Strona główna
Galeria
Forum
Artykuły
Wyślij
Moduły
Rozmaitości
e-Wędkarstwo
Czy wiesz, że...
Okoń dla osiągnięcia 15 cm długości potrzebuje aż 4-5 lat! 20 cm osiąga po 6 latach, a 30 cm po 8-11 latach.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

UŻYTKOWNICY
 Goscie 470
 Zalogowani 0
 Wszyscy 470

Jesteœ anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj

Jesteœ stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
Tiur: A tutaj zaglądam codziennie ...(2689) May 22, @ 16:01:06

Tiur: Witam Podziwiam was Panowie za wytrwałość na forum gdzie prawie ...(2689) May 22, @ 16:00:32

spining: [quote:4936f0387f="Krz ysztof46"]Witam Podziwiam was Panowie za ...(2689) May 19, @ 13:58:10

spining: Fajny wypad Lecek. Supraśl to ciekawa rzeka a kropki urokliwe ...(2689) May 19, @ 13:56:09

Krzysztof46: Witam Podziwiam was Panowie za wytrwałość na forum gdzie prawie ...(2689) May 17, @ 23:45:15

lecek: Majówka na Podlasiu. Działka nad Supraślem. Odcinek "górski". Jed ...(2689) May 05, @ 14:28:46

mario_z: Lecku super połowione, ja czekam na pierwszego maja :mrgreen ...(2689) Apr 27, @ 21:01:38

lecek: Sezon kleniowy 2025 otwarty. Byłem już na Wkrze, jednak bez sukce ...(2689) Apr 27, @ 16:12:00

mario_z: Normalnie nie wierzę :eek :eek :eek Dobrze, że chociaż póź ...(2689) Apr 01, @ 09:28:18

krzysztofCz: Normalnie nie wierzę :eek :eek :eek Dobrze, że chociaż póź ...(2689) Mar 26, @ 18:32:02

Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na nową relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłynąć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależą od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': Świetna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta są...

Rozmaitości
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» Ośrodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2660
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2452
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2538
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2679
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Odsłon: 2546
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Odsłon: 2589
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Odsłon: 2495
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Odsłon: 2516
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Odsłon: 2909
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2720
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Prąd na rosówki
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Sprzętowe
Prąd na rosówki
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomoœć
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: May 26, 2007

Kraj: Polska
Miejscowoœć: Legionowo
PostWysłany: Pon Mar 03, 2014 9:42 pm    Temat postu: Prąd na rosówki Odpowiedz z cytatem

W zeszłym roku widziałem na allegro niemieckie urządzenie do połowu rosówek. Oczywiście na prąd. Jednak elektryczność trzeba było ukręcić sobie korbką w podobny sposób jak kiedyś się telefonowało. Może ktoś coś takiego ma i wie czy to ustrojstwo działa? :P
jjjan
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 17, 2002

PostWysłany: Pon Mar 03, 2014 10:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy to jest prawda, ale może Pietruch wiedział co mówi.

pietruch napisał:
Zenon napisał:
Na rosówki mam 100% sposób łapanie prądem, niestety nie podam bo narażę się na załapnie na sucharka

Ale jak ktoś ma w domu induktor elektryczny to zapewne będzie wiedział jak go wykorzystać

A rosówki po kilku godzinach, są bez życia, wypompowane i wyglądają jak sflaczała dętka :? . Wg mnie ten sposób odpada.
Mepsik
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 05, 2004

Miejscowoœć: Częstochowa
PostWysłany: Wto Mar 04, 2014 12:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A napisali w instrukcji, by korbką nie kręcić za szybko? Ku przestrodze wesoly :

Masztalski i Ecik łowią ryby. Ecik co chwila coś wyciąga, a Masztalski nie.
- Jak ty to robisz Ecik, że ci ryby same na haczyk się pakują?
- Bo ja łowię na 30 cm glizdy!
- 8O A skąd takie masz?
- Puszczam 220 voltów do ziemi i same wyłażą!
- Muszę spróbować!
Spotykają się po tygodniu. Masztalski jest cały w gipsie, ma zabandażowaną głowę, sińce na twarzy, rozkwaszony nos i wybite wszystkie zęby.
- Co ci to? Pyta przerażony Ecik.
- Się ciebie posłuchać... utyskuje Masztalski. - Zrobiłem jak mówisz - puściłem 220 v do ziemi i wyszły 30 cm robale, to mówię: spróbuję dać 550 V i wyszły robale półmetrowe!. Pomyślałem, że jak dam jeszcze więcej, to dopiero będą wielkie! I puściłem 1000 voltów do ziemi...
- I co wyszło :?:
- Wyjechali górnicy z dołu i tak mi wpieprzyli jak widzisz :evil:
samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Mar 04, 2014 1:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mepsik napisał:
A napisali w instrukcji, by korbką nie kręcić za szybko? Ku przestrodze wesoly :

