Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomoć |
old_rysiu Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jul 31, 2002 Posty: 8461
Kraj: Polska Miejscowoć: Wądół |
Wysłany: Czw Kwi 09, 2015 4:24 pm Temat postu: Grzyby 2015 |
|
|
Każdy wędkarz zbiera grzyby :-)
Tutaj w tym roku, pochwalimy się okazami. Zaczynam.
Wiosenne_grzyby |
|
 |
pietruch Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jul 08, 2004 Posty: 1317
Kraj: Polska Miejscowoć: Gdańsk |
Wysłany: Czw Kwi 09, 2015 5:08 pm Temat postu: |
|
|
Czyżby piestrzenice kasztanowate?  |
|
 |

Wysłany: Piš Kwi 10, 2015 9:58 am Temat postu: |
|
|
pietruch napisał: |
Czyżby piestrzenice kasztanowate?  |
Pierwsze pokazały się już 20 marca ( wtedy byłem w lesie ). Jak widać nadal są małe ale jest ich sporo.
To ciekawe. Są to grzyby trujące a jednak zbierane przez tubylców w celach konsumpcyjnych i o dziwo - do skupu. Skup to oczywiście w tym przypadku nielegalna instytucja, jednak działająca. Dopóki Niemcy i Francuzi będą zainteresowani tym grzybem, ten proceder będzie trwał. ( Farmacja ). |
|
 |
pietruch Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jul 08, 2004 Posty: 1317
Kraj: Polska Miejscowoć: Gdańsk |
Wysłany: Piš Kwi 10, 2015 10:18 am Temat postu: |
|
|
Ponoć wysuszone lub podane długiej obróbce termicznej, są zdatne do jedzenia. Niemniej jednak, czas obróbki termicznej jest różny i dlatego w Polsce grzyb ten jest uznany za trujący.
W postaci suszonej jest on dopuszczony do sprzedaży w Skandynawii.
Tak czy siak, gra nie warta grzyba  |
|
 |

Wysłany: Piš Kwi 10, 2015 10:28 am Temat postu: |
|
|
pietruch napisał: |
Ponoć wysuszone lub podane długiej obróbce termicznej, są zdatne do jedzenia. Niemniej jednak, czas obróbki termicznej jest różny i dlatego w Polsce grzyb ten jest uznany za trujący.
W postaci suszonej jest on dopuszczony do sprzedaży w Skandynawii.
Tak czy siak, gra nie warta grzyba  |
Dokładnie. Suszone muszą być w temp 80*C Tak wysuszone nadają się do jedzenia. W normalnych suszarkach się nie da :-( |
|
 |
Gargamel Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 22, 2006 Posty: 880
Kraj: Polska Miejscowoć: Tarnów |
Wysłany: Nie Cze 21, 2015 9:04 am Temat postu: |
|
|
Ja grzyby wyjątkowo traktuję wielkim szacunkiem, nie zbieram blaszkowatych, z wyjątkiem kurek, a pozostałem tylko te, które znam i już je miałem okazję jeść. Jak widać, pomyłka dotąd nie nastąpiła ;)
Ostatnio zmieniony przez Gargamel dnia Nie Cze 21, 2015 9:10 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
Gargamel Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 22, 2006 Posty: 880
Kraj: Polska Miejscowoć: Tarnów |
|
 |
deamonPL Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jan 24, 2008 Posty: 244
Kraj: UK Miejscowoć: Manchester |
Wysłany: Czw Sie 06, 2015 10:43 pm Temat postu: |
|
|
A moze ktos wie jak na dana chwile z grzybami w Wielkopolsce i warm-mazurskim ? _________________ www.facebook.com/WoblerTV |
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
Kraj: Polska
|
Wysłany: Piš Sie 07, 2015 7:44 am Temat postu: |
|
|
U ludzi, którzy "zawodowo" przy drogach sprzedają grzyby i jagody, obfitości grzybów nie widać. Trochę kurek, trochę innych grzybów, na wysyp to nie wygląda. |
|
 |

