Strona główna
Galeria
Forum
Artykuły
Wyślij
Moduły
Rozmaitości
e-Wędkarstwo
Czy wiesz, że...
Szczupak dość często powtarza atak na przynętę, jeżeli przy pierwszym, nieudanym nie skaleczył się. Czasami nawet i to nie jest dla niego przeszkodą.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

UŻYTKOWNICY
 Goscie 475
 Zalogowani 0
 Wszyscy 475

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
spining: [quote:4936f0387f="Krz ysztof46"]Witam Podziwiam was Panowie za ...(2289) May 19, @ 13:58:10

spining: Fajny wypad Lecek. Supraśl to ciekawa rzeka a kropki urokliwe ...(2289) May 19, @ 13:56:09

Krzysztof46: Witam Podziwiam was Panowie za wytrwałość na forum gdzie prawie ...(2289) May 17, @ 23:45:15

lecek: Majówka na Podlasiu. Działka nad Supraślem. Odcinek "górski". Jed ...(2289) May 05, @ 14:28:46

mario_z: Lecku super połowione, ja czekam na pierwszego maja :mrgreen ...(2289) Apr 27, @ 21:01:38

lecek: Sezon kleniowy 2025 otwarty. Byłem już na Wkrze, jednak bez sukce ...(2289) Apr 27, @ 16:12:00

mario_z: Normalnie nie wierzę :eek :eek :eek Dobrze, że chociaż póź ...(2289) Apr 01, @ 09:28:18

krzysztofCz: Normalnie nie wierzę :eek :eek :eek Dobrze, że chociaż póź ...(2289) Mar 26, @ 18:32:02

mario_z: Nie było mnie troszkę więc zdam małą relację. Sezon podlodowy zak ...(2289) Mar 25, @ 08:36:32

krzysztofCz: I tak trzymaj... najważniejsze pozytywne myślenie k Ja ugani ...(2289) Mar 21, @ 18:21:42

Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2643
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2435
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2519
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2661
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Odsłon: 2530
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Odsłon: 2570
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Odsłon: 2478
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Odsłon: 2500
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Odsłon: 2887
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2703
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Tirith- Moje Salmonidy
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Salmonidy
Tirith- Moje Salmonidy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomoœć
Tirith27
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Dec 13, 2006

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Rumia
PostWysłany: Wto Lut 05, 2013 10:21 am    Temat postu: Tirith- Moje Salmonidy Odpowiedz z cytatem

A więc zrobiłem sobie temat, gdzie będę pisał o moich wypadach na salmonidowe rzeczki, podzielę się uwagami na temat stosowanych metod i przynęt i oczywiście będę wrzucał zdjęcia i filmiki(jestem w trakcie zakupu kamerki gopro). Na ryby nie jeżdżę codziennie, a na salmonidy maks kilka razy w miesiącu.

Jeśli admini mając coś przeciwko takiemu tematowi to proszę o info.
farti
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jan 19, 2003

Kraj: UK
Miejscowoœć: ...
PostWysłany: Wto Lut 05, 2013 10:29 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czemu mieli by mieć ? :roll:
Pisz , wrzucaj ,wklejaj . wesoly
krzysztofCz
RZEP
RZEP

Dołšczył: Jul 01, 2006

PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 9:20 pm    Temat postu: Re: Tirith- Moje Salmonidy Odpowiedz z cytatem

Tirith27 napisał:
...Na ryby nie jeżdżę codziennie, a na salmonidy maks kilka razy w miesiącu...

Qurde... jak Ty rzadko na ryby uczęszczasz lol lol lol
ZIPPO
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 16, 2006

Kraj: Norwegia
Miejscowoœć: Sola
PostWysłany: Czw Lut 07, 2013 10:08 pm    Temat postu: Re: Tirith- Moje Salmonidy Odpowiedz z cytatem

Tirith27 napisał:

Jeśli admini mając coś przeciwko takiemu tematowi to proszę o info.

