Wysłany: Sro Lip 27, 2016 11:15 am Temat postu: PZW i Policja
Ja tak w sprawie formalnej , gdyż od jakiegoś czasu rodzi się we mnie bunt. Tak z przekory. Bo może idea słuszna.
Skoro PZW jest stowarzyszeniem. Wody PZW dzierżawi jak każdy w oparciu o "konkurs" itp. To dlaczego Policja Państwowa ze państwowe pieniądze ma wspierać ochronę wód dzierżawionych przez PZW i kontrolować wędkarzy PZW na wodach PZW ? Czyli wspiera państwowo "prywatną inicjatywę". _________________ Lecek
jjjan Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 17, 2002 Posty: 2420
Kraj: Polska
Wysłany: Sro Lip 27, 2016 1:16 pm Temat postu:
Można to rozszerzyć również np. na prywatne firmy. Właściciel mógłby zwracać policji koszta złapania złodzieja. Właściwie to większość firm i instytucji. Po pierwsze, co miesiąc wszyscy wpłacają na konto policji określone sumy za gotowość, a za akcję według kosztorysu.
Jeszcze dodałbym do tego kociołka wojsko, które powinno dostawać kasę za działania wojenne lub inne akcje
lecek Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 12, 2002 Posty: 1508
Kraj: Polska Miejscowoć: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Sro Lip 27, 2016 1:27 pm Temat postu:
jjjan napisał:
Jeszcze dodałbym do tego kociołka wojsko, które powinno dostawać kasę za działania wojenne lub inne akcje
Muszę cię rozczarować, bo akurat za to dostaje dodatkową kasę. _________________ Lecek
Wysłany: Sro Lip 27, 2016 1:31 pm Temat postu:
jjjan napisał:
Można to rozszerzyć również np. na prywatne firmy.
Tu nie chodzi o to co Policja ma w ustawie. Bo porównując do firm prywatnych idąc tym tokiem to policjant np. w prywatnej firmie kontrolował by przepustki i stałby na bramie, a robi to firma ochroniarska wynajęta. PZW wynajmuje policje? PZW jest stowarzyszeniem. Czy policja ściga za niepłacenie abonamentu TV? itp. _________________ Lecek
Wysłany: Sro Lip 27, 2016 1:50 pm Temat postu:
Jeszcze nie ściga za abonament, ale w każdej chwili może być zmiana.
Policja interweniuje gdy ktokolwiek zgłasza wykroczenie lub przestępstwo, bez znaczenia kto jest właścicielem czy użytkownikiem mienia?
Zamki Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Nov 03, 2004 Posty: 2486
Wysłany: Sro Lip 27, 2016 3:03 pm Temat postu: Re: PZW i Policja
lecek napisał:
.... dlaczego Policja Państwowa ze państwowe pieniądze ma wspierać ochronę wód dzierżawionych przez PZW i kontrolować wędkarzy PZW na wodach PZW ? Czyli wspiera państwowo "prywatną inicjatywę".
Bo te wody są ... hm ? państwowe? ...
To nie jest tak, że w momencie kiedy państwo reprezentowane przez rzgw
zdając wodę dzierżawcy spycha też na niego swoje obowiązki jako właściciel wody. Państwo zapewnia sobie ciągły nadzór nad wydzierżawioną wodą poprzez narzucanie części obowiązków dzierżawcy utrzymania jej na określonym poziomie czyli zarybienia, badania wody etc. ... Zresztą nawet gdyby przekazane zostały obowiązki w 100% na dzierżawcę to woda wciąż jest "państwowa" i bynajmniej ja nie wyobrażam sobie, żeby właściciel nie pilnował swojego. _________________ Łowię i zjadam ......
Wysłany: Sro Lip 27, 2016 7:05 pm Temat postu:
jjjan napisał:
Policja interweniuje gdy ktokolwiek zgłasza wykroczenie lub przestępstwo, bez znaczenia kto jest właścicielem czy użytkownikiem mienia?
Właśnie - przestępstwo. Czy każdy z wędką nad wodą jest potencjalnym przestępcą?
No to z grubszej rury - a kanary w komunikacji miejskiej. Czy policjant ma uprawnienia do kontroli biletów? _________________ Lecek
Wysłany: Sro Lip 27, 2016 9:58 pm Temat postu:
Odpowiem pytaniem na pytanie czy każdy nad wodą...
, Czy fakt bycia kontrolowanym, czyni Cię przestępcą? Raczej nie.
Mając jakieś uprawnienia i korzystając z nich, należy się liczyć z możliwością kontroli.
Czy policjant w autobusie...? Nie znam się, ale wyobrażam sobie to tak, że na terenie firmy gdy złapie się kogoś na gorącym uczynku, to firma wzywa policję albo załatwia sprawę własnymi środkami.
the_animal Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Feb 11, 2007 Posty: 1971
Wysłany: Sro Lip 27, 2016 10:41 pm Temat postu: Re: PZW i Policja
lecek napisał:
Ja tak w sprawie formalnej , gdyż od jakiegoś czasu rodzi się we mnie bunt. Tak z przekory. Bo może idea słuszna.
Skoro PZW jest stowarzyszeniem. Wody PZW dzierżawi jak każdy w oparciu o "konkurs" itp. To dlaczego Policja Państwowa ze państwowe pieniądze ma wspierać ochronę wód dzierżawionych przez PZW i kontrolować wędkarzy PZW na wodach PZW ? Czyli wspiera państwowo "prywatną inicjatywę".
A ja napiszę tak - by ORMO - zwane inaczej SSR miało mniej roboty , ale dobrze, że się buntujesz- bo znaczy się dorastasz _________________ www.carpholic.pl www.grubyzwierz.pl
samara Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: May 26, 2007 Posty: 1247
Kraj: Polska Miejscowoć: Legionowo
Wysłany: Czw Lip 28, 2016 12:28 am Temat postu:
Policja działa w imieniu państwa. Chroni praworządność. Jest narzędziem państwa do utrzymania praworzadności. Niekiedy niektórzy ludzie mówią że policja to nie jest dobra instytucja, ale co by było gdyby nie było policji.
Policjantów nie zatrudnia PZW. Działają na podstawie ustawy o prawie wodnym. Na podstawie tej samej ustawy wędkarze mogą być kontrolowani przez służby leśne, pograniczników, straż miejską, a nawet przez służby ochrony kolei, zandarmerię wojskową. Wszyscy oni kontrolują przestrzeganie postanowień ustawy a nie wysługuja się PZW na szczęście.
Wysłany: Czw Lip 28, 2016 8:41 am Temat postu:
Ostatnio policja sobie odpuszcza. Kiedyś pisałem jak pod mostem Siekierkowskim w W-wie policja rzeczna zdecydowała się skontrolować łowiących tam wędkarzy. "Ofiarą" ich kontroli padł "Siudak". Po zakończeniu czynności spytał policjanta, dlaczego tylko jego skontrolowali skoro wędkuje nas dwóch. Tu wskazał na mnie. Policjant odpowiedział, że ten wędkarz (wskazując na mnie) wygląda profesjonale, więc na pewno posiada kartę. I to jest przyczynek do tego o czym często napominam, aby nad wodą nie wyglądać jak kupa śmieci np. wciskając się w znoszone, uwalane uniformy wojskowe po dziadku z partyzantki. _________________ Lecek
Monk Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Wysłany: Czw Lip 28, 2016 8:54 am Temat postu:
Oby Siudak tego nie przeczytał!
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
Wysłany: Czw Lip 28, 2016 9:12 am Temat postu:
W moich stronach najwięcej kłusoli ujawnia Straż Graniczna... i chwała im za to. Też nie mam pretensji jak spływam z morza a na brzegu jest patrol. Nie mam pretensji do kontroli Policji, bo to w zasadzie dla wspólnego dobra. Nie mam pretensji kiedy wjeżdżam do miasta przez rękaw wyłapujący nawalonych szoferów. Po to są byśmy czuli się bezpieczniej i na to idą nasze podatki. To samo dotyczy kontroli nad wodami różnych właścicieli, cel jest ten sam, wyłapać różnego rodzaju cwaniaczków i krętaczy. Spytajcie Oldika czy ma pretensje, że na Jego malutkim jeziorku należącym do stowarzyszenia różne służby mają prawo kontroli.
