Wysłany: Nie Wrz 06, 2015 10:32 pm Temat postu: Życie w SF
Chwilę temu znajomy opowiadał jak chciał zatrudnić absolwenta. Większość zainteresowanych była przekonana, że praca polega na chodzeniu do pracy i że właśnie "być oznacza mieć"
klik
Gargamel Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 22, 2006 Posty: 880
Kraj: Polska Miejscowoć: Tarnów
Wysłany: Pon Wrz 07, 2015 10:33 am Temat postu:
Inwestycja w dzieci jest najszybciej zwracającą się inwestycją. Owszem pieniądze w tej inwestycji odgrywają niemałą rolę, ale głównie chodzi o inwestycję intelektualną. Wyrobienie w dzieciach zainteresowań. Jeden z moich synów wykazywał zainteresowania w kierunku informatyki, drugi muzyczne. Drobne inwestycje w sprzęt i wysłanie chłopaków do kół zainteresowań, pogłębiło tą wiedzę. Wprawdzie obaj obecną pracę wykonują bez związku z tymi zainteresowaniami, to umiejętności im pozostały, jak i pęd do wiedzy. Inwestycja na tyle się powiodła, że od podjęcia przez nich pracy zeszli z garnuszka rodziców. Więcej nie będę pisał, bo wyglądałoby to na chwalenie się.
Radzę tylko tym rodzicom, którzy mają dzieci w wieku jeszcze przedszkolnym by poświęcali nim dużo czasu, zwłaszcza na czytanie. Moi będąc dziećmi słuchali jeszcze bajek z płyt winylowych niemal codziennie, a na dobranoc dawka pierwszego programu Polskiego Radia - radio dzieciom. Przy tym zwykle usypiali. Wierzcie mi, inwestycja w dzieci zwraca się najszybciej.
darogryf Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 10, 2003 Posty: 1008
Kraj: Polska Miejscowoć: Gryfino
Wysłany: Pon Wrz 07, 2015 8:05 pm Temat postu:
Janku jak dobrze, że my mamy takiego Zdzisia i Lucka. Bez nich my nieudacznicy na spotkaniu byśmy nawet ryby nie widzieli. _________________ Wczoraj staliśmy nad przepaścią, dzisiaj zrobiliśmy krok do przodu.
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 31, 2002 Posty: 8461
Kraj: Polska Miejscowoć: Wądół
Wysłany: Sro Wrz 09, 2015 8:43 am Temat postu:
W życiu jak w górach. Raz na szczycie, raz w dolinie. Faktycznie, mało teraz wycieczek w góry z dzieciakami. Lasy? O tym nawet nie wspomnę. Moje dzieci po lasach się nachodzili. Córka mniej - ona jakoś nie zauważała tam przyjemności przedzierania się w młodnikach za grzybami. W końcu to dziewczynka była. Inna struktura :-)
Syn zaś, chętnie czołgał się za grzybkiem pod nawisami gałęzi. Kleszcze? Kto o nich myślał? Może ich nie było wcale? Dzisiaj mój najmłodszy wnuk, nie ma prawa wejść do lasu - chyba że na ścieżkach i duktach leśnych - bo tam przecież chmara kleszczy!!!
Starszy wnuk - już kawaler - owszem, jeszcze wejdzie z dziadkiem do lasu. Mimo, że w młodszym okresie miał przeboje z kleszczem ( szpital itp ) ale złapanym na własnym podwórku.
Czy my stare gredy musimy sie martwić faktem, ze społeczeństwo odbiego od przyrody, od majsterkowania .... ? Myślę, że nie. Niech martwią się nasze dzieci ( synowie i córki ), bo to Oni będą żniwować takie wychowanie swoich dzieci.
Nasze społeczeństwo w dzisiejsych czasach jest narażone na ciągłe niespodzianki. Dla młodszych zagrożenie to osa czy komar a dla nas - azylanci z Syrii.
Tam to dopiero widać bezradność. Zamiast bronić swojego kraju - uciekają. To są patrioci!! I my mamy taki chłam przyjmować. Nam potrzeba muzułmanów??
Jade na ryby. Mam nadzieję, że nie będzie kropić.
samara Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: May 26, 2007 Posty: 1247
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo
Wysłany: Piš Wrz 11, 2015 3:37 am Temat postu:
old_rysiu napisał:
Nasze społeczeństwo w dzisiejsych czasach jest narażone na ciągłe niespodzianki. Dla młodszych zagrożenie to osa czy komar a dla nas - azylanci z Syrii.
Tam to dopiero widać bezradność. Zamiast bronić swojego kraju - uciekają. To są patrioci!! I my mamy taki chłam przyjmować. Nam potrzeba muzułmanów?
Obawiam się, że w Polsce nie zostaną. Po pierwsze to chyba przed taką biedą jak nasza oni uciekają, bo przecież nie przed wojną. Przed wojną mogliby schronić się u swoich sąsiadów. Musieli by nauczyć się bardzo trudnego języka żeby u nas żyć w miarę spokojnie i wreszcie nasze urzędy zajmujące się azylantami i imigrantami to dopiero zmora. Całe szczęście, że my nic nie mamy do tych urzędasów, bo dopiero daliby nam popalić.
