Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomoć |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Dołšczył: Apr 16, 2006 Posty: 6587
Kraj: Polska Miejscowoć: Lublin |
Wysłany: Sro Cze 01, 2016 8:32 pm Temat postu: Czerwiec - czerwcowe wyniki |
|
|
No i nastał czerwiec, sezon sandaczowy rozpoczęty, niestety samymi króciakami, mam nadzieję ze w sobotę będą większe. :-) _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miłość
|
|
 |
lecek Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 12, 2002 Posty: 1509
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa-Tarnów |
Wysłany: Czw Cze 02, 2016 8:08 am Temat postu: |
|
|
Dla mnie niestety maj i co najmniej połowa czerwca stracona. 30 kwietnia trafiłem na "stół". Lewa ręka w gipsie do 15 czerwca. Na treningu w zwarciu urwał się zaczep bicepsa. Kiszka. _________________ Lecek
Ostatnio zmieniony przez lecek dnia Piš Cze 03, 2016 10:57 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |

Wysłany: Piš Cze 03, 2016 8:32 am Temat postu: |
|
|
UŁAAAAAA, to bolało.
Życzę jak najszybszego powrotu do zdrowia bo rybki czekają. :-) _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
krzysztofCz RZEP

Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
Kraj: Polska
|
Wysłany: Sob Cze 04, 2016 2:39 pm Temat postu: |
|
|
Lecek... zdrówka życzę. Nie przejmuj się przerwą... pomyśl o tym, że podrosną w tym czasie
A ja Belonki sobie łowię  |
|
 |

Wysłany: Sob Cze 04, 2016 7:16 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj sześć godzin na wodzie i tylko trzy niewymiarowe sandaczyki  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
wlodek Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 24, 2002 Posty: 833
Kraj: Polska Miejscowoć: Plewiska |
Wysłany: Sob Cze 04, 2016 7:19 pm Temat postu: |
|
|
Trafiłem wymiarowego szczupaczka. Cieszy bo pierwszy  |
|
 |
Malgi Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 03, 2011 Posty: 386
Kraj: Polska Miejscowoć: Wądół |
Wysłany: Nie Cze 05, 2016 8:29 am Temat postu: |
|
|
wlodek napisał: |
Trafiłem wymiarowego szczupaczka. Cieszy bo pierwszy  |
Rysiu wczoraj też trafił :-) Na moją "biżuterię" żaden nie chciał się połakomić. :roll: _________________ Wolę być niedoskonałą wersją samej siebie, niż najlepszą kopią kogoś innego... |
|
 |
darogryf Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Aug 10, 2003 Posty: 1008
Kraj: Polska Miejscowoć: Gryfino |
Wysłany: Nie Cze 05, 2016 8:23 pm Temat postu: |
|
|
A ja dziś za belonkami się uganiałem. Wiatr się zerwał i trzeba było spływać, bo misja jeszcze nie ukończona. _________________ Wczoraj staliśmy nad przepaścią, dzisiaj zrobiliśmy krok do przodu. |
|
 |

Wysłany: Pon Cze 06, 2016 5:54 am Temat postu: |
|
|
W dniu wczorajszym moje dziewczyny brały udział w spławikowych zawodach z okazji Dnia Dziecka, młodsza w kategorii wiekowej do lat dwunastu zajęła trzecie miejsce natomiast starsza w kategorii wiekowej 13-14 lat zajęła czwarte miejsce. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Cze 06, 2016 7:54 am Temat postu: |
|
|
mario_z napisał: |
W dniu wczorajszym moje dziewczyny brały udział w spławikowych zawodach z okazji Dnia Dziecka, młodsza w kategorii wiekowej do lat dwunastu zajęła trzecie miejsce natomiast starsza w kategorii wiekowej 13-14 lat zajęła czwarte miejsce. |
Gratuluję.
Mają z kogo brać przykład i dobrego nauczyciela  |
|
 |

