Wysłany: Pon Sty 13, 2014 8:48 pm Temat postu: Akwarium nowe czy używane ??
Nosze się z kupnem akwarium i zastanawiam się nad tym, kupić nowe czy używane ??. Jakie mog± być minusy używanego akwarium :?: czy w ogóle takie s± :?:. Szukam czego¶ w granicach 50-70 L. _________________ Bercik
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 9:03 pm Temat postu:
Po pierwsze czemu takie małe :?:
Po drugie tylko nowe nigdy nie zgadniesz jak kto¶ dbał o zbiornik, mógł być stuknięty, puknięty a takie rzeczy nie zawsze od-razu wychodz± _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
zabrze Łowca Węgorza
Kraj: polska
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 9:19 pm Temat postu:
Sam nie wiem czemu takie... Co by¶ zaproponował ??. Wiesz, chce zacz±ć przygodę z akwarystyk± i szukam jaki¶ porad... :P _________________ Bercik
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 9:22 pm Temat postu:
Miałem różne zbiorniki, zaczynałem od 50L i teraz uważam ze 100L to minimum i będziesz zaskoczony, wcale nie będzie duży.
Na przykład co¶ takiego od-razu z pokryw± i o¶wietleniem kliknij _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez mario_z dnia Pon Sty 13, 2014 9:33 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
zabrze Łowca Węgorza
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 9:30 pm Temat postu:
Będę musiał pojeĽdzić po sklepach zoologicznych. Czy pokrywę kupowałe¶, czy zrobiłe¶ samemu ??. Taka pokrywa to koszt akwarium i wydaje m się, że trochę smykałki i można co¶ samemu zrobić.
Mario jakie ryby hodujesz ??. _________________ Bercik
Wysłany: Pon Sty 13, 2014 9:37 pm Temat postu:
Ja pokrywę robiłem sam z płyty wiórowej 12mm, ale niestety waga takiej pokrywy jest co najmniej trzykrotnie większa od tej z ABS-u. o¶wietlenie również sam robiłem, teraz gdy ma w zbiorniku same Anubiasy (ro¶linki) zmieniłem o¶wietlenie na ledowe, cztery żaróweczki po 4W i jest bardzo widno, ale do innych ro¶lin ledówki będ± za słabe.
Rybki jakie u mnie pływaj± to standard: Mieczyk, Molinezja, Gupik, Glonojad, Bocja, Kirysek, Neon, Gurami.
ps. Licz±c cenę wszystkiego co jest potrzebne Ci do zrobienia pokrywy oraz o¶wietlenia to wcale nie jest aż tak dużo za gotowy wyrób. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Monk Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 7:32 am Temat postu:
Pewnie, że kupuj nowe. Nawet gdyby miał oto trwać dłużej - nie kupuj byle czego. Mówię o filtrach itp.
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 9:38 am Temat postu:
Monk napisał:
Pewnie, że kupuj nowe. Nawet gdyby miał oto trwać dłużej - nie kupuj byle czego. Mówię o filtrach itp.
Filtry tylko nowe, na używanych można sobie nawlec różnego ¶wiństwa do zbiornika, zreszt± nie tylko na filtrach, na wszystkim co kiedy¶ było już używane w innym zbiorniku zawsze znajdzie się jaka¶"zaraza", lepiej wydać parę złoty więcej niż mieć potem problem z ci±gle padaj±cymi rybami.
To najbardziej boli.
_________________ Pozdrawiam
Mariusz
Monk Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 12:39 pm Temat postu:
Oczywi¶cie, ale miałem na my¶li porz±dne firmy. Zaliczyłem już powrót do domu, w którym oczekiwało na mnie akwarium z wod± tak zielon±, że można j± było nożem kroić. Oczywi¶cie nie ryby w nim już żyły. A to tylko filtr się rozleciał - polecany przez sprzedawcę rzecz jasna. ;) I to dopiero boli!
Wysłany: Wto Sty 14, 2014 2:15 pm Temat postu:
Od 2000-go roku w mojej 260-ce chodzi non stop zewnętrzny Hagen Aqua Clear 300 wcze¶niej miałem w 100- ce Aquaela tez zewnętrznego, ale musiałem zmienić bo to tego zbiornika który mam teraz jest zdecydowanie za mały, ale nadal sprawny działaj±cy. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
zabrze Łowca Węgorza
Wysłany: Sro Sty 15, 2014 8:03 pm Temat postu:
Poszperałem na allegro i znalazłem gotowe zestawy. Ceny do¶ć atrakcyjne w porównaniu do sklepów stacjonarnych. Tylko czy te akcesoria s± co¶ warte :?:. klik1 , klik2 .
Czy lepiej kompletować wszystko z osobna :?:. Jakiej firmy szukać filtra :?: i jaki zewnętrzny czy wewnętrzny :?:. _________________ Bercik