Poza tym Rosja, jak piszą w gazetach, buduje w Syri bazę wojskową (kolejną). Trudno się dziwič że wszyscy wieją gdzie pieprz rośnie czyli do Welkiej Brytanii
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 31, 2002 Posty: 8461
Kraj: Polska Miejscowoć: Wądół
Wysłany: Piš Wrz 11, 2015 4:58 pm Temat postu:
samara napisał:
Po pierwsze to chyba przed taką biedą jak nasza oni uciekają, bo przecież nie przed wojną.
Czyli nie są to uchodźcy a imigranci. No i tych się boję najbardziej.
Robert Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 13, 2003 Posty: 3215
Kraj: Francja Miejscowoć: Selestat
Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 10:46 am Temat postu:
old_rysiu napisał:
samara napisał:
Po pierwsze to chyba przed taką biedą jak nasza oni uciekają, bo przecież nie przed wojną.
Czyli nie są to uchodźcy a imigranci. No i tych się boję najbardziej.
Mnie też się Rysiu boisz ? .
Wysłany: Sob Wrz 12, 2015 9:08 pm Temat postu:
Ją też się boje. Powtórzę za kimś że nie każdy muzułmanin to terrorysta, ale każdy terrorysta to muzułmanin. A rysiu nie boi się ciebie tylko o ciebie. Oni przecież wala tam jak przyciągani magnesem. Przecież to nie demokracja ich interesuje. Trochę się odpasą i zaraz zaczną mordować w religijnym uniesieniu bo przecież islam to najbardziej pokojowa religia na świecie. No chyba że na tamtym świecie to może.
A swoją drogą zastanawiam się kiedy wreszcie młodzież wszechpolska za obrazę wizerunku Chrystusa jaka miała miejsce nawet kilka lat temu, zamiast podać sprawcę do sądu, weźmie kałacha i wystrzela artystów i trochę okolicy. Chce powiedzieć że ci ludzie nawet według naszych polskich kryteriów to niebezpieczna dzicz. Różne teorie o frustracjach z powodu braku akceptacji trudności z asymilacją itd powinno się traktować jak bełkot. To nawet nie inna kultura to po prostu społeczność bandytów, którym sie wydaje że mogą wszystko bo bóg ich kocha. Po prostu kandydaci do raju. To co robią u siebie będą robić u nas. Nie mogą spokojnie żyć bo im religia na to nie pozwala. A my czujemy się jakby otworzono drzwi szpitala dla niebezpiecznych wariatów psychopatycznych morderców wielokrotnych zabojców i wpuszczono ich do naszych domów. Może przesądzam pisząc w ten sposób o odczuciach ale nie ma chyba nikogo kto nie żywiłby obaw. Idą do nas ludzie nieprzewidywalni to nie ulega wątpliwości.
Robert czy to można porównywać do polskiej emigracji?
Gargamel Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 22, 2006 Posty: 880
Kraj: Polska Miejscowoć: Tarnów
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 9:35 am Temat postu:
samara napisał:
Po pierwsze to chyba przed taką biedą jak nasza oni uciekają...
Jednym słowem, kraj w ruinie, wszędzie bieda aż piszczy.
Zastanawiam się, skąd ludzie mają pieniądze na dwa, trzy samochody w rodzinie, na wczasy na Teneryfie, na tak kosztowne hobby jak np. wędkarstwo ;)
Biedy w Polsce nie ma, jest tylko żle dystrybuowana pomoc społeczna. Niestety, nie jesteśmy krajem o tak rozwinietej pomocy socjalnej jak jest to w Niemczech. Stąd taki ciąg uchodźców do Niemiec. W Niemczech wielu przyjezdnym opłaca się pozostać na zasiłku niż podjąć pracę. Państwo dopłaci do mieszkania, a i na przeżycie zostanie. Pomoc socjalna na dzieci też jest spora. Więc stąd ten kierunek. W Polsce nie ma biedy, nie ma rozdawnictwa, choć ośrodki pomocy społecznej nie zawsze wywiązują się właściwie ze swoich obowiązków i kierują pieniądze nie tam, gdzie ta pomoc jest naprawdę potrzebna. To tylko wina urzędników, którzy za bardzo przyrośli do krzeseł i biurek.
Skoro jest tak źle, to czemu jest tak dobrze? Rozejrzyjmy się. Pojeździłem w tym roku dużo polskimi drogami. Mamy piekne autostrady i drogi szybkiego ruchu, a i drogi lokalne zaczynają lepiej wyglądać, tam gdzie samorządy o to dbają.
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 10:19 am Temat postu:
Samara, nie gniewaj się z Tobą nie chce mi się dyskutować po tym co napisałeś .
A jednak napiszę co o tym sądzę : .
Tu ukłon w stronę Gargamela bo, widzi jakby inną perspektywę tego samego zjawiska : .
Gadasz Samara jak większość ciemnoty. "Na oczy nie widziałem ale, mówili, że taki !..."
Rysiu nie musi obawiać się o mnie . Przeżyłem wśród tej dziczy i bandytów ponad 20 lat .
Jeden z nich jest moim rodzinnym lekarzem : , inny zrobił mi rok temu operacje serca, bandyta! .
Są moimi sąsiadami, pracuje z muzułmanami i wierz mi są dużo weselsi od wielu których tu znam : .
Jeszcze raz, nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora.
Jestem przeciwny sprowadzaniu bandytów to jasne.