Masztalski i Ecik łowią ryby. Ecik co chwila coś wyciąga, a Masztalski nie.
- Jak ty to robisz Ecik, że ci ryby same na haczyk się pakują?
- Bo ja łowię na 30 cm glizdy!
- 8O A skąd takie masz?
- Puszczam 220 voltów do ziemi i same wyłażą!
- Muszę spróbować!
Spotykają się po tygodniu. Masztalski jest cały w gipsie, ma zabandażowaną głowę, sińce na twarzy, rozkwaszony nos i wybite wszystkie zęby.
- Co ci to? Pyta przerażony Ecik.
- Się ciebie posłuchać... utyskuje Masztalski. - Zrobiłem jak mówisz - puściłem 220 v do ziemi i wyszły 30 cm robale, to mówię: spróbuję dać 550 V i wyszły robale półmetrowe!. Pomyślałem, że jak dam jeszcze więcej, to dopiero będą wielkie! I puściłem 1000 voltów do ziemi...
- I co wyszło :?:
- Wyjechali górnicy z dołu i tak mi wpieprzyli jak widzisz :evil:

W moich stronach to tylko budowniczowie metra mogą mi zagrozić. Ryją pod całą Warszawą. Zapadają się domy, woda zalewa tunele. Horror dosłownie jak na Śląsku. 8)
Wielki Pietruch pewnie ma rację. Co ja mówię bez wątpienia ma rację na pewno. Ale mój sprytny plan nie przewiduje używania całych rosówek Kupiłem już takie fikuśne nożyczki z trzema ostrzami i z całych rosówek będę robił kawałeczki do zanęcania lina, Skalkulowałem sobie, że łapanie robactwa bardziej będzie mi się opłacało niż kupowanie dendrobeny i z niej produkowanie pysznych kawałeczków. Chyba pokocham łowienie linków , muszę. Trudno jakoś rozstawać się ze spinningiem. Mam wrażenie, że najciekawszy okres życia minął bezpowrotnie. Ale wielokrotne próbowanie spinningu z brzegu i wózka bez zmiany miejsca jakoś nie ma rezultatów. smutny
Mepsik
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 05, 2004

Miejscowoœć: Częstochowa
PostWysłany: Wto Mar 04, 2014 8:28 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

samara napisał:

Chyba pokocham łowienie linków , muszę. Trudno jakoś rozstawać się ze spinningiem. Mam wrażenie, że najciekawszy okres życia minął bezpowrotnie.

Myślę, że mimo wszystko jeszcze wiele wspaniałych wędkarskich chwil przed Tobą. Łowienie linów to fascynująca sprawa. Lubię spinning, ale taniec spławika o świcie, oznajmujący że lin zasiadł do śniadania, to prawdziwa magia wesoly
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jul 31, 2002

Miejscowoœć: Wądół
PostWysłany: Sro Mar 05, 2014 10:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rosóweczki. Toż prawie pół wieku tym się zajmowałem.
Na prąd. Też praktykowałem. To prawda, że sa troche nieruchawe po tym wstrząsie, jednak dotyczy to tylko wtedy, gdy pozyskujemy je z suchej ziemi.
Zawsze chodziłem na rosówki nocą. Zbierałem je z trawników i ziemi - wybierałem miękki grunt. Takie rosówki są mniej uszkodzone.
Jeśli w nocy lało, nie chodziłem na rosówki. Lepiej było przed switem pozbierać je z chodników, asfaltu itp. Nie trzeba ich było wyciągać z dziurki. Te były w najlepszej kondycji.
Aby ta kondycja wytrwała - trzeba je dać do damskiej pończochy ( wybrac część bez dziur ) z trawą mokrą. Tak powieszone w piwnicy, mogą przetrwać nawet kilka tygodni.
O kurcze - jesteście na linach. Oczywiście, prócz pijawki końskiej - rosówka. Oczywiście nie w całości. Połówka!!! Byłbym świnia, gdybym nie napisał, która połówka.
Ustalmy - ta część bardziej czerwona, to przód rosówki ( główka ) a ta spłaszczona na końcu i szara, to dupka.
Jak myślicie, która część na haczyk a która do wody jako podnęcenie?
lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 12, 2002

Miejscowoœć: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Sro Mar 05, 2014 1:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Stary indiański sposób na rosówki to:
Wbijamy w ziemię na około trzydzieści cm - do pół metra drewniany palik, a następnie drugim polikiem walimy w ten wkopany. Drgania z obijanego palika przenoszą się do gruntu i włala robaki wyłażą na wierzch. Ponoć. :P lol No i jak wszędzie radzą dobrze przed akcją posikać na grunt celem zwilżenia.

