa nie ma znaczenia, spał będę w tym hotelu w Algard nad rzek±
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 9:11 pm Temat postu:
Zrobi się cieplej to pojadę i opiszę co i jak w "Łowiskach".
Wysłany: Pon Lut 04, 2013 9:12 pm Temat postu:
Super będę czekał na info, a i mam trochę nowych fajnych rękodziełek trociowo-pstr±gowych, wezmę co¶ dla Ciebie
jjjan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 9:26 pm Temat postu: Re: Pudełko dzepetta (bibiki 5-ak) :)
dzepetto napisał:
Przegl±d pudełka zacznę od... agrafek . Na małych rzeczkach, gdzie nie zmienia się często przynęt, wi±żę przynęty węzłem Rapali. Jednak gdy muszę na łowisku trochę "kombinować", wolę mieć odrobinę komfortu... Poza tym stosuję niezbyt tani fluorocarbon, którego nawijam na szpulę tylko 50 metrów.
Jakiej grubo¶ci stosujesz fluorocarbon? Używasz odczepiacza na zaczepach?
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca
Wysłany: Sob Mar 02, 2013 11:01 pm Temat postu:
Stosuję fluoro 0,22. A odczepiaczy użwam dwóch, docelowo czterech . S± to ciężarki z pękiem stępionych kotwiczek z przodu przyczepionych na różnej długo¶ci drutach. Wczepiaj± się one w przynętę, więc je¶li s± odpowiednie warunki żeby spu¶cić odczepiacz, to udaje się tym ustrojstwem odzyskiwać przynęty nawet te, które zawin± się w gałęzie nad wod± i które nie s± zaczepione na agrafkę z krętlikiem jak przy klasycznych odczepiaczach. Na szybsz± wodę muszę wypróbować odczepiacza z blachy, który od niedawna nawiedza internet. Działa jak skrzydło, przez co wykorzystuje napór wody do przesuwania się po żyłce. Pomysł może być ciekawy, bo tak samo były kiedy¶ "napędzane" promy na rzekach. Nut sam je napędzał, nawet lekko pod pr±d. Kwasówki trochęmam, więc warto poeksperymentować, bo na szybszym uci±gu odczepiacze nie daj± rady...