Tylko, że terroryści mają dużo więcej i lepszych sposobów na infiltracje w nasze środowisko.
Trzeba być mocno naiwnym by, sądzić, iż jest to dla nich najdoskonalsza okazja : .
To, że pośród uchodźców syryjskich znajdą się inni, typu "ekonomiczni" to raczej pewne ale, ci w Polsce nie zostaną, spokojnie .
Kwestia ich religii jest ciekawie postrzegana w Polsce .
Najwięcej sensacji wywołuje to, iż oni się modlą !!! Bandyci!!! .
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 10:35 am Temat postu:
Gargamel napisał:
samara napisał:
Po pierwsze to chyba przed taką biedą jak nasza oni uciekają...
Jednym słowem, kraj w ruinie, wszędzie bieda aż piszczy.
Zastanawiam się, skąd ludzie mają pieniądze na dwa, trzy samochody w rodzinie, na wczasy na Teneryfie, na tak kosztowne hobby jak np. wędkarstwo ;)
Biedy w Polsce nie ma, jest tylko żle dystrybuowana pomoc społeczna. Niestety, nie jesteśmy krajem o tak rozwinietej pomocy socjalnej jak jest to w Niemczech. Stąd taki ciąg uchodźców do Niemiec. W Niemczech wielu przyjezdnym opłaca się pozostać na zasiłku niż podjąć pracę. Państwo dopłaci do mieszkania, a i na przeżycie zostanie. Pomoc socjalna na dzieci też jest spora. Więc stąd ten kierunek. W Polsce nie ma biedy, nie ma rozdawnictwa, choć ośrodki pomocy społecznej nie zawsze wywiązują się właściwie ze swoich obowiązków i kierują pieniądze nie tam, gdzie ta pomoc jest naprawdę potrzebna. To tylko wina urzędników, którzy za bardzo przyrośli do krzeseł i biurek.
Skoro jest tak źle, to czemu jest tak dobrze? Rozejrzyjmy się. Pojeździłem w tym roku dużo polskimi drogami. Mamy piekne autostrady i drogi szybkiego ruchu, a i drogi lokalne zaczynają lepiej wyglądać, tam gdzie samorządy o to dbają.
Mamy także dziesiątki tysięcy "nurków", " złomiarzy", dzieci których jedynym posiłkiem w ciągu dnia jest obiad w szkole (co one jedzą w wakacje), umowy śmieciowe o pracę które pozostawiają setki tysiecy młodych ludzi bez opieki medycznej i szans na emeryturę na starość, pielęgniarki pracujące z 1500 zł, zarobki tak niskie i zatrudnienie tak niestałe, że młode kobiety boją się rodzić dzieci. A trudno wymieniać jakiś logicznie te wszystkie anomalia społeczne, których codziennie przecież jesteśmy świadkami. Tego nie sposób wymienić jednym tchem.
Znam profesora, pracownika wyższej uczelni który w zeszlym roku kupił sobie zimową kurtkę. Nie byłe jaką kurtkę, mimo że najtańszą, to zapłacił za nią 400 zł. Jest po prostu bardzo duży (skutek choroby) to i kurtka musiała być duża. Nie starczyło mu na opłaty za światło bo wielki profesor zarabia na swoim etacie tak jak każdy profesor w tym kraju, bardzo mało. Wyłączyli mu prąd. Chcę powiedzieć że w naszym kraju istnieje od jakiegoś czasu nowa grupa społeczna " lumpeniteligencja", a właściwie wiele grup z tym przedrostkiem. Mam na myśli pracowników budżetówki. Wyemigrowało dwa miliony młodych ludzi. Pewnie pchnęła ich do tego ciekawość świata. Ja jednak myślę, że bieda i brak perspektyw. Poza jedną perspektywą na ciągłe chlanie, bierne trwanie w nędzy, lub urabianie rąk po łokcie za grosze za które nie można nawet godnie przeżyć, ten kraj nie ma już przecież nic do zaoferowania nikomu
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 11:04 am Temat postu:
Robert napisał:
.
Gadasz Samara jak większość ciemnoty. "Na oczy nie widziałem ale, mówili, że taki !..."
Oczywiście że moje stanowisko jest skrajne i zgadzam się nawet na ciemnotę. Dobrze.
Z jednym tylko się nie zgodę, że nie niby nie widziałem. Mam wielu studentów muzułmanów a także muzułmanki. Tak obrzydliwych leni obibokow i naciągaczy nie ma wśród innych narodowości, nawet wśród Polaków. Tylko oni po skreśleniu z listy za nieobecności potrafią przyjść z mordą o zaliczenia. Nie z wyjaśnieniem nie z prośbą ale z wrzaskiem i wyzwiskami. Więc nie mów, że muzułmanie są tacy milusi. Chyba, że uznamy to za świetny dowcip. Można powiedzieć że to znawstwo do trochę za mało przypadków żeby było podstawą do jakiejs obiektywnej opinii ale nie można o mnie mówić że o muzułmanach tylko słyszałem. Mam ich na co dzień jeżeli im się chce uczyć. Niestety najczęściej się nie chce.
Jeżeli chodzi o resztę to pewnie jest tak jak mówisz. Nie będę zaprzeczał, że twoi muzułmanie są mili i uczynni. Moi nie są tacy. Balują, piją, potrafią przyjść do szkoły naćpani, albo porżnieci we wczorajszej bójce.
