W RP ¶ródl±dowe wody powierzchniowe zasiedlaj± ryby z 83 gatunków, w tym 59 stanowi± gatunki uznawane za charakterystyczne dla naszej strefy geograficznej.
20 gatunków zaliczonych zostało jako celowo wprowadzonych do wód w wyniku działania człowieka.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 467 Zalogowani 0 Wszyscy 467
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 5:51 pm Temat postu: Tarło szczupaka.
Jak na zło¶ć, od kilku lat nie mogę trafić na to widowisko. W tym roku na naszym stawku jeszcze lód! Zastanawiam się, czy w zwi±zku ze zmianami klimatycznymi szczupaki nie podchodz± do tarła w innych porach, np zimowego roztopu?
Jakie s± Wasze spostrzeżenia w tej sprawie i czy kto¶ już widział tegoroczne tarło?
ZIPPO Pogawędkowy twardziel
Kraj: Norwegia Miejscowość: Sola
Wysłany: Nie Kwi 07, 2013 8:01 pm Temat postu:
O ile wiem, szczupaki tr± się z powodzeniem pod lodem. To znaczy nie wiem czy z powodzeniem, ale się tr± : .
Z tym tarłem szczupaka pod lodem, to jest tak: wszyscy mówi±, że podobno się tr±, ale... Ja mam zaliczonych kilka esoxów około 10- 15 maja w latach ubiegłych, które ciekły ikr±. Nie były to olbrzymy, największy około 70 cm. Jak zobaczę jaki¶ filmik z tarła pod lodem uwierzę. Pozdrawiam.
jjjan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Pon Kwi 15, 2013 5:05 pm Temat postu:
Te ekscesy raczej zwi±zane s± z temperatur± wody. W wielu kaszubskich jeziorach woda nagrzewa się wolno i często szczupaki tr± się jeszcze w maju. W płytszych, mniejszych, szybciej nagrzewaj±cych się jeziorach odbywa się to szybciej.