Przeciętna długo¶ć życia wybranych gatunków ryb: sum 60 lat, piskorz 20 lat, sandacz 15 lat, leszcz 14 lat, szczupak 10 lat, okoń 10 lat, węgorz 50 lat, jesiotrowate 100 lat.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 466 Zalogowani 0 Wszyscy 466
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Marże ... niejednokrotnie ogromna pazerno¶ć importerów robi takie szalone ceny
Nie do końca jest to prawd±. Dawno temu miałem okazję kupić kij u importera, producenta czy jak to nazwać. Kij mam do dzisiaj i innego nie chcę, no, wła¶ciwie chce ale od jaki¶ 2-3 tygodni jak nim pomachałem "na sucho" ale to inny temat.
Kij dawno kupiony kosztował mnie co¶ ok. 200plz(chyba 189 albo 198, nie pamiętam ale jako¶ tak), była to cena jak± zapłaciłby sklep. I zachciało mi się sprawdzić ceny sklepowe. Najtaniej było w sklepie na Ochocie-250.
Na bazarku na Twardej -270 ale już w nieistniej±cym sklepie na Kruczej - co¶ trochę ponad 300. Gdzie tu pazerno¶ć importerów? Cena dla sklepu jest prawie taka sama ale cenę na półce ustala wła¶ciciel sklepu a nie importer.
Zamki Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Sie 06, 2013 10:27 pm Temat postu:
Darek ale tak szczerze z ręk± na sercu .... może Wiesz ile za ten kij zapłacił importer ?
Bo między cen± dla sklepu o jakiej zostałe¶ powiadomiony do cen± za jak± ten kij trafił do r±k importera to jest wła¶nie marża importera i analogicznie póĽniej jest ze sklepem .... a to już robi kwoty i to spore
Jeżeli sprzęt wędkarski indywidualnie zakupiony w sklepie w USA jest po ocleniu i opodatkowaniu jeszcze wci±ż tańszy od oferowanego u nas w kraju przez "bezpo¶redniego" importera, który przecież w sklepach się nie zaopatruje a co najmniej w hurtowniach o ile nie bezpo¶rednio u producenta to wybacz ale mowa tu tylko i wył±cznie o pazerno¶ci ..
Ja sam nie posługuję się językiem angielskim i niestety muszę bazować na rynku polskim ... takich jak ja miliony więc jest na kim żerować ... sytuacja wymusza na mnie przełknięcie ¶liny , otarcie łzy z oka i wyłożenie na ladę grubego pliku banknotów za co¶ co gdzie¶ indziej bez polskiego "importera" kosztuje znacznie mniej ... : _________________ Łowię i zjadam ......
sacha Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 7:46 am Temat postu:
Zamki napisał:
Bo między cen± dla sklepu o jakiej zostałe¶ powiadomiony do cen± za jak± ten kij trafił do r±k importera to jest wła¶nie marża importera i analogicznie póĽniej jest ze sklepem .... a to już robi kwoty i to spore
S± importerzy kupuj±cy w hurtowniach, s± tacy dla których fabryka produkuje sprzęt (albo i kilka fabryk), zależy od prężno¶ci importera.
Nie pamiętam zbyt dokładnie je¶li chodzi o sprzęt typu wędki, kołowrotki, łóżka, namioty, ubrania czyli ten droższy ale nie s± to wysokie marże, zreszt± zależy co kto rozumie przez wysokie. Nie s±dzę żeby to było więcej niż 30-40%. S±dzę że 2x tyle importer ma na pierdołach typu spławiki, gumy, ciężarki, krętliki,haczyki i inne drobiazgi, tego kwotowo sprzedaje się dużo więcej niż wędek czy kołowrotków więc na tym jest pewnie przebicie dużo większe. Trzeba wzi±ć pod uwagę że tenże importer pokrywa koszty transportu z Azji, pokrywa podatki i cło u nas, pokrywa koszt wysyłki do sklepu firm± kuriersk±, pokrywa koszt serwisu (czasami).
Ale nie ma co grzebać w kieszeni importerów, jak mawiaj± Żydzi:
"handełes jest handełes" : albo "lepszy najgorszy handełes niż złota robota".