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 11:36 am Temat postu:
samara napisał:
Balują, piją, potrafią przyjść do szkoły naćpani, albo porżnieci we wczorajszej bójce.
Co, oczywiście katolikom się nie zdarza .
Specjalnie używam tu przynależności religijnej bowiem, tak zaczęliśmy tę rozmowę.
Reszta Twoich argumentów jest ciągle taka sama. Ślepa nienawiść, tak to odbieram.
Obiecałem z Tobą nie dyskutować i łamię swoje postanowienie.
Nie prowokuj mnie już proszę.
Moje doświadczenia inne są od Twoich i w tej sprawie, nie mam zamiaru dowodzić swoich racji.
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 11:51 am Temat postu:
Robert napisał:
samara napisał:
Balują, piją, potrafią przyjść do szkoły naćpani, albo porżnieci we wczorajszej bójce.
Specjalnie używam tu przynależności religijnej bowiem, tak zaczęliśmy tę rozmowę.
Reszta Twoich argumentów jest ciągle taka sama. Ślepa nienawiść, tak to odbieram.
Obiecałem z Tobą nie dyskutować i łamię swoje postanowienie.
Nie prowokuj mnie już proszę.
Moje doświadczenia inne są od Twoich i w tej sprawie, nie mam zamiaru dowodzić swoich racji.
dobrze , dobrze... Ja też już skończyłem.
Jotes Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
Kraj: Polska
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 11:57 am Temat postu:
Robert napisał:
samara napisał:
Ci akurat są u siebie i są przewidywalni. Niestety nie da się tego powiedzieć o arabach. Polakom znane są obrazki z Francji, jak płonął Paryż, jak z kałachów walili do niewinnych ludzi w redakcji, w kawiarni, na ulicach, etc, etc.
No, ale żeby nie było, że jestem jakiś rasista, czy jakaś ciemnota. Niech przyjeżdżają i to nawet na równych prawach z Polakami - bezrobotny - bez prawa do zasiłku! A biedakom zabierać dzieci, tak jak Polakom. Sprawiedliwie!
Monk Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 12:08 pm Temat postu:
Słyszałem wczoraj w radiu wypowiedź Syryjczyka, który mieszka w Polsce od 30 lat. Jest profesorem na którejś szczecińskiej uczelni. Jego rady były krótkie: 1. deklaracja respektowania polskiego prawa; 2. Zakaz używania strojów, które mają niewiele wspólnego z religią, a budzą niechęć; 3. Weryfikacja każdego przybysza.
Skoro on tak mówi...
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 12:25 pm Temat postu:
Monk napisał:
Słyszałem wczoraj w radiu wypowiedź Syryjczyka, który mieszka w Polsce od 30 lat. Jest profesorem na którejś szczecińskiej uczelni. Jego rady były krótkie: 1. deklaracja respektowania polskiego prawa; 2. Zakaz używania strojów, które mają niewiele wspólnego z religią, a budzą niechęć; 3. Weryfikacja każdego przybysza.
Skoro on tak mówi...
I tylko o to chodzi!
Respektowanie prawa kraju do którego przybyli.
To, jak jest to respektowane i jak egzekwowane przez policję czy wojsko to dwa rożne aspekty sprawy.
Pewnie wszyscy myślicie że, "za długo w tej Francji" , "arabów broni" .
Bronię i bronił będę niewinnych ludzi : .
Pomiędzy "dzikimi" są kobiety, dzieci i prawdziwie potrzebujący.
I myślę, że Polacy tez w miarę ich mozliwosci mogą pomóc.
Nie bacząc na to jak nas kiedyś potraktowano. Od tego właśnie różnimy się jako nacja, jeśli ktoś jeszcze nie zdążył zauważyć : .
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 4:46 pm Temat postu:
Robercie. Bez wątpienia sytuacja panująca we Francji jest Tobie lepiej znana, ale nie kręci mnie widok żandarmów z palcem na spuście karabinu maszynowego, który możemy widzieć choćby w Paryżu. Mam kolegę - poważnego faceta - który studiował we Francji. Rozmawialiśmy na początku kryzysu ukraińskiego i to, co opowiadał o Francji, jakoś mnie nie bawi. Nie chcę w moim kraju nierobów, którzy mnożą się naj króliki, uzurpują sobie dziwne prawa i próbują uświadamiać mi, co jest dobre, żyjąc z socjalu, na który płacę i tworząc realne zagrożenie. Jeśli chcesz mi powiedzieć, że grupa, w której 75% to młodzi mężczyźni, ucieka przed wojną, to daruj sobie - za dorosły jestem i wiem, jak ja bym postąpił, gdyby w moim kraju panowała wojna. Ale ja jestem inny. ;)
Kolejnym problemem jest to, że nasi rodacy, których wygnano z domów, osadzono na wschodzie, nie może liczyć na powrót do Ojczyzny, bo są za biedni, a państwo ma ich tam, gdzie nie napiszę, bo admin /;)/ mnie ścignie. Dzisiaj byłem w szpitalu - jednym z bogatszych w Wawie - i widząc to, co dostają chorzy miałem jednoznaczne odczucia...