Wysłany: Piš Sie 07, 2015 1:35 pm Temat postu: |
|
|
Wysyp - panowie - wysyp.
Tak jest w naszych lasach trzebielińskich. Trudno sie zbiera, upały okropne.
GRZYBY
Czytajcie ostatnie wpisy a nie wiosenne :-) Miłej lektury. |
|
 |
samara Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: May 26, 2007 Posty: 1247
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo |
Wysłany: Piš Sie 07, 2015 1:58 pm Temat postu: |
|
|
old_rysiu napisał: |
Wysyp - panowie - wysyp.
Tak jest w naszych lasach trzebielińskich. Trudno sie zbiera, upały okropne.
GRZYBY
Czytajcie ostatnie wpisy a nie wiosenne :-) Miłej lektury. |
Ty w raju chyba żyjesz, albo gdzieś zupełnie blizko.
I pomyśleć że chcą to sprywatyzowac i oddać Francuzom na papier. |
|
 |

Wysłany: Sob Sie 08, 2015 12:21 pm Temat postu: |
|
|
samara napisał: |
Kaszuby. Tak, to prawie raj. Lasy trzebielińskie mają jeszcze coś innego niż wszystkie inne. Tutaj nie ma terminu '' grzyby nie rosną ''. Albo skromny koszyk, albo skromny bagażnik Golfa II :-)
Dzisiaj, po trzech latach mieszkania tutaj, wybieram opcje skromnego koszyka - mniej roboty :-)
Dzisiaj wybraliśmy się na leśne oczko ( mały zarośnięty stawek ) na karasie. Mamy wykopany w ogrodzie zbiornik przeciwpożarowy :-) 8X14m i głębokosci około 1,20 m. Trzeba , aby zamieszkały tam karasie i wyjadały larwy komarów. Dzisiaj Gosia złowiła ich ponad 70 sztuk wielkości palca. To nie pierwszy wypad na te rybki i szacujemy, że jest ich u nas już około 300 sztuk ( minimum ).
Ja tu gadau, gadu a tak naprawdę, to chciałem Cię/Was zaprosić do nas na kilka dni. Taki urlop dobrzy by Ci/Wam zrobił :-) Dla nas to żaden problem.
PS Jak porwałbyś jeszcze Monków z Legionowa, to byłoby super :-) |
|
 |

Wysłany: Sob Sie 08, 2015 12:54 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za zaproszenie. O kilku dni myślę o podróży w tamte strony. Jest wiele powodów. Choćby taki że wreszcie muszę odwiedzić groby dwóch przyjaciół w Czersku. Ostatni raz w życiu zobaczyć młyn w Nowym Młynie. Wpaść na obiad do Karsina i pogadac chwilę z panem Sylwestrem w Kosowej Niwie, pomoczyć nogi w Śperewniku. Ale to moze po drodze.
Tak mi przykro bo nie znam osobiście Monków, a chciałbym. Kiedyś chyba przelotnie spotkaliśmy się na główce trzynastki. Niestety miałem niezbyt mądrego opiekuna takiego od wody i on przez swoją agresję uniemożliwił rozwój znajomości. Przykro mi do dziś.
Teraz trochę choruje. Muszę cierpliwie poczekać na powrot zdrówka i ruszę w podróż. O czym nie omieszkam zawiadomić. |
|
 |
krzysztofCz RZEP

Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2574
|
Wysłany: Sob Sie 08, 2015 6:55 pm Temat postu: |
|
|
rysiu karaski zbieraj dla mnie |
|
 |
darogryf Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Aug 10, 2003 Posty: 1008
Kraj: Polska Miejscowoć: Gryfino |
Wysłany: Sob Sie 08, 2015 9:38 pm Temat postu: |
|
|
Te z lodówki są w każdej chwili dostępne.
Rysiu ty wydrę chcesz dokarmiać? _________________ Wczoraj staliśmy nad przepaścią, dzisiaj zrobiliśmy krok do przodu. |
|
 |
Malgi Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 03, 2011 Posty: 386
Wysłany: Nie Sie 09, 2015 6:57 am Temat postu: |
|
|
darogryf napisał: |
Te z lodówki są w każdej chwili dostępne.
Rysiu ty wydrę chcesz dokarmiać? |
W lodówce tylko leszczyki i płotki się ostały :P
Krzysiu tylko powiedz kiedy chcesz te karaski - za pół godzinki pół wanny będziesz miał ;-) _________________ Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie, niż najlepszą kopią kogoś innego... |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Nie Sie 09, 2015 1:00 pm Temat postu: |
|
|
Malgi napisał: |
Krzysiu tylko powiedz kiedy chcesz te karaski - za pół godzinki pół wanny będziesz miał ;-) |
Chwilowo bardziej na zachód jedziemy  |
|
 |
Malgi Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 03, 2011 Posty: 386
Wysłany: Pon Sie 10, 2015 7:05 am Temat postu: |
|
|
krzysztofCz napisał: |
Malgi napisał: |
Krzysiu tylko powiedz kiedy chcesz te karaski - za pół godzinki pół wanny będziesz miał ;-) |
Chwilowo bardziej na zachód jedziemy  |
Szerokiej drogi :-)
Ja za 20 dni na Zachód ruszę ;-) _________________ Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie, niż najlepszą kopią kogoś innego... |
|
 |
Karpiarz Dyrygent holu

Dołšczył: Oct 14, 2002 Posty: 198
Kraj: Niemcy Miejscowoć: Aachen |
Wysłany: Pon Sie 10, 2015 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Kaszuby. Tak, to prawie raj. Lasy trzebielińskie mają jeszcze coś innego niż wszystkie inne. Tutaj nie ma terminu '' grzyby nie rosną ''. Albo skromny koszyk, albo skromny bagażnik Golfa II :-)
Dzisiaj, po trzech latach mieszkania tutaj, wybieram opcje skromnego koszyka - mniej roboty :-)
Dzisiaj wybraliśmy się na leśne oczko ( mały zarośnięty stawek ) na karasie. Mamy wykopany w ogrodzie zbiornik przeciwpożarowy :-) 8X14m i głębokosci około 1,20 m. Trzeba , aby zamieszkały tam karasie i wyjadały larwy komarów. Dzisiaj Gosia złowiła ich ponad 70 sztuk wielkości palca. To nie pierwszy wypad na te rybki i szacujemy, że jest ich u nas już około 300 sztuk ( minimum ).
Ja tu gadau, gadu a tak naprawdę, to chciałem Cię/Was zaprosić do nas na kilka dni. Taki urlop dobrzy by Ci/Wam zrobił :-) Dla nas to żaden problem.
Kaszuby to faktycznie fenomenalne lasy - nigdy nie widzialem piekniejszych i bardzieej grzybnych. natomiast co do karasi Oldi to przesadzasz z ich iloscia w swoim stawku, beda sie meczylyla i karlowacialy na tak malej powierzchni - pogadaj z sazanem , on tez bardzo zmienil profil z iloscia ryb - pozdrawiam |
|
 |

Wysłany: Wto Sie 11, 2015 6:54 pm Temat postu: |
|
|
Karpiarz napisał: |
Kaszuby to faktycznie fenomenalne lasy - nigdy nie widzialem piekniejszych i bardzieej grzybnych. natomiast co do karasi Oldi to przesadzasz z ich iloscia w swoim stawku, beda sie meczylyla i karlowacialy na tak malej powierzchni - pogadaj z sazanem , on tez bardzo zmienil profil z iloscia ryb - pozdrawiam |
Zawiózł mnie tam kolega przed wielu laty i nie mogę jakiś zapomnieć. Wracałem tam wiele razy ale ciągle jestem "głodny" tych miejsc, nienasycony.
Jeszcze niedano miałem taki stawek. Wiem że dobrze robi karasiom jak wpuści się ze dwa szczupaki. Ale to rozwiązanie nieprofesionalne |
|
 |

