Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomoć |
muzik21 Pogawędkowy Łowca Okazów

Dołšczył: May 09, 2005 Posty: 653
Kraj: Polska Miejscowoć: Prudnik |
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 9:50 am Temat postu: Plecionka do połowów morskich. |
|
|
Witam,
Do tej pory do morskich połowów dorszy używałem żyłek, jednak obserwując innych wędkarzy oraz analizując wyniki ostatnich połowów stwierdziłem, że pora przejść na plecionkę. Czy do morskich połowów nadaję się tradycyjna, najzwyklejsza Power pro? Czy też morska woda jej szkodzi? Generalnie jakie są wasze doświadczenia i co polecacie. Jeśli chodzi o grubość, wydaje mi się, że 0,19mm będzie wystarczająca? _________________ Pozdrawiam
muzik21 |
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
Kraj: Polska
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 7:22 pm Temat postu: |
|
|
Praktycznie Power pro nadaje się jak najbardziej do łowienia w morskiej wodzie. Po trzech sezonach nie zauważam mankamentów w wytrzymałości. Natomiast w moim przypadku ekonomicznie nadaje się niekoniecznie, ponieważ nie stosowałem przyponów i przy odrobinie szczęścia : można w ciągu dnia stracić szpulę plecionki na zaczepach. Jak widać zależy to od czepliwości łowiska i od sposobu konstrukcji zestawu. |
|
 |
the_animal Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 11, 2007 Posty: 1971
|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 11:48 pm Temat postu: |
|
|
Łowiliśmy na PP 0,13 dwa razy w Danii w morzu z brzegu - sprawowała się doskonale - potem służyła jeszcze na wodach śródlądowych  _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |
sacha Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 30, 2002 Posty: 3612
Kraj: Polska Miejscowoć: W-wa |
Wysłany: Piš Lis 09, 2012 3:35 pm Temat postu: |
|
|
Całkiem spokojnie możesz używać, nic jej nie będzie. Ja mam ponawijaną i PP i Tuff Line. Tylko tak jak Janek pisze jak pójdziesz w grubość a trafisz na wrakach na zaczep to możesz stracić całą plecionkę bo nie dasz rady urwać i dlatego przy łowieniu na wrakach warto dowiązać 1-1,2m grubszej żyłki bo lepiej starcić pilkera za 12-15plz niż PP za 100 czy więcej. Ja najgrubszą mam coś o wytrzymałości 30lbs czyli chyba 0,28mm. |
|
 |
krzysztofCz RZEP

Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 8:31 pm Temat postu: |
|
|
Ja używam zielonej 0,23 i jest nie do zajechania. Jak pisze Janek, jak nie porwiesz na wrakach czy starych siatach to kilka sezonów wytrzymuje. Teraz sprawiłem sobie też żółtą 0,25 i przechodzę na multiplikatory. |
|
 |
artur Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 9:51 pm Temat postu: |
|
|
Dlatego przy plećkach, odwrotnie niż w żyłkach, trzeba stosować węzły osłabiające wyrzymałość "na węźle" żeby na tym węźle trzasła.
0,19mm to wg mnie trochę za cienko, ja stosuję minimum 20lbs test wg amerykańskiej rozmiarówki, czyli 0,28mm wg europejskej, która jest opisywana na 30 lb. Oczywiście o Power Pro piszę. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić " |
|
 |
Robert Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowoć: Selestat |
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 5:28 pm Temat postu: |
|
|
Varivas i szybko zapomnicie o kłopotach i PP . |
|
 |

|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 5:53 pm Temat postu: |
|
|
Robert napisał: |
Plecionki od od Versace nie pasują do naszych siermiężnych wód. Ryba przed braniem musiałaby wziąć kąpiel w Coco Chanel.  |
|
 |

