Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Nie Kwi 02, 2017 5:56 pm Temat postu: Kwiecień , Kwietniowe wyniki |
|
|
Dzisiaj pierwszy raz w tym sezonie łowienie z łajby na spina, cel to Okonie, wynik to jeden Garb 38cm i osiem szczupaczków choć te się nie licz±.
[ _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |
dzas Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Grudzi±dz |
Wysłany: Nie Kwi 02, 2017 6:35 pm Temat postu: |
|
|
U mnie okonie maj± okres ochronny przez cały kwiecień. I dobrze, bo nie łowi się ich na spina w okresie tarła, a przy okazji nie kaleczy szczupaków, też my¶l±cych raczej o amorach. A tych dwóch gatunków nie ma raczej zbyt wiele  _________________ Nasz Admin kochany - Ci±gle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykaj± mu szpilki. To nie ludzie - to wilki! |
|
 |

Wysłany: Nie Kwi 02, 2017 9:12 pm Temat postu: |
|
|
dzas napisał: |
U mnie okonie maj± okres ochronny przez cały kwiecień. |
Nie popadajmy w paranoję, Leszcze tez zaraz zaczn± się trzeć a podczas łowienia płoci częstym s± przyłowem, JaĽ trze się od kwietnia do czerwca a łowi± go teraz aż furczy i przyłowem na rzekach s± okonie i szczupaki.
Najlepiej w ogóle zakazać używania haków, kotwic albo w ogóle zakazać łowienia bo który¶ z gatunków zaraz będzie przystępował do tarła.
Dzas nie łowiłe¶ nigdy Belon, kto jak kto ale Ty powiniene¶ wiedzieć że belony najlepiej bior± podczas tarła, więc wybacz, ale Twoje argumenty odno¶nie łowienia okoni w czasie tarła nie przemawiaj± do mnie.
Ps. U mnie od tego roku jest wprowadzony całkowity zakaz spinningowania do końca kwietnia na wodach PZW, nie dotyczy rzek i starorzeczy, zastanawia mnie tylko dlaczego nie zakazano łowienia na żywca, przecież Okonie w kwietniu ¶wietnie bior± na małe karasie. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Ostatnio zmieniony przez mario_z dnia Pon Kwi 03, 2017 6:14 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |
samara Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 2:59 am Temat postu: |
|
|
W mazowieckim z łódki będzie można łowić dopiero od 1maja. Za dużo się u nas pyskuje władzom okręgu i innym. Pytamy o przyczyny kiepskiego rybostanu i o odłowy rybackie. No to mamy odpowiedĽ. Jak dalej tak pójdzie i nie znikn± pikiety z pod siedziby zarz±du to naprawdę mog± zakazać używania haczyków no od 1 stycznia do 31 marca. A co tam mog± wszystko i nawet nie musz± się tłumaczyć.
Zarz±d główny twierdzi że ryb jest więcej niż było. Ma na to dowody na pi¶mie. Ostatnio głosi też tezę że to wędkarze wyłowili ryby nie rybacy. Zwróćcie uwagę ryb jest więcej ale to my sami je wyłowili¶my czyli ... ryb jest mniej. Na pi¶mie więcej we wodzie mniej.
Gratulacje mario_z. |
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 1:53 pm Temat postu: |
|
|
Belony w drugim roku życia mog± mierzyć nawet 50 cm długo¶ci. W tym widzę zdecydowan± różnicę między Belonami a innymi rybami. |
|
 |

Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 2:28 pm Temat postu: |
|
|
Okres ochronny okonia obowi±zuje w wodach całego okręgu PZW, dziwię się że nie jest wprowadzony w całym kraju. Wymiar na okonia mamy od wielu lat. Okoń jest ryb± wolno rosn±c±... u mnie już nie rosn±c±, bo w większo¶ci zostały zjedzone w kwietniu. Kilka lat wystarczyło i dzi¶ garb 20 cm to wydarzenie. Przy okazji z wody wyszły szczupaki, ot tak, bo się wieszały w czasie kwietniowego okoniowania.
Nie mam póki co problemu z ryb± morsk± w czasie tarła... tylko wtedy jest i bierze. Ale jest jej duuuuużo. Łowienie belon już kończę. Zostawię dla innych. _________________ Nasz Admin kochany - Ci±gle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykaj± mu szpilki. To nie ludzie - to wilki! |
|
 |

Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 6:20 pm Temat postu: |
|
|
Okres ochronny okonia obowi±zuje w wodach całego okręgu PZW, dziwię się że nie jest wprowadzony w całym kraju. Wymiar na okonia mamy od wielu lat. Okoń jest ryb± wolno rosn±c±... u mnie już nie rosn±c±, bo w większo¶ci zostały zjedzone w kwietniu. Kilka lat wystarczyło i dzi¶ garb 20 cm to wydarzenie. Przy okazji z wody wyszły szczupaki, ot tak, bo się wieszały w czasie kwietniowego okoniowania.
Nie mam póki co problemu z ryb± morsk± w czasie tarła... tylko wtedy jest i bierze. Ale jest jej duuuuużo. Łowienie belon już kończę. Zostawię dla innych. |
W jakim okresie okoń jest u was pod ochron±? |
|
 |

Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 6:26 pm Temat postu: |
|
|
od 1.04. do 30.04.
wymiar ochronny do 18 cm i powyżej 40 cm
dobowy limit – 20 sztuk , ale nie więcej niż 5 kg _________________ Nasz Admin kochany - Ci±gle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykaj± mu szpilki. To nie ludzie - to wilki! |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 7:31 pm Temat postu: |
|
|
Łowienie belon już kończę. Zostawię dla innych. |
Łamiesz mi serce takimi wpisami.
Dobry Bóg czy Matka Natura ryby obdarzyli instynktem a nas rozumem. Tym rozumem pokonujemy ich instynkt i to dlatego my jeste¶my na szczycie piramidy pokarmowej. Dlatego to my pożeramy je, a nie one nas... tak było, jest i będzie, no może rekiny robi± wyj±tki ale to tylko potwierdza regułę.
Temat dawno nie ruszany.  |
|
 |

Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 8:31 pm Temat postu: |
|
|
krzysztofCz napisał: |
Łowienie belon już kończę. Zostawię dla innych. |
Łamiesz mi serce takimi wpisami.
Dobry Bóg czy Matka Natura ryby obdarzyli instynktem a nas rozumem. Tym rozumem pokonujemy ich instynkt i to dlatego my jeste¶my na szczycie piramidy pokarmowej. Dlatego to my pożeramy je, a nie one nas... tak było, jest i będzie, no może rekiny robi± wyj±tki ale to tylko potwierdza regułę.
Temat dawno nie ruszany.  |
Czy mogę też co¶ do tematu dodać, bo wła¶nie na kolację skończyłem słoiczek ¶ledzi. Wszystko to prawda krzysztofCz. Tylko że my już nie musimy polować ani wędkować żeby przeżyć. ¦ledzie kupiłem w markecie. Chce przez to powiedzieć że nie jeste¶my już tak tragicznie zdeterminowani. W Europie nie ma głodu od lat 30tych. Wielu wędkarzy w innych krajach zaakceptowało że ryb nie zabijamy. Bo po co nam ich ¶mierć.
W Polsce dzieje się jednak pewien rodzaj deprawacji. Wszyscy wiemy że ryby i tak zostan± zabite. Nie przez nas tylko przez rybaków. Nie biorę ryb. Ale kiedy je wypuszczam nie czuję się dobrze.Jest mi głupio, że ze mnie taki frajer. Że sam się okłamuję. Jestem naiwniakiem. Bo moja postawa wcale nie przyczynia się do zwiększania pogłowia ryb, wcale ich nie chroni. Cała ta ochrona któr± stosujemy, limity dolne, limity górne,surowe i długie okresy ochronne, zarybianie i wszystkie zakazy i nakazy RAPR pozwalaj± nabijać kasę rybakom, dzierżawcom zarz±dowi PZW itd To oni a nie my korzystamy na ochronie ¶rodowiska. Oni s± konsumentami naszych wyrzeczeń i naszej było nie było troski o ¶rodowisko.
To tyle co chciałem dodać. Nie dziwię się tym którzy ¶cigaj± się z sieciami. Zostawiaj± rybakom wodę w miarę pust±. Sam jednak będę ryby wypuszczał wbrew wszystkiemu. Ci±gle uważam że wypuszczanie ryb jest jedn± z najprzyjemniejszych chwil w wedkowaniu. Oddaje komu¶ jego zycie nawet jeżeli my¶lę o sobie jako o głupku.Oczywi¶cie że wszystko to prowadzi do do¶ç ambiwalentych odczuć. Moja kolacja ze ¶ledzia to Twoja teza. Sam nie zabiłem ale zjadam I uważam że wszystko inne nie wyklucza twojego zdania i może być takĽe potwierdzenim dla mojej postawy. Po prostu nic nie jest tak proste żeby moglo być oczywiste.
Ostatnio zmieniony przez samara dnia Pią Kwi 07, 2017 6:23 am, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 9:00 pm Temat postu: |
|
|
Podsumowuj±c: Nic nie jest takim jakim się wydaje  |
|
 |