Żartowniś.

Jeśli mi gul skacze, to to jest coś przeciwko... wesoly lol
Tirith27
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Piš Kwi 26, 2013 6:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Piękna pogoda mnie zmobilizowała i wyskoczyłem na Redę.
Główny cel Pstrągi.

Przez godzinę pokręciłem się po swoich miejscach, ale że nic się nie działo postanowiłem podjechać na jaz. Tam spotkałem jednego wędkarza z którym chwilę porozmawiałem o sytuacji nad wodą (ostatni raz byłem miesiąc temu). Po tej rozmowie postanowiłem zejść trochę niżej, na dobrze znaną mi miejscówkę, gdzie lubią ustawiać się ryby.

W trzecim rzucie delikatne branie w nurcie, lekko przycinam i siedzi. Kilka mocniejszych szarpnięć i młynków, po czym ryba się uspokaja. Jeszcze nie wiem co mam, więc spokojnie, powoli podprowadzam ją w swoją stronę. Delikatnie odrywam ją od dna i już widzę, że mam srebrniaczka troci, zapięty za tylną kotwiczkę w kąciku pyska. Ryba jednak nie daje za wygraną i po takim moim manewrze od razu nurkuje i odchodzi w nurt. Na szczęście nie szarpie się i nie wariuje, a to za sprawą mojego delikatnego sprzętu. Łowiłem kijem o cw od 5 do 18gr, z żyłeczką 0,18. Przez kilka następnych minut trwało swoiste przeciąganie liny, ja rybkę pod brzeg, a ona z powrotem w nurt. Nie miałem ze sobą podbieraka, a przez niski stan wody w miejscu w którym stałem miałem około pół metra do lustra wody, dlatego musiałem ją trochę zmęczyć, potem delikatnie podprowadzić ją trochę wyżej od miejsca w którym stałem i leżąc na brzegu szybko spuścić w swoją stronę opuszczając kij. Chyba za trzecim razem dopiero mi się to udało. Kolega którego wcześniej spotkałem chciał mi rzucić podbierak, ale powiedziałem że nie potrzebuję i to się za chwilkę na mnie zemściło. Złapałem rybę pewnym chwytem za kark i gdy wyjmowałem ją już na brzeg, ryba się szarpnęła, a ja poczułem lekkie ukłucie w kciuk ręki, którą ją podbierałem. Nie zwróciłem na to uwagi, dopiero po chwili zorientowałem się, że ryba nie ma już kotwicy w pysku, a wobler bezwładnie zwisa z mojej ręki. Okazało się, że przez mój palec przechodzi jeden z haków kotwicy. Szybko zrobiłem zdjęcia i poleciałem do auta poszukać kogoś z obcążkami, cążkami by się uwolnić od woblera tkwiącego w moim palcu Dopiero po około 30 minutach zajechałem do sklepu z narzędziami, gdzie poprosiłem panią o jakieś cążki. pani na widok palca mało nie zemdlała, ale dała mi odpowiednie narzędzie i utlenioną wodę. Szybka operacja i zadowolony wróciłem do domu.

Niedługo dodam zdjęcia tylko opanuje jak to się robi.
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jul 31, 2002

Miejscowoœć: Wądół
PostWysłany: Piš Kwi 26, 2013 7:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Brawo!! Trotka :-) Duża?
krzysztofCz
RZEP
RZEP

PostWysłany: Piš Kwi 26, 2013 10:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

lol A znasz powiedzenie: łowił wilk razy kilka... złowili i wilka lol
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Apr 26, 2003

