Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zoko Skrobacz pospolity

Kraj: Polska
|
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 1:10 pm Temat postu: Ponton dla trzech osób |
|
|
Witam,
Postanowiłem zapytać, bo może i kto¶ z was pływa z żon± i dzieckiem na wyprawy wędkarskie. Konkretnie chodzi mi o to jaki ponton kupić? Może to głupie pytanie, ale miotam się bardzo czy kupić ponton 290cm, czy 320cm. A może powinienem kupić inny. Maksymalna liczba osób na pontonie to 3. Ja, żona, dziecko- na razie 2 letnie. Nie wiem czy zauważalna jest różnica tych 30 cm w długo¶ci pontonu.
Dodam, że będ± sytuację, kiedy będę pływał sam, więc czasem ponton będzie służył tylko mi. Czyli będzie liczyła się też waga pontonu. |
|
 |
artur Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li ponton to zdecydowanie większy, ze sztywn± podłog±. Ja na Twoim miejscu zastanawiałbym się nad 360cm dł. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić " |
|
 |
zoko Skrobacz pospolity

|
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 2:25 pm Temat postu: |
|
|
Może i masz race, żeby kupić 360cm, ale nie będzie za ciężki i za duży jak sam go będę wodował?
Znalazłem taki ponton tylko te 72 kg, jest jeszcze dłuższy bo ma 380cm. Czy owe większe pontony typu 360,380cm nie będ± wymagały pomocy drugiej osoby? Można w pojedynkę taki ponton położyć na wodzie samemu?Czy nie lepiej kupić 290 cm o wadze 49 kg ponton, lub 320cm - 54kg. |
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 3:28 pm Temat postu: |
|
|
Zwróć uwagę na to, że przy długo¶ci pontonu 3,80, miejsce dla pasażerów to długo¶ć 2,70. W tej długo¶ci dla użytkowników trójk±t z przodu to raczej jest miejsce na bagaże przydatne dziecku i żonie. ¦rodek między ławkami wygl±da na miejsce dla żony i dziecka. Nie wiem jak dużo sprzętu zabierasz, ale dla Ciebie i na sprzęt zostaje miejsce przy rufie. To oznacze, że ponton nawet przy takiej długo¶ci jest pełen. Oczywi¶cie można się ¶cie¶niać na pontonie, ale trudno wymagać od żony a tym bardziej od dziecka, że będ± chcieli długi czas siedzieć "nieruchomo". Jak kto¶ jest uparty to można się zmie¶cić i na maleńkim pontonie, ale chyba chodzi o to by spędzać czas wygodnie i by po pierwszym wyjeżdzie żona nie zrezygnowała z następnych z powodu niewygody. My¶lę, że wagę pontonu można rozwi±zać w jaki¶ sposób tylko trzeba sie zastanowić. Wszak potrzeba jest matk± wynalazków.
Czasami wyznacznikiem jest cena, ale jeżeli nie w tym problem to postaw na wygodę. Moim zdaniem  |
|
 |
zoko Skrobacz pospolity

|
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Wiesz, masz rację z tym komfortem, ale mi też chodzi o wagę i o możliwo¶ć zwodowania go w pojedynkę, bo zawsze nie będę pływał z rodzin±. Wielokrotnie będę pływał sam lub z koleg±. Nie wiem czy sam poradzę sobie z położeniem na wodzie pontonu 380 cm. My¶lę, że 380 to typowo rodzinny ponton, ale my¶lę, że 320cm będzie rozs±dnym rozwi±zaniem. Zabieram mało sprzętu do wędkowania i chyba nie będzie tak ciasno. Pływa kto¶ z was pontonem o długo¶ci 320cm?? |
|
 |

|
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Nie namawiam Cię na ponton o jak największych rozmiarach tylko zwracam uwagę na to, że długo¶ć pontonu nie odzwierciedla ilo¶ci miejsca na nim A po przemy¶leniu musisz sam wybrać.
Na pontonie pływa KszysztofCz. Nie pamiętam jakiej jest długo¶ći, ale raczej mniej niż 3 metry. TUTAJ jest zdjęcie. My¶lę, ze jak Krzysiu zobaczy post to co¶ napisze. |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 8:06 pm Temat postu: |
|
|
Mój ma 290cm... i jak twierdzi JJJanek można mię zobaczyć między Kołobrzegiem a Bornholmem  |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 8:09 pm Temat postu: |
|
|
zoko napisał: |
Wiesz, masz rację z tym komfortem, ale mi też chodzi o wagę i o możliwo¶ć zwodowania go w pojedynkę, bo zawsze nie będę pływał z rodzin±. Wielokrotnie będę pływał sam... |
Możesz dorobić/dokupić kółka slipowe by go nie ci±gn±ć po piachu czy innych szyszkach. |
|
 |