artur Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
Wysłany: Czw Lip 28, 2016 11:02 am Temat postu:
Z praktyki i doświadczenia, znacznie częściej kłusolem był ten "profesjonalnie" wyglądający. Tak że na wygląd to się można oszukać i to bardzo. Co do rękawów, to niby ok, ale działanie bezprawne Policji niestety, to że społecznie akceptowane jest nie zwalnia mundurowych z przestrzegania prawa a tym nie powinno skłaniać do łamania (prawa). _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
krzysztofCz RZEP
Dołšczył: Jul 01, 2006 Posty: 2572
Wysłany: Czw Lip 28, 2016 11:15 am Temat postu:
Artur, czemu rękawy są nielegalne
artur Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Oct 08, 2002 Posty: 2182
Wysłany: Czw Lip 28, 2016 11:38 am Temat postu:
W wielkim skrócie "domniemanie winy", paragraf i artykuł, na który się powołują dając dmuchanko jest zamknięty i nie pozostawia pola do rozszerzenia interpretacji, a takim rozszerzeniem jest "profilaktyczne" dmuchanko i nie ma zastosowania "uzasadnione podejrzenie". Teoretycznie w świetle prawa jeśli jadę autem i nie popełniłem żadnego wykroczenia w czasie jazdy to NIKT nie ma prawa zatrzymać mnie do kontroli bo widzimisia ma miś.
TUTAJ jest w miarę jasno i dobrze wytłumaczone przez kierowcę miśkowi co on może i jak ma prawa przestrzegać (miś). _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Wysłany: Piš Lip 29, 2016 7:52 am Temat postu:
Wracając z Finlandii przed Rygą tamtejsza policja zorganizowała "rękaw". Zatrzymywali wszystkie samochody. Wstrzymywali ruch i na komendę ze stu policjantów podbiegało do samochodów i "dmuchanko". Przebiegało to dość sprawnie. Pierwszy raz widziałem taką akcję, na taką skalę. Najbardziej wkurzały mnie rękawy w Berlinie. Raz, dwa, trzy, nie wiadomo skąd esesmani wyskakiwali z pachołkami, odgradzali jeden pas ruchu i co najmniej godzina z głowy.
A wracając do mojego pytania na początku, to nie mam nic przeciwko kontroli policji. Nawet upierdliwej w dobrej wierze, prewencyjnie. Tylko chodzi o równość traktowania prawa i wykorzystywania mundurowych przez organizację. Jeśli PW powoła stowarzyszenie, wydzierżawi rzekę i wpisze sobie w regulamin, że na tym łowisku pozwolenia ma prawo kontrolować policja, no to chyba, tak to nie działa. Dlaczego więc ma działać na korzyść PZW. _________________ Lecek
Ostatnio zmieniony przez lecek dnia Piš Lip 29, 2016 8:01 am, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Piš Lip 29, 2016 7:59 am Temat postu:
artur napisał:
Z praktyki i doświadczenia, znacznie częściej kłusolem był ten "profesjonalnie" wyglądający.
Rozumowanie jest takie, że jeżeli ktoś wydał kilka tysięcy złotych na sprzęt itp to chyba "poświęci" jeszcze parę złotych na legalne wędkowanie (wykup pozwolenia) niż będzie ryzykował utratę sprzętu i dodatkowy mandat. Co do "profesjonalistów", to nie chodzi o brak znaczka w legitymacji, ale przekraczanie dozwolonych limitów czy wędkowania na wiekszą niż dozwolona ilość wędek. Najczęściej spotykałem się z tym na Zegrzu i okolicznych dopływach. Średnio na jednego wędkarza po trzy gruntówki i dla zabicia czasu jeszcze zajmował się spinningowaniem. Albo napychanie siat przez wypasionych wędkarzy na jeszcze bardziej wypasionych łodziach motorowych. Skąd ta niepohamowana chytrość Wypas, a buractwo. _________________ Lecek
Ostatnio zmieniony przez lecek dnia Piš Lip 29, 2016 8:55 am, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Piš Lip 29, 2016 8:52 am Temat postu:
Monk napisał:
Oby Siudak tego nie przeczytał!