Przykłady z naszego podwórka:
zanęta firmy "Traper" sklep w W-wie - 9plz. ta sama zanęta w sklepie w Mielniku złotych 6 8O czaisz różnicę? Czy to znaczy że sklep w W-wie płaci więcej za paczkę? Gwarantuję że nieszczególnie dlatego że bierze załóżmy np. 200kg/ miesięcznie a sklep w Mielniku pewnie ze 20. Pewnie że powierzchnia sklepu i koszt wynajęcia jest inny ale takie s± zasady widocznie.
I jeszcze przykład z innego podwórka:
wynajmuj±c domek wakacyjny przez Interhome czy Dancentre płacisz za tydzień załóżmy 3000plz. Ile z tego otrzyma wła¶ciciel wynajmowanego obiektu? Sprawdziłem więc wiem na 100%. Z 3000 wła¶ciciel otrzyma 1350plz.
Zenon Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: GRUNWALD
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 9:39 am Temat postu:
Panowie . panowie!!!!
grzebanie w cudzej kieszeni to Nasza specjalno¶ć .
gdyby ta wędka była powiedzmy 20% tańsza to ,kupił by¶ dwie??
U nas ci±gle pokutuje , " robaszki po ile i dlaczego tak drogo' ,bo na drug± flaszkę nie starczy!!!
inny powie
co komu do tego na co wydaje moje pieni±dze!!!
i to prawda -bo co komu do tego.
Zawsze było i będzie tak że dla kupuj±cego ZAWSZE drogo ,dla sprzedaj±cego- mogło być drożej.
Prawda zawsze gdzie¶ po ¶rodku- jak zwykle :
sacha Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 12:01 pm Temat postu:
Zenon napisał:
Panowie . panowie!!!! grzebanie w cudzej kieszeni to Nasza specjalno¶ć .
Ja nikomu nie grzebie, ja uprzejmie informuje jakie s± realia. Zamki może się nie zgadzać, może się oburzać ale realiów nie zmieni.
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 1:55 pm Temat postu:
sacha napisał:
Zenon napisał:
Panowie . panowie!!!! grzebanie w cudzej kieszeni to Nasza specjalno¶ć .
Ja nikomu nie grzebie, ja uprzejmie informuje jakie s± realia. Zamki może się nie zgadzać, może się oburzać ale realiów nie zmieni.
Zenku póki co s± to tylko rozważania i nie mam zamiaru nawet zagl±dać do kieszeni a co dopiero w niej grzebać, tym bardziej, że jestem sam handlowcem......
Darek nieco zbyt mało precyzyjnie napisałem nie rozważaj±c marż jakie narzucaj± punkty detaliczne a co Ty bardzo ładnie wyłuszczyłe¶ na podstawie cen zanęty. Masz rację realiów się nie zmieni może jakie¶ limity procentowe przy marżowaniu by co¶ dały pewnie nic bo co dała odgórna regulacja cen za komuny już mamy na szczę¶cie za sob± ... nie mniej bardzo często pazerno¶ć handlowców nie zna granic i tych hurtowych i tych detalicznych o czym wiem bo ładnych kilka lat współpracowałem z t± branż± dystrybuuj±c± moje wyroby i takie też s± realia na co chciałem wskazać.
ps. Puszczałem blaszkę do hurtowni za 3 zł a w sklepie na ladzie było to już 11 zł ..... po drodze była tylko hurtownia i sklep ..... _________________ Łowię i zjadam ......
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 2:35 pm Temat postu:
Zamki Ty qrna krwiopijca jeste¶ :evil: 8O
PS
poprzednia wypowiedz nie była kierowana do adwersarzy :
co do cen
spotkałem się z sytuacj± ,gdzie na bazarze podane były ceny minimalne , poniżej których zej¶ć nie było można
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 4:18 pm Temat postu:
Zenon napisał:
Zamki Ty qrna krwiopijca jeste¶ :evil: 8O
Zgadza się , że jestem a do tego podły bo chociaż te trzy złote ale im wyrwałem zostawiaj±c biedne osiem _________________ Łowię i zjadam ......
the_animal Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 4:22 pm Temat postu:
Zamki napisał:
...
ps. Puszczałem blaszkę do hurtowni za 3 zł a w sklepie na ladzie było to już 11 zł ..... po drodze była tylko hurtownia i sklep .....
ps. Puszczałem blaszkę do hurtowni za 3 zł a w sklepie na ladzie było to już 11 zł ..... po drodze była tylko hurtownia i sklep .....
Ja kupowałem u Ciebie po 11 - kto był po drodze?
