W RP ¶ródl±dowe wody powierzchniowe zasiedlaj± ryby z 83 gatunków, w tym 59 stanowi± gatunki uznawane za charakterystyczne dla naszej strefy geograficznej.
20 gatunków zaliczonych zostało jako celowo wprowadzonych do wód w wyniku działania człowieka.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 472 Zalogowani 0 Wszyscy 472
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wchodzę czytam i cieszę się, że połowili¶cie . U mnie nawał obowi±zków nie pozwala wyskoczyć nad wodę. Miałem cich± nadzieję, że na kilka dni wybiorę się nad Bałtyk ale nic z tego :
krzysztofCz RZEP
Kraj: Polska
Wysłany: Pon Maj 25, 2020 5:26 pm Temat postu:
Janku ja do Osłonina chyba mogę jeĽdzić tylko z Tob±... a już na pewno nie po Tobie.
Byli¶my dzisiaj. Prognoza była, że fala 0,1m, trochę słońca, trochę chmur i niewielki wiatr od Władysławowa... to była prognoza. Już przy wodowaniu Jola mówiła, że co¶ bardziej chyba dmucha. Popłynęli¶my na drug± stronę i się zaczęło. Były brania, kilka wyjętych tylko że fala zaczęła mieć nie 0,1m a 1,0m. Było kilka łódek, wszyscy zaczęli wiać. Bujało tak, że musiałem płyn±ć na Redę, dopiero tam zwrot i pod falę do Osłonina. Na szczę¶cie czarne chmury były dalej nad Gdyni±, a nas zmoczyła "tylko" słona woda.
Chyba kończę z Osłoninem na ten rok... no chyba, że Kamil przyjedzie
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Pią Cze 05, 2020 7:16 am Temat postu:
Jeszcze trochę to wcale nie będziemy wypływać TUTAJ
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Pon Cze 08, 2020 8:39 am Temat postu:
Mogę powiedzieć, że belony jeszcze s±
jjjan Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pon Cze 08, 2020 9:09 pm Temat postu:
Fajnie, że Wam się chciało Pogoda na zatoce w tym roku nie rozpieszczała. Miałem tak± my¶l by pojechać do Osłonina ale zrezygnowałem, wła¶nie ze względu na wiatr.
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Wto Cze 09, 2020 3:21 pm Temat postu:
Janku byłem sam, zupełnie sam. Dzisiaj byłem również i dalej mówię, że belony jeszcze s±
W niedzielę była masa łódek, nie wiedziałem, że DĽwirzyno cieszy się tak± popularno¶ci±. Jednak większo¶ć pływa trochę dalej, tak po 6-10m głęboko¶ci za troci±.
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Sro Cze 17, 2020 7:46 pm Temat postu:
No to chyba trzeba uznać sezon belonowy na ¶rodkowym wybrzeżu za zakończony. Pewnie jeszcze będ± się trafiały dalej od brzegu, ale już jako przyłów w polowaniu na łososie/trocie. Teraz mam zamiar próbować połowić fl±drowate.
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Nie Cze 21, 2020 11:04 am Temat postu:
Stan morza jest niby do pływania, ale... deszcz i mgła nie zachęca
Wysłany: Nie Cze 21, 2020 7:43 pm Temat postu:
Nie nad morze ale pojechałem. I tak szybko jak pojechałem, tak samo szybko wróciłem. Jednak przerwy między jedn± czarn± chmur± a drug± były za małe.
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Sro Cze 24, 2020 6:37 am Temat postu:
Prognozy mówi± co innego, a co innego jest w rzeczywisto¶ci. Ani te z TV ani te z Windfindera się nie sprawdzaj±. Ma być fajnie, wypływam i trzeba zaraz wracać. Zapowiadaj± burze, deszcze i co¶ tam jeszcze a idę na plażę a tam morze jak stół. Dzi¶ też miały być burze a jest słońce. Jednak nie chce mi się ci±gn±ć łódki... bo jeżeli im się sprawdz± te burze
Wczoraj popływałem po moim "ulubionym" Jamnie. Popływałem bo o łowieniu tradycyjnie już nie będę pisał
Wysłany: Sro Cze 24, 2020 10:51 am Temat postu:
Pogoda ostatnio jest niestabilna, szybko się zmienia i chyba do tego trzeba przywykn±ć.
Mojemu leniowi nie chce się jechać na zatokę, Brak motywacji
Tiur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Żywiec
Wysłany: Sro Cze 24, 2020 1:48 pm Temat postu:
Widzę, że jeste¶my w tym samym położeniu . Jak już mam czasu trochę to pogoda zniechęca. Ale w końcu pierdyknę jakiego¶ grubego kabana i się pochwalę. Jak pojadę
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Pią Cze 26, 2020 11:48 am Temat postu:
Dzisiaj wypłyn±łem nie patrz±c bardzo na prognozy a raczej na kamerkę. Miałem zamiar połowić z gruntu leszcza lub fl±derkę. Co prawda grunt to nie moja bajka, ale to zawsze jaka¶ alternatywa przy braku troci, belony czy ¶ledzi. Z pocz±tku było OK, jednak dosyć szybko zaczęła się fala zwiększać i trzeba było do portu wiać. Nie za szybko, z godno¶ci±... ale jednak wiać. Oczywi¶cie tylko gwoli szczero¶ci powiem, że tradycyjnie wróciłem na pusto. Doszedłem do wniosku, że nadal będę wypływał na morze wędkarsko bo to lubię, jednak nie będę zabierał wędek bo tylko mi przeszkadzaj± w pływaniu.
Wszystkie czasy w strefie Idż do strony Poprzedni1, 2, 3
Strona 3 z 3