Wysłany: Pon Cze 06, 2016 8:31 am Temat postu: |
|
|
krzysztofCz napisał: |
W dniu wczorajszym moje dziewczyny brały udział w spławikowych zawodach z okazji Dnia Dziecka, młodsza w kategorii wiekowej do lat dwunastu zajęła trzecie miejsce natomiast starsza w kategorii wiekowej 13-14 lat zajęła czwarte miejsce. |
Gratuluję.
To cenne, że dzieci przejmują pozytywne pasje rodzica. _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Pon Cze 06, 2016 7:51 pm Temat postu: |
|
|
krzysztofCz napisał: |
Gratuluję.
lecek napisał: |
To cenne, że dzieci przejmują pozytywne pasje rodzica. |
Dziękuję w imieniu córek. :-) _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
|
Wysłany: Pon Cze 06, 2016 9:22 pm Temat postu: |
|
|
W dniu wczorajszym moje dziewczyny...... |
Za rok, za dwa, na którychś zawodach zajmiecie całe podium  |
|
 |

Wysłany: Wto Cze 07, 2016 4:36 pm Temat postu: |
|
|
jjjan napisał: |
 _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Piš Cze 10, 2016 9:00 am Temat postu: |
|
|
Ze środy na czwartek zaliczyłem nockę na Kunowie, cel - Węgorz, zaliczone tylko jedno delikatne branie na rosówkę i nic po za tym.  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Piš Cze 10, 2016 12:01 pm Temat postu: |
|
|
 |
Tatusiowi przyjdzie oddać wędki i kluczyki do samochodu. _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Piš Cze 10, 2016 12:02 pm Temat postu: |
|
|
Ze środy na czwartek zaliczyłem nockę na Kunowie, cel - Węgorz, zaliczone tylko jedno delikatne branie na rosówkę i nic po za tym.  |
Pewnie rosówka była słabo "wydojona" i wymymłana w buzi. _________________ Lecek |
|
 |

|
 |

Wysłany: Piš Cze 10, 2016 5:47 pm Temat postu: |
|
|
Ze środy na czwartek zaliczyłem nockę na Kunowie, cel - Węgorz, zaliczone tylko jedno delikatne branie na rosówkę i nic po za tym.  |
Pewnie rosówka była słabo "wydojona" i wymymłana w buzi. |
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Piš Cze 10, 2016 5:55 pm Temat postu: |
|
|
Miałem zadzwonić do Pani Wójt i spytać kto dał zgodę na zabieranie ryb które akurat są objęte ochroną bo rzekomo tak jest w regulaminie łowiska, ale jakoś wyleciało mi to z głowy.
Zalew należy do gminy, gmina nim zarządza tylko na jakiej podstawie gmina daje zgodę na łamanie RAPR-u? _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Piš Cze 10, 2016 5:57 pm Temat postu: |
|
|
 |
Tatusiowi przyjdzie oddać wędki i kluczyki do samochodu. |
Może tak źle nie będzie. ;-) _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
farti Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jan 19, 2003 Posty: 1983
Kraj: UK Miejscowoć: ... |
Wysłany: Piš Cze 10, 2016 7:56 pm Temat postu: |
|
|
No, pod względem ilości burackiego prostactwa stanowimy czołówkę światową. Zawsze to coś. :  |
|
 |

