Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomoć |
urbiu Skrobacz pospolity

Dołšczył: Feb 09, 2007 Posty: 30
Kraj: Polska Miejscowoć: Olsztyn |
Wysłany: Sob Cze 21, 2014 9:33 am Temat postu: Silniki Jaxon - proszę o opinie czy warto ?? |
|
|
Witam,
Noszę się z zamiarem kupna silniczka elektrycznego i moją uwagę przukuły silniki oferowane przez Jaxona. Niedrogi sprzęt a wygląda solidnie. Pytanie tylko czy jest solidny i jak się sprawuję przy dłuzszym użytkowaniu ?? :? Proszę o opinie osób, które użytkują silniki tej firmy lub miały z nimi styczność i mogły sie przekonać o ich pracy i żywotności.
ps. oczywiście wiem że najlepiej dołożyć trochę i kupić MinnKota, albo wogóle najlepiej Torqueedo odrazu :roll: ale proszę o opinie na temat Jaxona bądź sugestie w kierunku innego sprzętu w podobych cenach, a wg. Was lepszego |
|
 |
artur Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
Kraj: Polska
|
Wysłany: Sob Cze 21, 2014 1:26 pm Temat postu: |
|
|
Posiadam i jestem zadowolony, pływam na elektryku co prawda sporadycznie, może trochę bardziej prądożerny niż inne (nie wiem, nie mam porównania) ale jestem zadowolony. Godne polecenia są ponoć Ospian Haswing czy jakoś tak. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić " |
|
 |
krzysztofCz RZEP

Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
|
Wysłany: Nie Cze 22, 2014 8:08 am Temat postu: |
|
|
Ja również używałem wiele lat i byłem zadowolony. Miał tę zaletę, że wyposażony był we wskaźnik napięcia akumulatora. |
|
 |
urbiu Skrobacz pospolity

Dołšczył: Feb 09, 2007 Posty: 30
Kraj: Polska Miejscowoć: Olsztyn |
Wysłany: Pon Cze 23, 2014 9:21 am Temat postu: |
|
|
Dzięki za opinie.
W takim razie może rozszerze zakres poszukiwań o nowe marki. Mam w tym momencie na oku YOMOTO , OSPIAN i JAXON. Ceny mniej więcej podobne, jednak zastanawiam się czy różnica jest na tyle znacząca żeby dopłacić te 100-150 zł. Szczerze mówiąc to silnik będzie tylko czasem używany do trola, w wieksziości przypadków będzie to opływanie jeziorka na spinn albo dopłynięcie na łowisko. Myśle o mocy około 40 LBS. |
|
 |

|
Wysłany: Pon Cze 23, 2014 10:03 am Temat postu: |
|
|
Powiem tak, im więcej lbs-ów ciągu tym lepiej. 48-55lb myślę że to optimum, na mniejszej łódeczce fajnie popłynie, większej też da radę. Lepiej zainwestować w aku te kilka złotych więcej. Ja na swoim Jaxonie 48lb przy podłączonym Trojanie 150Ah pływałem niemal 3 dni i jeszcze prąd był.
Niestety aku się skończył już po jakichś 10 latach użytkowania. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
|
Wysłany: Pon Cze 23, 2014 4:06 pm Temat postu: |
|
|
urbiu napisał: |
. Szczerze mówiąc to silnik będzie tylko czasem używany do trola, w wieksziości przypadków będzie to opływanie jeziorka na spinn albo dopłynięcie na łowisko. Myśle o mocy około 40 LBS. |
Jeżeli to jest jeziorko a Twoja łódka czy ponton nie jest okrętem, to wolałbym dołożyć te pieniądze do kwoty przeznaczonej na akumulator, tzn. by kupić lepszej firmy, większej pojemności.
Patrząc w necie na to co ludzie piszą o silnikach Jaxona, to myślę ze spokojnie można taki kupić bez napinania się na najlepsze, najdroższe. |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6587
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin |
Wysłany: Pon Cze 23, 2014 5:00 pm Temat postu: |
|
|
artur napisał: |
Niestety aku się skończył już po jakichś 10 latach użytkowania. |
Mój aku.... również zaczyna dogorywać, wątpię aby starczył do końca sezonu, chyba pora rozejrzeć się za czymś nowym. :roll: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
|
|
 |

|
Wysłany: Pon Cze 23, 2014 5:21 pm Temat postu: |
|
|
Mario z racji cen kosmicznych jakie Trojany mają, to zastanawiam się nad Bannerem trakcyjnym 100Ah i do niego 2-im takim samym. 2 będę miał w cenie jednego Trojana 150Ah. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |

Wysłany: Pon Cze 23, 2014 6:43 pm Temat postu: |
|
|
Arturze rozważałem kupno trojana 130ah, ale nie wiem czy nie przemyśleć jeszcze raz tematu i nie pójść w Bannera, o ile dobrze pamiętam to Jarek (Jotes) pływa na banerach i je sobie chwali, fajnie było by gdyby Jarek skrobnął co nieco na temat tych baterii.
Osobiście mam przykre doświadczenie z aku.... Banner Energy Bull, jak tylko zaczynałem pływać na elektrykach nabyłem sześćdziesiątkę, niestety wytrzymała około dwa i pół roku, ale teraz po kilku latach doszedłem do wniosku że to moja wina ze aku ... padł tak szybko, chyba go za bardzo rozładowywałem. :roll: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

|
Wysłany: Pon Cze 23, 2014 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Mój Trojan wytrzymał około 10 lat. Kupiłem już używanego od Zamkiego a u mnie był ze 6 lat. Jak poczytać Kolegów na różnych forach wędkarskich, to te bannery raczej pozytywne opinie zbierają, a są znacząco tańsze od Trojanów więc na chwile obecną są głównym pretendentem do zakupu u mnie. Zwłaszcza że mam źródełko, gdzie mogę pójść wybrać i zapłacić gdy będę miał monetę. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |

Wysłany: Pon Cze 23, 2014 8:44 pm Temat postu: |
|
|
Zwłaszcza że mam źródełko, gdzie mogę pójść wybrać i zapłacić gdy będę miał monetę. |
Tez tak bym chciał.  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Cze 23, 2014 9:40 pm Temat postu: |
|
|
Panowie remat jest o silnikach Jaxona
Ale i ja powiem o akumulatorach . Ja kupiłem 100 nawet nie wiem jakiej firmy, za 300 zyli. Służyła mi kilka lat a teraz kumpel jeszcze w osobówce na niej jeździ. Nie wiem po co wywalać kupę kasy na jakieś firmówki. Wolę kupić tańszy trochę częściej. |
|
 |
Jotes Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
|
Wysłany: Wto Cze 24, 2014 7:53 am Temat postu: |
|
|
mario_z napisał: |
fajnie było by gdyby Jarek skrobnął co nieco na temat tych baterii.
|
Mówisz i masz.
W tym sezonie nadal pływam na swoich Bannerach i dla dwóch z nich jest to już siódmy sezon pracy, choć było już z nimi cieniutko po czwartym. A stało się tak, dzięki ładowarkom mikroprocesorowym, które kupiłem tak "dla pucu" w Lidlu, gdyż doczytałem, że mają funkcję regeneracji (odsiarczania). Zrobiłem z nimi ten sam błąd, co Mario, zbyt mocno rozładowałem kilka razy i d... blada. Przed nowym sezonem uzupełniłem wodę w celach i włączyłem je na miesiąc, ot tak, bez żadnej wiary w cuda. Efekt przeszedł moje najśmielsze wyobrażenia - akumulatory ożyły i nadal mi służą. I nadal ładuję je tymi ładowarkami z Lidla, włączając je na cały tydzień - mają mały prąd ładowania i automatycznie się wyłączają po naładowaniu, a jak potrzebuję naładować szybko, z dnia na dzień to podłączam pod duże prostowniki. Te z Lidla przy swoim prądzie ładowania potrzebują dwie doby na naładowanie akumulatora 100 Ah.
To ta ładowarka ostatnio kosztowała 60 zł, a więc dużo taniej niż zwykły prostownik, a jest dużo poręczniejsza i wygodniejsza, bo najzwyczajniej w świecie nie trzeba jej pilnować po włączeniu do sieci. Szczególnie wygodna dla osób pracujących, podłączasz w niedzielę, cały tydzień spokojnie pracujesz, a na weekend akumulatory gotowe. ;)
Bannery ostatnio najtańsze były w Poznaniu, zamawiałem przez net, dostawa kurierem, a i tak sporo taniej niż u nas na miejscu. ;)
Trzym się Mario - połamania. ;) |
|
 |
kot_bury Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Dec 21, 2005 Posty: 581
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa |
Wysłany: Wto Cze 24, 2014 9:48 am Temat postu: |
|
|
krzysztofCz napisał: |
Ale i ja powiem o akumulatorach . Ja kupiłem 100 nawet nie wiem jakiej firmy, za 300 zyli. Służyła mi kilka lat a teraz kumpel jeszcze w osobówce na niej jeździ. Nie wiem po co wywalać kupę kasy na jakieś firmówki. Wolę kupić tańszy trochę częściej. |
Krzyśku, był tu kiedyś dobry wątek o akumulatorach. Dotyczył nie tyle ceny, co ich budowy a co za tym idzie zastosowań. Nie ma akumulatorów dobrych do łodzi (silnika) i jednocześnie dobrych do rozruchu samochodu. To dwa różne rodzaje obciążeń, które niszczą akumulatory nie zaprojektowane do nich. Oczywiście nie od razu, ale systematycznie i skutecznie . |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Wto Cze 24, 2014 10:11 am Temat postu: |
|
|
kot_bury napisał: |
krzysztofCz napisał: |
Krzyśku, był tu kiedyś dobry wątek o akumulatorach. Dotyczył nie tyle ceny, co ich budowy a co za tym idzie zastosowań. Nie ma akumulatorów dobrych do łodzi (silnika) i jednocześnie dobrych do rozruchu samochodu. To dwa różne rodzaje obciążeń, które niszczą akumulatory nie zaprojektowane do nich. Oczywiście nie od razu, ale systematycznie i skutecznie . |
Jarku, w sieci jest na ten temat kopalnia wiedzy Ja tylko skromnie piszę, że wolę płacić taniej choćby to miało być częściej Na zwykłej 100Ah Ca/Ca możesz pływać baaardzo długo
Wybór oczywiście pozostawiam kupującym... a raczej zasobności ich portfeli  |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Wto Cze 24, 2014 10:12 am Temat postu: |
|
|
aaa... i cieszę się, że mogłem Cię sprowokować do postu... tak rzadko tu ostatnio bywasz  |
|
 |

|
Wysłany: Wto Cze 24, 2014 11:09 am Temat postu: |
|
|
Tak w sieci przepatrzyłem ceny Bannerów i muszę stwierdzić że moje źródełko jest stanowczo tańsze niż to co sieć oferuje. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |

Wysłany: Wto Cze 24, 2014 11:50 am Temat postu: |
|
|
Jotes napisał: |
mario_z napisał: |
fajnie było by gdyby Jarek skrobnął co nieco na temat tych baterii.
|
Mówisz i masz.
........................
Trzym się Mario - połamania. ;) |
Wielkie dzięki Jarku.
Tak w sieci przepatrzyłem ceny Bannerów i muszę stwierdzić że moje źródełko jest stanowczo tańsze niż to co sieć oferuje. |
Niestety u mnie nie ma takiego źródełka.  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

|
Wysłany: Wto Cze 24, 2014 12:38 pm Temat postu: |
|
|
No cóż Maryś, Ty za to łowisz ryby a ja tak nie mam . _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |

Wysłany: Wto Cze 24, 2014 2:05 pm Temat postu: |
|
|
No cóż Maryś, Ty za to łowisz ryby a ja tak nie mam . |
 _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Wto Sie 19, 2014 9:11 pm Temat postu: |
|
|
Tak w sieci przepatrzyłem ceny Bannerów i muszę stwierdzić że moje źródełko jest stanowczo tańsze niż to co sieć oferuje. |
Właśnie nabyłem Energy Bull 115Ah, mam nadzieję że do piątku do mnie dotrze.
Już w ten weekend na mistrzostwach okręgu zobaczymy jak się sprawuje. :roll: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
|