|
|
 |
the_animal Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Sob Mar 15, 2014 10:19 pm Temat postu: |
|
|
¦wietny tekst ! 8) |
|
 |
Malgi Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: W±dół |
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 9:13 am Temat postu: |
|
|
Może i masz race, żeby kupić 360cm, ale nie będzie za ciężki i za duży jak sam go będę wodował?
Znalazłem taki ponton tylko te 72 kg, jest jeszcze dłuższy bo ma 380cm. Czy owe większe pontony typu 360,380cm nie będ± wymagały pomocy drugiej osoby? Można w pojedynkę taki ponton położyć na wodzie samemu?Czy nie lepiej kupić 290 cm o wadze 49 kg ponton, lub 320cm - 54kg. |
Jako kobieta i wędkarka uważam, że ponton, na który chcesz zabierać rodzinę musi mieć odpowiedni rozmiar. Do wodowania s± przydatne takie fajne kółka (ma je Krzysiu i sam swoje pływadło woduje). _________________ Wolę być niedoskonał± wersj± samej siebie, niż najlepsz± kopi± kogo¶ innego... |
|
 |
zoko Skrobacz pospolity

|
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 1:38 pm Temat postu: |
|
|
Bardzo dobry tekst.
A odno¶nie długo¶ci pontonu, to pojadę do sklepu w Szczecinie i na żywo popatrzę na napompowane już pontony. Ocenię ich wielko¶ć i zadecyduję. Wprawdzie planuję mój zakup w maju, także do tego czasu będę bacznie ¶ledził ten temat na forum, każde wpisy s± dla mnie pomocne |
|
 |

|
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 2:18 pm Temat postu: |
|
|
Zrobisz jak uważasz czy też będzie Tobie najlepiej, ale ja osobi¶cie nie wzi±łbym żony i dziecka na co¶ mniejszego niż 3.60m (je¶li chodzi o ponton), chyba że na krótkie popływanie. Zdrowy rozs±dek po prostu i bezpieczeństwo ponad wszystko. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |
zoko Skrobacz pospolity

|
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 3:37 pm Temat postu: |
|
|
Malgi napisał: |
Do wodowania s± przydatne takie fajne kółka (ma je Krzysiu i sam swoje pływadło woduje). |
I to wła¶nie mnie kusi aby kupić większy ponton niż 320 cm. Te kółeczka z którymi jest dużo łatwiej zwodować ponton.
A moja żona namawia mnie abym kupił mniejszy, że się pomie¶cimy. Nie ukrywam, że chodzi jej wył±cznie o cenę  |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 6:16 pm Temat postu: |
|
|
Te kółeczka z którymi jest dużo łatwiej zwodować ponton.
|
Fajny patencik: Kółka do pontonu
Podobny patent zastosowałem do swojej łódki z tym ze w moim przypadku nóżki z kółkami (każda po dwa kółka) poł±czyłem dwoma poprzeczkami, górna poprzeczka jest od zewn±trz natomiast dolna lekko przełamana od wewn±trz, na dolnej spiera się dno łódki.
"Wózek" wsuwam od dołu w cztery cybanty które przykręcone s± do rufy łódki, cało¶ć dodatkowo na czas transportu od auta nad wodę przypinam pasem z lebiodk± co by na jakim¶ dołeczku nie wyrwać cybantów, dodam jeszcze że łódkę ci±gamy we dwóch z całym majdanem to znaczy: silnik el..., akumulator, ciężarki, wędki , dwie skrzynki z przynętami, krzesełka itd... już na miejscu po odpięciu wózeczka wkładam go pod ławkę do łódki i wózeczek wędkuje razem z nami
Zawsze możesz taki wózek odnie¶ć i zostawić w samochodzie by nie przeszkadzał Ci w pontonie, ale gdyby¶ zrobił dwie oddzielne nogi to możesz je zamontować odwrotnie na pawęży i nie będ± ci przeszkadzały podczas pływania. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
Ostatnio zmieniony przez mario_z dnia Nie Mar 16, 2014 6:37 pm, w cało¶ci zmieniany 3 razy |
|
 |
zoko Skrobacz pospolity

