...[b]W ogóle powinno być w regulaminie PW, że osoba pisząca nie na temat w danym wątku dostaje ostrzeżenie. Trzy ostrzeżenia ban.
Bercik czy aby troszkę nie przesadzasz, po co odrazu tak drastycznie :?:
zabrze napisał:
Tak jest na flytiers.pl. Szybko by został rozwiązany temat kłótni...
........ albo piszesz na temat albo WON z naszego ogródka, takich portali w ogóle nie odwiedzam. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 31, 2002 Posty: 8461
Kraj: Polska Miejscowoć: Wądół
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 4:45 pm Temat postu:
Porządek? Jestem ZA a nawet PRZECIW.
Marzeniem jest pisać zrozumiale, bez podtekstów domyślanych. Np. '' bo zrobię Ci to, co mój dziadek zrobił mojej babci ''.
Ważne jest, że piszący nie jest anonimem. Jest z Polski, pisze z polskimi znakami. Nie ma klawiatury polskiej - pisze bez polskich znaków, ale czytający o tym muszą wiedzieć.
Nie ma usprawiedliwienia dla młodzieżowej gwary - spok, padaczka, pliknij ... itp. Ja też nie piszę gwarą.
artur Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
Kraj: Polska
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 5:30 pm Temat postu:
Zabrze poniekąd nawet masz rację, z jednym małym ale weź pod uwagę że charakter Pogawędek to właśnie taki "luźny" jest, taki się wykształcił i zmieniać raczej bym nie zmieniał. W pełni się zgadzam z Rysiem i tu byłbym bezwzględny w miarę możliwości. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
Kraj: Polska
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 8:15 pm Temat postu:
Rozmawiając z kimś realnie też rozmawiamy wielowątkowo. Nikt nikogo nie zmusza do dyskusji w której nie chce brać udziału.
zabrze Łowca Węgorza
Dołšczył: Apr 05, 2003 Posty: 1857
Kraj: polska
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 10:24 pm Temat postu:
artur napisał:
Zabrze poniekąd nawet masz rację, z jednym małym ale weź pod uwagę że charakter Pogawędek to właśnie taki "luźny" jest, taki się wykształcił i zmieniać raczej bym nie zmieniał. W pełni się zgadzam z Rysiem i tu byłbym bezwzględny w miarę możliwości.
Luźny czy nie, ale jak byś przemawiał publicznie przed kolegami a oni zamiast cię słuchać, gadali by o pierdołach... Jak byś zareagował :?:.
Na temat luzu mogli byśmy porozmawiać ale w realu :. Nie będę nic tu pisał o wyluzowaniu, bo mogło by się okazać, że sporo tu sztywniaków : : : _________________ Bercik
samara Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: May 26, 2007 Posty: 1247
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 12:19 am Temat postu:
Ja bym chyba proponował pozostanie przy obecnych kryteriach, czyli reagować umiarkowanie. W każdej rozmowie, nie mówiąc już o takiej w której bierze udział więcej osób, zawsze pojawiają się nieprzewidziane wątki. Moim zdaniem świadczy to dobrze o rozmówcach i niekoniecznie należy traktować to jako wydarzenia potwierdzające utratę zasadniczego wątku. W wielkim procencie takie chwilowe dezintegracje pozwalają wprowadzać do rozmowy nowe odniesienia, czyli poszerzają pole widzenia rozmówców, poprawiają ich nastrój, dają chwile przyjemnego wytchnienia i dystansu, co moim zdaniem jest korzystne dla tematu. Problem stwarzają dopiero osoby które nie chcą respektować kryteriów formalnych, czyli takich co do których przestrzegania umówili się wszyscy rozmówcy – zakaz poniżania oponentów. Jest to bardzo powszechnie stosowane kryterium. Właściwie poza bardzo nielicznymi wyjątkami każda grupa rozmówców je stosuje. To kryterium oznacza także, że nie można zbyt twardo przypominać zapędzającym się w dygresje rozmówcom o ich przewinie i że trzeba cierpliwie dygresję przetrwać. Czyli bany tak jak je proponuje Zabrze byłyby po prostu naruszeniem zasad formalnych rozmowy, a także chyba nawet wbrew intencjom skutkowały by znacznym zubożeniem treści rozmów.
A tak w ogóle to rozmawianie jest bardzo trudne.