Wysłany: Sro Mar 13, 2013 6:05 pm Temat postu: |
|
|
jjjan napisał: |
Plecionki od od Versace nie pasują do naszych siermiężnych wód. Ryba przed braniem musiałaby wziąć kąpiel w Coco Chanel.  |
Rybom w Polsce trzeba dać szansę !!! .
Właśnie takie podejście dyskryminuje nasze biedne płotki !!! .
Pokażcie im jak wygląda prawdziwa wędkarska konfekcja .
A nie, tylko moro i moro... 
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Czw Mar 14, 2013 7:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |

|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Podobno to jest bardzo dobra plecionka, ale zirytowałbym się ponad miarę, gdybym zostawił ją na zaczepie.  |
|
 |

Wysłany: Sro Mar 13, 2013 6:53 pm Temat postu: |
|
|
No i właśnie dlatego albo, m/i wymyślono przypony : .
Akurat nie ten model ( bo ten, jest właśnie do morskich połowów i na "potworki") a trochę cieńszą do innego zastosowania przetestuję i dam znać .
Zebrała już tyle dobrych recenzji że, nie mam wątpliwości przy jej zakupie.
Do tej pory (od lat) stosowałem rożnej grubości i kolorów Spiderwire.
Nie da się powiedzieć o niej iż, gorsza jest od PP w dodatku w tych samych pieniądzach.
Kłopot jednak taki że, cieńsze "Spidera" (np. 0,14) szybko tracą własności i nie mam na myśli koloru : .
Co prawda nie wiem, kto i na jaki okres czasu planuje używać plecionki.
Mam co prawda "Spidera" (0.19) na młynku od 2005 roku i dalej trzyma parametry 8O ale, z reguły po dwóch sezonach łowienia plecionkę powinno się zmienić : . Niestety bywa iż, cieńsze plecionki już po aktywniejszym jednym sezonie są "do kosza" : . |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 8:54 pm Temat postu: |
|
|
Niestety bywa iż, cieńsze plecionki już po aktywniejszym jednym sezonie są "do kosza" : . |
A PP nie
Ja je naprawdę katuje naprzemiennie w słonej i słodkiej wodzie i nie noszą śladów zużycia. Kiedyś miałem jakieś inne i po paru wyprawach wyglądały jak moherowa nić.
Ostatnio zmieniony przez krzysztofCz dnia Sro Mar 13, 2013 9:56 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |

|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 9:14 pm Temat postu: |
|
|
krzysztofCz napisał: |
Ja je naprawdę katuje naprzemiennie w słonej i słodkiej wodzie i nie noszą śladów zużycia. Kiedyś miałem jakieś inne i po paru wyprawach wyglądały jak mocherowa nić. |
Azaliż, takoż prawdę powiadasz. Oprócz koloru, PP nic innego nie traci. |
|
 |

Wysłany: Sro Mar 13, 2013 9:25 pm Temat postu: |
|
|
krzysztofCz napisał: |
Niestety bywa iż, cieńsze plecionki już po aktywniejszym jednym sezonie są "do kosza" : . |
A PP nie
Ja je naprawdę katuje naprzemiennie w słonej i słodkiej wodzie i nie noszą śladów zużycia. Kiedyś miałem jakieś inne i po paru wyprawach wyglądały jak mocherowa nić. |
Moherowa nić kojarzy mi się z Fireline Berkley-a, ale, mogla to być równie dobrze inna. A wiedzieć trzeba że, "pseudo plecionek" na rynku sporo : .
Nie mam zastrzeżeń do PP głownie z powodu iż, nigdy nie miałem okazji nimi łowić . Moglem jedynie porównać PP do Spidera wizualnie i dotykowo.
W obu przypadkach były to pletki używane. Rożnicy nie stwierdziłem, to jednak,może być powodem rodowodu obydwu plecionek. Oba produkty to Spectra.
Grube plecionki PP, Spider czy Berkley Whiplash będą porównywalne jakościowo czyli, ich wytrzymałość w czasie powinna być dość zbieżna.
Znaczące różnice zauważa się dopiero przy "grubościach" np.0,14 i poniżej.
O ile słona woda szybciej wpłynie na utratę własności plecionki co jest zrozumiale, o tyle charakter łowiska może nawet najlepszy produkt załatwić w ciągu jednej wizyty nad wodą : .
Wystarczy bowiem, "znaleźć" łowisko z całą masą zaczepów, skalnym podłożem itp.
Edytowałem bo wkradła się nieścisłość :. Jak słusznie zwrócił mi Zippo uwagę Spectra i Dynema to produkty a nie producenci ;-)
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Sob Mar 16, 2013 2:00 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 9:52 pm Temat postu: |
|
|
Tamta chyba była właśnie Berkley-a, kupowana ze szpuli na metry w sklepie.
Robert ja używam na morzu również 0,06... a to chyba nie jest specjalnie gruba  |
|
 |