Wysłany: Pon Kwi 03, 2017 9:04 pm Temat postu: |
|
|
Podsumowuj±c: Nic nie jest takim jakim się wydaje  |
Wła¶nie.  |
|
 |
farti Pogawędkowy twardziel

Kraj: UK Miejscowość: ... |
Wysłany: Sro Kwi 05, 2017 11:34 am Temat postu: |
|
|
Wreszcie udało nam się rozpocz±ć sezon. Piękna pogoda ,piękna okolica i rybki też były. :-)

Ostatnio zmieniony przez farti dnia Sro Kwi 05, 2017 12:08 pm, w cało¶ci zmieniany 2 razy |
|
 |
lecek Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa-Tarnów |
Wysłany: Sro Kwi 05, 2017 12:00 pm Temat postu: |
|
|
Pierwszy kwietnia.
 _________________ Lecek |
|
 |
pietruch Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Gdańsk |
Wysłany: Sro Kwi 05, 2017 5:21 pm Temat postu: |
|
|
W całej rozci±gło¶ci popieram to co napisał powyżej Dż±s.
Nie jestem fanatycznym no-killowcem, a jednak łowienie ryb podczas ich okresu tarłowego można przyrównać do wykorzystania pijanej dziewczyny na imprezie...
Społeczno¶ć łowiecka też nie jest ¶więta, jak w każdej licznej grupie trafiaj± się przypadki patologiczne, jednak mocno przestrzegan± zasadę jest zakaz strzelania do ciężarnych łań, loch.
Moim zdaniem wszystko zależy od etyki danej osoby. Do końca kwietnia można spokojnie odpu¶cić łowienie na jeziorach kosztem rzek; można dobierać przynętę na tyle selektywnie aby przy pstr±gowaniu zminimalizować ryzyko przyłowu lipienia itd. Warto też pamiętać że nie wszystko co jest dozwolone, jest słuszne
 |
|
 |

Wysłany: Czw Kwi 06, 2017 10:06 pm Temat postu: |
|
|
No i w zasadzie masz marcję pietruch. Tylko powiedz , jak tu zadowolić entuzjastów kawioru? |
|
 |