Wysłany: Nie Cze 12, 2016 4:01 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj od 4:00 do 10:00 na Zemborzyckim i tylko jedna bierka, niestety znowu nie-wymiar.
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Pon Cze 13, 2016 2:54 pm Temat postu: |
|
|
Sprawy mają się tak:
Pani Wójt po wizycie komendanta PSR wykreśliła z regulaminu punkt o obowiązku zabierania złowionych sumów a pan wędkarz moze spodziewać się mandatu od Państwowej SR, oczywiście nie musi go przyjmować wtedy sąd zdecyduje o karze. :roll: _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
artur Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2016 7:08 am Temat postu: |
|
|
Jeśli złowił zgodnie z obowiązującym regulaminem na danym łowisku, to mogą go cmoknąć i będzie frajerem jeśli przyjmie mandat. Kara należy się pani Wójt za to że ewentualnie (bo nie wiem) regulamin był niezgodny z RAPR i komendantowi PSR że nie skontrolował tego wcześniej i nie wniósł wniosków odpowiednich. Teraz chcą wędkarza karać. Chory kraj. Urzędasom dobrać się do tyłka w tym przypadku a nie chłopu do portfela. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić " |
|
 |
Jotes Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Feb 27, 2006 Posty: 2207
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2016 4:04 pm Temat postu: |
|
|
artur napisał: |
Jeśli złowił zgodnie z obowiązującym regulaminem na danym łowisku, to mogą go cmoknąć i będzie frajerem jeśli przyjmie mandat. |
Byliby frajerami, gdyby poprzestali tylko na mandacie za coś takiego!
Odrobina wiedzy:
Ustawa o rybactwie śródlądowym.
art. 8.1 - Zabrania się połowu ryb:
3). W okresie ochronnym
art 27b - Kto:
1). Dokonując połowu ryb, narusza zakaz określony w art. 8 ust. 1 pkt 1–5 lub 11-13,
— podlega karze ograniczenia wolności albo karze grzywny nie niższej niż 200 zł.
4. W razie ukarania za wykroczenia określone w ust. 1, sąd może dodatkowo orzec, odpowiednio:
1) na rzecz pokrzywdzonego:
a) obowiązek naprawienia szkody, na wniosek tego pokrzywdzonego, lub
b) uprawnionego do rybactwa nawiązkę w wysokości od pięciokrotnej do dwudziestokrotnej wartości przywłaszczonych ryb;
2) przepadek rybackich narzędzi połowowych i innych przedmiotów, które służyły lub były przeznaczone do popełnienia wykroczenia, a także przedmiotów pochodzących bezpośrednio lub pośrednio z wykroczenia, na rzecz uprawnionego do rybactwa;
3) trwałe odebranie karty wędkarskiej albo karty łowiectwa podwodnego bądź jej przekazanie do depozytu sądowego na okres nie krótszy niż 12 miesięcy, do czasu złożenia przez osobę ukaraną ponownego egzaminu z wynikiem pozytywnym.
5. O orzeczeniu środka karnego, o którym mowa w ust. 4 pkt 3, sąd powiadamia właściwy organ, upoważniony do wydawania karty wędkarskiej albo karty łowiectwa podwodnego.
6. Orzeczenie o przepadku, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, może dotyczyć również przedmiotów niestanowiących własności sprawcy.
7. Orzekanie w sprawach określonych w ust. 1, następuje w trybie przewidzianym przepisami Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.
Rozporządzenie Ministra - w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu i hodowli... bla, bla
§ 7. 1. Niedozwolony jest połów ryb i raków w okresach ochronnych, z zastrzeżeniem ust. 2, ustanowionych dla:
11) suma (Silurus glanis L.):
a) w rzece Odrze od ujścia rzeki Warty do granicy z wodami morskimi - od dnia 1 marca do dnia 30
maja,
b) w pozostałych wodach - od dnia 1 listopada do dnia 30 czerwca,
Regulamin, regulaminem, ale są jeszcze przepisy nadrzędne, których łagodzić nie wolno. Można je jedynie zaostrzyć. No, to chyba wyjaśnia kwestię mandatu za coś takiego? Żadnej litości! |
|
 |