Miejscowoœć: GRUNWALD
PostWysłany: Sob Kwi 27, 2013 8:57 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałem podobną przygodę ze szczupakiem , grot kotwicy utkwił w palcu wskazującym lewej dłoni , piszę kotwicy,bo była przy woblerze grubo ponad 10cm , pamiętam że współpływacz z łodzi przy trzeciej próbie zdołał wyrwać grot z mojego palca przy pomocy solidnych tzw kombinerek. Ta operacja to pikuś w porównaniu z szamoczącym się osiemdziesiąt centymetrowym szczupakiem zawieszonym na sąsiedniej kotwicy tego samego woblera
:placz
ziomek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 25, 2006

Miejscowoœć: Tam gdzie Odra i Bóbr
PostWysłany: Sob Kwi 27, 2013 12:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zenon napisał:
Ta operacja to pikuś w porównaniu z szamoczącym się osiemdziesiąt centymetrowym szczupakiem zawieszonym na sąsiedniej kotwicy tego samego woblera
:placz

Tak jak piszesz!
Swojego pierwszego "WIELKIEGO" szczupaka nie zapomnę głównie przez kotwice w palcu.

Pamiętam jak dziś (mimo że ok 15 lat minęło) - długa i chuda, prawie 90tka z Odry zawisła na mojej dłoni poprzez kotwicę, której jeden grot tkwił w moim palcu serdecznym, a druga kotwica w paszczy szczupaka. Szczęśliwie dla mnie kółko łącznikowe się wyprostowało dość szybko. Samodzielna próba wyjęcia kotwicy nie dała rezultatu. Na pogotowiu musiałem poczekać prawie godzinę na oględziny, bo akurat... obdukcję jakiejś panny prowadzili, podczas gdy na poczekalni, w otoczeniu dwóch gliniarzy, siedział potencjalny sprawca, w kajdankach.8O

Gdy nadeszła moja kolej, lekarz chwycił kotwicę i ciągnie. Ja się drę, a on zdziwiony. Nie zakumał, co to zadzior i że przez dłuższy czas próbowałem sam hak uwolnić. Potem znieczulenie i zastrzyk przeciwtężcowy. Skalpel. 2 szwy. I pamiątkowa mini blizna do dziś. wesoly

PS. Gdzieś w sieci krążyła kiedyś fota haka/kotwicy w... gałce ocznej. Palec przy tym to pikuś!
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 16, 2006

Kraj: Norwegia
Miejscowoœć: Sola
PostWysłany: Sob Kwi 27, 2013 12:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Panowie, proszę założyć osobny temat na takie drastyczne opowieści wink:
mario_z
Łowca Szczupaka i Suma

Dołšczył: Apr 16, 2006

Miejscowoœć: Lublin
PostWysłany: Sob Kwi 27, 2013 7:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ziomek napisał:
Samodzielna próba wyjęcia kotwicy nie dała rezultatu.

Miałem nieprzyjemność przeprowadzania takiego zabiegu podczas spinningowych zawodów nad Wisłą w Janowcu, kolega wbił sobie kotwicę w kciuk zanim jeszcze zdążył dotrzeć do starorzecza, co było robić :?: do najbliższego szpitala kilkanaście kilometrów a kolega chce iść i łowić a nie szlajać się po izbach przyjęć :roll:
Poprosiłem by odwrócił głowę, drugi kolega przytrzymał mu rękę a ja wbitą kotwicą palec przebiłem na wylot potem obciąłem wystający grot z zadziorem a następnie wycofałem z palca resztę kotwiczki. :roll:
BRRRRRRRR :x
Po powrocie do domu zgłosił się do lekarza na zastrzyk przeciwtężcowy.
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość usmiech

