Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Sro Cze 01, 2016 8:32 pm Temat postu: Czerwiec - czerwcowe wyniki |
|
|
No i nastał czerwiec, sezon sandaczowy rozpoczęty, niestety samymi króciakami, mam nadzieję ze w sobotę będ± większe. :-) _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |
lecek Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa-Tarnów |
Wysłany: Czw Cze 02, 2016 8:08 am Temat postu: |
|
|
Dla mnie niestety maj i co najmniej połowa czerwca stracona. 30 kwietnia trafiłem na "stół". Lewa ręka w gipsie do 15 czerwca. Na treningu w zwarciu urwał się zaczep bicepsa. Kiszka. _________________ Lecek
Ostatnio zmieniony przez lecek dnia Pią Cze 03, 2016 10:57 am, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |

Wysłany: Pią Cze 03, 2016 8:32 am Temat postu: |
|
|
UŁAAAAAA, to bolało.
Życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia bo rybki czekaj±. :-) _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
krzysztofCz RZEP

Kraj: Polska
|
Wysłany: Sob Cze 04, 2016 2:39 pm Temat postu: |
|
|
Lecek... zdrówka życzę. Nie przejmuj się przerw±... pomy¶l o tym, że podrosn± w tym czasie
A ja Belonki sobie łowię  |
|
 |

Wysłany: Sob Cze 04, 2016 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj sze¶ć godzin na wodzie i tylko trzy niewymiarowe sandaczyki  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
wlodek Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Plewiska |
Wysłany: Sob Cze 04, 2016 7:19 pm Temat postu: |
|
|
Trafiłem wymiarowego szczupaczka. Cieszy bo pierwszy  |
|
 |
Malgi Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: W±dół |
Wysłany: Nie Cze 05, 2016 8:29 am Temat postu: |
|
|
wlodek napisał: |
Trafiłem wymiarowego szczupaczka. Cieszy bo pierwszy  |
Rysiu wczoraj też trafił :-) Na moj± "biżuterię" żaden nie chciał się połakomić. :roll: _________________ Wolę być niedoskonał± wersj± samej siebie, niż najlepsz± kopi± kogo¶ innego... |
|
 |
darogryf Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Gryfino |
Wysłany: Nie Cze 05, 2016 8:23 pm Temat postu: |
|
|
A ja dzi¶ za belonkami się uganiałem. Wiatr się zerwał i trzeba było spływać, bo misja jeszcze nie ukończona. _________________ Wczoraj stali¶my nad przepa¶ci±, dzisiaj zrobili¶my krok do przodu. |
|
 |

Wysłany: Pon Cze 06, 2016 5:54 am Temat postu: |
|
|
W dniu wczorajszym moje dziewczyny brały udział w spławikowych zawodach z okazji Dnia Dziecka, młodsza w kategorii wiekowej do lat dwunastu zajęła trzecie miejsce natomiast starsza w kategorii wiekowej 13-14 lat zajęła czwarte miejsce. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Cze 06, 2016 7:54 am Temat postu: |
|
|
mario_z napisał: |
W dniu wczorajszym moje dziewczyny brały udział w spławikowych zawodach z okazji Dnia Dziecka, młodsza w kategorii wiekowej do lat dwunastu zajęła trzecie miejsce natomiast starsza w kategorii wiekowej 13-14 lat zajęła czwarte miejsce. |
Gratuluję.
Maj± z kogo brać przykład i dobrego nauczyciela  |
|
 |

Wysłany: Pon Cze 06, 2016 8:31 am Temat postu: |
|
|
krzysztofCz napisał: |
W dniu wczorajszym moje dziewczyny brały udział w spławikowych zawodach z okazji Dnia Dziecka, młodsza w kategorii wiekowej do lat dwunastu zajęła trzecie miejsce natomiast starsza w kategorii wiekowej 13-14 lat zajęła czwarte miejsce. |
Gratuluję.
To cenne, że dzieci przejmuj± pozytywne pasje rodzica. _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Pon Cze 06, 2016 7:51 pm Temat postu: |
|
|
krzysztofCz napisał: |
Gratuluję.
lecek napisał: |
To cenne, że dzieci przejmuj± pozytywne pasje rodzica. |
Dziękuję w imieniu córek. :-) _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Pon Cze 06, 2016 9:22 pm Temat postu: |
|
|
W dniu wczorajszym moje dziewczyny...... |
Za rok, za dwa, na których¶ zawodach zajmiecie całe podium  |
|
 |

Wysłany: Wto Cze 07, 2016 4:36 pm Temat postu: |
|
|
jjjan napisał: |
 _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Pią Cze 10, 2016 9:00 am Temat postu: |
|
|
Ze ¶rody na czwartek zaliczyłem nockę na Kunowie, cel - Węgorz, zaliczone tylko jedno delikatne branie na rosówkę i nic po za tym.  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Pią Cze 10, 2016 12:01 pm Temat postu: |
|
|
 |
Tatusiowi przyjdzie oddać wędki i kluczyki do samochodu. _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Pią Cze 10, 2016 12:02 pm Temat postu: |
|
|
Ze ¶rody na czwartek zaliczyłem nockę na Kunowie, cel - Węgorz, zaliczone tylko jedno delikatne branie na rosówkę i nic po za tym.  |
Pewnie rosówka była słabo "wydojona" i wymymłana w buzi. _________________ Lecek |
|
 |

|
 |

Wysłany: Pią Cze 10, 2016 5:47 pm Temat postu: |
|
|
Ze ¶rody na czwartek zaliczyłem nockę na Kunowie, cel - Węgorz, zaliczone tylko jedno delikatne branie na rosówkę i nic po za tym.  |
Pewnie rosówka była słabo "wydojona" i wymymłana w buzi. |
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Pią Cze 10, 2016 5:55 pm Temat postu: |
|
|
Miałem zadzwonić do Pani Wójt i spytać kto dał zgodę na zabieranie ryb które akurat s± objęte ochron± bo rzekomo tak jest w regulaminie łowiska, ale jako¶ wyleciało mi to z głowy.
Zalew należy do gminy, gmina nim zarz±dza tylko na jakiej podstawie gmina daje zgodę na łamanie RAPR-u? _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Pią Cze 10, 2016 5:57 pm Temat postu: |
|
|
 |
Tatusiowi przyjdzie oddać wędki i kluczyki do samochodu. |
Może tak Ľle nie będzie. ;-) _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
farti Pogawędkowy twardziel

Kraj: UK Miejscowość: ... |
Wysłany: Pią Cze 10, 2016 7:56 pm Temat postu: |
|
|
No, pod względem ilo¶ci burackiego prostactwa stanowimy czołówkę ¶wiatow±. Zawsze to co¶. :  |
|
 |

Wysłany: Nie Cze 12, 2016 4:01 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj od 4:00 do 10:00 na Zemborzyckim i tylko jedna bierka, niestety znowu nie-wymiar.
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Pon Cze 13, 2016 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Sprawy maj± się tak:
Pani Wójt po wizycie komendanta PSR wykre¶liła z regulaminu punkt o obowi±zku zabierania złowionych sumów a pan wędkarz moze spodziewać się mandatu od Państwowej SR, oczywi¶cie nie musi go przyjmować wtedy s±d zdecyduje o karze. :roll: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
artur Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Wto Cze 14, 2016 7:08 am Temat postu: |
|
|
Je¶li złowił zgodnie z obowi±zuj±cym regulaminem na danym łowisku, to mog± go cmokn±ć i będzie frajerem je¶li przyjmie mandat. Kara należy się pani Wójt za to że ewentualnie (bo nie wiem) regulamin był niezgodny z RAPR i komendantowi PSR że nie skontrolował tego wcze¶niej i nie wniósł wniosków odpowiednich. Teraz chc± wędkarza karać. Chory kraj. Urzędasom dobrać się do tyłka w tym przypadku a nie chłopu do portfela. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić " |
|
 |
Jotes Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Wto Cze 14, 2016 4:04 pm Temat postu: |
|
|
artur napisał: |
Je¶li złowił zgodnie z obowi±zuj±cym regulaminem na danym łowisku, to mog± go cmokn±ć i będzie frajerem je¶li przyjmie mandat. |
Byliby frajerami, gdyby poprzestali tylko na mandacie za co¶ takiego!
Odrobina wiedzy:
Ustawa o rybactwie ¶ródl±dowym.
art. 8.1 - Zabrania się połowu ryb:
3). W okresie ochronnym
art 27b - Kto:
1). Dokonuj±c połowu ryb, narusza zakaz okre¶lony w art. 8 ust. 1 pkt 1–5 lub 11-13,
— podlega karze ograniczenia wolno¶ci albo karze grzywny nie niższej niż 200 zł.
4. W razie ukarania za wykroczenia okre¶lone w ust. 1, s±d może dodatkowo orzec, odpowiednio:
1) na rzecz pokrzywdzonego:
a) obowi±zek naprawienia szkody, na wniosek tego pokrzywdzonego, lub
b) uprawnionego do rybactwa nawi±zkę w wysoko¶ci od pięciokrotnej do dwudziestokrotnej warto¶ci przywłaszczonych ryb;
2) przepadek rybackich narzędzi połowowych i innych przedmiotów, które służyły lub były przeznaczone do popełnienia wykroczenia, a także przedmiotów pochodz±cych bezpo¶rednio lub po¶rednio z wykroczenia, na rzecz uprawnionego do rybactwa;
3) trwałe odebranie karty wędkarskiej albo karty łowiectwa podwodnego b±dĽ jej przekazanie do depozytu s±dowego na okres nie krótszy niż 12 miesięcy, do czasu złożenia przez osobę ukaran± ponownego egzaminu z wynikiem pozytywnym.
5. O orzeczeniu ¶rodka karnego, o którym mowa w ust. 4 pkt 3, s±d powiadamia wła¶ciwy organ, upoważniony do wydawania karty wędkarskiej albo karty łowiectwa podwodnego.
6. Orzeczenie o przepadku, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, może dotyczyć również przedmiotów niestanowi±cych własno¶ci sprawcy.
7. Orzekanie w sprawach okre¶lonych w ust. 1, następuje w trybie przewidzianym przepisami Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.
Rozporz±dzenie Ministra - w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu i hodowli... bla, bla
§ 7. 1. Niedozwolony jest połów ryb i raków w okresach ochronnych, z zastrzeżeniem ust. 2, ustanowionych dla:
11) suma (Silurus glanis L.):
a) w rzece Odrze od uj¶cia rzeki Warty do granicy z wodami morskimi - od dnia 1 marca do dnia 30
maja,
b) w pozostałych wodach - od dnia 1 listopada do dnia 30 czerwca,
Regulamin, regulaminem, ale s± jeszcze przepisy nadrzędne, których łagodzić nie wolno. Można je jedynie zaostrzyć. No, to chyba wyja¶nia kwestię mandatu za co¶ takiego? Żadnej lito¶ci! |
|
 |

