Ciekawy filmik . _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 31, 2002 Posty: 8461
Kraj: Polska Miejscowoć: Wądół
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 11:43 am Temat postu:
Marcin Wilga jest znanym polskim mykologiem, często pod pseudonimem ''Borsuk''.
Miałem okazje kilkakrotnie razem z nim powałęsać się po lasach. Razem z Panią dr Anna Kujawa z PIN w Turwii również mykolog, zasilają nas wiedzą na temat grzybów prawie na wszystkich naszych zlotach grzybowych organizowanych z bio-forum.pl. jak i na samym forum.
Tiur Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Dec 21, 2005 Posty: 980
Kraj: Polska Miejscowoć: Żywiec
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 10:11 pm Temat postu:
Ten rok był wyjątkowy pod względem grzybów. Był niewyobrażalny wysyp borowika ceglastoporowego i ponurego. Do kilkuset można było znaleźć za jeden wypad do lasu.
Ale za to, znalazłem kilka sztuk grzyba, który nazywa się grzybiec purpurowozarodnikowy. Nie miałem do Ciebie Rychu telefonu bo pół dnia mi zajęło wyszukanie w google co to za grzyb, ile ja się nie namęczyłem jak próbowałem go zidentyfikować. Ale od razu pomyślałem, że Ty byś wiedział
Wysłany: Sro Kwi 01, 2015 8:07 am Temat postu:
Tiur - jestem z Ciebie dumny. Łatwo go pomylić ze starym kozakiem czy też starym ( podsuszonym ) borowikiem brunatnym. Skoro jednak ręka Ci zadrżała a oko zaciekawiło, znaczy się, że jesteś już dobrym grzybiarzem.
PS Borowika ponurego nie zbieraj. Mimo to, że jest jadalny, to nie wolno go łączyć z alkoholami.
Wysłany: Sro Kwi 01, 2015 3:57 pm Temat postu:
Kto z Was jadł żółciaka siarkowego?
Jeśli chcesz spróbować - pamiętaj, musi być soczysty. Po zerwaniu ( odcięciu z drzewa ), musi być widoczny sok. Suchy, stary jest niejadalny.
Pokroić w plastry, umoczyć w rozbełtanym jajku z solą ( dodać łyżeczkę oleju, wtedy panierka nie odpada ), obtoczyć w bułce tartej i na patelnie z olejem rzepakowym. Przyrumienić z obu stron na bursztynowy kolor i gotowe.
Plastry muszą być cienkie 1-1,5 cm grubości.
Okazuje się, że te smaczne grzyby są lecznicze.
Mój kolega z Kalisza - Krzysiu Biernacki w swoim ośrodku hodowli grzybów leczniczych, pierwszy w świecie opracował technologię hodowli tego grzyba.