Wysłany: Czw Mar 14, 2013 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Krzysiu, w żadnym wypadku nie próbuję podważyć walorów Power Pro :.
Czas i doświadczenia udowodniły jej niepodważalne zalety.
Wszystko, co próbuje to zwrócić uwagę na nowości nie tylko nieustępujące a kto wie może i przewyższające, jakością dotychczasowe produkty.
Wiem, że wierni zasadzie "lepsze jest wrogiem dobrego" mogą pozostać na swoim stanowisku.
Jednak broniąc się przed stereotypami wybieram drogę prób i doświadczeń.
Jak bowiem inaczej ma rozwijać się wędkarski przemysł? :
Gdyby przed laty ktoś pierwszy, kto nawinął PP na młynek nie opowiedział głośno o jej zaletach do dzisiaj miałbym nylon na szpuli .
Hm! Z drugiej strony…przyczyniłem się do upadku Stomil Gorzów.
No i nie wiem co teraz…  |
|
 |

|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 5:38 pm Temat postu: |
|
|
Z ciekawości oglądnąłem swoją nową plecionkę i widzę, że różni się od starszej wersji. Jest bardziej miękka i gładka i ma bardziej gęsty splot. Zobaczymy jak będzie wyglądała po sezonie.
Kilka lat temu kupiłem awaryjnie na jakimś wyjeżdzie plecionkę spiderwire. Nie zauważyłem tego w sklepie, ale jest płaska jak tasiemka od majtek. Mam zamiar ją wreszcie nawinąć i sprawdzić w słonej wodzie, ale ta "płaskośc" jakoś mnie deprymuje. |
|
 |

Wysłany: Czw Mar 14, 2013 6:11 pm Temat postu: |
|
|
Janku, pytanie (może naiwne) czy jest to na pewno Spider : .
Od lat łowię tymi pletkami, i nie zdarzyło mi się natrafić na płaską 8O .
Nie zależnie od rozmiaru czy koloru.
Uważam wręcz iż, jest to jedna z niewielu firm które, mogą pochwalić się dobrym splotem i ogromną wytrzymałością (okrągłych plecionek jeszcze nie ma ).
Jak już wcześniej wspominałem Spider bardzo przypomina PP. Miałem okazji kilka porównać te plecionki . |
|
 |

|
Wysłany: Czw Mar 14, 2013 7:07 pm Temat postu: |
|
|
Może to jakaś podróba, nie wiem, nie porównywałem z innymi. Jedno jest pewne, że jest mocna i trudno ją urwać. |
|
 |

Wysłany: Czw Mar 14, 2013 7:20 pm Temat postu: |
|
|
jjjan napisał: |
Może to jakaś podróba, nie wiem, nie porównywałem z innymi. Jedno jest pewne, że jest mocna i trudno ją urwać. |
Zatem, Bonne pèche . |
|
 |