Wysłany: Wto Cze 14, 2016 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Je¶li złowił zgodnie z obowi±zuj±cym regulaminem na danym łowisku, to mog± go cmokn±ć i będzie frajerem je¶li przyjmie mandat. Kara należy się pani Wójt za to że ewentualnie (bo nie wiem) regulamin był niezgodny z RAPR i komendantowi PSR że nie skontrolował tego wcze¶niej i nie wniósł wniosków odpowiednich. Teraz chc± wędkarza karać. Chory kraj. Urzędasom dobrać się do tyłka w tym przypadku a nie chłopu do portfela. |
I tu poprę w 1000% . Nikt nie powinien mieć obowi±zku znajomo¶ci ....dziesięciu ustaw . Idę na łowisko na które jest jaki¶ regulamin , który to został ustalony i podpisany przez kogo¶ kto mógł to zrobić.
I spadać na bambus wszystkim malkontentom.
Je¶li popełnił bł±d ustalaj±cy przepisy , to jego kłopot. Nie łowię ¶mierdzieli ob¶lizgłych i ich nie jadam, ale jak kto¶ ma chęć .... proszę bardzo.
Przed pojechaniem na łowisko sprawdzam zasady połowu. Odpowiadaj± mi -łowię , nie odpowiadaj±- omijam . Łowię zgodnie z zasadami , kładę .. (co nie co ).. na tych którzy maj± jakie¶ animozje.
¦wiat zawalony jest wszelkiej ma¶ci pustogłowiem i prostactwem. Jak by¶ nie zrobił znajdzie się jakie¶ stado któremu będzie Ľle.
Opłacam łowisku na które jest okre¶lony regulamin. Odpowiedzialno¶ć za zgodno¶ć regulaminu z prawem nadrzędnym bierze na siebie zarz±dca łowiska. Koniec kropka.
Ostatnio zmieniony przez farti dnia Sro Cze 15, 2016 11:12 am, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |

|
Wysłany: Sro Cze 15, 2016 8:07 am Temat postu: |
|
|
Jotes, nie zgodzę się z Tob±. Jest regulamin łowiska i to z nim się mam zapoznać i przestrzegać. Regulamin ma być zgodny z przepisami nadrzędnymi. Ja nie muszę znać wszystkich ustaw i kodeksów. Zwłaszcza gdy woda jest prywatna (na tak± wygl±da rzeczona). Karać, owszem, ale osoby odpowiedzialne za uchwalenie regulaminu, w tym przypadku pani± Wójt i Komendanta PSR za brak nadzoru. Nie wędkarza, który łowił zgodnie z regulaminem łowiska.
Je¶li będ± próbowali przybić wędkarzowi winę to jeszcze będzie można poci±gn±ć ich do odpowiedzialno¶ci z KK. art 231 i być może 235.
Ale tu widzę tendencję podobn± do relacji kierowca -policjant. Policjant Ľle zmierzy (nagminne i permanentne zjawisko) albo złamie prawo podczas mierzenia a karze kierowcę, bo on władza i mu wolno. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |

|
Wysłany: Sro Cze 15, 2016 9:03 am Temat postu: |
|
|
Jotes, nie zgodzę się z Tob±. |
Ze mn± można się nie zgadzać, ale już z obowi±zuj±cym w Polsce RAPR, chyba należy się zgodzić? A to jest regulamin obowi±zuj±cy w całym kraju. Każdy z nas ma obowi±zek go znać! Ten regulamin zawiera dokładnie ten sam zapis dotycz±cy okresu ochronnego dla suma (i nie tylko). Na zakończenie w RAPR jest zapis, że:
1. Do spraw regulowanych niniejszym Regulaminem maj± zastosowanie przepisy Statutu Polskiego Zwi±zku Wędkarskiego, a także obowi±zuj±cego powszechnie prawa, w tym:
I to wg tych wła¶nie przepisów prawa wędkarz będzie karany za przewinienia/niewiedzę/oportunizm. I bardzo dobrze, bo regulamin jest tylko i wył±cznie powtórzeniem przepisów ustawy i rozporz±dzenia ministra i to one reguluj± odpowiedzialno¶ć, a nie regulamin wewnętrzny PZW.
Nawet je¶li w gminie, czy Bóg wie, gdzie jeszcze, kto¶ popełnił bł±d, to i tak Policja i PSR, będzie rozliczać i karać wg przepisów prawa (ustawa, rozporz±dzenie). Pani/pan wójt może wtedy powiedzieć tylko Ups, ale to wędkarz poniesie konsekwencje!... |
|
 |