Wysłany: Wto Cze 14, 2016 5:18 pm Temat postu: |
|
|
Jeśli złowił zgodnie z obowiązującym regulaminem na danym łowisku, to mogą go cmoknąć i będzie frajerem jeśli przyjmie mandat. Kara należy się pani Wójt za to że ewentualnie (bo nie wiem) regulamin był niezgodny z RAPR i komendantowi PSR że nie skontrolował tego wcześniej i nie wniósł wniosków odpowiednich. Teraz chcą wędkarza karać. Chory kraj. Urzędasom dobrać się do tyłka w tym przypadku a nie chłopu do portfela. |
I tu poprę w 1000% . Nikt nie powinien mieć obowiązku znajomości ....dziesięciu ustaw . Idę na łowisko na które jest jakiś regulamin , który to został ustalony i podpisany przez kogoś kto mógł to zrobić.
I spadać na bambus wszystkim malkontentom.
Jeśli popełnił błąd ustalający przepisy , to jego kłopot. Nie łowię śmierdzieli obślizgłych i ich nie jadam, ale jak ktoś ma chęć .... proszę bardzo.
Przed pojechaniem na łowisko sprawdzam zasady połowu. Odpowiadają mi -łowię , nie odpowiadają- omijam . Łowię zgodnie z zasadami , kładę .. (co nie co ).. na tych którzy mają jakieś animozje.
Świat zawalony jest wszelkiej maści pustogłowiem i prostactwem. Jak byś nie zrobił znajdzie się jakieś stado któremu będzie źle.
Opłacam łowisku na które jest określony regulamin. Odpowiedzialność za zgodność regulaminu z prawem nadrzędnym bierze na siebie zarządca łowiska. Koniec kropka.
Ostatnio zmieniony przez farti dnia Sro Cze 15, 2016 11:12 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |

|
Wysłany: Sro Cze 15, 2016 8:07 am Temat postu: |
|
|
Jotes, nie zgodzę się z Tobą. Jest regulamin łowiska i to z nim się mam zapoznać i przestrzegać. Regulamin ma być zgodny z przepisami nadrzędnymi. Ja nie muszę znać wszystkich ustaw i kodeksów. Zwłaszcza gdy woda jest prywatna (na taką wygląda rzeczona). Karać, owszem, ale osoby odpowiedzialne za uchwalenie regulaminu, w tym przypadku panią Wójt i Komendanta PSR za brak nadzoru. Nie wędkarza, który łowił zgodnie z regulaminem łowiska.
Jeśli będą próbowali przybić wędkarzowi winę to jeszcze będzie można pociągnąć ich do odpowiedzialności z KK. art 231 i być może 235.
Ale tu widzę tendencję podobną do relacji kierowca -policjant. Policjant źle zmierzy (nagminne i permanentne zjawisko) albo złamie prawo podczas mierzenia a karze kierowcę, bo on władza i mu wolno. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |

|
Wysłany: Sro Cze 15, 2016 9:03 am Temat postu: |
|
|
Jotes, nie zgodzę się z Tobą. |
Ze mną można się nie zgadzać, ale już z obowiązującym w Polsce RAPR, chyba należy się zgodzić? A to jest regulamin obowiązujący w całym kraju. Każdy z nas ma obowiązek go znać! Ten regulamin zawiera dokładnie ten sam zapis dotyczący okresu ochronnego dla suma (i nie tylko). Na zakończenie w RAPR jest zapis, że:
1. Do spraw regulowanych niniejszym Regulaminem mają zastosowanie przepisy Statutu Polskiego Związku Wędkarskiego, a także obowiązującego powszechnie prawa, w tym:
I to wg tych właśnie przepisów prawa wędkarz będzie karany za przewinienia/niewiedzę/oportunizm. I bardzo dobrze, bo regulamin jest tylko i wyłącznie powtórzeniem przepisów ustawy i rozporządzenia ministra i to one regulują odpowiedzialność, a nie regulamin wewnętrzny PZW.
Nawet jeśli w gminie, czy Bóg wie, gdzie jeszcze, ktoś popełnił błąd, to i tak Policja i PSR, będzie rozliczać i karać wg przepisów prawa (ustawa, rozporządzenie). Pani/pan wójt może wtedy powiedzieć tylko Ups, ale to wędkarz poniesie konsekwencje!... |
|
 |

Wysłany: Sro Cze 15, 2016 11:08 am Temat postu: |
|
|
Jotes napisał: |
Jotes, nie zgodzę się z Tobą. |
Ze mną można się nie zgadzać, ale już z obowiązującym w Polsce RAPR, chyba należy się zgodzić? A to jest regulamin obowiązujący w całym kraju. Każdy z nas ma obowiązek go znać! Ten regulamin zawiera dokładnie ten sam zapis dotyczący okresu ochronnego dla suma (i nie tylko). Na zakończenie w RAPR jest zapis, że:
1. Do spraw regulowanych niniejszym Regulaminem mają zastosowanie przepisy Statutu Polskiego Związku Wędkarskiego, a także obowiązującego powszechnie prawa, w tym:
I to wg tych właśnie przepisów prawa wędkarz będzie karany za przewinienia/niewiedzę/oportunizm. I bardzo dobrze, bo regulamin jest tylko i wyłącznie powtórzeniem przepisów ustawy i rozporządzenia ministra i to one regulują odpowiedzialność, a nie regulamin wewnętrzny PZW.
Nawet jeśli w gminie, czy Bóg wie, gdzie jeszcze, ktoś popełnił błąd, to i tak Policja i PSR, będzie rozliczać i karać wg przepisów prawa (ustawa, rozporządzenie). Pani/pan wójt może wtedy powiedzieć tylko Ups, ale to wędkarz poniesie konsekwencje!... |
To wszystko o czym piszesz jest jak najbardziej nagminne i permanentnie egzekwowane , doskonale o tym wiem. ,,Republika UBekistańska'' jest wyryta w mentalności wszelakich służb i świadomości społeczeństwa nieodwracalnie.
I co mnie uświadamia że nie ma prawa być inaczej ? To że ludzie od dawna uwierzyli że tak ma być i tak jest dobrze i dobrze nam tak. :
A ja mam odruch wymiotny na takie podejście. Jakiś inny chyba jestem.  |
|
 |

