Z badań przeprowadzonych przez Instytut Rybactwa ¦ródl±dowego w Olsztynie wynika, iż dzienny połów wędkarza w Zalewie Zegrzyńskim w 1999 roku wynosił 1,13 kg (o 0,03 kg mniej, niż w kilku jeziorach gospodarstw rybackich). Łowiono przede wszystkim: leszcz - 33,57%, kr±p - 15,89%, sum - 10,45%, sandacz - 8,61%, szczupak - 7,9%.
Natomiast w 2000 roku wynosił 1,30 kg. Łowiono przede wszystkim: leszcz - 30,62%, kr±p 7,24%, sum 5,46%, sandacz 11,78%, szczupak - 18,19%, okoń 12,66%, płoć 5,47%. Rocznie na wędkarza przypada około 44 kg ryb
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 480 Zalogowani 0 Wszyscy 480
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Nie Maj 01, 2016 7:13 pm Temat postu: Maj - majowe wyniki
Dziesięć godzin na wodzie i dupa blada, jeden Szczupak na kiju i do tego spadł przy łodzi. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
losos24 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Oława
Wysłany: Nie Maj 01, 2016 8:09 pm Temat postu: Re: Maj - majowe wyniki
mario_z napisał:
Dziesięć godzin na wodzie i dupa blada, jeden Szczupak na kiju i do tego spadł przy łodzi.
Ja dzisiaj też, 10 godzin, przy kompie , jeden projekt i to nieskończony. Jak ja Tobie zazdraszczam. _________________ Pozdrawiam wszystkich, których już poznałem i tych, których mam nadzieję poznać.
samara Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo
Wysłany: Pon Maj 02, 2016 12:02 am Temat postu:
Nie wiem gdzie się wpisać. W sobotę 30 kwietnia była pierwsza tura zawodów, a pierwszego maja druga. Chyba jednak w maju bo koniec wieńczy dzieło. Dwie tury zawodów to jedna klęska. W sobotę łamie mi się moja pierwsza w życiu tyczka na byle jakim jazgarzu. Czyli chyba pod własnym ciężarem mojej ignorancji. Czegos nie wiedziłem o tyczkach? W niedzielę przy przegl±dzie zanęt sędzia znajduje dwa robaki w zrobionej kosztem porannego snu zanęcie. Jak się tam dostały nie wiem. Może kto¶ zobaczył łaż±ce po ziemi i życzliwie podniósł i wrzucił do wiadra?. Może były w wiadrze po wczorajszym łowieniu?
Sędzia sektorowy zgodnie z przepisami zanętę zabrał i zostałem bez zanęty na pocz±tku drugiej tury. Zostało mi jedynie pudełko pinki na całe trzy godziny łowienia. Do tego zawiał wiatr i długi bat trafił na grzebień, czyli do odstawki.
Została odległo¶ciówka i niecałe pół litra pineczek. Setki rzutów i strzelania z procy i nic. Dopiero jak zabrzmiał sygnał na pięć minut przed końcem zawodów wzi±ł jazgarzyk. Zawody zaliczyłem jednak z tarcz±. i to dzięki angielskiej metodzie odległo¶ciowej.
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Sro Maj 04, 2016 6:03 am Temat postu:
Wczoraj z koleg± odwiedzili¶my jezior Kleszczów, na wodzie od 5:30 do 12:00, wynik to w sumie cztery szczupaki w tym tylko jeden wymiarowy. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Sro Maj 04, 2016 7:08 am Temat postu:
3 maja zawody spinningowe w kole. Ja jak zwykle zostałem na brzegu. Cztery wymiarowe okonki i nawet niewiele takich bez wymiaru. Dwa na paprocha i dwa na wielki ton±cy wobler przypominaj±cy płoć. Dziwne że paproch biały interesował te większe, za to mniejsze okonie wyraĽnie gustowały w biskupim kolorze.
Gargamel Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Tarnów
Wysłany: Pią Maj 06, 2016 7:35 am Temat postu:
Wczoraj, 5.05, wraz z koleg±, od godziny 5:00 wędkowali¶my na zbiorniku pożwirowym S1 w Trzydniakach. Pierwsze brania dopiero od około 10-tej. Do 19-tej złowili¶my 2 okonie, takie po 27 cm, dwa nasze rodzime karasie - ok. 25 cm każdy, jednego leszcza ok. 45 cm i cztery karpie, wszystkie w okolicach 35 cm. Potraktowali¶my to jako dwuosobowe zawody, więc można uznać, że zarybili¶my staw, daruj±c im życie. Dzień do wędkowania nie był najlepszy, zmienna pogoda, silny północno-zachodni wiatr, ale odpowiednio dobrana przynęta i zanęta do koszyczka, pozwoliły połowić.
