Wysłany: Czw Wrz 26, 2013 8:18 pm Temat postu: Nożownicy - do Monka
Maciek swego czasu prowadziliśmy intensywną dyskusję
klik
Dalej będziesz optował za odpowiedzialnością zbiorową? Bo jeśli tak, to wszystkich mundurowych za dupę (co mają dzieci) należy wziąźć, tylko dla tego że dzieci mają ;) ;) ;). _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Monk Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo
Wysłany: Piš Wrz 27, 2013 9:09 am Temat postu:
Uważasz, że to, co miało miejsce od czasu naszej rozmowy daje powody do zmiany mojej opinii? Raczej mnie utwierdza w przekonaniu, że miałem rację.
To, że "komediant" policji ma coś za uszami świadczy jedynie o tym, że policja toleruje takie zachowania w swoich szeregach. Nie jest tajemnicą - szczególnie dla ludzi w mundurach, a nie przekonanych o swojej znajomości zagadnienia - że mają swoją komórkę, zajmującą się nieprawidłowościami w swoich szeregach. I oni nie wiedzieli? Przedszkolak w to nie uwierzy. A jeśli miał coś na sumieniu - zdegradować do posterunkowego - emerytura idzie w niepamięć. Inni pomyślą zanim zgrzeszą.
Policja jest nieprzyzwoicie nieudolna, co znajduje swoje potwierdzenie w sprawie choćby Papały i dziewczyny z Sopotu, czy też Olewnika. Nie będę tutaj dumał, na ile nie było to dziełem przypadku. ;)
Jeszcze raz zaznaczę: nie muszę jako podatnik, widząc na ulicy kawalera z maczetą zastanawiać się, czy jest on kolekcjonerem, czy też psycholem, który chce się popisać. Wolę go nie widzieć w ogóle. Niech sobie kolekcjonuje jeśli na to pozwala prawo, ale swój arsenał niech trzyma w domu. Sam wiesz, że nawet dowcip z użyciem kosy może spowodować niemiłą sytuację, że o przetrąceniu szczęki nie wspomnę.
Z odpowiedzialnością zbiorową mógłbyś mieć do czynienia, gdyby zamknięto Ciebie za gwałt, jako że masz narzędzie zbrodni na "podorędziu". ;) W tym przypadku natomiast wg mnie jest to zabezpieczenie zbiorowości przed oddziaływaniem jakiegoś popaprańca, dla którego życie i zdrowie ludzkie nie jest wartością.
Więcej grzechów nie pamiętam i obym nie dał się wkręcić w dyskusję.
Zenon Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 26, 2003 Posty: 3967
Kraj: Polska Miejscowoć: GRUNWALD
Wysłany: Piš Wrz 27, 2013 12:53 pm Temat postu:
Monk napisał
"obym nie dał się wkręcić w dyskusję. "
rzeczywiście nie dałeś się
Wysłany: Piš Wrz 27, 2013 1:04 pm Temat postu:
Nie wypadało przemilczeć, skoro Sołtys wyciągnął mnie do tablicy. ;)
artur Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
Kraj: Polska
Wysłany: Piš Wrz 27, 2013 4:05 pm Temat postu:
Monk napisał:
(...)
Więcej grzechów nie pamiętam i obym nie dał się wkręcić w dyskusję.
nie ukrywam że celowo i z premedytacją Monka wywołałem . Tak sobie dla "jaj", nie żeby zaraz wkręcać w dyskusję . Ale tak, żeby trend utrzymać dyskusyjny .
Co do nieudolności niebieskich to wystarczy prześledzić sprawę iskier czyli suszarek i wystarczy. Wychodzi na to że wszystkie mandaty wystawione na podstawie pomiaru z iskry to do kosza, i nie dlatego że źle mierzy i fałszuje, bo mierzy w miarę uczciwie, tylko nigdy nie wiadomo co/kogo mierzy.
Swoją drogą to ten Kraków faktycznie jakiś nożowniczo-przestępczy się zrobił, może by wprowadzić w Kraku jakiś stan wyjątkowy czy coś podobnego, przepisy zdaje się pozwalają na taki zabieg i wtedy każdego z kozikiem większym niż norma za dupę, kwestią dyskusyjną jaka ma być ta norma. Ja jeszcze pamiętam "starą" ustawę gdzie limit był 15cm ostrza (co jest dość nietypowem zapisem, bo 15cm ostrza, gdy jest mocno wygięte albo w łukach może mieć 10cm klinga).