|
Wysłany: Piš Wrz 18, 2015 5:35 pm Temat postu: |
|
|
Słyszę, że w tym tygodniu sypnęło trochę prawdziwkami. I nie ma kto zbierać  |
|
 |
Monk Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Wysłany: Nie Wrz 20, 2015 3:57 pm Temat postu: |
|
|
Płonę ze wstydu, że wcześniej tych słów nie dostrzegłem. Stąd moje milczenie, za które przepraszam. Miło mi Rysiu, że o nas pamiętasz. Z przyjemnością się z Wami spotkamy. Od naszego ostatniego spotkania minęło tak wiele czasu, że czas najwyższy nadrobić zaległości.
Tak mi przykro bo nie znam osobiście Monków, a chciałbym. Kiedyś chyba przelotnie spotkaliśmy się na główce trzynastki. Niestety miałem niezbyt mądrego opiekuna takiego od wody i on przez swoją agresję uniemożliwił rozwój znajomości. Przykro mi do dziś.
|
Z czystym sumieniem mogę zapewnić, że ta agresja nie była we mnie wymierzona. W "13" - choć to moje koło ;) - byłem przez lata kilka razy na łódce i opłacić składkę, choć i to załatwiam już w sklepie przy moim osiedlu. Ale o bliższym poznaniu trzeba pomyśleć, choćby ze względu na Rysia, który jak Go znam, będzie z nas darł łacha - a jest w tym niezastąpiony! ;)
Pozdrawiam Szanownych Kolegów i zapewniam, że powrócę do bardziej dokładnego czytania naszego portalu.  |
|
 |
Zamki Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 03, 2004 Posty: 2486
|
Wysłany: Nie Wrz 20, 2015 5:32 pm Temat postu: |
|
|
Monk napisał: |
Pozdrawiam Szanownych Kolegów i zapewniam, że powrócę do bardziej dokładnego czytania naszego portalu.  |
Dobre i to na początek chociaż spotkanie
było by jednak dużo lepsze. : _________________ Łowię i zjadam ...... |
|
 |

Wysłany: Nie Wrz 20, 2015 5:40 pm Temat postu: |
|
|
Monk napisał: |
Na spotkanie to ja już się cieszę. Zapraszam też na ryby, na liny. Dam znać jak zaczną porządnie żerować.  |
|
 |

Wysłany: Nie Wrz 20, 2015 5:41 pm Temat postu: |
|
|
Zamki napisał: |
Dobre i to na początek chociaż spotkanie
było by jednak dużo lepsze. : |
Miło, że nie tylko ja jestem tego zdania.  |
|
 |

Wysłany: Nie Wrz 20, 2015 5:42 pm Temat postu: |
|
|
Na spotkanie to ja już się cieszę. Zapraszam też na ryby, na liny. Dam znać jak zaczną porządnie żerować.  |
Czekam na wieści. Pozdrawiam.  |
|
 |
lecek Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 12, 2002 Posty: 1511
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa-Tarnów |
Wysłany: Wto Wrz 29, 2015 7:40 am Temat postu: |
|
|
Co do tematu grzybów, to załatwiam sprawę przynajmniej tych marynowanych i suszonych pocztowo. Nie błąkam się po lesie, bo to wymagałoby sporego odległościowo i wczesnego wyjazdu ze stolicy. Mam zapaloną koleżankę z pomorza zachodniego, która wysyła mi w paczce corocznie kilka słoików i sporą kupkę suszu :P Nie ma to jak byłe sympatie  _________________ Lecek |
|
 |

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2015 9:33 am Temat postu: |
|
|
Jest taki wysyp, że sprawę grzybów można załatwić wchodząc do lasu na 15 min. : |
|
 |
lecek Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 12, 2002 Posty: 1511
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa-Tarnów |
Wysłany: Wto Wrz 29, 2015 10:16 am Temat postu: |
|
|
jjjan napisał: |
Jest taki wysyp, że sprawę grzybów można załatwić wchodząc do lasu na 15 min. : |
"U mnie" w około tylu zbieraczy, że wyjeżdżając nawet 100 km po za Warszawę ma się wrażenie, że nadal jesteś w stolicy. _________________ Lecek |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Wto Wrz 29, 2015 10:50 am Temat postu: |
|
|
lecek napisał: |
jjjan napisał: |
"U mnie" w około tylu zbieraczy, że wyjeżdżając nawet 100 km po za Warszawę ma się wrażenie, że nadal jesteś w stolicy. |
To weź przykład z Najstarszego_Rysia (pozdrawiam) i przeprowadź się na Kaszuby  |
|
 |
|