Za mało argumentów? Proszę kolejny: osoby skierowane do każdego kraju będą jakby do niego przypisane. Każdy uciekinier z Polski, gdzie wiadomo, że najbardziej tęsknią za Niemcami, będzie do Polski deportowany na nasz koszt. Nie wiem, czy słyszałeś o przypadku z Wielkopolski, gdzie przyjęto rodzinę syryjską: dano ich mieszkanie, tv, net, rowery, kieszonkowe, szkołę dla dzieci, prawie znaleziono pracę. O tym ostatnim nie udało się księdzu ich poinformować - zwiali do Niemiec bez słowa.
Nie wiem czy wiesz, że Niemcy drukowali ulotki, w których zapraszali dzisiejszych uchodźców do siebie - w kilku językach, nawet plemiennych. Niech więc ich goszczą i nie uczą nas tolerancji i solidarności. Jak są tacy humanitarni, niech zapłacą reparację za wojnę, która nas wykończyła.
Solidarność europejska? Który North Stream jest jej przejawem - ten wybudowany, czy ten, który będzie zaraz ciągnięty?
Kończę, bo za dużo napiszę.
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 7:06 pm Temat postu:
Masz racje Macieju .
Juz powinniśmy stawiać wysoki mur, zasieki pod wysokim napięciem... : .
Mogłeś darować sobie argumentacje z Facebooka : .
Sytuacja jest jaka jest i nie przeniesiemy się na drugą stronę globu.
Coś z tymi ludźmi trzeba począć, co proponujesz ?
Umyć ręce? Może to jest wyjście. Tyle, że nie rozwiąże to niczyjego problemu.
Warto by, zastanowić się dzisiaj żebyśmy jutro nie musieli czerwienić ze wstydu.
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 7:55 pm Temat postu:
Monk napisał:
Nie wiem czy wiesz, że Niemcy drukowali ulotki, w których zapraszali dzisiejszych uchodźców do siebie - w kilku językach, nawet plemiennych. Niech więc ich goszczą i nie uczą nas tolerancji i solidarności. Jak są tacy humanitarni, niech zapłacą reparację za wojnę, która nas wykończyła.
Solidarność europejska?
Reżimowe media tego nie podają, ale Niemcy mają problem sami ze sobą i nawet u nich nie ma żadnej solidarności. Tylko dwa landy wyraziły zgodę na przyjęcie... no właśnie kogo? Bandziorów i gwałcicieli, którzy już we Włoszech za włosy wytargali starszą kobietę z jej własnego auta, rzucili ją do rynsztoku i próbowali tym autem uciekać do Niemiec? Gwałcicieli, którzy w Grecji we czterech próbowali zgwałcić nastolatkę? Czy tych gwałcicieli, którzy znalazłszy się już w Niemczech zgwałcili siedmioletnią dziewczynkę, bo myśleli, że niemiecka gościnność jest bezgraniczna?
Modlą się Robercie? Tak i dlatego koran zabrania muzułmaninowi, żyć na koszt muzułmanina. Pędzą na złamanie karku do Europy, bo pieniądze "giaurów" nie należą do nich, tylko do Allacha, więc można brać/kraść, palić, gwałcić i ścinać głowy. A, że przy okazji używają kobiet i dzieci jako żywych tarcz, to cóż to - pikuś. Ot! Taka tradycja narodowa od zasrania dziejów.
Cytat:
Warto by, zastanowić się dzisiaj żebyśmy jutro nie musieli czerwienić ze wstydu.
Święte słowa - święte słowa! Żebyśmy nie musieli się wstydzić, że nawoływaliśmy do wzięcia sobie wrzoda na własne... wiesz co?
Kończąc, powiem tylko tyle. Jeśli Merkelowa i Hollande są takim dobrym wujostwem, to niech sobie wezmą ich wszystkich do siebie. To bogate kraje. U nich nie ma 900 tys głodujących, czy nienajedzonych dzieci. U nich opiekunowie dorosłych osób niepełnosprawnych mają się dobrze. Od nich emigrują tylko skretyniałe aktorzyny, od nas cała młodzież, czyli przyszłość i ciągłość naszego narodu/Kraju.
Ten exodus z arabami, to jest tylko i wyłącznie kolonizacja Europy przez muzułmanów. Europę głupców, których wyniszczą litość i... prawa człowieka, bo tamtym są one zupełnie obce.
Jarek, widać żyję w reżimie komunistycznym : .
Mamy zupełnie inne wiadomości o 20.00 : .
Skąd czerpiesz info ? Nie mów, że z portali społecznościowych .
Widzę, że nie dogadamy się : .
Wysłany: Nie Wrz 13, 2015 8:43 pm Temat postu:
Robert napisał:
Widzę, że nie dogadamy się : .
W tego typu dyskusji, absolutnie nie chodzi o rację. I to ja akurat wolałbym się mylić. Czy moje obawy niosą za sobą jakiekolwiek konsekwencje, jeśli się nie potwierdzą w przyszłości? Ot! Ze zwykłej ostrożności jestem przeciw - na zimne dmucham. A co, jeśli to Ty się mylisz? Jakie mogą być konsekwencje, strach pomyśleć. Wyrażamy jedynie jakieś własne obawy i są one zupełnie różne. A, że się nie dogadamy? Ważne, że się nie kłócimy. I bardzo dobrze. A to, jak będzie i czyje obawy są słuszne, to już czas pokaże... ;)
Każdy Robercie może mieć własne zdanie. Ważne jest, aby wyrażać je w formie cywilizowanej, a to niewątpliwie nam się udaje. Facebookowe argumenty? Nie do końca. Wszelkich nieprawidłowości i świństw tego świata nie naprawimy, ale mamy prawo żyć w swoim kraju wg naszych standardów. Niech płacą ci, którzy narozrabiali. Budowanie "demokracji" w krajach arabskich jest jasnym przykładem na to, że nie o spokój tu chodzi. Jankesi odblokowali konta irackie w Szwajcarii i popatrz, jakie samoloty ma teraz armia iracka. Dla ułatwienia: F-16. O błędach i przekrętach w Iraku po obaleniu Sadamma nie wspominaj - znam sytuację, która tam zapanowała - na pewno nie z mediów. A wystarczyło dać na dzień dobry wodę i pracę. Sahary nikt nie wyzwala, bo piachu wszędzie pod dostatkiem.
Są u nas Grecy, którzy trafili do Polski z wiadomych powodów, są i Syryjczycy, do których nikt nie ma pretensji. Ale ta migracja ma jakby inny zasięg i charakter. Lata udowadniania szkodliwości turbanu powoduje takie, a nie inne reakcje i nie ma się czemu dziwić. Jak powiedział ktoś mądry: nie każdy muzułmanin jest terrorystą, ale każdy terrorysta jest muzułmaninem.
Cenię Twoje zdanie, ale nie próbuj mnie proszę zbijać z tropu uśmieszkami i ironizowaniem wieści z portali społecznościowych. Kwestie bezpieczeństwa, możliwości i nie tylko -z innych powodów ;) - znam z innych źródeł, o których w prasie nie poczytasz.
Sposób rozwiązania? Przyjęty przez Ciebie / wszystkich przyjmiesz?/ jest do bani, bo ogranicza się do leczenia skutków, a nie przyczyn.
EOT.
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 10:07 am Temat postu:
Wyjaśniałem Ci raz i drugi nie mam zamiaru.
Trzeci raz, pozbawi Cię mozliwosci pisania na portalu.
Robert.
Wcale nie chcę ciebie prowokować Robercie. Bardzo proszę żebyś nie odczytał tego jako coś co jest do ciebie skierowane. W tym drugim cytacie interesuje mnie tylko zwrot "Albo Śmierć".
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 11:08 am Temat postu:
Macieju .
Wygląda na to, że przeprowadzimy analizę wszystkich zagadnień Bliskiego Wschodu i Afryki .
Moim zdaniem napędzamy kampanię strachu i nienawiści : .
Można oczywiście nawet w najpoważniejszych mediach ukryć sedno spraw, jednak w przypadku "brukowców" powinniśmy być dużo bardziej czujni.
Moją uwagę zwrócił fakt, iż żadna z poważnych agencji nie zrobiła z cytowanych tu zdarzeń klęski spowodowanej napływem uchodźców.
Natomiast wszystkie "szmatławce" celują w powiązaniu typowo kryminalnych przestępstw z emigracją.
Nie twierdzę, że pielgrzymka świętych przybywa w nasze strony.
Twierdzenie jednak, że 75% to ludzie którzy powinni zostać u siebie i bronić ojczyzny...Po pierwsze "zamiata" pozostałe 25%, po drugie jeśli uciekają całymi rodzinami to, obecność mężczyzn nie dziwi mnie już tak bardzo.
Najmniej mogę dyskutować na temat religii.
Myślę, że w tej materii w Polsce jest zero tolerancji.
Widzę natomiast, iż wszystkie pojęcia "Arab,muzułmanin,terrorysta" to dla większości w Polsce jedno i to samo.
Macieju, sposobu na rozwiazanie problemu, który dotyka nas dzisiaj nie rozwiążemy inaczej jak tylko przyjmując tych ludzi. Mimo, że uważasz iż pomysł jest do bani : .
Zgadzam się z Tobą natomiast, że "leczyć należy przyczyny".
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 11:22 am Temat postu:
samara napisał:
Wyjaśniałem Ci raz i drugi nie mam zamiaru.
Trzeci raz, pozbawi Cię mozliwosci pisania na portalu.
Robert.
Wcale nie chcę ciebie prowokować Robercie. Bardzo proszę żebyś nie odczytał tego jako coś co jest do ciebie skierowane. W tym drugim cytacie interesuje mnie tylko zwrot "Albo Śmierć".
To uprzejmie proszę o usunięcie wszystkich moich postów i tekstów. I żegnam bez żalu.
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 11:55 am Temat postu:
Robert napisał:
Macieju .
Wygląda na to, że przeprowadzimy analizę wszystkich zagadnień Bliskiego Wschodu i Afryki .
Od niej należy rozpocząć, bo tam tkwi problem. Dlaczego upadł Rzym?
Nigdy nie komentowałem publicznie, ale usunięcie postu Samary było nie fair. To nie były jego nawoływania do wojny światowej, tylko podawał cytaty, które zainteresowani mogą zweryfikować. A że trafne?
I na zakończenie: dla mnie to już koniec tematu. :roll:
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 12:55 pm Temat postu:
Również skończyłem dyskusje.
Pierwsza rzecz...z adminem się nie dyskutuje : .