Odzielną kwestią jest nieuchronność kary i jej ostrość. Zdaje się już pisałem o tym, ale powtórzę, czytałem wywiad z zabójcą z żelaznej (ten co na bank napadł) i on powiedział, że gdyby była kara śmierci i wiedziałby że za to co zrobił to dostałby czapę, to najprawdopodobniej wtedy by nie zabił.
Dlatego też uważam, że w Polsce Kara Śmierci powinna być. Bo jak narazie to prawo jest dla bandziorów a nie dla zwykłych obywateli.
Acha ja też generalnie, niezmiennie przy swoim stoję. Powinno się liczyć użycie i za to w łeb, a nie samo posiadanie bez względu na "rozmiar". _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Wysłany: Piš Wrz 27, 2013 4:19 pm Temat postu:
Brzyyyyydal! :
Wysłany: Piš Wrz 27, 2013 4:22 pm Temat postu:
Monk napisał:
Brzyyyyydal! :
No wiesz tak publicznie mnie wydać _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 10:00 am Temat postu:
Artur napisał:
"bo mierzy w miarę uczciwie, "
tak zwłaszcza przyczepy stojące na poboczu ,jadące z prędkością ...[/b]
bociek_krak Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 03, 2005 Posty: 276
Kraj: Polska Miejscowoć: kraków
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 10:45 am Temat postu:
Jako że w Krakowie mieszkam, płacę podatki i takie tam dorzucę dwa grosze.
Należało by wziąć pod uwagę kilka aspektów.
Monitoring miejski- w Krk jest mało kamer w porównaniu do innych miast.
Mogę się mylić ale jest ich ok 70 szt. gdzie w innych miastach po ok. 300
I tutaj są plany zwiększenia tej ilości ale non stop słuchać o braku budżetu na ten cel.
Służby mundurowe- temat rzeka. SM woli się nie mieszać, po prostu się boją. Wzywają Policję która z większą siłą nadciągnie.
W Krakowie SM potrafi wlepiać mandaty za pierdoły a to z kolei ma podreperować kasę miasta. Parodia krótko mówiąc.
Studenci kontra miasto- zawsze były zadymy między tymi społecznościami.
Wiadomo nie od dziś że studenci się lubią bawić, nie zawsze jest to w granicach normy. Ludzie z miasta tylko czekają na okazję aby potrenować przez meczami Wisły czy Cracowi. Weźcie pod uwagę że ostatnie ataki były z udziałem studentów.
Osobiście teżś jestem za karą śmierci, może wtedy napastnik zastanowi się zanim użyje noża.
I wydaje mi się że sądy, prokuratury to w PL jedna wielka porażka. _________________
Żona i praca czas wędkowania skraca.
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 10:55 am Temat postu:
Zenon napisał:
Artur napisał:
"bo mierzy w miarę uczciwie, "
tak zwłaszcza przyczepy stojące na poboczu ,jadące z prędkością ...[/b]
Zenon radar nie mierzy przyczepy tylko coś co gdzieś daleko się porusza. Producent podaje że nawet z 1,5km potrafi złapać odbicie i podać wynik. Napisałem przecież że mierzy tylko nie wiadomo co.
Oddzielną bajką jest to że jak udowodniono, potrafi złapać odbicie od drgań pracującej sprężarki klimatyzacji a całkowitą parodią jest to że użytkownik, czyli niebiescy nie potrafią prawidłowo się urządzeniem posługiwać, ba nawet nie ma opracowanej procedury pomiaru jak prawidłowo się posługiwać i dokonywać pomiarów.
Oczywiście niebiescy wszystkiemu zaprzeczają, podobnie GUM. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Ostatnio zmieniony przez artur dnia Sob Wrz 28, 2013 10:59 am, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 10:59 am Temat postu:
Czy to tylko kwestia ilości kamer? Sorki - nie sądzę.
Są miasta, w których jest ich zdecydowanie mniej i jakoś to Kraków wiedzie prym w tej niechlubnej statystyce, bijąc z kretesem na głowę takie jedno miasto, "co to Scyzorykowem niegdyś było nazywane". ;) W Polsce nastąpiło wymieszanie ludzi i trudno dzisiaj mówić o specyfice któregokolwiek. To było, minęło i już nie wróci. Ale wymaga to zdecydowania i konsekwencji w działaniu policji, prokuratury, jak również czegoś, co niegdyś nazywano "postawą obywatelską". Nie mówię rzecz jasna o rzucaniu się klatą na buraka z kosą, ale powiadomienie policji o dostrzeżeniu dziwnego typa. Ale to obciach!
