Przeciętna długość życia wybranych gatunków ryb: sum 60 lat, piskorz 20 lat, sandacz 15 lat, leszcz 14 lat, szczupak 10 lat, okoń 10 lat, węgorz 50 lat, jesiotrowate 100 lat.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 468 Zalogowani 0 Wszyscy 468
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Nie Kwi 19, 2015 10:07 pm Temat postu: pojemność szpuli
Panowie, mam kołowrotek SPRO RED ARC 10400.
i PYTANIE : ILE ZMIEŚCI SIĘ NA SZPULI PLECIONKI POWER PRO 0,28 ORAZ 0,23?
Opis szpuli mówi że żyłki 0,33 zmieści się 150m.
Dlaczego aż taka grubość plecionki? bo wędkuję na łowisku z dużą liczbą zaczepów + salmo sliderami 10 cm i czasami 12.
Słowem łowię "grubo". Nie pamiętam jaką plecionkę PP ostatnio kupowałem (czy 0,28 czy0,23) i stąd moje pytanie.
krzysiekgzybek Gliździarz kopacz
Dołšczył: Apr 16, 2014 Posty: 16
Kraj: Polska
Wysłany: Pon Kwi 20, 2015 3:45 am Temat postu:
Plecionki starczy Ci szpula 130 lub 150 m.
Reszte do wypełnienia dasz żyłki
Sith Gliździarz kopacz
Dołšczył: Apr 04, 2015 Posty: 18
Kraj: Polska
Wysłany: Piš Maj 15, 2015 6:02 am Temat postu: Re: pojemność szpuli
grzegorz_0108 napisał:
Panowie, mam kołowrotek SPRO RED ARC 10400.
i PYTANIE : ILE ZMIEŚCI SIĘ NA SZPULI PLECIONKI POWER PRO 0,28 ORAZ 0,23?
Opis szpuli mówi że żyłki 0,33 zmieści się 150m.
Dlaczego aż taka grubość plecionki? bo wędkuję na łowisku z dużą liczbą zaczepów + salmo sliderami 10 cm i czasami 12.
Słowem łowię "grubo". Nie pamiętam jaką plecionkę PP ostatnio kupowałem (czy 0,28 czy0,23) i stąd moje pytanie.
Średnica plecionki jest opisana na opakowaniu, nie potrzeba pamiętać... :
Tu masz praktyczny KALKULATOR, generalnie dobrze się sprawdza, ale wyniki traktuj jako przybliżone.
Ps
Z wyliczeń wynika, że plecionki 0,23 wejdzie 308m, a 0,28 208m. W zależności jaką ilość kupiłeś (też napisane jest na opakowaniu), resztę uzupełnij starą żyłką, co najmniej o 1 numer grubszą 0,25 lub 0,30. Ja na podkład generalnie stosuję najtańszą żyłkę 0,40. Połącz podkład z plecionką węzłem zderzakowym