Rybami słodkowodnymi, które w Polsce osiągają największe rozmiary są sum i jesiotr zachodni. Sum może osiągać ponad dwa metry długości i ponad sto kilogramów wagi.
Jesiotr zachodni jest bjęty programem restytucji do polskich wód. Może osiągać rozmiary jescze większe niż sum. Może dorosnąć nawet do dwóch i pół metra długości, a jego waga może osiągnąć nawet trzysta kilogramów. jjj
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 469 Zalogowani 0 Wszyscy 469
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Zadziało... zadziałało...
teraz trzeba pisać, że nie łapie ryb, że fotki to fotomntaż, że Zalew na którym pływa po prostu nie istnieje.
Na pewno się odezwie
No i jest powód do awantury.
Dopiero zauważyłem, że temat został rozdzielony dzięki czemu niektóre wypowiedzi są wyrwane z kontekstu i niezrozumiałe.
Admini zmieniają mi korory Uzurpując sobie prawo do czerwieni.
ja protestuję, ja żądam (jeszcze nie wiem czego)... ja mam prawo do awantury z elytami
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 31, 2002 Posty: 8461
Kraj: Polska Miejscowoć: Wądół
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 4:11 pm Temat postu:
Kura czy jajko? Tylko na tym portalu się dowiesz, co było pierwsze. Maćku przypomnę Ci.
Kura czy jajko?
Jeśli chodzi i tę kurę, którą wczoraj miałem w rosole, to oczywiście było pierwsze jajko.
Jeśli zaś chodzi o to jajko, z którego dzisiaj miałem jajecznicę na śniadanie, to oczywiście pierwsza była kura.
No to czego nam jeszcze na naszym Portalu brakuje?
Acha - mamy nadmiar tematów grzybowych. Pewno dlatego, że nasz Olgierd nie załapał się na nagrodę. Jest na to rada. Napisz, że chcesz nagrodę honorową. ''Elyta" rozpatrzy i kto wie?
Monk Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 4:22 pm Temat postu:
Jak na mój rozum, to ta kura musiała być ... z jajami!
Ale przecież nie pociągnę tego tematu przed 23.00 ;)
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
Kraj: Polska
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 7:56 pm Temat postu:
Monk napisał:
Jak na mój rozum, to ta kura musiała być ... z jajami!
Ale przecież nie pociągnę tego tematu przed 23.00 ;)
Przed 23 to możesz tylko dodać, że miała złote jaja.
olgierd_sandalista Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Dec 21, 2006 Posty: 209
Kraj: Polska Miejscowoć: Słupca
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 1:25 am Temat postu:
Oczywiście piękne jest to, że PW to grono przyjaciół spotykających sie w tzw. realu. Ale dlatego osoby "postronne" , nie biorące udziału w życiu towarzyskim na spotkaniach PW mają czasami problem na forum. Każdy temat schodzi prędzej czy póżniej na wesołe, przyjacielskie wycieczki. Patrząc na zawarte na PW znajomości i przyjaźnie nie sposób negować "życia towarzyskiego" tego forum. Nie mniej mnie jest szkoda, że coraz mniej tu wędkarstwa samego w sobie.
Pozdrawiam Wszystkich.
samara Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: May 26, 2007 Posty: 1247
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 3:06 am Temat postu:
olgierd_sandalista napisał:
Oczywiście piękne jest to, że PW to grono przyjaciół spotykających sie w tzw. realu. Ale dlatego osoby "postronne" , nie biorące udziału w życiu towarzyskim na spotkaniach PW mają czasami problem na forum. Każdy temat schodzi prędzej czy póżniej na wesołe, przyjacielskie wycieczki. Patrząc na zawarte na PW znajomości i przyjaźnie nie sposób negować "życia towarzyskiego" tego forum. Nie mniej mnie jest szkoda, że coraz mniej tu wędkarstwa samego w sobie.
Pozdrawiam Wszystkich.
To rzeczywiście ciekawy problem co można mieć z wędkowania na pogawędkowym forum?
Chyba wymianę doświadczeń. Co, na co i gdzie kto złowił. Można się podszkolić obserwując innych. Głód takiej wiedzy jest dręczący. Też to mam. Jak nie mogę łowić to ciągle czytam i analizuję i… niestety kupuję. Sprzęt, akcesoria, wyposażenie. W kółko sprawdzam. Wydaję znacznie więcej niż mnie na to stać. Ale to nieważne. Liczę na to, że kiedyś przyjdzie opamiętanie.
Na forum zaglądam też dlatego, że mogę o tym, czym się tak bez opamiętania pasjonuję, z kimś porozmawiać. To jest jakby kontynuacja pasji – rozmowa o niej. Przypomnę tylko coś co pewnie każdy przeżył - jak się rozmawia o wędkowaniu z nie wędkującym. Straszny mozół prawda :roll:
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 9:17 am Temat postu:
Olgierd, pisząc "osoby postronne" znowu dzielisz na my i oni. Na tym forum wszyscy (prócz Adminów) są na tych samych prawach. Już pisano wcześniej, że zasoby forum pełne są tematów o wędkarstwie. Ty sam wcześniej też więcej pisałeś. Nie czekaj aż Mariusz się pochwali wynikami, napisz relacje ze swoich wypraw
lecek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 12, 2002 Posty: 1508
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Wto Lut 04, 2014 2:36 pm Temat postu:
Cholerka, przegapiłem (nie po raz pierwszy)ostro rozwijające się dyskusje na tematy. ogólnie wszystkim znane. Jednak warto sie dopisać do wątku, nawet aby zaistnieć Podsumowując po całości to:
Tak - popieram ostrzenie haczyków i ich sprawdzanie (od czasu do czasu) w trakcie łowienia. Zwłaszcza na przepływankę.
Tak - popieram ostrzenie kotwiczek, a jednocześnie zachęcam do likwidowania zadziorów.
Nie nie mam pojęcia co to sa te - Kocopały - nawet pisane z dużej litery.
Tak - potwierdzam, że forum przeszło na wyższy poziom, co nie znaczy, że nadal oprócz grupy starych i łysych koni, ma pewna misję i należy się też coś dla nowicjuszy.
Ku przestrodze drogi - Rybiego oka. Gdzie "wymondrzalscy" doprowadzili do wygaśnięcia forum. Z drugiej strony ciężko zebrać się po raz setny do opisywania spraw oczywistych. Jednak nie objawionych.
Co do subtelności ewolucji - tak potwierdzam - jajko było pierwsze.
Nie - nie wiem w czym się sprawa rozwija a pro po popo tych sumowań i sandaczowań.
To na tyle.
_________________ Lecek
Wysłany: Wto Lut 04, 2014 2:51 pm Temat postu:
lecek napisał:
Co do subtelności ewolucji - tak potwierdzam - jajko było pierwsze.[/i]
Jajka sobie chyba robisz... z jajek. ;)
samara Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: May 26, 2007 Posty: 1247
Wysłany: Wto Lut 04, 2014 6:26 pm Temat postu:
Monk napisał:
lecek napisał:
Co do subtelności ewolucji - tak potwierdzam - jajko było pierwsze.[/i]
Jajka sobie chyba robisz... z jajek. ;)
A jajko też ma taki koniec bardziej ostry i przeciwległy bardziej tępy.
Wysłany: Wto Lut 04, 2014 6:45 pm Temat postu:
Widzisz Wojtuś - mamy dylemat: który - wg Samary - koniec obstawia każdy z nas...
Ale dalszych dywagacji już na klawiaturę nie przeleję. :
Wszystkie czasy w strefie Idż do strony Poprzedni1, 2
Strona 2 z 2