Wysłany: Sro Cze 15, 2016 11:08 am Temat postu: |
|
|
Jotes napisał: |
Jotes, nie zgodzę się z Tob±. |
Ze mn± można się nie zgadzać, ale już z obowi±zuj±cym w Polsce RAPR, chyba należy się zgodzić? A to jest regulamin obowi±zuj±cy w całym kraju. Każdy z nas ma obowi±zek go znać! Ten regulamin zawiera dokładnie ten sam zapis dotycz±cy okresu ochronnego dla suma (i nie tylko). Na zakończenie w RAPR jest zapis, że:
1. Do spraw regulowanych niniejszym Regulaminem maj± zastosowanie przepisy Statutu Polskiego Zwi±zku Wędkarskiego, a także obowi±zuj±cego powszechnie prawa, w tym:
I to wg tych wła¶nie przepisów prawa wędkarz będzie karany za przewinienia/niewiedzę/oportunizm. I bardzo dobrze, bo regulamin jest tylko i wył±cznie powtórzeniem przepisów ustawy i rozporz±dzenia ministra i to one reguluj± odpowiedzialno¶ć, a nie regulamin wewnętrzny PZW.
Nawet je¶li w gminie, czy Bóg wie, gdzie jeszcze, kto¶ popełnił bł±d, to i tak Policja i PSR, będzie rozliczać i karać wg przepisów prawa (ustawa, rozporz±dzenie). Pani/pan wójt może wtedy powiedzieć tylko Ups, ale to wędkarz poniesie konsekwencje!... |
To wszystko o czym piszesz jest jak najbardziej nagminne i permanentnie egzekwowane , doskonale o tym wiem. ,,Republika UBekistańska'' jest wyryta w mentalno¶ci wszelakich służb i ¶wiadomo¶ci społeczeństwa nieodwracalnie.
I co mnie u¶wiadamia że nie ma prawa być inaczej ? To że ludzie od dawna uwierzyli że tak ma być i tak jest dobrze i dobrze nam tak. :
A ja mam odruch wymiotny na takie podej¶cie. Jaki¶ inny chyba jestem.  |
|
 |