|
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 6:29 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki tym kółeczkom, które na pewno zakupię mogę pozwolić sobie na większy ponton np. 360cm lub 380cm. Waga pontonu nie będzie już odgrywała takiej wagi . Nawet przy pływaniu w pojedynkę. Cyba, że się mylę odno¶nie problemów z zwodowaniem np. pontonu 380cm w pojedynkę. Jak uważacie. Jedna osoba poradzi sobie z tak dużym pontonem? |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 7:57 am Temat postu: |
|
|
Jak uważacie. Jedna osoba poradzi sobie z tak dużym pontonem? |
Oczywi¶cie
Mariusz... tam s± nawet buty z rolkami... ale jak to zamontować do pawęży
A tak na poważnie. Jeżeli nie masz granicy cenowej... to masz komfort wyboru Z do¶wiadczenia wiem, że co nie kupisz to po jakim¶ czasie uznasz, że jest za małe. Jeżeli będziesz pływał w kraju to nie masz prawie ograniczeń długo¶ci, jednak np. w Chorwacji już od 3m wymagane s± uprawnienia. Musisz również brać pod uwagę też to, czym go będziesz napędzał. Im większy ponton, tym większy napęd musisz zastosować, a to dodatkowe kg. Ponton ok. 3m nadaje się ¶wietnie do wędkowania dla jednej osoby, chociaż mog± również i trzy osoby spinningować. Zwróć uwagę na to, co pisze Janek. Wymiary podane s± jako zewnętrzne, a dopiero w opisie s± podane te rzeczywiste do Twojej dyspozycji. Ponton 290cm jaki mam ma podane na tabliczce 4 osoby + dziecko + silnik + toboły jakie zabierasz. Jednak to tylko teoria i to dotycz±ca pływania "turystycznego". W rzeczywisto¶ci zawsze jest ciasno.
A... jeszcze jedna sprawa. Pływanie rekreacyjne z dwuletnim dzieckiem jestem sobie w stanie wyobrazić i nawet praktykowałem. Jednak wędkowanie z takim dzieckiem... przekracza moj± wyobraĽnię, ale cóż... stary już jestem  |
|
 |

|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 8:27 am Temat postu: |
|
|
Malgi napisał: |
Do wodowania s± przydatne takie fajne kółka (ma je Krzysiu i sam swoje pływadło woduje). |
I to wła¶nie mnie kusi aby kupić większy ponton niż 320 cm. Te kółeczka z którymi jest dużo łatwiej zwodować ponton.
A moja żona namawia mnie abym kupił mniejszy, że się pomie¶cimy. Nie ukrywam, że chodzi jej wył±cznie o cenę  |
W tym przypadku, nie słuchałbym żony na Twoim miejscu. To się zem¶ci póĽniej, po zakupie. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 8:59 am Temat postu: |
|
|
krzysztofCz napisał: |
Mariusz... tam s± nawet buty z rolkami... ale jak to zamontować do pawęży |
Krzysiu, kto jak kto, ale Ty powiniene¶ wiedzieć. : _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |
zoko Skrobacz pospolity

|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 9:13 am Temat postu: |
|
|
[quote="krzysztofCz"]
]
Chorwacji już od 3m wymagane s± uprawnienia.: |
W Chorwacji wymagane s± uprawnienia. Kurczę planujemy wyjazd w wakacje do Chorwacji i chcemy wzi±ć ponton, czyli je¶li chodzi o wyjazd do Chorwacji to w grę wchodzi ponton do 300cm.
A zapytam o uprawnienia. Jakie trzeba mieć? Gdzie te uprawnienia wyrobić, jakie to s± koszty? |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 10:25 am Temat postu: |
|
|
[quote="zoko"]
krzysztofCz napisał: |
]
Chorwacji już od 3m wymagane s± uprawnienia.: |
W Chorwacji wymagane s± uprawnienia. Kurczę planujemy wyjazd w wakacje do Chorwacji i chcemy wzi±ć ponton, czyli je¶li chodzi o wyjazd do Chorwacji to w grę wchodzi ponton do 300cm.
A zapytam o uprawnienia. Jakie trzeba mieć? Gdzie te uprawnienia wyrobić, jakie to s± koszty? |
Najlepiej jak poszukasz na forach motorowodniackich. Teraz zmieniły się przepisy o poszczególnych stopniach sterników motorowych.
Chłopaki z forum kamperowego uważaj±, że do Chorwacji dużego pontonu się nie bierze (koszty i miejsce na transport), lepiej jest wypożyczyć na miejscu. |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 10:27 am Temat postu: |
|
|
zobacz |
|
 |
zoko Skrobacz pospolity

|
Wysłany: Sro Mar 19, 2014 11:09 am Temat postu: |
|
|
Byłem wczoraj w salonie z pontonami. Na pewno kupie model 320cm. My¶lę, że w Chorwacji nie będ± się czepiali o 20 cm. A na Polskę i wyjazdy na pływanie z rodzink± taki ponton mi wystarczy. Do wędkowania w 2 osoby również. Gdy zabiorę żonę i dziecko na wyprawę wędkarska to wiadomo, że za wiele akcesoriów nie będę brał i się pomieszczę. Koniecznie dokupię dwa kółka (ułatwia to transport do wody). |
|
 |
|