Ciekawy filmik . _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 11:43 am Temat postu:
Marcin Wilga jest znanym polskim mykologiem, często pod pseudonimem ''Borsuk''.
Miałem okazje kilkakrotnie razem z nim powałęsać się po lasach. Razem z Pani± dr Anna Kujawa z PIN w Turwii również mykolog, zasilaj± nas wiedz± na temat grzybów prawie na wszystkich naszych zlotach grzybowych organizowanych z bio-forum.pl. jak i na samym forum.
Tiur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Żywiec
Wysłany: Wto Mar 31, 2015 10:11 pm Temat postu:
Ten rok był wyj±tkowy pod względem grzybów. Był niewyobrażalny wysyp borowika ceglastoporowego i ponurego. Do kilkuset można było znaleĽć za jeden wypad do lasu.
Ale za to, znalazłem kilka sztuk grzyba, który nazywa się grzybiec purpurowozarodnikowy. Nie miałem do Ciebie Rychu telefonu bo pół dnia mi zajęło wyszukanie w google co to za grzyb, ile ja się nie namęczyłem jak próbowałem go zidentyfikować. Ale od razu pomy¶lałem, że Ty by¶ wiedział
Wysłany: Sro Kwi 01, 2015 8:07 am Temat postu:
Tiur - jestem z Ciebie dumny. Łatwo go pomylić ze starym kozakiem czy też starym ( podsuszonym ) borowikiem brunatnym. Skoro jednak ręka Ci zadrżała a oko zaciekawiło, znaczy się, że jeste¶ już dobrym grzybiarzem.
PS Borowika ponurego nie zbieraj. Mimo to, że jest jadalny, to nie wolno go ł±czyć z alkoholami.
Wysłany: Sro Kwi 01, 2015 3:57 pm Temat postu:
Kto z Was jadł żółciaka siarkowego?
Je¶li chcesz spróbować - pamiętaj, musi być soczysty. Po zerwaniu ( odcięciu z drzewa ), musi być widoczny sok. Suchy, stary jest niejadalny.
Pokroić w plastry, umoczyć w rozbełtanym jajku z sol± ( dodać łyżeczkę oleju, wtedy panierka nie odpada ), obtoczyć w bułce tartej i na patelnie z olejem rzepakowym. Przyrumienić z obu stron na bursztynowy kolor i gotowe.
Plastry musz± być cienkie 1-1,5 cm grubo¶ci.
Okazuje się, że te smaczne grzyby s± lecznicze.
Mój kolega z Kalisza - Krzysiu Biernacki w swoim o¶rodku hodowli grzybów leczniczych, pierwszy w ¶wiecie opracował technologię hodowli tego grzyba.