Monk Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pią Maj 06, 2016 6:30 pm Temat postu:
samara napisał:
3 maja zawody spinningowe w kole. Ja jak zwykle zostałem na brzegu. Cztery wymiarowe okonki i nawet niewiele takich bez wymiaru. Dwa na paprocha i dwa na wielki ton±cy wobler przypominaj±cy płoć. Dziwne że paproch biały interesował te większe, za to mniejsze okonie wyraĽnie gustowały w biskupim kolorze.
Najlepsze wyniki miałem na paprochy herbaciane z podwójnymi ogonkami. Generalnie podwójny ogonek dawał zawsze lepsze efekty - z kolorami bywało różnie /jak to okoń ;)/.
Wysłany: Nie Maj 08, 2016 9:17 am Temat postu:
W dniu wczorajszym pływałem po Krzczeniu, wynik to pięć okoni 36-38cm, dwa szczupaki 51 i 57cm oraz dwa niewymiarowe sandacze.
Ps. Dzisiaj kolega na tym samym zbiorniku wyholował SZCZUPŁEGO sto-pistkę 8O 8O _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Lesitr Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Nie Maj 08, 2016 2:51 pm Temat postu:
Byłem w pi±tek na ZZ, rozpoczęcie sezonu. Wyniki jak zwykle... Kilka 1oopsi±tek ! Wszystkie wypu¶ciłem, małe... Około 10 wpływam na Bug a tu normalnie MASAKRA - uj¶cie zniszczone przez prace melioracyjne! Gdzie był wtedy KOD, gdy niszczono rzekę??? _________________ "Polsko¶ć, to nienormalno¶ć" - Donald Tusk, premier RP.
artur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Nie Maj 08, 2016 8:43 pm Temat postu:
Dzisiaj wynik na Narwi w Wierzbicy też zerowe. Uj¶cie Bugu to już w zeszłym roku wykończyli. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Tiur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Żywiec
Wysłany: Nie Maj 08, 2016 8:51 pm Temat postu:
Kiedy¶ byłem pozytywnie nastawiony ale mi przeszło. Czy s± miejsca nie przekłusowane poza prywatnymi łowiskami???
Wysłany: Pon Maj 09, 2016 5:38 am Temat postu:
Wczoraj zawody dla niepełnosprawnych aż za Sidelcami na uroczym zalewie retencyjnym. Opiekowali się nami kalekamii koledzy z koła "szczupak". Bardzo pomagali, za co jestem wdzięczny bo wczoraj to nie był mój dzień a jeszcze pojechałem tam sam bez opiekuna. Przez trzy godziny miałem kilka brań ale zawsze byłem czym¶ innym zajęty. Wreszcie zaci±łem wystawione branie. To był wymiarowy JaĽ. Piszę go z dużej litery bo był u mnie jedyny. Zaj±łem szóste miejsce.
Dziwne bo jak teraz my¶lę to ryb miałem dużo w łowisku. Ci±gle sygnalizowały to jakimi¶ drobnymi przytopieniami, przesunieciami, przytrzymywaniem. Dlaczego nie przycinałem?
artur Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pon Maj 09, 2016 7:15 am Temat postu:
Tiur napisał:
Kiedy¶ byłem pozytywnie nastawiony ale mi przeszło. Czy s± miejsca nie przekłusowane poza prywatnymi łowiskami???
Tiur czy przekłusowane to nie wiem, ale na pewno przełowione. Prywatne też bywaj± do¶ć często przełowione, albo ryba tak skłuta że nie bierze. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Tiur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Żywiec
Wysłany: Pon Maj 09, 2016 11:37 am Temat postu:
Pewnie, że przekłusowane. U nas zatrzymali kłusoli z ponad dwudziestoma boleniami następnych z podobn± ilo¶ci± sandaczy. A to tylko 4 złapali. Jak się słyszy, że jeden kłusol wytargał z gniazd ponad 300! sandaczy a mandacik zgarn±ł tylko 500zł to ręce opadaj±
Wysłany: Sro Maj 11, 2016 9:36 am Temat postu:
Lesitr napisał:
... Około 10 wpływam na Bug a tu normalnie MASAKRA - uj¶cie zniszczone przez prace melioracyjne! Gdzie był wtedy KOD, gdy niszczono rzekę???
Prac na Bugu jeszcze nie skończyli. Niestety brakuje funduszy żeby to sfinalizować
Monk napisał:
Najlepsze wyniki miałem na paprochy herbaciane z podwójnymi ogonkami. Generalnie podwójny ogonek dawał zawsze lepsze efekty - z kolorami bywało różnie /jak to okoń Wink/
Chyba rzeczywi¶cie podwójne ogonki przy paprochu s± bardziej skuteczne. Problem w tym, że staram się łowić bardzo, bardzo lekko. numeracja twisterów których używam nie ma już modelu z podwójnym ogonkiem. Monk startowałe¶ w tych zawodach? Mógłby¶ się następnym razem trochę ujawnić.