Ostatnio zmieniony przez lecek dnia Czw Mar 06, 2014 8:36 am, w całości zmieniany 1 raz
Tiur
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Dec 21, 2005

Miejscowoœć: Żywiec
PostWysłany: Sro Mar 05, 2014 3:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

old_rysiu napisał:
Rosóweczki. Toż prawie pół wieku tym się zajmowałem.
Na prąd. Też praktykowałem. To prawda, że sa troche nieruchawe po tym wstrząsie, jednak dotyczy to tylko wtedy, gdy pozyskujemy je z suchej ziemi.
Zawsze chodziłem na rosówki nocą. Zbierałem je z trawników i ziemi - wybierałem miękki grunt. Takie rosówki są mniej uszkodzone.
Jeśli w nocy lało, nie chodziłem na rosówki. Lepiej było przed switem pozbierać je z chodników, asfaltu itp. Nie trzeba ich było wyciągać z dziurki. Te były w najlepszej kondycji.
Aby ta kondycja wytrwała - trzeba je dać do damskiej pończochy ( wybrac część bez dziur ) z trawą mokrą. Tak powieszone w piwnicy, mogą przetrwać nawet kilka tygodni.
O kurcze - jesteście na linach. Oczywiście, prócz pijawki końskiej - rosówka. Oczywiście nie w całości. Połówka!!! Byłbym świnia, gdybym nie napisał, która połówka.
Ustalmy - ta część bardziej czerwona, to przód rosówki ( główka ) a ta spłaszczona na końcu i szara, to dupka.
Jak myślicie, która część na haczyk a która do wody jako podnęcenie?

Co do łapania rosówek to też praktykowałem sposób łowienia ich późną nocą z latarką o słabym świetle:wink: . Raz o mało sąsiadka policji nie wezwałabo myślała, że jakiś włamywacz chodzi po ogrodzie u mnie wesoly . W ciągu jednej nocy łowiłem 50-100 rosówek. Jest tylko jeden ważny czynnik, trza być szybkim lol
Czarnyy
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Sep 01, 2005

Miejscowoœć: Jelenia Góra
PostWysłany: Sro Mar 05, 2014 3:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak pierwszy raz "łowiłem" rosówki to większość porozrywałem zanim mi powiedzieli, że trzeba chwilkę poczekać po złapaniu a dopiero później delikatnie wyciągać wesoly

Dołšczył: Apr 16, 2006

Miejscowoœć: Lublin
PostWysłany: Sro Mar 05, 2014 6:23 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rosóweczki pozyskuję tylko i wyłącznie zbierając je wieczorem na własnym trawniku, jeśli wcześniej nie padało to trawnik intensywnie podlewam w godzinach popołudniowych a wieczorem zbieram "plon".
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość usmiech

samara
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sro Mar 05, 2014 10:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No znalazłem ustrojstwo. Jednak trochę za drogie jak dla mnie. Poza tym tak pięknie piszecie o zbieraniu rosóweczek, że ogarnęły mnie wątpliwości. W wędkarstwie przecież chodzi o to żeby było pięknie.
KLIK
Tiur
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Dec 21, 2005

Miejscowoœć: Żywiec
PostWysłany: Czw Mar 06, 2014 6:59 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie wiem czy to jest piękne. Pewne jest, że w szybkim czasie można pozyskać rosówek nawet na cały sezon. Później to już jest kwestia przechowywania. U mnie wytrzymywały w dobrej kondycji nawet 4 miesiące.
lecek
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 12, 2002

Miejscowoœć: Warszawa-Tarnów
PostWysłany: Czw Mar 06, 2014 8:35 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Rasówy to wytrzymałe bydlenta som. Byle nie było im za sucho i za ciepło. lol W dawnych czasach, gdy mieszkałem poza miejscami i możliwościami komercyjnego zakupu żywych mikro pierścieniowatych węży, hodowałem czerwone robaczki. Długa kwiatowa skrzynka, w ciemnym, chłodnym miejscu. Podlewanie wodą, żywienie ugotowanymi płatkami owsianymi. Od czasu do czasu fusy z kawy i wszelkiego rodzaju mokre obierki z owoców i warzyw. Rosły, że hej. Przed wędkowaniem, porcję na wodę wcześniej wybierałem i chowałem przed mamą w małej doniczce, którą wsuwałem pod wannę.
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Mar 06, 2014 9:42 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No to o rosówkach wiecie wszystko.
Tylko która część idzie na haczyk? Główka czy dupka ? :-)
the_animal
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 11, 2007

