Pierwszy w Europie podręcznik hodowli karpia w stawach napisał Dubravius (1547), biskup z Ołomuńca na Morawach. W polskiej literaturze pierwszą wzmiankę o karpiu spotyka się u Długosza (1415 – 1480), który opisując rycerzy biorących udział w bitwie pod Grunwaldem, przy nazwisku rodu Korzbok ze Śląska mówi o trzech karpiach w herbie.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 470 Zalogowani 0 Wszyscy 470
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Nie Mar 31, 2013 9:35 pm Temat postu: za łepka to były czasy...i chciało sie
Oglądam szalejący śnieg za szybą... i tak wspominam i odszukuję w moich zapiskach stany pogody z początku kwietnia....a to 12 na plusie albo lepiej... normalnie... ale zaraz patrzę i mam opis wyprawy z 1998 ... dzwonię od razu do przyjaciela i wspominamy...
Mietków spuszczony na maxa... jak zawsze... jesteśmy na ujściu Bystrzycy koło cypla w Mietkowie nic nie bierze...
i nagle mój kompan zauważa, ze na przeciwległym brzegu rzeki bierze okoń ( teraz mogę dodać te mordki )
decyzja natychmiastowa na drugi brzeg...
jedne wodery, wziąłem go ' na barana" woda ostra tnie
kolega trzyma 2 plecaki i 4 wędki...
idziemy i o dziwo dochodzimy i tu zaczyna się dramat
nasz
ziemia na którą przybyliśmy okazałą się 2 metrową warstwą mułu w którą to pogrążaliśmy się z każdym ruchem...
nie będę opisywał co działo się dalej dodam tylko, że twardy brzeg był jakieś 200 m dalej
a zapach był mało komfortowy
tego dnia nie złowiliśmy nic więcej okonie tak jak wędkarze obserwujący nasze poczynania po dobrej zabawie gdzieś się ulotnili...
Dodam, że w pociągu do domu nie byliśmy atrakcją...
Było niebezpiecznie... śmiesznie a przede wszystkim do dzisiaj jak siadamy na nockę to wspominamy ...
Macie podobne... ja mam w zanadrzu jeszcze kilka... nazbierało się tego...
chwile ulotne aczkolwiek warte wspomnienia i podzielenia się ...może każdy z nas odnajdzie kilka tych super chwil... _________________ Artur Lisowski
"Niech pozostaną po nas jedynie ślady na piasku i kręgi na wodzie."