Miejsce rozrodu węgorzy (Morze Sargassowe) zostało zlokalizowane dopiero w 1923 roku przez Duńczyka Johannesa Schmidta. Ciekawostk± jest, iż węgorze dobieraj± sobie partnerów z tych samych regionów, z których pochodz±.
Stwierdzono ponadto różnice w kodzie DNA w zależno¶ci od regionu. Do zarybień w Polsce używa się narybku węgorza zakupionego w Europie Zachodniej, który różni się od bałtyckiego.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 468 Zalogowani 0 Wszyscy 468
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 10:28 pm Temat postu: kołowrotek z wolnym biegiem
witam
Zamierzam kupić kołowrotek z wolnym biegiem do feederka cw 150.
mogę przeznaczyć max 250 zł.
Macie jakie¶ propozycje? Do¶wiadczenia?
mam jednego Shimano Baitrunera - kiedy¶ go kupiłem za 400 zł - ale to fajna i droga zabawka.
Ostatnio widziałem shimana Baitrunery za 250zł - jaki¶ nowszy i tańszy model, czy s± tak dobre jak poprzednie czarnuchy?
artur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Wrz 25, 2013 11:16 am Temat postu:
Nie s± tak dobre jak czarnuchy. To już malezja produkt a nie japan. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
samara Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Wto Paż 15, 2013 7:14 am Temat postu:
OKUMA LONGBOW II 630 BAITFEEDER- polecam bajka. 5lat gwarancji, luksusowe wykończenie. idealna praca. 145 zł. Kiepsko wygl±da na zdjęciach. Szary, niepozorny, ale jak go weĽmiesz do ręki to już wiesz, że to jest wła¶nie to. do 150 gram cw moze trochę za delikatny ale większy model OKUMA LONGBOW II LB 40 BAITFEEDER w sam raz.
Mepsik Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Częstochowa
Wysłany: Czw Lis 07, 2013 10:18 am Temat postu:
Poleciłbym okuma travertine - Bezawaryjna maszynka ze ¶wietnie spasowanym mechanizmem i doskonał± prac±. W dodatku bardzo ładna. Raczej nie znajdziesz nic równie konkurencyjnego i tak dobrze zrobionego w równie rozs±dnych pieni±dzach.
Lesitr Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Czw Lis 07, 2013 10:23 am Temat postu:
artur napisał:
Nie s± tak dobre jak czarnuchy. To już malezja produkt a nie japan.
Mam cztery kołowrotki Shimano, wszystkie wyprodukowane w Malezji, dwa od kilku lat ciężko pracuj± w trolu. Awarii brak. _________________ "Polsko¶ć, to nienormalno¶ć" - Donald Tusk, premier RP.
artur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Czw Lis 07, 2013 1:20 pm Temat postu:
Lesitr napisał:
artur napisał:
Nie s± tak dobre jak czarnuchy. To już malezja produkt a nie japan.
Mam cztery kołowrotki Shimano, wszystkie wyprodukowane w Malezji, dwa od kilku lat ciężko pracuj± w trolu. Awarii brak.
Bardzo dobremu Koledze nie wytrzymały roku bużańskiego spinningowania, rozpadły się bebechy na kawałki. Miał w rozmiarze 4000 i drugi większy jaki¶ je¶li pamiętam dobrze oba baitrunnery. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Maciej Skrobacz pospolity
Kraj: Polska Miejscowość: Poznań
Wysłany: Sro Lis 13, 2013 7:19 pm Temat postu:
Hmm... Mam Shimano DL FA 4000, używam go jak Pan Bóg przykazał do łowienia gruntowego białej ryby, ale i drapieżnika (węgorz). Poza tym służy mi też do łowienia "na żywca". Ważna informacja to chyba też to, że łowię tylko w wodzie stoj±cej.
Wielkich ryb nie wyci±gn±ł, w użyciu jest ok 15-20 x w sezonie, bo łowię też innymi metodami i od 4 lat spisuje się bez zarzutu.