PostWysłany: Czw Mar 06, 2014 9:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

old_rysiu napisał:

Hakiem tylko w d..ę ;)

ale tak na serio założył bym przednią cześć z siodełkiem razem - jest grubsza , bardziej żywotna. Tył posiekać i do wody...
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Mar 06, 2014 11:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

the_animal napisał:
old_rysiu napisał:

Hakiem tylko w d..ę ;)

ale tak na serio założył bym przednią cześć z siodełkiem razem - jest grubsza , bardziej żywotna. Tył posiekać i do wody...

Mam prośbę. Jeśli będziesz miał okazję łowić na rosówkę, zrób odwrotnie. Tę twardą czerwoną cześć jeszcze podziel na kawałki - 1 cm - a tę połówkę szarą, delikatną załóż na haczyk.
Jeśli uznasz, ze to był przypadek i tak szybko miałeś branie, zrób test. Tuż obok zarzuć dwa zestawy - jeden z główka, drugi z dupką.

PS Rosówka w wodzie, nabita na haczyk, nie wykazuje zbytnio agresywnej pracy. Połoweczka zaś tym bardziej. Dlatego, bardziej cenię sobie pijawkę końską, która lekko uniesiona nad dnem, faluje bez przerwy. Jak to zrobić, aby nie położyła się na dnie, to już inny temat.
pietruch
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jul 08, 2004

Miejscowoœć: Gdańsk
PostWysłany: Czw Mar 06, 2014 3:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

old_rysiu napisał:

PS Rosówka w wodzie, nabita na haczyk, nie wykazuje zbytnio agresywnej pracy. Połoweczka zaś tym bardziej. Dlatego, bardziej cenię sobie pijawkę końską, która lekko uniesiona nad dnem, faluje bez przerwy. Jak to zrobić, aby nie położyła się na dnie, to już inny temat.

Jak to jak?
Trzeba brać ze sobą na każdą wyprawę pielęgniarkę ze strzykawką i igłą, która napompuje pijawkę usmiech.
Warunek jaki musi spełniać ta pielęgniarka to poniżej 30lat, poniżej 60kg, powyżej 170cm wzrostu, długie nogi i blond włosy bo inaczej możemy wrócić z wyprawy niezadowoleni usmiech.
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Mar 06, 2014 6:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Łoj żesz ty Mojżesz!
Andrzej228
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Sep 11, 2006

Miejscowoœć: Bory Tucholskie
PostWysłany: Czw Mar 06, 2014 10:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

old_rysiu napisał:

Ciekawy sposób, muszę go wypróbować. usmiech

W poprzednim sezonie będąc przy linowej miejscówce, patrzę na ścieżce pełznie sobie spora rosówka, pomyślałem, a zanęcę nią liny. usmiechusmiech Podnoszę, patrzę jeden z końców jakiś dziwnie czarny. usmiech Zgadnijcie co zaatakowało tą rosówkę?? usmiech
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Mar 06, 2014 10:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Andrzej228 napisał:
old_rysiu napisał:

Ciekawy sposób, muszę go wypróbować. usmiech

W poprzednim sezonie będąc przy linowej miejscówce, patrzę na ścieżce pełznie sobie spora rosówka, pomyślałem, a zanęcę nią liny. usmiechusmiech Podnoszę, patrzę jeden z końców jakiś dziwnie czarny. usmiech Zgadnijcie co zaatakowało tą rosówkę?? usmiech

8)
Kleszcz? Mnie też atakują.
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Piš Mar 07, 2014 3:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie trzeba zgadywać :-) Oczywiście zabrałeś śniadanie pijawce końskiej :-)

rosówkę zaatakowała pijawka końska.
Andrzej228
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Sep 11, 2006

Miejscowoœć: Bory Tucholskie
PostWysłany: Piš Mar 07, 2014 9:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

old_rysiu napisał:
Nie trzeba zgadywać :-) Oczywiście zabrałeś śniadanie pijawce końskiej :-)

rosówkę zaatakowała pijawka końska.

No tak, pijawce zabrałem śniadanie, ale na śniadaniu skorzystały rybki usmiech być może nawet jakiś linek. usmiech
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Sprzętowe
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

Skocz do: