W literaturze polskiej błystka nosiła następuj±ce nazwy: ble¶nia (Galicja, Wileńszczyzna), oblanka (Wileńszczyzna), oblewka i oblewanka (Kaszuby), błyskawka (okol. Konina, Wielkopolska, Wileńszczyzna), targlica (okol. Augustowa) – nazwa pochodzi od pionowego ruchu błystki czyli targania.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 472 Zalogowani 0 Wszyscy 472
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Zadziało... zadziałało...
teraz trzeba pisać, że nie łapie ryb, że fotki to fotomntaż, że Zalew na którym pływa po prostu nie istnieje.
Na pewno się odezwie
No i jest powód do awantury.
Dopiero zauważyłem, że temat został rozdzielony dzięki czemu niektóre wypowiedzi s± wyrwane z kontekstu i niezrozumiałe.
Admini zmieniaj± mi korory Uzurpuj±c sobie prawo do czerwieni.
ja protestuję, ja ż±dam (jeszcze nie wiem czego)... ja mam prawo do awantury z elytami
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 4:11 pm Temat postu:
Kura czy jajko? Tylko na tym portalu się dowiesz, co było pierwsze. Maćku przypomnę Ci.
Kura czy jajko?
Je¶li chodzi i tę kurę, któr± wczoraj miałem w rosole, to oczywi¶cie było pierwsze jajko.
Je¶li za¶ chodzi o to jajko, z którego dzisiaj miałem jajecznicę na ¶niadanie, to oczywi¶cie pierwsza była kura.
No to czego nam jeszcze na naszym Portalu brakuje?
Acha - mamy nadmiar tematów grzybowych. Pewno dlatego, że nasz Olgierd nie załapał się na nagrodę. Jest na to rada. Napisz, że chcesz nagrodę honorow±. ''Elyta" rozpatrzy i kto wie?
Monk Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 4:22 pm Temat postu:
Jak na mój rozum, to ta kura musiała być ... z jajami!
Ale przecież nie poci±gnę tego tematu przed 23.00 ;)
krzysztofCz RZEP
Kraj: Polska
Wysłany: Pon Sty 20, 2014 7:56 pm Temat postu:
Monk napisał:
Jak na mój rozum, to ta kura musiała być ... z jajami!
Ale przecież nie poci±gnę tego tematu przed 23.00 ;)
Przed 23 to możesz tylko dodać, że miała złote jaja.
olgierd_sandalista Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Słupca
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 1:25 am Temat postu:
Oczywi¶cie piękne jest to, że PW to grono przyjaciół spotykaj±cych sie w tzw. realu. Ale dlatego osoby "postronne" , nie bior±ce udziału w życiu towarzyskim na spotkaniach PW maj± czasami problem na forum. Każdy temat schodzi prędzej czy póżniej na wesołe, przyjacielskie wycieczki. Patrz±c na zawarte na PW znajomo¶ci i przyjaĽnie nie sposób negować "życia towarzyskiego" tego forum. Nie mniej mnie jest szkoda, że coraz mniej tu wędkarstwa samego w sobie.
Pozdrawiam Wszystkich.
samara Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 3:06 am Temat postu:
olgierd_sandalista napisał:
Oczywi¶cie piękne jest to, że PW to grono przyjaciół spotykaj±cych sie w tzw. realu. Ale dlatego osoby "postronne" , nie bior±ce udziału w życiu towarzyskim na spotkaniach PW maj± czasami problem na forum. Każdy temat schodzi prędzej czy póżniej na wesołe, przyjacielskie wycieczki. Patrz±c na zawarte na PW znajomo¶ci i przyjaĽnie nie sposób negować "życia towarzyskiego" tego forum. Nie mniej mnie jest szkoda, że coraz mniej tu wędkarstwa samego w sobie.
Pozdrawiam Wszystkich.
To rzeczywi¶cie ciekawy problem co można mieć z wędkowania na pogawędkowym forum?
Chyba wymianę do¶wiadczeń. Co, na co i gdzie kto złowił. Można się podszkolić obserwuj±c innych. Głód takiej wiedzy jest dręcz±cy. Też to mam. Jak nie mogę łowić to ci±gle czytam i analizuję i… niestety kupuję. Sprzęt, akcesoria, wyposażenie. W kółko sprawdzam. Wydaję znacznie więcej niż mnie na to stać. Ale to nieważne. Liczę na to, że kiedy¶ przyjdzie opamiętanie.
Na forum zagl±dam też dlatego, że mogę o tym, czym się tak bez opamiętania pasjonuję, z kim¶ porozmawiać. To jest jakby kontynuacja pasji – rozmowa o niej. Przypomnę tylko co¶ co pewnie każdy przeżył - jak się rozmawia o wędkowaniu z nie wędkuj±cym. Straszny mozół prawda :roll:
krzysztofCz RZEP
Kraj: Polska
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 9:17 am Temat postu:
Olgierd, pisz±c "osoby postronne" znowu dzielisz na my i oni. Na tym forum wszyscy (prócz Adminów) s± na tych samych prawach. Już pisano wcze¶niej, że zasoby forum pełne s± tematów o wędkarstwie. Ty sam wcze¶niej też więcej pisałe¶. Nie czekaj aż Mariusz się pochwali wynikami, napisz relacje ze swoich wypraw
lecek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Wto Lut 04, 2014 2:36 pm Temat postu:
Cholerka, przegapiłem (nie po raz pierwszy)ostro rozwijaj±ce się dyskusje na tematy. ogólnie wszystkim znane. Jednak warto sie dopisać do w±tku, nawet aby zaistnieć Podsumowuj±c po cało¶ci to:
Tak - popieram ostrzenie haczyków i ich sprawdzanie (od czasu do czasu) w trakcie łowienia. Zwłaszcza na przepływankę.
Tak - popieram ostrzenie kotwiczek, a jednocze¶nie zachęcam do likwidowania zadziorów.
Nie nie mam pojęcia co to sa te - Kocopały - nawet pisane z dużej litery.
Tak - potwierdzam, że forum przeszło na wyższy poziom, co nie znaczy, że nadal oprócz grupy starych i łysych koni, ma pewna misję i należy się też co¶ dla nowicjuszy.
Ku przestrodze drogi - Rybiego oka. Gdzie "wymondrzalscy" doprowadzili do wyga¶nięcia forum. Z drugiej strony ciężko zebrać się po raz setny do opisywania spraw oczywistych. Jednak nie objawionych.
Co do subtelno¶ci ewolucji - tak potwierdzam - jajko było pierwsze.
Nie - nie wiem w czym się sprawa rozwija a pro po popo tych sumowań i sandaczowań.
To na tyle.
_________________ Lecek
Wysłany: Wto Lut 04, 2014 2:51 pm Temat postu:
lecek napisał:
Co do subtelno¶ci ewolucji - tak potwierdzam - jajko było pierwsze.[/i]
Jajka sobie chyba robisz... z jajek. ;)
samara Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Lut 04, 2014 6:26 pm Temat postu:
Monk napisał:
lecek napisał:
Co do subtelno¶ci ewolucji - tak potwierdzam - jajko było pierwsze.[/i]
Jajka sobie chyba robisz... z jajek. ;)
A jajko też ma taki koniec bardziej ostry i przeciwległy bardziej tępy.
Wysłany: Wto Lut 04, 2014 6:45 pm Temat postu:
Widzisz Wojtu¶ - mamy dylemat: który - wg Samary - koniec obstawia każdy z nas...
Ale dalszych dywagacji już na klawiaturę nie przeleję. :
Wszystkie czasy w strefie Idż do strony Poprzedni1, 2
Strona 2 z 2