Artur napisał:
Tiur czy przekłusowane to nie wiem, ale na pewno przełowione. Prywatne też bywaj± do¶ć często przełowione, albo ryba tak skłuta, że nie bierze.
Czesi podobno mówi±, że "Polacy zjedli swoje ryby". Tak sobie ironizuj±.
Podobno też wielu wędkarzy porzuca PZW z zamiarem wędkowania na łowiskach specjalnych. A sama PZW tak sobie żyje jak w latach 60 tych czyli zarybia i to koniec starań, żadnej koncepcji na przyszło¶ć. Jeżeli do tego marazmu dodamy jeszcze odcinanie wędkarzy od wody przez zamykanie dostępu do nabrzeży przystani, stawianie szlabanów pod tytułem droga prywatna to trudno sie dziwić temu, że coraz więcej wędkarzy chce łowić na łowiskach płatnych.
Mam też wrażenie, ale to moje prywatne zdanie, że problem kłusownictwa zawsze a być może nawet i teraz służył do odwracania uwagi wędkarzy od problemu legalnie łowi±cych na dzierżawionych przez nas wodach brygad rybackich. Od wielu lat moim łupem s± małe ryby, czyli takie które przejd± przez oka sieci rybaków , bo s± dla nich nieopłacan± zdobycz±. Tak to jest, że zbieram resztki z pańskiego stołu jak jaki głupi. No ale takie jest życie.
Wysłany: Sro Maj 11, 2016 5:59 pm Temat postu:
samara napisał:
Chyba rzeczywi¶cie podwójne ogonki przy paprochu s± bardziej skuteczne. Problem w tym, że staram się łowić bardzo, bardzo lekko. numeracja twisterów których używam nie ma już modelu z podwójnym ogonkiem. Monk startowałe¶ w tych zawodach? Mógłby¶ się następnym razem trochę ujawnić.
Warto wg mnie sprawdzić. A zawody? To nie moja bajka - jako¶ cholernie nie lubię rywalizacji nad wod±.
Wysłany: Sro Maj 11, 2016 6:33 pm Temat postu:
Monk napisał:
samara napisał:
Warto wg mnie sprawdzić. A zawody? To nie moja bajka - jako¶ cholernie nie lubię rywalizacji nad wod±.
Zobacze jeszcze raz. Może który¶ prducent robi. A z zawodami to nie do końca jest tak jak piszesz. W moich relacjach chyba jest widoczne to że jak na razie zmagam się tylko ze swoimi słabo¶ciami. Z nikim nie jestem w stanie konkurowac. Uważam za mój sukces jeżeli tylko wezmę udział i zaliczę ture nawet jedna rybk±. To przyjemne uczucie, chociaż trochę się sprawdzić i pokonać swoje ograniczenia. Takich jak ja nic nie łowi±cych ale regularnie startuj±cych uczestników zawodów jest zdecydowana większo¶ć. W ostatnich spiningowych zawodach było 60 - ciu zawodników lub co¶ koło tego. Wygrywaj± zawsze te same osoby a reszta . Pewnie tak jak ja nie liczy na jakie¶ super zwyciestwa tylko cieszy się udziałem, miłym towarzystwem i swoimi drobnymi sukcesami i sam± okazj± do połowienia
Wysłany: Sro Maj 11, 2016 8:48 pm Temat postu:
Daleki jestem od krytyki - po prostu, jeden lubi Kry¶kę, drugi Mary¶kę. ;) Pewnie byłoby inaczej, gdybym znał ludzi z ... naszego koła. Wszak nie chodzi o to, aby złapać króliczka. ;)
Nad wod± jeszcze w tym roku nie byłem i jako¶... mnie nie ci±gnie. Wolę weekendy spędzać na rowerze. Staro¶ć Ci to, "cy có¶"!? ;)
farti Pogawędkowy twardziel
Kraj: UK Miejscowość: ...
Wysłany: Sro Maj 11, 2016 9:43 pm Temat postu:
Monk napisał:
Daleki jestem od krytyki - po prostu, jeden lubi Kry¶kę, drugi Mary¶kę. ;) Pewnie byłoby inaczej, gdybym znał ludzi z ... naszego koła. Wszak nie chodzi o to, aby złapać króliczka. ;)
Nad wod± jeszcze w tym roku nie byłem i jako¶... mnie nie ci±gnie. Wolę weekendy spędzać na rowerze. Staro¶ć Ci to, "cy có¶"!? ;)
Ufff ... , to dzięki Bogu jeszcze się nie zestarzałem, nie ci±gnie na rower.