Wysłany: Pią Kwi 07, 2017 6:32 am Temat postu: |
|
|
pietruch napisał: |
W całej rozci±gło¶ci popieram to co napisał powyżej Dż±s.
Nie jestem fanatycznym no-killowcem, a jednak łowienie ryb podczas ich okresu tarłowego można przyrównać do wykorzystania pijanej dziewczyny na imprezie...
Społeczno¶ć łowiecka też nie jest ¶więta, jak w każdej licznej grupie trafiaj± się przypadki patologiczne, jednak mocno przestrzegan± zasadę jest zakaz strzelania do ciężarnych łań, loch.
Moim zdaniem wszystko zależy od etyki danej osoby. Do końca kwietnia można spokojnie odpu¶cić łowienie na jeziorach kosztem rzek; można dobierać przynętę na tyle selektywnie aby przy pstr±gowaniu zminimalizować ryzyko przyłowu lipienia itd. Warto też pamiętać że nie wszystko co jest dozwolone, jest słuszne
 |
To jest kwestia nie tylko moralna. W rozmowie tak to trochę brzmi. Nie zabijamy matek, nie przeszkadzamy w rozmnażaniu itd.
Wydaje mi się, że jednak przede wszystkim leży to w naszym interesie. Z tego przybywa nam ryb. Może trzeba spojrzeć na to jako na konieczno¶ć ograniczania się po to żeby rozwijać gatunki. Zyskujemy na tym jeżeli postępujemy rozs±dnie. |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pią Kwi 07, 2017 8:42 am Temat postu: |
|
|
Moralno¶ć różne ma twarze.
Jeżeli duński paszowiec ci±gnie sieci na pół Bałtyku i łowi wszystko co żywe i martwe, następnie kto¶ od niego kupi dorsza i zje - to wszystko jest w porz±dku, tak można. Jeżeli jednak krzysztofCz wypłynie swoj± łódeczk± z wędeczk±, złowi dorsza i komu¶ zaproponuje zjedzenie... to już jest miesiarsto.
Panowie nie jedzmy nawet trawy... ona też ma prawo do życia. |
|
 |

Wysłany: Pią Kwi 07, 2017 9:09 am Temat postu: |
|
|
Oczywi¶cie, że łowienie i to celowe ryb na tarlisku jest może nie koszerne. Ale tu i w tym wypadku nie zakazane. Sprawa osobistej etyki. Jednak nie ma co "wypływać" tu z trałowcami i do tego z duńskimi.. Nie na nasze głowy.
Może przykład Szwedzki by się przydał stref ochronnych. Zamiast tylko wałkować i dawać złe przykłady gorszych rzeczy, pokazujmy te dobre przykłady. _________________ Lecek |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pią Kwi 07, 2017 9:26 am Temat postu: |
|
|
Łowienie w szwedzkim morzu akurat lubię  |
|
 |

Wysłany: Pią Kwi 07, 2017 9:17 pm Temat postu: |
|
|
pietruch napisał: |
Moim zdaniem wszystko zależy od etyki danej osoby. Do końca kwietnia można spokojnie odpu¶cić łowienie na jeziorach kosztem rzek.......
|
Pietruch czyli na rzekach okonie w okresie tarła twoim zdaniem już można łowić, wytłumacz mi w czym Twoim zdaniem rzeczny okoń jest gorszy od tego z prywatnego jeziora bo ja różnicy nie widzę?
Celowo napisałem z jeziora prywatnego bo u nas na wodach stoj±cych PZW jest zakaz spina do maja. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
owik Smarowacz kołowrotków