W Krakowie nie byłem ze 30 lat. Wiem, że wygląda on dzisiaj zdecydowanie lepiej niż wówczas, ale jakoś coraz mniej chce mi się odwiedzać tę kolebkę polskości, pomimo tego, że moje babki mnie ciągną. :
A policjantom wcale się nie dziwię, że tak interweniują. Niech najpierw szanowne państwo polskie uzna ich za swoich obrońców, a nie oprawców, którzy używając przymusu w słusznej sprawie, latami pętaja się po sądach udowadniając, że nie są wielbłądami. Wliczenie w profesję ryzyka utraty życia i zdrowia to nie to samo co nękanie przez organy państwa, bo sprawca mógł mieć pomroczność jasną i dlatego był agresywny, a policjant wiadomo - zły typ, łamignat z niezaspokojoną pasją do agresji.
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 12:15 pm Temat postu:
Monk przecież wiesz doskonale, ze wszędzie są ludzie i taborety, w śród gliniarzy sporo jest niestety czubków ,którzy pod osłoną majestatu prawa ,chętnie go nadużywają ,
Innym jest fakt iż nadrzędni, wyciskają z nich soczki ,stawiając pod przymusem wykonania planu i ratowania kasy miasta czy gminy.
Gdy jednak czytam że polycja wyposażona jest w połowę nielegalnych albo mocno naciąganych użądzeń pomiarowych ,to coć jestem człowiekiem niespotykanej spokojnośći , otwiera mi się scyzoryk w kieszeni.
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 1:50 pm Temat postu:
Zenon napisał:
Gdy jednak czytam że polycja wyposażona jest w połowę nielegalnych albo mocno naciąganych użądzeń pomiarowych ,to coć jestem człowiekiem niespotykanej spokojnośći , otwiera mi się scyzoryk w kieszeni.
Wytłumaczenie tego wcale nie jest takie trudne. Nie wierzę, że od dzisiaj policja jest oświecona, że kupiła sprzęt, niezgodny z obowiązującymi przepisami. Ale tutaj kłania się ustawa o zamówieniach publicznych. Na taki zakup należy przygotować specyfikację szczególnych warunków zamówienia. Jak zrobi to kowal, a nie profesjonalista - mamy to, co widać. Specjalnie nie wspominam o innych powodach ułomnej specyfikacji. ;) Podstawa zakupu - kryterium ceny.
Mając pustawą sakiewkę spłodzono zamówienie, które gwarantuje dostawę pokaźniej ilości sprzętu. Radocha wielka: "zaoszczędzono" na zakupie, można uszczęśliwić wiele patroli drogówki. Może nawet jakaś nagroda wskoczy za racjonalne gospodarowanie okrojonymi środkami podatnika! Pełen sukces... Do czasu.
Okazuje się, że sprzęt jest niezgodny z przepisami. Nikt w policji się do tego nie przyzna, bo... ktoś zbierze po narządach za NIEGOSPODARNOŚĆ, zwaną "stratą w mieniu". Tego się każdy boi, bo za takim zarzutem stoją "bogate w konsekwencje paragrafy". A tego sprzętu jest multum!
Wniosek? Każdy normalny osobnik wie, że biednego nie stać na oszczędność w zakupach, bo wyda w sumie dwa razy /oby tylko/. Twórca ustawy o zamówieniach publicznych jest jednak nadczłowiekiem i takimi bzdurami nie zaprzątał sobie głowy, szukając oszczędności. Czy dzisiaj wiedzą, że jest to błędne rozumowanie? Każdy na to pluje, ale nie ma mądrego, który by ten zapis - promujący w gruncie rzeczy miernotę i oszustów - zmienił. Oszczędzamy więc dalej, a producenci złomu zwanego wartościowymi urządzeniami zacierają ręce.
Tak więc poczekamy, aż resurs radarków pozwoli na ich usunięcie ze służby. Przecież i tak nikt się nie odwoła od niewłaściwie nałożonego mandatu, bo kto trzyma takie papiery? A nawet jeśli, to przecież nie jest na kwicie napisane, jakim sprzętem dokonano pomiaru. Tak więc pilnujemy się od dzisiaj - nie drażnić więc kierowców tym typem radarów - już wiedzą niestety. ;)
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 6:38 pm Temat postu:
Najciekawsze jest to że certyfikat typu dostał inny sprzęt a inny kupiono. Bo certyfikat dostała video iskra czyli suszara z pełnym oprzyżądowaniem, a kupiono zwykłą iskrę argumentując że producent chce za dużo zarobić. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 6:50 pm Temat postu:
Tego nie wiedziałem. Jak wobec tego do zakupu ma się specyfikacja warunków zamówienia? NIK do roboty!
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 7:17 pm Temat postu:
Sprawą zajęła się prokuratura i zabrała się za GUM, bo to on badał co innego i to on wystawiał certyfikaty typu, przy okazji wydając również na co innego. Bo badał Video Iskrę a wydał przy okazji na zwykłą Iskrę, dlatego niebiescy mogli ją kupić. Żeby było ciekawiej to paranoja trwa, ostatnio kupiono kolejną partię iskier tych zwykłych. Inną ciekawostką jest to że niebiescy mają znaczną partię iskier bez polskiej homologacji, co ciekawiej już są wyroki sądów że są one nielegalne, a niebiescy dalej idą w zaparte.
NIK zabrał się za fotoradary szczurów śmietnikowych. Za moment ma być opublikowany raport/wyniki kontroli gdzie punktują gminy, samorządy i służby im podległe. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 7:26 pm Temat postu:
W świetle polskiego prawa to nawet laserowe suszarki można zakwestionować. Paragraf mówi że suszarka ma identyfikować pojazd mierzony z zapisem obrazu, jak dobrze pamiętam. Laserówki owszem mierzą tego kogo wycelował Policjant, ale zdjęć nie robi ani nie zapisuje. Można podważyć na zasdzie że niech mi udowodnią że to ja, a nie tylko że Policjant tak twierdzi. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Wysłany: Sob Wrz 28, 2013 8:21 pm Temat postu:
Napisałem wyżej dlaczego idą, i iść będą.
Szkoda w mieniu to największy straszak w budżetówce.
Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 6:54 am Temat postu:
Monk napisał:
To jest jakiś paradoks, żeby nie oskarżyli o szkodę w mieniu, jeszcze ją powiększać, kupując kolejną partię sprzętu, mimo że sądy już wydały wyroki że ten sprzęt jest nielegalny. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
dzepetto Redaktor Portalu
Dołšczył: Jan 14, 2007 Posty: 3532
Kraj: Polska Miejscowoć: Łężyca
Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 5:38 pm Temat postu:
Wszystkie Rzeczpospolite z nadmiaru burdelu się sypały i na tę trzecią też czas przyjdzie...
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 11:12 am Temat postu:
klik _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Cosik mi się widzi ze będzie niezły dym z iskrami w roli głównej. :roll: :roll: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 11:35 am Temat postu:
Mario już jest dym, niebiescy i gum na razie udają głupa i bajki opowiadają, ale to tylko kwestia czasu jak z hukiem to runie.
Jeśli ktoś jest na fejsie to Nielegalne radary do kosza. Na tej stronie są wszystkie informacje, zarówno bieżące jak i starsze, łącznie z pismami procesowymi lub linkami o nich oraz opisy spraw wygranych. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Lesitr Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Mar 30, 2004 Posty: 709
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 1:02 pm Temat postu:
dzepetto napisał:
Wszystkie Rzeczpospolite z nadmiaru burdelu się sypały i na tę trzecią też czas przyjdzie...
AMEN!!! _________________ "Polskość, to nienormalność" - Donald Tusk, premier RP.
Cosik mi się widzi ze będzie niezły dym z iskrami w roli głównej. :roll: :roll:
cosik mi się widzi że gówno będzie nie dym .
Niezawisły sad najwyższy , wyda niezawisły wyrok który będzie jak zwylke w takich przypadkach grzmiał;
iż instytucje dysponujące dotychczas nielegalnym sprzętem mają czas do końca 2035r aby dostosować ....
dotychczas wystawiane mandaty co prawda ....ale ze względu na niemożliwość weryfikacji oraz ... Najwyższy Niezawisły stoi na stanowisku że .wskutek olbrzymich kosztów jakie poniósł by budżet państwa ...
mandaty wystawione uważa się za nielegalnie nałożone,jednak z ww powodów nie widzi możliwości zwrotów.
Zamki Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 03, 2004 Posty: 2486
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 3:37 pm Temat postu:
Zenon napisał:
... Najwyższy Niezawisły......
Masz szczęście, że zacząłem to czytać dawno po obiedzie bo inaczej ochlapał bym monitor ze śmiechu grubą warstwą zupy meksykańskiej ... _________________ Łowię i zjadam ......
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 4:04 pm Temat postu:
Zamki napisał:
Zenon napisał:
... Najwyższy Niezawisły......
Masz szczęście, że zacząłem to czytać dawno po obiedzie bo inaczej ochlapał bym monitor ze śmiechu grubą warstwą zupy meksykańskiej ...
fakt tu jest błąd
powinno być- najwyżej niezwisły
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6587
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 5:28 pm Temat postu:
"Policja dalej upiera się, że iskry działają poprawnie" _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Pon Wrz 30, 2013 7:06 pm Temat postu:
artur napisał:
Monk napisał:
To jest jakiś paradoks, żeby nie oskarżyli o szkodę w mieniu, jeszcze ją powiększać, kupując kolejną partię sprzętu, mimo że sądy już wydały wyroki że ten sprzęt jest nielegalny.
Żaden tam paradoks a zwykła ekonomia .... zapewne umowa na zakup tego badziewia jest tak skonstruowana, że mniejsza strata dla budżetu wziąć to niż płacić karę za zerwanie umowy ...
Paradoksem to jest to, że nie ma kasy na dobrze wyszkoloną policję za to jest kasa na straże gminne i miejskie, którym ustawa zezwala się na zabawę w policję ... debilizmu ciąg dalszy to nielegalne radary iskra za to ponad dwieście legalnych śmietników dla straży wszelkiej maści .... paradoksem jest to, że strażnik wobec wykroczeń drogowych ma większe prawa niż policjant ... paradoksem jest to, że ten kraj jeszcze funkcjonuje ...
ps. Jest jeszcze na tym forum miejsce gdzie się rozmawia o wędkowaniu ? _________________ Łowię i zjadam ......
robi się gorąco _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6587
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin
Wysłany: Wto Paż 01, 2013 1:44 pm Temat postu:
Cytat- "a policjanci użytkujący Alfy mają - co potwierdził rzecznik policji Marek Sokołowski - nakaz nieużywania nawiewu i klimatyzacji podczas pomiaru prędkości!
Dobrze że chociaż mogą używać Alf inaczej musieliby biegać za innymi pojazdami, jeden z iskrą w dłoni a drugi z monitorkiem. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Czw Paż 03, 2013 12:46 pm Temat postu:
mario_z napisał:
Cytat- "a policjanci użytkujący Alfy mają - co potwierdził rzecznik policji Marek Sokołowski - nakaz nieużywania nawiewu i klimatyzacji podczas pomiaru prędkości!
Dobrze że chociaż mogą używać Alf inaczej musieliby biegać za innymi pojazdami, jeden z iskrą w dłoni a drugi z monitorkiem.
NowaHuta Młodszy podbierakowy
Dołšczył: Sep 05, 2006 Posty: 101
Kraj: Polska Miejscowoć: Nowa Huta Kraków
Wysłany: Sob Lis 09, 2013 7:30 pm Temat postu: Re: Nożownicy - do Monka
artur napisał:
Maciek swego czasu prowadziliśmy intensywną dyskusję
klik
Dalej będziesz optował za odpowiedzialnością zbiorową? Bo jeśli tak, to wszystkich mundurowych za dupę (co mają dzieci) należy wziąźć, tylko dla tego że dzieci mają ;) ;) ;).
Artykuł totalna bzdura nad bzdury. Ofiar śmiertelnych w ciągu roku jest może 1-2, a albo nie ma wogóle. Najczęściej komuś dupsko zszyją na SORze i tyle. Jak ktoś się w to nie miesza to może chodzić spokojnie po ulicy po zmroku, a jak się komuś zachce bawić w wojownika "Świętej Wojny" to się musi liczyć z tym że sam może zostać upolowany.
Ocenzurowano. jjjan
CRACOVIA!!! _________________ Wolne Miasto Nowa Huta
kot_bury Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Dec 21, 2005 Posty: 581
Wysłany: Nie Lis 10, 2013 12:08 am Temat postu:
Monk napisał:
Jeszcze raz zaznaczę: nie muszę jako podatnik, widząc na ulicy kawalera z maczetą zastanawiać się, czy jest on kolekcjonerem, czy też psycholem, który chce się popisać. Wolę go nie widzieć w ogóle. Niech sobie kolekcjonuje jeśli na to pozwala prawo, ale swój arsenał niech trzyma w domu.
Jak już tak mówisz to powiedz mi jakim prawem rolnikowi, pracownikowi leśnemu i paru innym grupom zawodowym zabraniasz poruszania się z ich narzędziem pracy w miejscach publicznych.
Jakoś nikt nie zauważył, że maczeta, siekiera i parę innych niebezpiecznych narzędzi to zwykłe narzędzia pracy wykorzystywane okazjonalnie do popełniania przestępstw. Czy po fali wbijania w oczy lub tętnice długopisów zakaże się ich noszenia przy sobie? A co ze szpikulcami do lodu - narzędziem zbrodni ulubionym przez reżyserów kryminałów? Wkrętaki, klucze "francuskie", młotki, łyżki do opon...
Wysłany: Nie Lis 10, 2013 12:34 am Temat postu:
kot_bury napisał:
(...)Czy po fali wbijania w oczy lub tętnice długopisów zakaże się ich noszenia przy sobie? A co ze szpikulcami do lodu - narzędziem zbrodni ulubionym przez reżyserów kryminałów? Wkrętaki, klucze "francuskie", młotki, łyżki do opon...
To są właśnie w tej chwili w WB główne narzędzia zbrodni, po tym jak zakazano noszenia jakichkolwiek noży. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Wysłany: Nie Lis 10, 2013 2:40 am Temat postu:
artur napisał:
kot_bury napisał:
(...)Czy po fali wbijania w oczy lub tętnice długopisów zakaże się ich noszenia przy sobie? A co ze szpikulcami do lodu - narzędziem zbrodni ulubionym przez reżyserów kryminałów? Wkrętaki, klucze "francuskie", młotki, łyżki do opon...
To są właśnie w tej chwili w WB główne narzędzia zbrodni, po tym jak zakazano noszenia jakichkolwiek noży.
Ostatnio młodego chłopaczka na Prokocimiu zabili wyrwaną belką podtrzymującą krzew przy drodze.... zakazać zieleni! _________________ Wolne Miasto Nowa Huta
Wysłany: Nie Lis 10, 2013 11:38 am Temat postu:
kot_bury napisał:
Jak już tak mówisz to powiedz mi jakim prawem rolnikowi, pracownikowi leśnemu i paru innym grupom zawodowym zabraniasz poruszania się z ich narzędziem pracy w miejscach publicznych.
Jakoś nikt nie zauważył, że maczeta, siekiera i parę innych niebezpiecznych narzędzi to zwykłe narzędzia pracy wykorzystywane okazjonalnie do popełniania przestępstw. Czy po fali wbijania w oczy lub tętnice długopisów zakaże się ich noszenia przy sobie? A co ze szpikulcami do lodu - narzędziem zbrodni ulubionym przez reżyserów kryminałów? Wkrętaki, klucze "francuskie", młotki, łyżki do opon...
W pierwszej chwili myślałem, że piszesz to żartobliwie, ale szybko zmieniłem zdanie. Nie wyobrażam sobie, aby kat maszerował po ulicy z przenośną gilotyną, czołgista po mleko do porannej kawy jeździł czołgiem, zaparkowanym na noc pod domem, a saper paradował z kolekcją min przeciwpiechotnych. To wydaje się oczywiste.
A kwestia posiadania innych narządzi niezbędnych do wykonywania zawodu jest uregulowana i nie ma problemu, o ile zachodzi potrzeba spaceru "drwala z kolekcją siekier po stacji metra". ;)
Jako obywatela cieszy mnie, że jego widok z pewnością zainteresuje "kilku panów w coraz elegantszych uniformach". ;)
"Nowa Huta": jak widać, taki "krakowski folklor" jest dla Ciebie do przyjęcia. Twoja sprawa. Dla mnie jednak Kraków zawsze był kolebką polskości i wolałbym, aby tak pozostało. A w ferworze uzdrawiania warto zakazać importu bananów, bo jedna pani wywinęła orła na skórce, którą jakiś burak rzucił na dworcowe marmury. ;)
Wysłany: Nie Lis 10, 2013 10:13 pm Temat postu:
Monk napisał:
W pierwszej chwili myślałem, że piszesz to żartobliwie, ale szybko zmieniłem zdanie.
Akurat maczeta zawsze wiązała mi się z pracami w lesie (obcinanie dolnych gałęzi i trzebież drobnych drzew i krzewów) oraz rolnictwem, gdzie maczet używano do odcinania części zielonej buraka cukrowego a pewnie i do ręcznej wycinki kukurydzy. Nic nie poradzę, że tak jak sierp, czy młot, są dla mnie narzędziami potrzebnymi do wykonania pewnych prac , tak samo jest nim maczeta.
Cytat:
Nie wyobrażam sobie, aby kat maszerował po ulicy z przenośną gilotyną, czołgista po mleko do porannej kawy jeździł czołgiem, zaparkowanym na noc pod domem, a saper paradował z kolekcją min przeciwpiechotnych. To wydaje się oczywiste.
Gilotyna jest urządzeniem (maszyną), czołg tak samo a mina też nie jest narzędziem :. Były jednak czasy kiedy chłopcy BWP-em zajeżdżali do GS-u po nasze "markowe" wina, które kalibrem ponoć pasowały jak ulał do lufy BWP-a.
Cytat:
A kwestia posiadania innych narządzi niezbędnych do wykonywania zawodu jest uregulowana i nie ma problemu, o ile zachodzi potrzeba spaceru "drwala z kolekcją siekier po stacji metra". ;)
Akurat w komunikacji publicznej chyba nie wolno przewozić narzędzi niebezpiecznych a już na pewno bez odpowiedniego "pokrowca"
Cytat:
Jako obywatela cieszy mnie, że jego widok z pewnością zainteresuje "kilku panów w coraz elegantszych uniformach". ;)
I tu się z Tobą zgadzam, że chodzi o zainteresowanie i w uzasadnionym przypadku reakcję tych pięknie wystrojonych policmajstrów, a nie o bezwzględny zakaz. Środowiskami patogennymi, jeżeli chodzi o zamiłowanie do używania w celach bandyckich kijów bejsbolowych, maczet, siekier itp. są kibole, nie mylić z kibicami, i taksówkarze. Kiedyś jeszcze górnicy "pokojowo" manifestowali wywijając trzonkami od kilofów.
Czy mając tyle tajnych służb, kupując rocznie więcej nieoznakowanych pojazdów niż oznakowanych, tak trudno zrobić porządek z dwoma grupami społecznymi? Oczywiście, że łatwiej zakazać czegoś wszystkim niż wyłapać kilkadziesiąt tysięcy kiboli i taksiarzy ale płacimy podatki nie po to by nam wszystkiego zabraniano a po to by służby eliminowały dewiantów z przestrzeni publicznej. Doprowadzono do tego, że służby i sądy są zmuszane do konkretnych zachowań a priori, bez możliwości oceny sytuacji. Przy bezwzględnym zakazie działa to tak: obywatel z nożem + policjant = przestępstwo + wniosek do sądu = minimalne orzeczenie kary z KK bez możliwości ułaskawienia. A w praktyce pan Henio niósł 30cm nóż do krojenia wigilijnej szynki w celu naostrzenia. Był pan Henio z nożem? Ano był i przymus zgłoszenia przestępstwa jest. Sąd by go uniewinnił ale KK mówi np. że minimum rok w zawiasach. Sąd nie ma wyjścia i daje panu Heniowi rok w zawiasach za to, ze sam noża nie umie naostrzyć. Powiedzmy, że KK umożliwi sądowi ułaskawienie pana Henia, ale nie pozwoli na puszczenie go wolno przez patrol policji, ci muszą to zgłosić. Koszty "sprawy pana Henia" będą pewnie porównywalne ze zgarnieńciem kilkudziesięciu kiboli na ustawce.
Reasumując to problem jest w bezradności służb, którym ustawodawca chce ułatwić sprawę myśląc i decydując za funkcjonariuszy.
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 8:44 am Temat postu:
kot_bury napisał:
Akurat w komunikacji publicznej chyba nie wolno przewozić narzędzi niebezpiecznych a już na pewno bez odpowiedniego "pokrowca"
I tu się mylisz, ale mniejsza o to. Ważne, że potrafimy tak pięknie się różnić.
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 12:48 pm Temat postu:
Monk napisał:
kot_bury napisał:
I tu się mylisz, ale mniejsza o to. Ważne, że potrafimy tak pięknie się różnić.
Nie mylę się jednak co do regulaminu ZTM Warszawa:
" § 17
Zabrania się przewożenia w pojazdach oraz wnoszenia lub wprowadzania na teren stacji metra:
1) przedmiotów, które mogą wyrządzić szkodę innym pasażerom przez zanieczyszczenie lub uszkodzenie ciała lub ich mienia, albo mogą uszkodzić lub zanieczyścić pojazd (np. ostre narzędzia, przedmioty o ostrych krawędziach, niezabezpieczone pojemniki ze smarami, farbami, chemikaliami itp.);"
Ważne, że różnice w naszych poglądach są platformą dyskusji i ukazują iż można się różnić i jednocześnie szanować, i przyjaźnić
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 2:04 pm Temat postu:
O to chodzi, o to chodzi. Uczyć się Młodzieży od starych pryków! ;)
Mówiłem o innych zapisach niż wspomniany. ;)
Robert Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowoć: Selestat
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 2:21 pm Temat postu:
Gdyby wszystkie dyskusje od lat wielu prowadzone były tym tonem i na takim poziomie… .
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 2:25 pm Temat postu:
... to by nas nuda zżarła!
Robuś: mamuty się nie podpalają, bo by im mogły pykawki nie wytrzymać!
A służba zdrowia Ci u nas licha...
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 2:29 pm Temat postu:
Nie desperujcie ... obaj widzę, że muszę tu częściej zaglądać : _________________ Łowię i zjadam ......
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 2:40 pm Temat postu:
I już mamy zapowiedź klubu geriatrzyka na jesienne wieczory! ;)
"Myśmy przyszłością Narodu, pierś nasza pełna jest sił..." ryknęło stadko weteranów. ;)
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 2:46 pm Temat postu:
Monk napisał:
I już mamy zapowiedź klubu geriatrzyka na jesienne wieczory! ;)
"Myśmy przyszłością Narodu, pierś nasza pełna jest sił..." ryknęło stadko weteranów. ;)
Nomen omen 11 Listopada
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 3:20 pm Temat postu:
Wszystko fajnie tylko dlaczego wszystkiego najlepiej zakazać. Jak pisałem, zakazać noszenia "interesów" facetom, bo to przecież gwałciciele są notoryczni. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 11:07 pm Temat postu:
Czy Wy na prawdę myślicie że zakazanie noszenia sprzętu coś zmieni? Jak taki jeden z drugim nie boi się nosić narkotyków przy sobie, często je sprzedawać, wbijać kosy w brzuch czy w plecy, nosić paralizatory, kraść, robić wały bankowe na nielegalnych papierach, i 100 innych przestępstw to nagle zakażą a on już tego czegoś z domu nie weźmie i nie pójdzie w miasto z tym w celu wiadomym?
Problem leży gdzie indziej... _________________ Wolne Miasto Nowa Huta
Wysłany: Pon Lis 11, 2013 11:29 pm Temat postu:
NowaHuta napisał:
Czy Wy na prawdę myślicie że zakazanie noszenia sprzętu coś zmieni? Jak taki jeden z drugim nie boi się nosić narkotyków przy sobie, często je sprzedawać, wbijać kosy w brzuch czy w plecy, nosić paralizatory, kraść, robić wały bankowe na nielegalnych papierach, i 100 innych przestępstw to nagle zakażą a on już tego chu***wa z domu nie weźmie i nie pójdzie w miasto z tym w celu wiadomym?
Problem leży gdzie indziej...
Widzisz NowaHuta, bo w Naszym kraju jest posrane. Zamiast łapać faktycznych bandziorów i ich karać, to łatwiej ze wszystkch zrobić bandziorów i karać maluczkich, bo krzywdy "stróżom prawa" nie zrobią.
Już wspominałem. w 2012r napadów z "użyciem niebiezpiecznego narzędzia" czyli wszystkich możliwych narzędzi, w tym noży było coś około 290, gwałtów w 2012r było ponad 2000. Ale hałas, zakazać noży, noszenia i posiadania. To jest kuźwa chore. Bo nieudacznicy polityczni próbują robić kapitał, na tym co im pasuje a media trochę pochałasowały fałszując co się da.
Powtórzę. W Polsce w chwili obecnej brakuje Józia Wisarionowicza. On by zrobił porządek momentale z łżeelytami. Ja też, tylko użyłbym sznura, na kulę nie zasługują.
P.S. NowaHuta, Nowa huta to też nie są aniołki, i u was pasowałoby CKM-y wyprowadzić na ulice żeby zrobić porządek.
P.P.S. W Polsce teraz panuje taka anarchia i bezprawie NA KAŻDYM STOPNIU że tylko bezwzględna kara śmierci jest chyba w stanie przywrócić porządek. Kara śmierci i całkowite konfiskaty majątków do 10-ego pokolenia, dotyczy zwłaszcza polytyków i powiązanych z nimi urządników.
I wcale nie jest pewne, że zaprowadziły by te środki porządek ale złodzieii wszelkiej maści by przetrzebiło.
Podobnie wśród tzw; dzieciarni i młodzieży. W każdym mieście pręgierz, każdy złapany małolat na złodziejce czy podobnym przestępstwie, publiczne baty na gołą skórę. i nie chodzi żeby zakatować, co toto to nie. Po prostu kilkanaście batów na gołą dupę, fizycznie krzywdy nie zrobi ale każdy inny aspekt w tym psychologiczny zwłaszcza jako wstyd, nie do przecenienia. I w dupie mam prawa człowieka, bo w obecnym rozumieniu to prawa ma bandzior, a nie ofiara. Czas najwyższy to zacząć zmieniać. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
Wysłany: Sro Lis 13, 2013 10:25 am Temat postu:
Zamki napisał:
Nie desperujcie ... obaj widzę, że muszę tu częściej zaglądać :
Hi, hi jeszcze nie powstał Klub Geriatryka a już mamy "opozycję" . A i bym zapomniał o "młodzieżówce" o skłonnościach bojówkarskich w osobie Artura :
Wszystkie czasy w strefie Idż do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2