Druga; wersety "koranu" z Onetu zostają w Onecie. Koniec dyskusji.
artur Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 1:36 pm Temat postu:
A u nas możemy się obyć bez pokracznej poprawności polytycznej, abo w ogóle nie dyskutujmy bo każda dyskusja zahacza o jakieś cytaty.
Albo lepiej niech admini wrzucą listę tematów i cytatów dozwolonych poprawnych polytycznie, ktore nie będą usuwana albo cięte, prościej będzie . _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 1:50 pm Temat postu:
Robert napisał:
Czy Szanowny Kolega, do tego jeszcze admin, czasem się nie zapomina?! 8O Wypraszam sobie takie dowcipne argumenty i ton! Zaskoczenie jest tym większe, że padło to z Twoich ust.
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 2:14 pm Temat postu:
Monk napisał:
Robert napisał:
Czy Szanowny Kolega, do tego jeszcze admin, czasem się nie zapomina?! 8O Wypraszam sobie takie dowcipne argumenty i ton! Zaskoczenie jest tym większe, że padło to z Twoich ust.
A czy można by, prosić szanownego kolegę o rozwiniecie myśli ?
Przyznam, że nie rozumiem.
@Artur.
O jakiej poprawnosci politycznej mówisz?
Do tej pory dyskutowaliśmy (zresztą nie na temat) po czym Samara wstawił cytaty "koranu", kopiując je z Onetu. Z motywacją,iż "musi je wstawić" bo, link nie wystarczy. Uznałem, iż nie jest tu potrzebne pół strony bredni, wyciąłem i ostrzegłem przed kolejnym wstawianiem.
Nie minęło 5 min gdy były z powrotem, wyciąłem po raz kolejny z ostrzeżeniem bana.
Samara się obraził. Uważam, że wystarczył link.
Coś jeszcze trzeba tłumaczyć ?
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 2:25 pm Temat postu:
Widziałem treści, które zostały usunięte. Nie wiedziałem, że proszono o ich podlinkowanie. Ale to można było napisać, a nie szpanować nieomylnością i używać argumentu typu "koniec dyskusji". To akurat splendoru nie przyniosło, a nie mam 5 lat i blond kręconych włosków.
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 2:55 pm Temat postu:
I właśnie, zupełnie na opak zrozumiałeś treść mojej wypowiedzi.
Napisałeś, iż skończyłeś dyskusję i ja również, o czym poinformowałem Cię w pierwszym zdaniu.
Później, zarzuciłeś mi brak "fair play" w stosunku do Samary.
Po spacji przekornie ( piszę o niedyskutowaniu z adminem.
Pod spodem wyjaśniając dlaczego.
Z tego robisz dramat?
A tak w ogóle, nie wytykajmy sobie wieku : .
Na splendor i szpan, mnie już za późno... : .
Ps. Samara jest wystarczająco tu doświadczony by, wiedział jak zapewne wielu innych, że linki na tym portalu nie są dyskryminowane.
Ostatnio zmieniony przez Robert dnia Pon Wrz 14, 2015 3:00 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 3:00 pm Temat postu:
Skoro nie wytykamy sobie wieku, to - jak widać - należy pisać czytelnie, z uwzględnieniem przywar "drugiej młodości".
A teraz wątek dydaktyczny dla młodzieży: nawet starzy ramole, jak sobie wytłumaczą "po robociarsku", to bywa że i zatrybią, o co come on. ;)
P.S. Jednaka nadal twierdzę, że napiję się z Tobą piwa przy najbliższej okazji. ;)
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 3:01 pm Temat postu:
: .
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 4:06 pm Temat postu:
Uprzejmie proszę zakończyć spory o mnie. Nie zauważyłem pierwszego usunięcia tekstu bo pracowałem na dwóch komputerach jednocześnie. Więc nieporozumienie. Nie usiłuje też dyskutować z adminem ale obowiązuje chyba wszystkich jakiś regulamin. W regulaminie nie ma zakazu robienia tego co ją zrobiłem to dlaczego post usunięto? Jeżeli tu nie przestrzegacie zasad które sami ustalacie to o co tu chodzi. Dlatego podziękowałem.
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 4:24 pm Temat postu:
samara napisał:
Uprzejmie proszę zakończyć spory o mnie. Nie zauważyłem pierwszego usunięcia tekstu bo pracowałem na dwóch komputerach jednocześnie. Więc nieporozumienie. Nie usiłuje też dyskutować z adminem ale obowiązuje chyba wszystkich jakiś regulamin. W regulaminie nie ma zakazu robienia tego co ją zrobiłem to dlaczego post usunięto? Jeżeli tu nie przestrzegacie zasad które sami ustalacie to o co tu chodzi. Dlatego podziękowałem.
8. W trosce o jakość dyskusji Redakcja PW może podjąć decyzję o usunięciu postu/tematu bez podawania przyczyny.
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 4:29 pm Temat postu:
Robert napisał:
samara napisał:
8. W trosce o jakość dyskusji Redakcja PW może podjąć decyzję o usunięciu postu/tematu bez podawania przyczyny.
No dobra dostałem nauczkę.
Monk dziekuję. :?
