Witam Grono,
Mam zamiar zakupić sobie nowe pływadełko, padło na Nortona 5 o dł 2,7m
Może kto¶ z Was zna już t± łupinę i napisze co nieco o niej...
Warto, czy raczej szukać czego¶ innego...
Z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Czw Paż 08, 2020 5:51 am Temat postu:
270cm, trochę krótka, na dużym zbiorniku przy wietrze 4m/s może być już niebezpiecznie, będzie mocno bujać, osobi¶cie szukał bym powyżej 3m i z ostrym dziobem by płyn±c pod wiatr łódka rozcinała fale, Nortony z zaokr±glonym dziobem zachowuj± się jak spychacze. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
krzysztofCz RZEP
Kraj: Polska
Wysłany: Czw Paż 08, 2020 6:53 am Temat postu:
Miałem kiedy¶ Nortona. Woziłem na dachu auta.Tak jak pisze Mariusz, na większe akweny tylko przy idealnej pogodzie. Natomiast jeżeli zamierzasz pływać jednoosobowo na mniejszych, osłoniętych akwenach to będzie O.K.
Gigsiu44 GliĽdziarz kopacz
Kraj: Polska Miejscowość: ¦l±sk
Wysłany: Pią Paż 09, 2020 9:44 am Temat postu:
Do tej pory pływałem na łupince 2,1m , także niewielki progres jest.
Głównie obławiam Roszków i Nieboczowy, więc chyba będzie ok...
Dzięki za pomoc Panowie, połamania
Krzysztof46 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Niemcy Miejscowość: Raubach
Wysłany: Pią Paż 09, 2020 9:57 am Temat postu:
Ja mialem Mariné z aluminium 330 i nawet na sporej fali bylo ok.Teraz mam pegazus 380 ,bardzo stabilna jednostka i muszé powiedziec ze na wodzie zadna lódz nie jest duza. _________________ Krzysztof
artur Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pią Paż 09, 2020 11:30 am Temat postu:
Raz że mała, dwa odpu¶ć nortona, pływałem na tym i to było jedno z bardziej traumatycznych przeżyć. Mega wywrotne i niestabilne pływadło. Jacht sport s± warte uwagi. Niestety ale chc±c bezpiecznie pływać trzeba troche wydać. Je¶li gumiak nie przeraża to szczerze polecam Maweric 330D, sam miałem, ¶wietnie się na nim pływało. _________________ Koniec żartów Panowie, zaczęły się schody.
"Karabin czasem sam strzela, ale trafiać to trza umić "
Wysłany: Pią Paż 09, 2020 11:41 am Temat postu:
Fakt ,faktem ze 2,7 to malizna i biorác pod uwagé dzisiejsze wédkarstwo (sporo gratów ,echo,silnik,akumulatori nasze klamoty ) czasem miejsca brak dla wédkarza. _________________ Krzysztof
jjjan Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pią Paż 09, 2020 7:39 pm Temat postu:
Trochę lat temu miałem okazję połowić na takim Nortonie i pamiętam, że nie czułem się na nim niepewnie. To była solidna i godna polecenia łódeczka. Jeżeli uważasz, że wielko¶ć jest dla ciebie ok to kupuj.
krzysztofCz RZEP
Wysłany: Sob Paż 10, 2020 6:46 am Temat postu:
Ja miałem Nortona II, miał długo¶ć 2,20m. Pływałem nim sam, po mniejszych wodach i był stabilny. Miał duży stosunek ( ) szeroko¶ci do długo¶ci. Zdarzało mi się również przy dobrych warunkach pływać po j. Jamno o powierzchni ok 2000 ha.
Jjjanek jak zwykle ma racje... jak pasuje Ci wielko¶ci±, finansowo i kolorystycznie to bierz.
Teraz więcej pływam po morzu i jak pisze mój imiennik... żadna łódĽ na wodzie nie jest za duża
Tiur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Żywiec
Wysłany: Sob Paż 10, 2020 8:42 pm Temat postu:
Kiedy¶ słysz±c Norton człowiekowi od razu się dobrze kojarzyło. Nie były to łodzie oszczędzane na materiałach. Obecnie miło¶ć do marki się wypaliła
Wysłany: Sob Paż 10, 2020 10:27 pm Temat postu:
Tiur napisał:
Kiedy¶ słysz±c Norton człowiekowi od razu się dobrze kojarzyło. Nie były to łodzie oszczędzane na materiałach. Obecnie miło¶ć do marki się wypaliła
Tak jest ze wszystkim ,Mercedes jest juz tylko z nazwy tym dobrym Mercedesem .Pralki jednorazówki .
A co do lodzi to kiedys problemem byl transport z tego tez wzglédu Kasia z Milexu czy Norton byly bardzo popularne .Wtedy tez nie bralo sié tyle klamotów na lódz .Teraz jest inaczej ,teraz mozemy transportowac nawet statki dlaekomorskie ,no i szpeju przybylo .Moim skromnym zdaniem niech kazdy kupi co mu pasuje i na co go stac . _________________ Krzysztof
Gigsiu44 GliĽdziarz kopacz
Kraj: Polska Miejscowość: ¦l±sk
Wysłany: Sob Paż 17, 2020 10:56 am Temat postu:
Zakupione, dzięki Panowie za pomoc
teraz czas na nowe echo...
pzdr.
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Sob Paż 17, 2020 11:11 am Temat postu:
Gigsiu44 napisał:
Zakupione, dzięki Panowie za pomoc
teraz czas na nowe echo...