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 11:11 am Temat postu: |
|
|
Nie będę tworzył nowego tematu, zatem podepnę się ze swoim kłopotem w istniejącym już.
Otóż przy okazji rozpoczęcia sezonu spotkała mnie niespodzianka. Nigdy wcześniej nie zdarzyło się by plecionka poślizgnęła się na szpuli tym razem tak i jak to zwykle bywa w najmniej odpowiednim momencie, nad wodą.
Odwinąłem w domu całość i na nowo przewinąłem. Z tym, że (dość prostacko) przed nawinięciem zaczepiłem ją za klips na szpuli, chociaż wiem, że to nie jest jego funkcja.
I wreszcie pytanie. Czy macie jakieś patenty na umocowanie pletki tak by nie spotkało mnie ponownie za jakiś czas podobne nieszczęście.
Dodam, iż wkrótce będę uzupełniał szpulę nową plecionką i tu kolejne pytanie, bowiem na szpuli znajdują się resztki trzech poprzednich linek, które potraktowałem, jako podkład. Czy to nie jest błąd? |
|
 |
Andrzej228 Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Sep 11, 2006 Posty: 653
Kraj: Polska Miejscowoć: Bory Tucholskie |
Wysłany: Nie Mar 17, 2013 11:26 am Temat postu: |
|
|
Robert, nie wiem czy Cię zrozumiałem, ale jeżeli chodzi Ci o łączenie żyłek, plecionek z tym co jest już na szpuli to ja robię tak. Duża pętelka z tego co jest na szpuli kołowrotka i duża pętelka z tego co chcę nawinąć. Pętelka musi być taka duża, że da się przez nią przełożyć którąś ze szpul.  _________________ Od 06.01.2009r godz. 14-tej zero zero,
nie zajarałem ani jednego szluga.
|
|
 |

|
Wysłany: Nie Mar 17, 2013 11:44 am Temat postu: |
|
|
Można zawiązać tak
Ingvar Ohlsson napisał: |
 |
|
|
 |

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 12:02 pm Temat postu: |
|
|
Andrzej228 napisał: |
Robert, nie wiem czy Cię zrozumiałem, ale jeżeli chodzi Ci o łączenie żyłek, plecionek z tym co jest już na szpuli to ja robię tak. Duża pętelka z tego co jest na szpuli kołowrotka i duża pętelka z tego co chcę nawinąć. Pętelka musi być taka duża, że da się przez nią przełożyć którąś ze szpul.  |
No to mnie Andrzeju nie zrozumiałeś albo nie precyzyjnie sformułowałem treść .
Połączenie podkładu i linki nie jest kłopotem, robię to węzłem baryłkowym.
Chodzi mi głównie o różnego rodzaju linki (trzy) na szpuli. Mają różną grubość i strukturę a tworzą podkład. Teraz, kiedy dołożę jeszcze inny wyrób… zastanawiam się na przykład czy pod wpływem temperatury, wilgotności nie będzie tendencji do odkształceń spodniej warstwy i czy linka będzie układała się na szpuli we właściwy sposób. Dodatkowo kwestia, która już wystąpiła, czyli przesuniecie całości nawoju . |
|
 |

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 12:05 pm Temat postu: |
|
|
O widzisz Janku .
Tak nigdy nie "zaczynałem" i czas najwyższy .
Stosujesz taki sposób (węzeł) i czy się sprawdził? |
|
 |
ZIPPO Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 16, 2006 Posty: 1607
Kraj: Norwegia Miejscowoć: Sola |
Wysłany: Nie Mar 17, 2013 12:28 pm Temat postu: |
|
|
Do prawidłowego wypełnienia szpulki zawsze używam starych plecionek, a nawet żyłki. Nie zawsze, a raczej nigdy nowa plecionka (z reguły 150m) dostatecznie wypełnia szpulkę.
Podkład nawijam zawsze bardzo ciasnymi nawojami, a ewentualne nierówności koryguję ręcznie. Przy zmianie plecionki głównej np. po sezonie zauważyć można, że plecionka"podkład"
jest trochę pomarszczona, ale nie ma to wpływu na układanie się plecionki właściwej. Jeśli przymocujesz podkład do szpulki w sposób jaki pokazał Janek, to nie ma prawa całość przesunąć się na szpulce.
Ja stosuję inne mocowanie, ale to wydaje się być dobre.  |
|
 |