dzepetto
Redaktor Portalu
Redaktor Portalu

Dołšczył: Jan 14, 2007

Miejscowoœć: Łężyca
PostWysłany: Sob Kwi 27, 2013 7:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To ja w temacie, bo rzecz miała miejsce podczas łowienia salmonidów. Wobler strzelił mi w twarz i zapiął się na wardze... Zdjąłem okulary, powiesiłem na drzewie, żeby mieć choć małą namiastkę lusterka i przebiłem wargę na wylot. Kotwica wyszła w okolicy prawej, dolnej dwójki. Potem niestety musiałem wsadzić kombinerki do gęby i ciąć kotwicę. Warga jest tak ukrwiona, że aż po brodzie mi ściekało... To była przyjemność usmiech Ile razy miałem kotwicę w palcu to nie policzę, ale pamiętam jeden przypadek szczególnie. Spory kleń szamotał mi się na paluchu i jedyne co udało mi się zrobić, to wsadzić mu do gęby rozwarte, długie kombinerki i zacísnąć na łbie... Szkoda rybki... smutny
Tirith27
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Kwi 28, 2013 7:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dwie fotki z połowu troci, przepraszam za jakość zdjęć, ale robione telefonem i w pośpiechu usmiech

53 cm szczęscia

i nieszczęsna ręka

Ostatnio zmieniony przez Tirith27 dnia Nie Kwi 28, 2013 8:30 am, w całości zmieniany 1 raz
krzysztofCz
RZEP
RZEP

PostWysłany: Nie Kwi 28, 2013 8:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mariusz zmniejsz fotki bo się forum rozjeżdża lol ... ale zaciąłeś dobrze branie lol
Tirith27
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Kwi 28, 2013 8:27 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj ze znajomymi z Pomorskiego Przewodnika Wędkarskiego odwiedziłem jedną z pstrągowych rzeczek pomorza. Mimo bardzo niskiej i czystej wody rybki chętnie wychodziły do wobków. Niestety rozmiarami nie powalały, były w przedziale 10-25cm. Od godziny 8 do 12.30 zanotowaliśmy po kilkanaście brań. Wyjęliśmy kilka potoczków, dwa tęczaki i 3 okonki.
Później rzeką przepłynęły kajaki i do 16.20 praktycznie prócz dwóch okonków nic więcej nam nie wyszło.

a tu kilka fotek:
_____1

_____2

_____3

_____4

_____5
_____6

_____7

_____8
Tirith27
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Kwi 28, 2013 8:34 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mam nadzieję, że teraz z rozmiarem fotek jest już wszystko ok. Jeśli nie to będę kombinował dalej usmiech

Krzysiu, to nie ja to ryba mnie zacięła
Malgi
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 03, 2011

Miejscowoœć: Wądół
PostWysłany: Nie Kwi 28, 2013 8:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mariusz, łowiłeś na dwa kije naraz? :roll: 8O wink:
Gratuluję udanych łowów, tylko te pstrągowate mogłyby być odrobinę większe? :P
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Kwi 28, 2013 9:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łowiłem na dwa kije, ale raz na spinning, a raz na muchę. Głównie to poprawiałem niektóre miejsca streamerkiem usmiech
Tirith27
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pon Maj 06, 2013 6:16 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wczoraj o 19 wyskoczyłem na moją rzekę z muchówką. Przez godzinkę łowienia złowiłem 5 rybek. 2 małe palie około 20cm(uciekinierzy z hodowli) tęczak 45cm, potok około 33-35 cm, oraz krótki lipień.

Zdjęcia robione niestety telefonem i tylko dwa. bo tych mniejszych nie chciało mi się fotografować.

krzysztofCz
RZEP
RZEP

PostWysłany: Pon Maj 06, 2013 10:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ładne... ładne... ale Ty belony naganiaj do zatoki bo już mało czasu lol
krzysztofCz
RZEP
RZEP

PostWysłany: Piš Lut 14, 2014 5:12 pm    Temat postu: Re: Tirith- Moje Salmonidy Odpowiedz z cytatem

Tirith27 napisał:
A więc zrobiłem sobie temat, gdzie będę pisał o moich wypadach na salmonidowe rzeczki...

Mariusz, wyschły te rzeczki :?: czy cóś lol
Wyœwietl posty z ostatnich:   
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Salmonidy
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

Skocz do: