W klimacie europejskim samce karpia osiągają dojrzałość w wieku 3 lat, samice 4 – 5 lat. Karp przystępuje do tarła, gdy temperatura wody osiąga 18 – 20°C. Następuje jednocześnie składanie do wody ikry (jaj) przez samice i mleczu (plemników) przez samce. Zapłodnione jaja przyklejają się do pędów i liści roślin podwodnych. Najbardziej odpowiednia dla rozwoju zarodkowego jest temperatura wody od 16 do 24°C. Rozwój wówczas trwa 3 – 5 dni. W niskiej temperaturze wody (10°C) okres rozwoju zarodkowego wydłuża się do 264 godzin.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 481 Zalogowani 0 Wszyscy 481
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Wto Wrz 24, 2013 10:28 pm Temat postu: kołowrotek z wolnym biegiem
witam
Zamierzam kupić kołowrotek z wolnym biegiem do feederka cw 150.
mogę przeznaczyć max 250 zł.
Macie jakieś propozycje? Doświadczenia?
mam jednego Shimano Baitrunera - kiedyś go kupiłem za 400 zł - ale to fajna i droga zabawka.
Ostatnio widziałem shimana Baitrunery za 250zł - jakiś nowszy i tańszy model, czy są tak dobre jak poprzednie czarnuchy?
artur Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Wrz 25, 2013 11:16 am Temat postu:
Nie są tak dobre jak czarnuchy. To już malezja produkt a nie japan. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
samara Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: May 26, 2007 Posty: 1247
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo
Wysłany: Wto Paż 15, 2013 7:14 am Temat postu:
OKUMA LONGBOW II 630 BAITFEEDER- polecam bajka. 5lat gwarancji, luksusowe wykończenie. idealna praca. 145 zł. Kiepsko wygląda na zdjęciach. Szary, niepozorny, ale jak go weźmiesz do ręki to już wiesz, że to jest właśnie to. do 150 gram cw moze trochę za delikatny ale większy model OKUMA LONGBOW II LB 40 BAITFEEDER w sam raz.
Mepsik Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 05, 2004 Posty: 359
Kraj: Polska Miejscowoć: Częstochowa
Wysłany: Czw Lis 07, 2013 10:18 am Temat postu:
Poleciłbym okuma travertine - Bezawaryjna maszynka ze świetnie spasowanym mechanizmem i doskonałą pracą. W dodatku bardzo ładna. Raczej nie znajdziesz nic równie konkurencyjnego i tak dobrze zrobionego w równie rozsądnych pieniądzach.
Lesitr Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Mar 30, 2004 Posty: 709
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa
Wysłany: Czw Lis 07, 2013 10:23 am Temat postu:
artur napisał:
Nie są tak dobre jak czarnuchy. To już malezja produkt a nie japan.
Mam cztery kołowrotki Shimano, wszystkie wyprodukowane w Malezji, dwa od kilku lat ciężko pracują w trolu. Awarii brak. _________________ "Polskość, to nienormalność" - Donald Tusk, premier RP.
artur Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
Kraj: Polska
Wysłany: Czw Lis 07, 2013 1:20 pm Temat postu:
Lesitr napisał:
artur napisał:
Nie są tak dobre jak czarnuchy. To już malezja produkt a nie japan.
Mam cztery kołowrotki Shimano, wszystkie wyprodukowane w Malezji, dwa od kilku lat ciężko pracują w trolu. Awarii brak.
Bardzo dobremu Koledze nie wytrzymały roku bużańskiego spinningowania, rozpadły się bebechy na kawałki. Miał w rozmiarze 4000 i drugi większy jakiś jeśli pamiętam dobrze oba baitrunnery. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Maciej Skrobacz pospolity
Dołšczył: Mar 18, 2004 Posty: 36
Kraj: Polska Miejscowoć: Poznań
Wysłany: Sro Lis 13, 2013 7:19 pm Temat postu:
Hmm... Mam Shimano DL FA 4000, używam go jak Pan Bóg przykazał do łowienia gruntowego białej ryby, ale i drapieżnika (węgorz). Poza tym służy mi też do łowienia "na żywca". Ważna informacja to chyba też to, że łowię tylko w wodzie stojącej.
Wielkich ryb nie wyciągnął, w użyciu jest ok 15-20 x w sezonie, bo łowię też innymi metodami i od 4 lat spisuje się bez zarzutu.