|
Wysłany: Sro Cze 15, 2016 12:49 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie Farti. Państwo teoretyczne pełne bezkarnych urzędników i przedstawicieli tzw władzy. Jak w tym dowcipie "kowal ukradł, cygana powiesili". _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |
samara Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Sro Cze 15, 2016 1:20 pm Temat postu: |
|
|
Trochę przesadzacie. Zaczęło się od suma a kończy na totalnej krytyce państwa i jego instytucji. Macie za mało wiedzy o faktach i st±d pewnie bierze się ta skrajna opinia. Zostawcie to s±dowi i organom władzy. Trzeba chyba też pamiętać, że karanie stosowane bez rozs±dku może doprowadzić do głupich i niesprawiedliwych wyroków. Takich jak wyrok na rolniku kóry złowił trzy rybki (podobno była to własno¶ć PZW) w swoim stawie, na swojej ziemi. Takie groteskowe wyroki rzeczywi¶cie o¶mieszaj± państwo i prawo. My¶lę , że trzeba zachować umiar w ferowaniu wyroków. Litera prawa nie powinna być ostateczn± instancj±. Jest jeszcze sprawiedliwo¶ć.
Ostatnio zmieniony przez samara dnia Czw Cze 16, 2016 12:21 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Sro Cze 15, 2016 2:32 pm Temat postu: |
|
|
samara napisał: |
Trochę przesadzacie. Zaczęło się od suma a kończy na totalnej krytyce państwa i jego instytucji. |
...ale temat ruszył, no Jotes przerwał milczenie  |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 10:47 am Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z tym, że nie można w takim przypadku przypisać tylko winy wędkarzowi. Jedyne co na pewno zrobił nie przemy¶lanie w obecnej atmosferze eko, no kill-owania i C&R, to niefortunnie się ujawnił, robi±c to w kiepskim stylu. I nie zadał sobie trudu, aby pochylić się nad tym, że co¶ nie jest tu w porz±dku bior±c pod uwagę ochronę ryb. Ale w duchu jego mentalno¶ci, nie dba się o to. W tym przypadku widzę dwa wyj¶cia. Je¶li przyjmie przyznany mu mandat, czy jak to woli grzywnę lub nie i sprawa trafi do s±du, powinien wykazać, że jako obywatel winien jest stosować zaufanie do państwowych instytucji. Jako obywatel wierzy, że przedstawiciele władzy s± kompetentni i nie wystawiaj± obywatela. Oczywi¶cie znacznie bym to rozszerzył i wniósłbym o ukaranie lub upomnienie funkcjonariuszy władzy, odszkodowanie- zado¶ć uczynienie oraz zapłatę grzywny przez urzędnika. Tylko, że obrońca urzędu, przy okazji może wędkarzowi wytkn±ć niewiedzę dotycz±c± RAPR.
Nagło¶nienie tej sprawy może spowoduje, że wędkarze i urzędnicy czasami poddadz± się reflekcji nad tworzeniem jak i przestrzeganiem prawa. _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Tylko, że obrońca urzędu, przy okazji może wędkarzowi wytkn±ć niewiedzę dotycz±c± RAPR. |
Ale nie wszyscy s± zrzeszeni w PZW . Może kto¶ będzie chciał się wybrać połowić ot tak jako niezrzeszony. Czy nie powinno wystarczyć mu znajomo¶ć przepisów łowiska?
Albo wyobraĽ sobie turystę zza granicy. Wykupi licencje , przetłumaczy jako¶ sobie Regulamin Łowiska. I dopiero w s±dzie się dowie , że powinien jeszcze zapoznać się z RAPR , z Ustawami o Rybactwie ¦ródl±dowym i koniecznie z
Rozporz±dzenie Ministra - w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu i hodowli .
JeĽdzisz trochę po ¶wiecie przecież, czy to nie s± jaja ? przyznaj ...
 |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 3:45 pm Temat postu: |
|
|
Jotes nie b±dĽ taki pewny. RAPR obowi±zuje na wodach PZW. Jest wiele obwodów na których obowi±zuj± całkowicie inne okresy ochronne i wymiary. Wszystko to jet zgodne z tym co pisze Artur, czyli ustawami nadrzędnymi. Jednym z takich miejsc jest mój teren łowów. WejdĽ na strony Wojewody Zachodniopomorskiego i Spółdzielni Rybackiej Regalica.
I wła¶nie z tej okazji tutaj wspomnę, że pora jak co roku spotkać się i pomachać kijem, a ci którzy wol± na leniucha to i troling cał± dobę dostępny.
Reszta informacji w innym w±tku. _________________ Wczoraj stali¶my nad przepa¶ci±, dzisiaj zrobili¶my krok do przodu. |
|
 |

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2016 6:04 pm Temat postu: |
|
|
darogryf napisał: |
Jotes nie b±dĽ taki pewny. RAPR obowi±zuje na wodach PZW. |
...a ustawa i owo rozporz±dzenie na wszystkich wodach należ±cych do SP, wód gminnych też dotyczy.
Darek, gdzie Regalica, a gdzie Rybaczewice (lubelskie!)? Przykład nietrafiony... ;) |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 6:09 pm Temat postu: |
|
|
farti napisał: |
Ale nie wszyscy s± zrzeszeni w PZW . Może kto¶ będzie chciał się wybrać połowić ot tak jako niezrzeszony. Czy nie powinno wystarczyć mu znajomo¶ć przepisów łowiska?  |
Wracamy wtedy do powołania się na zaufanie do urzędu. _________________ Lecek |
|
 |

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2016 7:02 pm Temat postu: |
|
|
Albo wyobraĽ sobie turystę zza granicy. Wykupi licencje , przetłumaczy jako¶ sobie Regulamin Łowiska. |
Jak ich nie trawię, tak i o tym pomy¶leli.
Cytat: |
Wracamy wtedy do powołania się na zaufanie do urzędu. |
Chyba raczej na naiwno¶ć. Bardzo karkołomne rozumowanie...
:roll: |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Przykład bardzo trafiony. Nie na całym terytorium naszego kraju obowi±zuje RAPR. I tylko o tym piszę. _________________ Wczoraj stali¶my nad przepa¶ci±, dzisiaj zrobili¶my krok do przodu. |
|
 |

