Czy możecie polecić konkretny - sprawdzony model wędki 9ft w klasie #5/6?
Do tego zgrabny, dobrze spasowany elementami(i dobrze wyważaj±cy) kręcioł + porz±dny sznur DT5F?
Rynek zalany jest setkami firm i modeli dlatego liczę na propozycję od kogo¶ kto takim sprzętem łowi ;)
Thanks from the mountain w _________________ www.facebook.com/WoblerTV
jjjan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
Wysłany: Czw Sty 12, 2017 9:41 pm Temat postu:
Chwilowo możesz nie doczekać się odpowiedzi, ponieważ udało mi się zepsuć pogawędki i między innymi s± kłopoty z logowaniem. Jest szansa na to, że w niedzielę się naprawi.
lecek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Wto Sty 24, 2017 1:55 pm Temat postu:
Nie będzie łatwo. Po pierwsze co, jak i gdzie będziesz łowił. I do jakiej techniki się czę¶ciej będziesz odnosił? Jakie ryby? Je¶li będziesz łowił często na nimfę proponowałbym ci wędkę trochę dłuższ± niż 9'.
A teraz najważniejsze, w jakim przedziale cenowym to ma być?
Z mojego do¶wiadczenia lepiej sprawdzaj± się w uniwersalnym łowieniu wszystkimi technikami wędki szybsze.
Z kołowrotkami będzie tak samo. Zawsze w dużym hamulcem i zapasowymi szpulami. Co do sznurów to tu jest super duży wybór. Sam nie wiem. Osobi¶cie używam sznurów firmy Scientific Anglers i Cortland. Jednak s± to drogie sznury.
Ostatnio koledzy zakupuj± i sprowadzaj± sprzęt w UK. S± tam wyprzedaże i nie ma już ceł.
Rzeki ¶rednie w zasadzie Anglia, Walia, Szkocja - pstr±g i kleń.
Technika sucha i mokra mucha. Cena - my¶lę o pierwszym kiju w granicach 350 - 400zł. Co do sznura, polecasz kupić jako pierwszy sznur z górnej półki np. Cortlanda 444? Czy może lepiej co¶ tańszego na naukę? _________________ www.facebook.com/WoblerTV
Wysłany: Sro Sty 25, 2017 10:23 am Temat postu:
No to jedziemy.
Pstr±gi i klenie. Sucha i mokra mucha. Dziwne, że tylko tak. Ponieważ pstr±gi bardzo dobrze reaguj± na streamery. Tym bardziej, że "weszła" moda na streamery mikro typu - minnow. A klenie na popularne puchowczyki. No, ale klient, nasz pan. Wędka szybka fast - moderate. Trzy lub cztero- czę¶ciowa z tub±. Proponuję zacz±ć od złożenia oferty lub poszukania czego¶ w rozs±dnej cenie na KOMIS Flyfishing. Wędki mało używane np. Vision, Taimen, Greys. No chyba, że masz kasę to sage czy skott. To samo dotyczy sznurów. Albo nowy w rozs±dnej cenie na pocz±tek np. Taimenia, lub topowe z drugiej ręki RIO, Scientific Anglers lub Cortland. Tych używam i nie narzekam. Proponuje tak samo co do kołowrotka poszukać ofert na Flyfishing. Tylko odradzam zakup kołowrotka z zapasowymi szpulami z plastiku. Z do¶wiadczenia polecam do mokrej muchy skusić się na dodatkowy sznur typu Sink Tip w II lub III klasy ton±cej końcówki. Bo je¶li łowisz na mokr± to jak znalazł, równie dobrze sprawdzi się łowienie w nurcie w poprzek rzeki i pod pr±d na nimfy "pedałki". Proponuje komis na FF ponieważ jest tam sprawdzone i stałe towarzystwo. Rzadko się zdarza, aby kto¶ kogo¶ naci±gn±ł. Po za ty większa szansa zwrotu. Zawsze można się dogadać. Jest tam szeroka oferta sznurów, wędek i kołowrotków w rozs±dnych cenach. Jednak przez zakupem proponuje zawsze dodatkowo poprosić o fotki na priv i zadać pytanie z serii - a dlaczego to sprzedajesz? Czyli je¶li nowe sznury to tańsze, ale sprawdzone. Dobrze zapoznać się na stronach sklepów z opisami sznurów, aby dobrać odpowiedni. Nie polecam tańszych, nowych kołowrotków. Zawsze jest z nimi padaka. A zwłaszcza z regulacj± hamulca i montażem szpuli oraz gładkiej pracy. W kołowrotek naprawdę warto zainwestować. Dobrze dobrany i markowy będzie służył ci latami do każdej prawie wędki. Tanie, ale sprawdzone s± np. kołowrotki Vision Koma. Co do nowych wędek to oprócz podanych powyżej na typowe tyranie po krzaczorach posiadam całkiem przyzwoit± i tania wędkę DRAGONA. Starszy model Tournament lub now± można kopić do 300 zł. Dragon fly Całkiem przyzwoite wędki. Można jeszcze poszukać ofert na Feysie w Polska giełda wędkarstwa muchowego lub Fly Fishing Polska. Jednak tutaj oferty składaj± wszyscy. To też różnie można trafić. Jednak pozwala to na zapoznanie się z ofert± oraz co po ile "chodzi".
To na razie tyle. Co¶ jeszcze? _________________ Lecek
Wysłany: Sro Sty 25, 2017 12:04 pm Temat postu:
Dodatkowo w temacie sznurów, to przemy¶l czy do podawania dużej suchej muchy na większ± odległo¶ć, pod płochliwe grube klenie jak i mini mini CDC, nie zaopatrzyć się (do wędki w klasie #5-6) w sznur WF6F. Z tym, że wymaga on większej przestrzeni niż sznur DT do "załadowania" wędki. Ale za to "poci±gnie" dalej i poręczniejszy w wietrzne dni. _________________ Lecek
Biorę się za przegl±danie stron które podałe¶.
Gdyby co¶ jeszcze wyskoczyło rozumiem, że mogę dalej ¶miało pytać? _________________ www.facebook.com/WoblerTV
Wysłany: Czw Lut 02, 2017 1:34 pm Temat postu:
Spoko. Pytaj. _________________ Lecek
Wysłany: Czw Lut 02, 2017 1:37 pm Temat postu:
lecek napisał:
Dodatkowo w temacie sznurów, to przemy¶l czy do podawania dużej suchej muchy na większ± odległo¶ć, pod płochliwe grube klenie jak i mini mini CDC, nie zaopatrzyć się (do wędki w klasie #5-6) w sznur WF6F. Z tym, że wymaga on większej przestrzeni niż sznur DT do "załadowania" wędki. Ale za to "poci±gnie" dalej i poręczniejszy w wietrzne dni.
A ja wła¶nie skusiłem się i zakupiłem sznur przez Feysa na stronie Giełda Wędkarstwa Muchowego. _________________ Lecek
Wysłany: Pon Kwi 10, 2017 2:04 pm Temat postu:
Je¶li jeszcze nie zakupiłe¶ wędki, to miałem okazję będ±c na targach w Poznaniu zapoznać się na żywo z ofert± firmy EGO.http://www.ego-fishing.pl/
Pomachałem ich wędkami. Dla kolegi wybrałem w rozs±dnej cenie model SAKURA
http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/wedki_jednoreczne/284-sakura.html #5 9' (AFTM 5 - długo¶ć 9 stóp) Przyzwoita szybka wędka, o tzw. progresywnej pracy. Ado tego za rozs±dne cenę. _________________ Lecek