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 4:39 pm Temat postu:
Spoko - cieszy, że sprawa została wyjaśniona. Nie ukrywam, że pierwotnie odebrałem reakcję Roberta jako... dalece inną od reakcji człeka, którego mam przyjemność znać - nawet osobiście ;) - od tylu lat. Pewnie dlatego sam tak zareagowałem, choć widzę, że za mało wiedziałem o "działaniach zakulisowych". W całym zamieszaniu najwartościowsze jest to, że wątpliwości zostały wyjaśnione, intencje zrozumiane i nadal możemy tutaj dyskutować o "najwartościowszych częściach ciała Maryny".
Ze swojej strony przepraszam Roberta, ale dawno nie dałem się tak wkręcić. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że do emerytury pozostały 137dni! :
darogryf Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 10, 2003 Posty: 1008
Kraj: Polska Miejscowoć: Gryfino
Wysłany: Pon Wrz 14, 2015 10:42 pm Temat postu:
Czyli do Belonady będziesz wolny i pewnie długo obiecywana wizyta nastąpi? _________________ Wczoraj staliśmy nad przepaścią, dzisiaj zrobiliśmy krok do przodu.
Wysłany: Wto Wrz 15, 2015 6:33 am Temat postu:
Mam nadzieję, że nowy pracodawca będzie na tyle wyrozumiały dla pozytywnie zakręconego, że odpali choć jeden dzień wolny, bo na urlop w przyszłym roku nie mogę liczyć. Ale będę się - tradycyjnie ;) - starał.
Wysłany: Wto Wrz 15, 2015 11:13 am Temat postu:
Monk napisał:
Ze swojej strony przepraszam Roberta, ale dawno nie dałem się tak wkręcić. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że do emerytury pozostały 137dni! :
Nie masz, za co mnie przepraszać Macieju .
To ja Ciebie przepraszam i Janka bardzo przepraszam :oops: .
Początek tematu jest zupełnie inny i zapomniałem się trochę :oops: .
Moje przeprosiny należą się wszystkim, którzy chcieli zabrać głos w temacie wychowania dzieci a przez inne dywagacje, nie mieli takiej mozliwosci.
Wysłany: Wto Wrz 15, 2015 8:23 pm Temat postu:
Monk napisał:
Nigdy nie komentowałem publicznie, ale usunięcie postu Samary było nie fair. To nie były jego nawoływania do wojny światowej, tylko podawał cytaty, które zainteresowani mogą zweryfikować. A że trafne?
I na zakończenie: dla mnie to już koniec tematu. :roll:
Monk jesteś wyjątkowo porządnym człowiekiem.
Ja także przepraszam za nieporozumienie do którego się przyczyniłem. Przede wszystkim ciebie Monk. Często pracuję na dwóch komputerach jednocześnie mając w tle otwarte pogawedki, które muszę ciągle odświeżać. Nie zauważyłem że Robert coś zrobil z postem. Ale zamieszałem. Przepraszam także Roberta. Oczywiście nie za to że nasze opinie się różnią ,ale za to że postawiłem go w trudnej sytuacji.
To co z tymi dzieciakami?
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
Wysłany: Sro Wrz 16, 2015 5:21 pm Temat postu:
Monk napisał:
Spoko...mam przyjemność znać - nawet osobiście ;) - od tylu...
no...no...no... od tyłu...
Trochę mnie tu nie było... wracam... zaglądam... a tu już zaczyna się kryzys przesilenie jesiennozimowego
No to do Beloniady Panowie... cytując klasyka
Janek, fajnie temat Ci się rozwija (i nie męcz Mai obcinaniem żywopłotu : )
jjjan Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
Wysłany: Sro Wrz 16, 2015 5:32 pm Temat postu:
[quote="krzysztofCz"]
Monk napisał:
Trochę mnie tu nie było... wracam... zaglądam... a tu już zaczyna się kryzys przesilenie jesiennozimowego
Strach rządzi :
krzysztofCz napisał:
(i nie męcz Mai obcinaniem żywopłotu : )
Nie zatrzymałeś się, nie pomogłeś? 8O Ja może nic nie powiem, ale i tak się dowie 8)
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
Wysłany: Sro Wrz 16, 2015 6:42 pm Temat postu:
Ja tylko otrzymałem taką wiadomość ;-)
farti Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jan 19, 2003 Posty: 1983
Kraj: UK Miejscowoć: ...
Wysłany: Pon Wrz 21, 2015 7:56 pm Temat postu:
Gdyby ktoś był chętny poczytać coś bardziej realistycznego o wielkiej emigracji ...
proszę bardzo
Można się zgadzać lub nie, ale trudno nie zauważyć logicznych i rozsądnych spostrzeżeń zebranych do kupy.
wlodek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 24, 2002 Posty: 833
Kraj: Polska Miejscowoć: Plewiska
Wysłany: Pon Wrz 21, 2015 8:19 pm Temat postu:
ciekawy artykuł! tak jak powiedziałeś można dyskutować, ale ...!
jjjan Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
Wysłany: Wto Wrz 22, 2015 10:37 am Temat postu:
Litości. Od słów najgłupszych do najmądrzejszych, wszystko, wiele razy zostało już powiedziane, pokazane i napisane w mediach reżimowych, wolnych i innych, jakie tylko istnieją.
Nie katujcie powtarzaniem wszystkiego po raz n-ty.
Wszystkie czasy w strefie Idż do strony 1, 2Następny
Strona 1 z 2