|
Wysłany: Pią Kwi 07, 2017 10:35 pm Temat postu: |
|
|
Dajcie sobie już spokój z tymi dysputami humanistyczno-ekologiczno-etycznymi. Je¶li nikt nie łamie prawa = wolno. Je¶li prawo według niektórych jest złe = trzeba czynić kroki, by je zmienić. I jeszcze co¶, nikt nie napisał, że złowił, wszystko zabił i zeżarł. Na forum to sobie można ględzić do usranej ¶mierci, kompletnie nic z tego nie wynika. Przepraszam, wynikaj± nikomu niepotrzebne wa¶nie i spory, dyskusje o niczym.  |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Sob Kwi 08, 2017 6:09 am Temat postu: |
|
|
owik napisał: |
Dajcie sobie już spokój z tymi dysputami humanistyczno-ekologiczno-etycznymi. Je¶li nikt nie łamie prawa = wolno. Je¶li prawo według niektórych jest złe = trzeba czynić kroki, by je zmienić. I jeszcze co¶, nikt nie napisał, że złowił, wszystko zabił i zeżarł. Na forum to sobie można ględzić do usranej ¶mierci, kompletnie nic z tego nie wynika. Przepraszam, wynikaj± nikomu niepotrzebne wa¶nie i spory, dyskusje o niczym.  |
...i jak tu Cię nie lubić...  |
|
 |

Wysłany: Sob Kwi 08, 2017 6:31 am Temat postu: |
|
|
w.k.u.r.w.i.a mnie takie podej¶cie do tematu, nie można się "pochwalić" złowion± ryb± bo zaraz znajdzie się kilku "zawistników"którzy znajd± co najmniej kilkana¶cie powodów dla których jeszcze nie powinno się łowić albo już nie powinno się łowić.
Daję sobie już spokój _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

|
Wysłany: Sob Kwi 08, 2017 7:41 am Temat postu: |
|
|
...i jak tu Cię nie lubić...  |
Mnie nie lubić? To tak, jakby¶ oficjalnie napisał, że Mi¶ Uszatek był głupi. A Bolek i Lolek to agenci KGB i sowiecka propaganda.
mario_z napisał: |
w.k.u.r.w.i.a mnie takie podej¶cie do tematu... |
Było, jest i będzie. Nie dawaj się wkręcać. Szkoda nerwów i zdrowia.  |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Sob Kwi 08, 2017 8:37 am Temat postu: |
|
|
Wpadnijcie na Beloniadę, połowimy, pojemy i... nikt Was nie będzie denerwował
Aaaa... Lecek... belony można też na muchę łowić  |
|
 |

|
Wysłany: Sob Kwi 08, 2017 10:02 am Temat postu: |
|
|
Wpadnijcie na Beloniadę, połowimy, pojemy i... nikt Was nie będzie denerwował ... |
Nawet nie wiesz jak bym chciał. Ale daleko i inne takie przyziemne, życiowe sprawy. Życzę Wam dobrej zabawy w miłym towarzystwie. I pamiętaj, wszystkie wypuszczaj!  |
|
 |
darogryf Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Gryfino |
Wysłany: Sob Kwi 08, 2017 8:38 pm Temat postu: |
|
|
A nawet dostaniesz co¶ na wynos.  _________________ Wczoraj stali¶my nad przepa¶ci±, dzisiaj zrobili¶my krok do przodu. |
|
 |

|
Wysłany: Sob Kwi 08, 2017 9:13 pm Temat postu: |
|
|
darogryf napisał: |
A nawet dostaniesz co¶ na wynos.  |
Ale żeby zaraz bohatera w twarz za niewinno¶ć? Tak na serio, tyle razy byłem nad morzem i nawet nigdy nie spróbowałem łowić. Wiadomo, człowiek był młody i co innego miał w głowie. Jak najszybciej pannę sprowadzić do pokoju. Od kilku lat sobie obiecuję, że chociaż tego surfsactingu spróbuję. I taki sobie o tym my¶lę, z realizacj± przysłowiowa dupa zbita.  |
|
 |

Wysłany: Nie Kwi 09, 2017 9:29 pm Temat postu: |
|
|
darogryf napisał: |
A nawet dostaniesz co¶ na wynos.  |
Ale żeby zaraz bohatera w twarz za niewinno¶ć? Tak na serio, tyle razy byłem nad morzem i nawet nigdy nie spróbowałem łowić. Wiadomo, człowiek był młody i co innego miał w głowie. Jak najszybciej pannę sprowadzić do pokoju. Od kilku lat sobie obiecuję, że chociaż tego surfsactingu spróbuję. I taki sobie o tym my¶lę, z realizacj± przysłowiowa dupa zbita.  |
A co będzie z pannami? |
|
 |

|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2017 2:07 pm Temat postu: |
|
|
Już mi się odechciało. Chwila przyjemno¶ci za ogrom problemów, nie opłaca się. No i kto by teraz chciał takiego starego, upierdliwego i brzydkiego dziada jak ja.  |
|
 |