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2016 10:02 pm Temat postu: |
|
|
Na Boga Darek, podałe¶ jeden z niewielu przykładów, ale nie dotyczy tego konkretnego przykładu. Więc jest nietrafiony! Na wszystkich wodach należ±cych do SP, obowi±zuje przede wszystkim ustawa, a nie RAPR. Ten obowi±zuje na wodach zagospodarowanych przez PZW, ale i tak USTAWA jest ponad nim i jest nie do ominięcia. Je¶li wody otwarte należ± do SP, to ustawodawca ustanawia na nich prawo. RAPR możemy sobie powiesić w kiblu na gwoĽdziu, bo i Policja i PSR będzie nas rozliczać wg przepisów ustawy. Za naruszenie RAPR grozi nam co najwyżej s±d koleżeński... :roll: |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 10:32 pm Temat postu: |
|
|
Poddaję się. _________________ Wczoraj stali¶my nad przepa¶ci±, dzisiaj zrobili¶my krok do przodu. |
|
 |

Wysłany: Sob Cze 18, 2016 3:07 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj kolejna "orka " Zemborzyckiego spinem i kolejna porażka, sze¶ć godzin biczowania wody i nic, nawet najmniejszego pstryka.  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
Lesitr Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Nie Cze 19, 2016 5:28 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj kolejna "orka " Zemborzyckiego spinem i kolejna porażka, sze¶ć godzin biczowania wody i nic, nawet najmniejszego pstryka.  |
Nie mam czasu "na rybę, ani na grzyba", ale dzwonię regularnie do swego przystaniowego w w kwestii wyników. Onych nie ma, ryb brak - zero, nul, niczewo, nisztfersztejen - jawol! Od pocz±tku sezonu na ZZ, tam gdzie jezdżę, melduje przystaniowy - dwa sandacze - wymiarowe. Opłata 500 zł jest moim zdaniem adekwatna do wyników. 8O _________________ "Polsko¶ć, to nienormalno¶ć" - Donald Tusk, premier RP. |
|
 |

Wysłany: Nie Cze 19, 2016 10:50 pm Temat postu: |
|
|
A już po za wszystkim, wła¶nie posiliłem się Twoim artykułem aby poł±czyć ze sob± żyłki przy przyponie muchowym, czy jak to się zwie.
Zmuszony czasem jestem korzystać z tej ,,nieludzkiej '' metody połowu.
Ale, dzisiaj zaowocowało to 3 wyjętymi rybami, jedna spadła i dwa jeszcze branka nie do zacięcia. 8)
Ostatnio zmieniony przez farti dnia Pon Cze 20, 2016 6:28 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |
pietruch Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Gdańsk |
Wysłany: Pon Cze 20, 2016 4:50 am Temat postu: |
|
|
Nie wierze 8O . Farti łowi bez gumek?!  |
|
 |

Wysłany: Pon Cze 20, 2016 11:43 am Temat postu: |
|
|
Zmuszony czasem jestem korzystać z tej ,,nieludzkiej '' metody połowu.
8) |
Zaczyna się  _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Pon Cze 20, 2016 6:25 pm Temat postu: |
|
|
pietruch napisał: |
Ooo Pietruch się objawił !
No niestety czasem bezduszne przepisy na łowisku zmuszaj± do ekstremy . :  |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 23, 2016 11:06 am Temat postu: |
|
|
pietruch napisał: |
Ooo Pietruch się objawił !
No niestety czasem bezduszne przepisy na łowisku zmuszaj± do ekstremy . :  |
W tym przypadku "wpadka" jest jak najbardziej pozytywna. I może się co¶ z tego urodzi  _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Sob Cze 25, 2016 5:24 pm Temat postu: |
|
|
Miał być tęczak na muchę. Ale na bezrybiu i okoń pstr±g ... :
 |
|
 |
|