Ty kupowałe¶ morskie trociówki a ja pisałem o podlodowych.
ps. Teraz trociówki s± jeszcze droższe a podlodowych już kilka lat nei robię wcale. : _________________ Łowię i zjadam ......
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 7:42 pm Temat postu:
Zamki napisał:
the_animal napisał:
Zamki napisał:
...
ps. Teraz trociówki s± jeszcze droższe a podlodowych już kilka lat nei robię wcale. :
tak sobie przypomniałem o nich, gdyż wszędzie wła¶nie sprzedawałe¶ je po 11 zeta i sam je po tyle kupiłem : _________________ www.carpholic.pl www.grubyzwierz.pl
Wysłany: Sro Sie 07, 2013 8:33 pm Temat postu:
the_animal napisał:
tak sobie przypomniałem o nich, gdyż wszędzie wła¶nie sprzedawałe¶ je po 11 zeta i sam je po tyle kupiłem :
Nie, nie wszędzie i nie zawsze po 11 zł , Ty je za tyle kupiłe¶ i powiniene¶ się
z tej ceny cieszyć. Dzisiaj już ich u mnie nie kupisz za to s± w sklepach internetowych niestety trochę droższe. : _________________ Łowię i zjadam ......
artur Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Czw Sie 08, 2013 7:45 am Temat postu:
Ja też u @Zamkiego, "Zamki" boleniówki i trociówki kupowałem już nie pamiętam po ile, po tyle po ile powiedział, pasowało mi to wzi±łem. My¶lę że teraz byłoby nieco nie na miejscu, gdybym nagle zacz±ł dywagować czemu "tyle"? a nie "tyle"?! ode mnie "za¶piewał" albo czemu od jednego wzi±ł więcej a od drugiego miej. Jego prawo producenta, handlowca i kogo tam podać swoj± cenę, pasuje biorę, nie pasuje, to nie biorę. Proste jak budowa cepa. To tylko tak nawiasem wtręt do dyskusji między @Animalem i @Zamkim, może to niepotrzebne wtr±cenie się, ale się wtr±cę _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Wysłany: Czw Sie 08, 2013 8:08 am Temat postu:
My¶lę Artur, że niepotrzebne. Z przymróżeniem oka sobie pisali¶my - mam nadzięję, ze zauważyłe¶ : _________________ www.carpholic.pl www.grubyzwierz.pl
Wysłany: Czw Sie 08, 2013 9:10 am Temat postu:
the_animal napisał:
Zamki napisał:
the_animal napisał:
Zamki napisał:
...
ps. Teraz trociówki s± jeszcze droższe a podlodowych już kilka lat nei robię wcale. :
tak sobie przypomniałem o nich, gdyż wszędzie wła¶nie sprzedawałe¶ je po 11 zeta i sam je po tyle kupiłem :
...i tego wła¶nie się spodziewałem
brawka dla Artura , kupił zapłacił i nie ma co biadolić nad rozlanym mlekiem
a na marginesie :
-drogo?
to qrna młotek i samemu klepać- będzie taniej :evil:
Wysłany: Czw Sie 08, 2013 7:23 pm Temat postu:
Zenon napisał:
the_animal napisał:
Zamki napisał:
the_animal napisał:
Zamki napisał:
...
a na marginesie :
-drogo?
a na marginesie :
-drogo?
Pod sklep z tym tekstem !
stać ciebie tylko na tyle ??
na młotek mam dosłać???
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Czw Sty 16, 2014 8:47 pm Temat postu:
Zamki napisał:
the_animal napisał:
Nie, nie wszędzie i nie zawsze po 11 zł , Ty je za tyle kupiłe¶ i powiniene¶ się
z tej ceny cieszyć. Dzisiaj już ich u mnie nie kupisz za to s± w sklepach internetowych niestety trochę droższe. :
A ja jestem zainteresowany kupnem.
Czy gdzie¶ s± fotki tych blaszek :?:
jjjan Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Czw Sty 16, 2014 9:03 pm Temat postu:
Na przykład tutaj
Gdyby już nie było to przy najbliższej okazji podzielę się z Tob±.
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Czw Sty 16, 2014 9:25 pm Temat postu:
jjjan napisał:
Na przykład tutaj
Gdyby już nie było to przy najbliższej okazji podzielę się z Tob±.
Mam nadzieję, że Zbychu się odezwie ale i Ciebie trzymam za słowo