Wysłany: Pon Kwi 10, 2017 8:40 pm Temat postu: |
|
|
No i kto by teraz chciał takiego starego, upierdliwego i brzydkiego dziada jak ja.  |
Bacutil?  _________________ Lecek |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2017 8:44 pm Temat postu: |
|
|
No i kto by teraz chciał takiego starego, upierdliwego i brzydkiego dziada jak ja.  |
To może chociaz jeste¶ bogaty  |
|
 |

|
Wysłany: Pon Kwi 10, 2017 8:57 pm Temat postu: |
|
|
Akurat u mnie to jako¶ nie ma korelacji. Wcze¶niej wiedziałem na co wydaję, teraz nie wiem. Tak czy siak portfel wiecznie pusty.
Lecek - ja Ci zaraz dam Bacutil.  |
|
 |

Wysłany: Wto Kwi 11, 2017 8:26 am Temat postu: |
|
|
Już mi się odechciało. Chwila przyjemno¶ci za ogrom problemów, nie opłaca się.  |
No i poza bardzo, bardzo, bardzo nielicznymi wyj±tkami strasznie przeszkadzaj± w łowieniu ryb. Niekiedy co¶ podbior±, ale to rzadko. Poza tym sprzętu nie pozwalaj± wnosić do domu, zamiast siedzieć na rybach musisz być na obiedzie, albo robić przed¶wi±teczne sprz±tanie. Tych problemów jest nieskończenie wiele. Wiec chyba bardziej opłaca sie być starym i brzydkim, ale i tak trzeba uważać bo polowanie trwa. |
|
 |
the_animal Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Czw Kwi 13, 2017 4:14 pm Temat postu: |
|
|
samara napisał: |
... ale i tak trzeba uważać bo polowanie trwa. |
Jak bywałem nad morzem np na belonach to widziałem owe polowanie - w sanatoriach - wesołe wdówki poluj± na wszystko co się rusza ...  _________________ www.carpholic.pl
www.grubyzwierz.pl |
|
 |

|
Wysłany: Czw Kwi 13, 2017 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Nawet nad (w) morzem człowiek nie może się czuć bezpieczny.  |
|
 |

Wysłany: Nie Kwi 30, 2017 8:09 pm Temat postu: |
|
|
U nas już się dzi¶ łowiło, gryzły aż miło, w sumie wyj±łem 12 sztuk w tym tylko dwa poniżej 50cm, wymiarowe miały od 53 do 70cm
a tu kilka z nich.
Jutro inny zbiornik i inne przynęty.  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |

Wysłany: Nie Kwi 30, 2017 8:50 pm Temat postu: |
|
|
Gratulacje mario i ... dobrze że¶ się nie ,,zbiesił'' i wstawiasz dalej fotki. Coraz mniej do ogl±dania na forum . Tak 3maj .  |
|
 |

Wysłany: Pon Maj 01, 2017 7:12 pm Temat postu: |
|
|
farti napisał: |
Gratulacje mario i ... dobrze że¶ się nie ,,zbiesił'' i wstawiasz dalej fotki. Coraz mniej do ogl±dania na forum . Tak 3maj .  |
Dzięki.
Ja nie "baba" by się zaraz obrażać z byle powodu.
Dzisiaj tylko dwie sztuki i obydwa miały ledwo po 51cm  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
|
|
 |
jjjan Pogawędkowy twardziel

|
Wysłany: Wto Maj 02, 2017 6:41 pm Temat postu: |
|
|