Miejsce rozrodu węgorzy (Morze Sargassowe) zostało zlokalizowane dopiero w 1923 roku przez Duńczyka Johannesa Schmidta. Ciekawostką jest, iż węgorze dobierają sobie partnerów z tych samych regionów, z których pochodzą.
Stwierdzono ponadto różnice w kodzie DNA w zależności od regionu. Do zarybień w Polsce używa się narybku węgorza zakupionego w Europie Zachodniej, który różni się od bałtyckiego.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 467 Zalogowani 0 Wszyscy 467
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sro Sie 03, 2016 9:13 am Temat postu: Gdzie na ryby?
Cześć
Jako że w krakowskim pzw się z koniami na łby pozamieniali, poszukuję jakiegoś miejsca gdzie mógłbym wyskoczyć na tydzień na ryby. Najlepiej żeby nie była to woda PZW, chyba że stawki dla niezrzeszonych będą rozsądne.
Kusi mnie jakieś jezioro, albo wybrzeże, dobrze by było żeby było rybne i bez zakazu używania silnika spalinowego. Do tego w ośrodku przystań (w miarę bezpieczna, żebym mógł zostawić ponton z silnikiem na wodzie).
Myślałem o rejonie drawska, ale byłem tam ostatnio 20lat temu i nie wiem jak dziś wygląda populacja drapieżników.
Temat na koniec września/październik, więc odpada część ośrodków które nie działają jesienią (np nad Jamnem jest przystań, ale ofertę mają tylko do połowy września).
Ktoś coś podpowie ?
PS. mam ograniczony dostęp do sieci, czasami po 2-3 tygodnie jestem offline, dlatego w sierpniu piszę o październiku ;)