|
Wysłany: Sro Cze 15, 2016 12:49 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie Farti. Państwo teoretyczne pełne bezkarnych urzędników i przedstawicieli tzw władzy. Jak w tym dowcipie "kowal ukradł, cygana powiesili". _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
|
 |
samara Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: May 26, 2007 Posty: 1247
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo |
Wysłany: Sro Cze 15, 2016 1:20 pm Temat postu: |
|
|
Trochę przesadzacie. Zaczęło się od suma a kończy na totalnej krytyce państwa i jego instytucji. Macie za mało wiedzy o faktach i stąd pewnie bierze się ta skrajna opinia. Zostawcie to sądowi i organom władzy. Trzeba chyba też pamiętać, że karanie stosowane bez rozsądku może doprowadzić do głupich i niesprawiedliwych wyroków. Takich jak wyrok na rolniku kóry złowił trzy rybki (podobno była to własność PZW) w swoim stawie, na swojej ziemi. Takie groteskowe wyroki rzeczywiście ośmieszają państwo i prawo. Myślę , że trzeba zachować umiar w ferowaniu wyroków. Litera prawa nie powinna być ostateczną instancją. Jest jeszcze sprawiedliwość.
Ostatnio zmieniony przez samara dnia Czw Cze 16, 2016 12:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Sro Cze 15, 2016 2:32 pm Temat postu: |
|
|
samara napisał: |
Trochę przesadzacie. Zaczęło się od suma a kończy na totalnej krytyce państwa i jego instytucji. |
...ale temat ruszył, no Jotes przerwał milczenie  |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 10:47 am Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z tym, że nie można w takim przypadku przypisać tylko winy wędkarzowi. Jedyne co na pewno zrobił nie przemyślanie w obecnej atmosferze eko, no kill-owania i C&R, to niefortunnie się ujawnił, robiąc to w kiepskim stylu. I nie zadał sobie trudu, aby pochylić się nad tym, że coś nie jest tu w porządku biorąc pod uwagę ochronę ryb. Ale w duchu jego mentalności, nie dba się o to. W tym przypadku widzę dwa wyjścia. Jeśli przyjmie przyznany mu mandat, czy jak to woli grzywnę lub nie i sprawa trafi do sądu, powinien wykazać, że jako obywatel winien jest stosować zaufanie do państwowych instytucji. Jako obywatel wierzy, że przedstawiciele władzy są kompetentni i nie wystawiają obywatela. Oczywiście znacznie bym to rozszerzył i wniósłbym o ukaranie lub upomnienie funkcjonariuszy władzy, odszkodowanie- zadość uczynienie oraz zapłatę grzywny przez urzędnika. Tylko, że obrońca urzędu, przy okazji może wędkarzowi wytknąć niewiedzę dotyczącą RAPR.
Nagłośnienie tej sprawy może spowoduje, że wędkarze i urzędnicy czasami poddadzą się reflekcji nad tworzeniem jak i przestrzeganiem prawa. _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 2:17 pm Temat postu: |
|
|
Tylko, że obrońca urzędu, przy okazji może wędkarzowi wytknąć niewiedzę dotyczącą RAPR. |
Ale nie wszyscy są zrzeszeni w PZW . Może ktoś będzie chciał się wybrać połowić ot tak jako niezrzeszony. Czy nie powinno wystarczyć mu znajomość przepisów łowiska?
Albo wyobraź sobie turystę zza granicy. Wykupi licencje , przetłumaczy jakoś sobie Regulamin Łowiska. I dopiero w sądzie się dowie , że powinien jeszcze zapoznać się z RAPR , z Ustawami o Rybactwie Śródlądowym i koniecznie z
Rozporządzenie Ministra - w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu i hodowli .
Jeździsz trochę po świecie przecież, czy to nie są jaja ? przyznaj ...
 |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 3:45 pm Temat postu: |
|
|
Jotes nie bądź taki pewny. RAPR obowiązuje na wodach PZW. Jest wiele obwodów na których obowiązują całkowicie inne okresy ochronne i wymiary. Wszystko to jet zgodne z tym co pisze Artur, czyli ustawami nadrzędnymi. Jednym z takich miejsc jest mój teren łowów. Wejdź na strony Wojewody Zachodniopomorskiego i Spółdzielni Rybackiej Regalica.
I właśnie z tej okazji tutaj wspomnę, że pora jak co roku spotkać się i pomachać kijem, a ci którzy wolą na leniucha to i troling całą dobę dostępny.
Reszta informacji w innym wątku. _________________ Wczoraj staliśmy nad przepaścią, dzisiaj zrobiliśmy krok do przodu. |
|
 |

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2016 6:04 pm Temat postu: |
|
|
darogryf napisał: |
Jotes nie bądź taki pewny. RAPR obowiązuje na wodach PZW. |
...a ustawa i owo rozporządzenie na wszystkich wodach należących do SP, wód gminnych też dotyczy.
Darek, gdzie Regalica, a gdzie Rybaczewice (lubelskie!)? Przykład nietrafiony... ;) |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 6:09 pm Temat postu: |
|
|
farti napisał: |
Ale nie wszyscy są zrzeszeni w PZW . Może ktoś będzie chciał się wybrać połowić ot tak jako niezrzeszony. Czy nie powinno wystarczyć mu znajomość przepisów łowiska?  |
Wracamy wtedy do powołania się na zaufanie do urzędu. _________________ Lecek |
|
 |

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2016 7:02 pm Temat postu: |
|
|
Albo wyobraź sobie turystę zza granicy. Wykupi licencje , przetłumaczy jakoś sobie Regulamin Łowiska. |
Jak ich nie trawię, tak i o tym pomyśleli.
Cytat: |
Wracamy wtedy do powołania się na zaufanie do urzędu. |
Chyba raczej na naiwność. Bardzo karkołomne rozumowanie...
:roll: |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 8:52 pm Temat postu: |
|
|
Przykład bardzo trafiony. Nie na całym terytorium naszego kraju obowiązuje RAPR. I tylko o tym piszę. _________________ Wczoraj staliśmy nad przepaścią, dzisiaj zrobiliśmy krok do przodu. |
|
 |