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 12:44 pm Temat postu: |
|
|
No i mnie uspokoiłeś, bo zawsze myślałem, że robię jakiś błąd w sztuce. Bardzo często w środku sezonu, kiedy ucinam metr po metrze zużytej pletki odkrywam właśnie takie zjawisko "marszczenia" plecionki. Co prawda wszystko wraca do normy po kolejnych rzutach, ale zawsze miałem wątpliwości czy nie robię jakiegoś błędu typu, za ciasno/za lekko nawinięte :.
Aaa! Pozdrowienia dla Ingvara Ohlssona ale, to już Janek przekaże . |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6587
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin |
Wysłany: Nie Mar 17, 2013 1:30 pm Temat postu: |
|
|
I wreszcie pytanie. Czy macie jakieś patenty na umocowanie pletki tak by nie spotkało mnie ponownie za jakiś czas podobne nieszczęście. |
Robercie mi również przydarzyło się ślizganie plecionki na szpuli, od tamtego momentu zawsze gdy nawijam, obojętnie co czy plecionkę czy żyłkę stosuję nadal tę samą zwykłą pętlę zaciskową ale po zaciśnięciu pętli przyklejam jeszcze ją do szpuli dwu- trzy-centymetrowym kawałkiem taśmy izolacyjnej.
Taki zabieg w zupełności wystarcza.  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
|
|
 |
dzepetto Redaktor Portalu

Dołšczył: Jan 14, 2007 Posty: 3532
Kraj: Polska Miejscowoć: Łężyca |
Wysłany: Nie Mar 17, 2013 1:49 pm Temat postu: |
|
|
Robert, idź do apteki i kup zwykły, materiałowy, bezopatrunkowy plaster- o ile w tym żabim kraju takie są. Wytnij pasek odpowiedniej szerokości, przyklej na szpuli jedną warstwę a potem dopiero nawiń pletkę- oczywiście zapnij ją np. takim węzłem jaki pokazał Janek. Jak na takim podkładzie będzie się ślizgała, to... rzeczywiście robisz coś źle. Wtedy zdaj kartę wędkarską, wędki sprzedaj i idź na grzyby, bo nic z tego nie będzie... ;) |
|
 |

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 1:52 pm Temat postu: |
|
|
mario_z napisał: |
I wreszcie pytanie. Czy macie jakieś patenty na umocowanie pletki tak by nie spotkało mnie ponownie za jakiś czas podobne nieszczęście. |
Robercie mi również przydarzyło się ślizganie plecionki na szpuli, od tamtego momentu zawsze gdy nawijam, obojętnie co czy plecionkę czy żyłkę stosuję nadal tę samą zwykłą pętlę zaciskową ale po zaciśnięciu pętli przyklejam jeszcze ją do szpuli dwu- trzy-centymetrowym kawałkiem taśmy izolacyjnej.
Taki zabieg w zupełności wystarcza.  |
Tak mnie zeźliła ta przygoda z "poślizgiem" że, chyba rzeczywiście dołożę coś dodatkowo oprócz dobrego węzła : .
Prawdopodobnie mogłem już dwa tygodnie temu focić pstrągi. A tak, pogoda zrobiła 180° w tył i nawet nosa nie mam ochoty z domu wystawić : . |
|
 |

Wysłany: Nie Mar 17, 2013 1:56 pm Temat postu: |
|
|
dzepetto napisał: |
Robert, idź do apteki i kup zwykły, materiałowy, bezopatrunkowy plaster- o ile w tym żabim kraju takie są. Wytnij pasek odpowiedniej szerokości, przyklej na szpuli jedną warstwę a potem dopiero nawiń pletkę- oczywiście zapnij ją np. takim węzłem jaki pokazał Janek. Jak na takim podkładzie będzie się ślizgała, to... rzeczywiście robisz coś źle. Wtedy zdaj kartę wędkarską, wędki sprzedaj i idź na grzyby, bo nic z tego nie będzie... ;) |
Słowo daję pierwszy raz mi się to zdarzyło A karty nie oddam i już .
Plaster jest, taki sam jak w normalnym kraju czyli w Polsce .
Nakleję . |
|
 |
|