Akurat Siudak prezentował się przyzwoicie. Może się nie ogolił? _________________ Lecek
Monk Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 04, 2002 Posty: 7676
Wysłany: Piš Lip 29, 2016 10:22 am Temat postu:
"... by język giętki wyraził, co pomyśli głowa".
Wysłany: Pon Wrz 05, 2016 11:29 am Temat postu:
Dzwonił do mnie kolega z Nowego Sącza. Okazało się jak donosi, że walka z kłusownictwem oraz kradzieżą żwiru z Dunajca i dopływów przybiera nowe i niebezpieczne formy. Ostatnio uaktywniła się mafia żwirowa, która wysłała do budynku zarządu PZW w NW, swoich zbirów, którzy napadli na szefa okręgu. Wyczekali, aż będzie sam i go pobili. Dochodzi też do szantażowania i zastraszania strażników, którzy tropią złodziei żwiru. _________________ Lecek
Wysłany: Wto Sty 16, 2018 12:14 pm Temat postu:
Takie tam przy okazji PZW. Dołączyłem to do tego wątku, aby nie mnożyć bytów.
Upadek PW _________________ Lecek
Wysłany: Sro Sty 31, 2018 8:10 pm Temat postu:
Dawno nikt nie doprowadził mnie do łez ze śmiechu. A PZW dało radę
ZG PZW ubiegłoroczną uchwałą powołał Komisję Morską i program działanie dla onej komisji.
I. Główne zamierzenia:
1. Wyjaśnianie władzom państwowym szkodliwości obniżenia opłat za wędkowanie na morzu i tzw. wodach morskich śródlądowych (presja wędkarska bez zabezpieczenia zrównoważenia tej presji zarybieniami itd.)
a) testowanie możliwości powrotu za wędkowanie na morzu i tzw. wodach morskich śródlądowych do stawek poprzednich sprzed obniżki z 2017 roku.
2. Podjęcie prób doprowadzenia do całkowitego zwolnienia z opłat dla członków PZW za wędkowanie na morzu Batyckim i wodach śródlądowych – zaliczanych do wód morskich. „W polskich obszarach morskich, w tym na wewnętrznych wodach morskich.”
a) Będziemy zwracać szczególną uwagę władz państwowych (ministerstwa i urzędy administracji rządowej w terenie) - na wysiłek finansowy i organizacyjny w realizacji przez PZW zarybień rybami dwuśrodowiskowymi zaliczanymi do zarybień polskich obszarów morskich oraz zarybień wód śródlądowych, których użytkownikiem rybackim jest PZW (wody śródlądowe graniczące z tak zwanymi wodami morskimi śródlądowymi - migracja ryb).
b) Będziemy starać się o uwzględnienie przez władze państwowe (ministerstwa i urzędy administracji rządowej w terenie) wkładu PZW w promocję turystyki na polskich terenach nadmorskich poprzez propagowanie wędkarstwa morskiego z brzegu morskiego (plaży) i jednostek pływających. Turystyka wędkarska przynosi gminom nadmorskim bardzo wymierne korzyści.
3. Dążenie do zrównanie prawa do wędkowania na wodach morskich (morze i tak zwane wody morskie śródlądowe) i śródlądowych. Sprawa dotyczy między innymi obowiązku posiadania przez wszystkich wędkujących Kary Wędkarskiej.
4. Dążenie do ujednolicenia przepisów na wszystkich wodach na obszarze Polski:
a) wymiarów ochronnych ryb,
b) okresów ochronnych ryb,
c) limity połowów ryb,
d) zasady połowu ryb (m.inn. obowiązek rejestru połowu ryb, zakaz metod połowu uznawanych za kłusownictwo (np. tzw. “szarpak”. Próby opracowania jednolitych definicji takich metod kłusowniczych, itd),
e) inne
5. Współpraca (kontynuacja) ze Związkiem Miast i Gmin Morskich.