Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 1:18 pm Temat postu: Echosonda
Witam, wiem że ten temat co trochę sie pojawia ale... mamy taki postęp elektroniki, że ...
Zatem moje pytanie. (A zacznę od tego, że poważnie zaraziłem brata wędkarstwem a zwłaszcza trolingiem) no i kompletuję mu sprzęt, którego sobie bym nie kupił , bo i mam za daleko do wody, nie mam łódki itd. a on kupił dom na Kaszubach nad samą wodą, piękną wodą i przy furtce na posesję ma zaparkowaną w wodzie łódkę).
Na echosondę przeznaczył 1000-1500 zł.
Jezioro jest głębokie (ok 16m),
No i tu oczekuje Waszej pomocy - ja NIGDY nie wędkowałem z echosadą więc kompletnie jestem laikiem w tej dziedzinie. Za DWA TYGODNIE JADE DO BRATA NA TYDZIEŃ NA RYBKI i fajnie by było, abyśmy mieli już co podpiąć do łódki.
Czytałem co nieco na temat echosąd - gro to artykuły sponsorowane, trochę znalazłem na forach i... mam mętlik.
Wielu z Was pływa, ma echosądy zatem prosze o wasze typy.
Skłaniałem sie do Lowrance Mark 5X PRO ale... może wyszło cos nowego albo jest w promocji????
muzik21 Pogawędkowy Łowca Okazów
Dołšczył: May 09, 2005 Posty: 653
Kraj: Polska Miejscowoć: Prudnik
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 2:49 pm Temat postu:
Używam właśnie wymienionej przez Ciebie echosondy, fakt że od bardzo nie dawna, jednak na chwilę obecną jestem z niej bardzo zadowolony. Duży, czytelny, ekran, prosta obsługa. Wcześniej używałem Piranh'i Max Humminbird'a. Różnica między tymi dwoma echosondami-kolosalna, oczywiście na korzyść Matrixa. Generalnie-myślę, że się nie zawiedziesz. Opis mało dokładny, ale w życiu miałem do czynienia tylko z dwoma sondami, więc doświadczenie z tym sprzętem też mam małe. Jednak w moim odczuciu warto wydać te 1200zł. _________________ Pozdrawiam
muzik21
pepek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 21, 2005 Posty: 997
Kraj: Polska Miejscowoć: Chorzów
Wysłany: Czw Wrz 27, 2012 8:01 pm Temat postu:
Witaj,posiadam Lowrance Mark 5X PRO,bawię się już trzeci sezon
tym echem i jestem bardzo zadowolony,polecam. _________________ Najlepszym przyjacielem jest ten, kto nie pytając o powód twego smutku, potrafi sprawić, że znów wraca radość.
Pike1 Starszy podbierakowy
Dołšczył: Aug 06, 2007 Posty: 106
Kraj: Polska Miejscowoć: Mazury
Wysłany: Pon Paż 01, 2012 9:20 am Temat postu:
Jeżeli pierwsza echosonda, to cos prostego, ale nie najprostszego. Mi osobiście zakup echosondy polecił kolega Mario. Było to Eagle 480, bo Lowrance 125 czy 135 było dla mnie za drogie. Można trafic coć używanego, ale słyszałem, że niekiedy przetwornik może być uszkodzony. Echosonda trochę uzależnia, a przy trolingu jest niezbędna, chyba, że się zna akwen i często sie na nim przebywa. Ryby przebywają na różnych głębokościach, dotyczy to zarówno pór: roku, dnia. Ja swoją użytkuję już 3 rok i najlepiej podoba mi się jak wędkuję z pod lodu i widzę na ekranie podnoszące się ryby do oblaki.
kamase Młodszy podbierakowy
Dołšczył: Sep 04, 2006 Posty: 101
Kraj: Polska Miejscowoć: Łódź
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 9:46 am Temat postu:
odkopując temat echosond. to na płytkich jeziorach tak między 3 - 5m co by się sprawdziło. Nie mam bladego pojęcia jaki sprzęt można byłoby zakupić tak do 1000 zł.
pomożecie?
pozdrawiam,
S
Zamki Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 03, 2004 Posty: 2486
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 12:09 pm Temat postu:
kamase napisał:
odkopując temat echosond. to na płytkich jeziorach tak między 3 - 5m co by się sprawdziło. Nie mam bladego pojęcia jaki sprzęt można byłoby zakupić tak do 1000 zł.
pomożecie?
pozdrawiam,
S
A co to chcesz widzieć na trzech metrach przy pomocy echa ....
chyba jedynie jak jest głęboko i rodzaj dna a do tego starczy Ci każda sonda i nie trzeba wywalać tysiąca ... _________________ Łowię i zjadam ......
artur Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 8:10 pm Temat postu:
Ja mam LX125 już ze 6 lat albo dłużej, nie planuję zmieniać ani wymienić. Eegle to zubożona wersja Lowranca na ile się orientuję. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Wysłany: Czw Sie 08, 2013 11:07 am Temat postu:
Zamki napisał:
kamase napisał:
pomożecie?
pozdrawiam,
S
A co to chcesz widzieć na trzech metrach przy pomocy echa ....
chyba jedynie jak jest głęboko i rodzaj dna a do tego starczy Ci każda sonda i nie trzeba wywalać tysiąca ...
Mamy ze znajomym jezioro polodowcowe dobrze zarybione drapieżnikiem, który stoi zaraz za trzcinowiskiem właśnie na takie głębokości. I pytanie jaki rodzaj echosondy wykorzystać? Faktem jest to, że w głębinach na trollingu można będzie śmiało też wykorzystać taki sprzęt aczkolwiek więcej czasu spędzi na płytkiej wodzie.
pozdrawiam
S
Wysłany: Piš Sie 16, 2013 9:45 am Temat postu:
W moim przypadku zadecydowalismy na Hummibird PiranhaMax 175. Juz od tego weekendu okaze sie czy wybor byl sluszny.
pozdr,
s