Co prawda na rybkach rzadko też bywam, ale w tym roku zaliczyłem. I to nie jest moje ostatnie słowo.
A że monk się objawił znaczy się poprawiło i sezon czas zacz±ć.
pozdro
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 4:26 am Temat postu:
farti napisał:
A że monk się objawił znaczy się poprawiło i sezon czas zacz±ć.
pozdro
Jeszcze nie całkiem się objawił... dawniej chociaż obiecał, że wpadnie na Beloniadę
darogryf Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Gryfino
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 12:00 pm Temat postu:
Krzysztofie prawdę powiadasz. _________________ Wczoraj stali¶my nad przepa¶ci±, dzisiaj zrobili¶my krok do przodu.
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 4:19 pm Temat postu:
Nie zawstydzajcie mnie, bo już od Rysia mnie obleciało.
Stwierdzenie, że się wybierałem i tak nie zostanie uznane za godne Szanownego Koleżeństwa. Poszedłem do roboty i nie mam urlopu, a wiadomo, jak to bywa z "młodym pracownikiem". ;) Ponadto córa przystępuje w maju do egzaminu Cambridge, więc mam urwanie narz±dów, bo przygotowuj± się ostro. Wiara czyni cuda, więc nadal wierzę, że się niebawem z Wami spotkam. Z cał± pewno¶ci± bardzo bm chciał. Wiedz±c, że będę opierniczany przez Oldiego za konsekwentne palenie... ;)
Farti: rowerek naprawdę jest super - szczerze polecam niezależnie od wieku.
P.S. Cały czas Was podgl±dam. ;)
wlodek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Plewiska
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 8:17 pm Temat postu:
Macieju, pomy¶l trochę o sobie! Nie po to tyrałe¶ tyle lat, by nadal tyrać! Pozdrawiam Serdecznie ze strefy "Em".
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 8:31 pm Temat postu:
Włodziu: obawiałem się, my¶lę że słusznie, że w domu dostanę ¶wira. Tyle lat na obrotach, że szybkie wyhamowanie, byłoby niewskazane. ;)
Wysłany: Czw Maj 12, 2016 8:40 pm Temat postu:
........... a ja dzisiaj znowu wypłyn±łem na szerokie wody Krzczenia, po kilku godzinach machania patykiem którego na sam koniec połamał mi sandacz, wyj±łem okonia 39cm i trzy krótkie sandacze.
Pocz±tek sezonu a tu wędka połamana, całe szczę¶cie że mam jeszcze trzy o podobnych parametrach, to serce tak nie boli.
_________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Pią Maj 13, 2016 9:28 am Temat postu:
Byłem wczoraj. Totalne bezrybie, równie dobrze mógłbym łowić w studni... Skończyłem już przed 12-st±. Spotkany znajomy wspomniał o skuteczno¶ci ostatnich zarybień szczupakiem - ogłupiałe ryby (takie 50+) pływały przy brzegu, daj±c się bez problemu wybierać podbierakami. Chwała PZW i jej pomysłom! _________________ "Polsko¶ć, to nienormalno¶ć" - Donald Tusk, premier RP.
Wysłany: Pią Maj 20, 2016 4:20 pm Temat postu:
Dzisiejszy wypad na ZZ - kompletna porażka. Nie przypominam sobie, żebym w maju nie miał brania . Około 10 wpłyn±łem na Bug i ogl±dałem na echu wyczyny pogłębiarki - wygl±daj± zachęcaj±co... _________________ "Polsko¶ć, to nienormalno¶ć" - Donald Tusk, premier RP.
Wysłany: Sob Maj 21, 2016 1:58 pm Temat postu:
Dzisiaj na jednym z jezior pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego zaliczyłem jednego krótkiego szczupaczka oraz czterna¶cie okonków w tym dwa godne uwagi. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Nie Maj 22, 2016 6:52 am Temat postu:
A belony bior± Najlepiej może to potwierdzić Malgi
Malgi Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół
Wysłany: Nie Maj 22, 2016 9:24 pm Temat postu:
krzysztofCz napisał:
A belony bior± Najlepiej może to potwierdzić Malgi
Potwierdzam! :-) Ja się wczoraj nałowiłam ich na cały rok... :-) _________________ Wolę być niedoskonał± wersj± samej siebie, niż najlepsz± kopi± kogo¶ innego...
Wysłany: Sob Maj 28, 2016 9:21 pm Temat postu:
Wczoraj sze¶ć godzin na wodzie i tylko dwa brania, zaliczony jeden okoń 30cm oraz jeden krótki szczupaczek.
Aby do ¶rody :-) _________________ Pozdrawiam
Mariusz