Lin należy do rodziny karpiowatych. Dojrzało¶ć płciow± osi±ga w wieku 2 – 3 lat. Oblicza się, że z wylęgu ok. 300 000 ziaren ikry składanych przez jedn± samicę lina, do wieku czterech lat przeżywaj± tylko trzy liny, a większo¶ć z nich nie osi±ga jeszcze wtedy wagi 1 kg.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 466 Zalogowani 0 Wszyscy 466
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sob Cze 20, 2015 9:43 am Temat postu: Powiększyła się nam Europa
Europejskie Igrzyska Olimpijskie. Z zaznaczeniem - EUROPEJSKIE.
Za moich czasów, to Azerbejdżan nie należał do Europy. Wg relacji telewizyjnej - i owszem :-) Mało tego, dzisiaj ogl±dam wy¶cig kolarski, gdzie przez chwilę prowadziła reprezentantka Izraela.
Kto mi to wytłumaczy?
Gargamel Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Tarnów
Wysłany: Sob Cze 20, 2015 10:59 am Temat postu:
Nie podejrzewam Old_rysia o ksenofobię. Taki podział wynika ze stereotypu wyniesionego ze szkoły. Uznano, że góry Ural dziel± kontynent na Europę i Azję i od tamtej pory taki podział funkcjonuje. S±dzę, że wiele krajów zarówno Azji Mniejszej, jak i tych trochę dalej, jak Azerbejdżan ci±ż± ku Europie. Pewnie wynika to głownie z uwarunkowań ekonomicznych, w niewielkim stopniu kulturowych (wielu młodych ludzi pobierało i nadal pobiera nauki w uczelniach europejskich). Z czasem takie podziały w globalnej wiosce Ziemia, zwłaszcza tam, gdzie kultury ulegaj± mieszaniu się, zostan± zatarte. Powoli już stajemy się ¶wiadkami tego procesu, chocby we wspomnianych przez Old_rysia mistrzostwach europejskich w Azerbejdżanie
A co do Izraela, specjalnie nie ma co tłumaczyć. Wystarczy tylko pomy¶leć, sk±d pochodz± Ci, którzy współtworzyli to państwo.
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół
Wysłany: Sob Cze 20, 2015 3:47 pm Temat postu:
Wytłumaczenie Twoje mnie nie satysfakcjonuje. W szkole uczyłem się gdzie ta Europa i które państwa do Niej należ±. Dzisiaj z racji upływu już 43 lat, zadałem sobie ten trud i poszukałem w zasobach Internetu terytorium Europy. Turcja - ta w tym czasie owszem, została przyjęta do Europy.
jjjan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Cze 20, 2015 5:25 pm Temat postu:
Oldi, sprzed 43 lat można powiedzieć, że nie zmieniła się matematyka i fizyka. Reszta to już raczej skansen.
Gargamel Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Tarnów
Wysłany: Nie Cze 21, 2015 6:33 am Temat postu:
old_rysiu napisał:
Wytłumaczenie Twoje mnie nie satysfakcjonuje.
Old_rysiu, s±dzę, że satysfakcję ma kto Ci sprawiać. Nie pretenduję do tej roli :
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół
Wysłany: Nie Cze 21, 2015 7:47 pm Temat postu:
jjjan napisał:
Oldi, sprzed 43 lat można powiedzieć, że nie zmieniła się matematyka i fizyka. Reszta to już raczej skansen.
Kurcze. Gdyby nasze drużyny siatkarskie brały udział w Azjatyckich Igrzyskach Olimpijskich, byłaby szansa na dwa złote medale :-)