|
Wysłany: Czw Cze 16, 2016 10:02 pm Temat postu: |
|
|
Na Boga Darek, podałeś jeden z niewielu przykładów, ale nie dotyczy tego konkretnego przykładu. Więc jest nietrafiony! Na wszystkich wodach należących do SP, obowiązuje przede wszystkim ustawa, a nie RAPR. Ten obowiązuje na wodach zagospodarowanych przez PZW, ale i tak USTAWA jest ponad nim i jest nie do ominięcia. Jeśli wody otwarte należą do SP, to ustawodawca ustanawia na nich prawo. RAPR możemy sobie powiesić w kiblu na gwoździu, bo i Policja i PSR będzie nas rozliczać wg przepisów ustawy. Za naruszenie RAPR grozi nam co najwyżej sąd koleżeński... :roll: |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 16, 2016 10:32 pm Temat postu: |
|
|
Poddaję się. _________________ Wczoraj staliśmy nad przepaścią, dzisiaj zrobiliśmy krok do przodu. |
|
 |

Wysłany: Sob Cze 18, 2016 3:07 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj kolejna "orka " Zemborzyckiego spinem i kolejna porażka, sześć godzin biczowania wody i nic, nawet najmniejszego pstryka.  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
Lesitr Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Mar 30, 2004 Posty: 709
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa |
Wysłany: Nie Cze 19, 2016 5:28 pm Temat postu: |
|
|
Dzisiaj kolejna "orka " Zemborzyckiego spinem i kolejna porażka, sześć godzin biczowania wody i nic, nawet najmniejszego pstryka.  |
Nie mam czasu "na rybę, ani na grzyba", ale dzwonię regularnie do swego przystaniowego w w kwestii wyników. Onych nie ma, ryb brak - zero, nul, niczewo, nisztfersztejen - jawol! Od początku sezonu na ZZ, tam gdzie jezdżę, melduje przystaniowy - dwa sandacze - wymiarowe. Opłata 500 zł jest moim zdaniem adekwatna do wyników. 8O _________________ "Polskość, to nienormalność" - Donald Tusk, premier RP. |
|
 |

Wysłany: Nie Cze 19, 2016 10:50 pm Temat postu: |
|
|
A już po za wszystkim, właśnie posiliłem się Twoim artykułem aby połączyć ze sobą żyłki przy przyponie muchowym, czy jak to się zwie.
Zmuszony czasem jestem korzystać z tej ,,nieludzkiej '' metody połowu.
Ale, dzisiaj zaowocowało to 3 wyjętymi rybami, jedna spadła i dwa jeszcze branka nie do zacięcia. 8)
Ostatnio zmieniony przez farti dnia Pon Cze 20, 2016 6:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
 |
pietruch Pogawędkowy twardziel

Dołšczył: Jul 08, 2004 Posty: 1317
Kraj: Polska Miejscowoć: Gdańsk |
Wysłany: Pon Cze 20, 2016 4:50 am Temat postu: |
|
|
Nie wierze 8O . Farti łowi bez gumek?!  |
|
 |

Wysłany: Pon Cze 20, 2016 11:43 am Temat postu: |
|
|
Zmuszony czasem jestem korzystać z tej ,,nieludzkiej '' metody połowu.
8) |
Zaczyna się  _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Pon Cze 20, 2016 6:25 pm Temat postu: |
|
|
pietruch napisał: |
Ooo Pietruch się objawił !
No niestety czasem bezduszne przepisy na łowisku zmuszają do ekstremy . :  |
|
 |

Wysłany: Czw Cze 23, 2016 11:06 am Temat postu: |
|
|
pietruch napisał: |
Ooo Pietruch się objawił !
No niestety czasem bezduszne przepisy na łowisku zmuszają do ekstremy . :  |
W tym przypadku "wpadka" jest jak najbardziej pozytywna. I może się coś z tego urodzi  _________________ Lecek |
|
 |

Wysłany: Sob Cze 25, 2016 5:24 pm Temat postu: |
|
|
Miał być tęczak na muchę. Ale na bezrybiu i okoń pstrąg ... :
 |
|
 |