Rybami słodkowodnymi, które w Polsce osi±gaj± największe rozmiary s± sum i jesiotr zachodni. Sum może osi±gać ponad dwa metry długo¶ci i ponad sto kilogramów wagi.
Jesiotr zachodni jest bjęty programem restytucji do polskich wód. Może osi±gać rozmiary jescze większe niż sum. Może dorosn±ć nawet do dwóch i pół metra długo¶ci, a jego waga może osi±gn±ć nawet trzysta kilogramów. jjj
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 468 Zalogowani 0 Wszyscy 468
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Nie Mar 07, 2021 7:20 pm Temat postu: Marzec 2021
Tym razem ruszyłem nad Wisłę. Wędkowałem w Ustroniu i poniżej. Teraz cały odcinek tzw. "Małej Wisły" jest w jednej cenie. Poprzednio były dwa odcinki plus trzeci nizinny. Miałem pecha. Nir było jeszcze ¶wieżych wpuszczaków. Na razie lód na stawach, więc nie ma mowy o odłowach i przeniesieniu ryb do rzeki. Złowiłem trzy ryby. Dwie pod trzydzie¶ci cm i jeden na plus trzydzie¶ci. Jak na pierwsze dzikie pstr±gi, wystarczy. Pierwsze ryby zaliczone. Zimno, lodowaty wiatr w pyski i opady ¶niegu. Ale jak się jest dobrze przygotowanym, to nie pęka się nic.
[img=][/img]
[url=][/url]
[url=]
[/url=[img]https://n]
[url=[url=https://naforum.zapodaj.net/fb132b33ac0d.jpg.html]][/url] _________________ Lecek
mario_z Łowca Szczupaka i Suma
Kraj: Polska Miejscowość: Lublin
Wysłany: Nie Mar 07, 2021 8:28 pm Temat postu: Re: Marzec 2021
lecek napisał:
Tym razem ruszyłem nad Wisłę. Wędkowałem w Ustroniu i poniżej.
Super, a ja w ten weekend zamiast łowić to tyrałem, ale za tydzień też jest weekend _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
Wysłany: Wto Mar 16, 2021 3:41 pm Temat postu:
W niedzielę wyskoczyłem na Pstr±gi, zaliczyłem jedno wyj¶cie oraz jedn± demolkę kotwiczek w woblerku, bydlak zdemolował obydwie na maxa _________________ Pozdrawiam
Mariusz
lecek Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa-Tarnów
Wysłany: Nie Mar 21, 2021 9:48 pm Temat postu:
Dzisiaj ruszyłem przywitać pierwszy dzień wiosny na Wi¶le w Warszawie. No i sezon 2021 na Wi¶le rozpoczęty. Odgrażałem się od ponad tygodnia, że w weekend wyruszam na Wisłę z wędk±. No i padło na niedzielę. Sobota była ładna, słoneczna i bez wietrznie. Ale za to niedziela, przyje...ło. Trudno, słowo się rzekło i małżonka kazała mi spadać na wodę. Zwin±łem się i pojechałem. Byłem trzy godziny. Bez brania. Jeszcze bym się powłóczył, ale urwałem muchy na drzewie i dałem spokój. Testowałem zakupiony na Ali sznur WF6S VI. Sznur niesie, że hej. Jednak mam w±tpliwo¶ci, co do jego szybko¶ci tonięcia jako VI. Po za tym, było zimno i sznur sztywniał. Ryb zero. Jedyne czego nie brakowało (nie licz±c wiosennej aury) to, dziesi±tki kluczy lec±cych kormoranów, w stadach od 8-9 sztuk do ponad 30. Mogło się z nimi równać, ilo¶ć karetek na sygnale pędz±cych przez most na Stadion Narodowy. Następny wypad za tydzień. Mam nadzieję, że sezon ruszy i zdrowie dopisze.
[img=][/img]
[img=][/img] _________________ Lecek
Krzysztof46 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Niemcy Miejscowość: Raubach
Wysłany: Pon Mar 22, 2021 12:50 pm Temat postu: Pstrági
A ja mialem dzisiaj jechac do pstrágowegu burdelu i niestety auto sié skichalo . _________________ Krzysztof
Wysłany: Pon Mar 22, 2021 6:50 pm Temat postu:
Przed niedziel± takie cosik chude uwiesiło mi się na wobku
_________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Pon Mar 22, 2021 7:11 pm Temat postu:
No, straszne. _________________ Lecek
Wysłany: Sob Mar 27, 2021 9:14 pm Temat postu:
Dzisiaj pierwszy raz w tym roku wyskoczyłem z pikerkami nad Zemborzycki, wynik jak na pierwszy raz powalaj±cy, po pięciu godzinach ciężko było wyj±ć siatkę z wody, leszcze, leszcze i jeszcze raz leszcze oraz jedna piękna płoć. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Nie Mar 28, 2021 5:20 pm Temat postu:
Dzisiaj na zbiorniku Krzczeń robili¶my krze¶liska dla sandaczy, zatopili¶my sporo ¶wierków kłuj±cych, wszystkie oznaczone białymi bojami z logo PZW. _________________ Pozdrawiam
Mariusz
Wysłany: Nie Mar 28, 2021 8:37 pm Temat postu:
Bardziej z nudów i z pasji wybrałem się na Wisłę z muchówk±. Pogoda niestabilna i wieje. Na Wi¶le to oznacza kiszka na muchę. Łowię na muchę teraz bardziej z przyzwyczajenia. Pewnie wobleki były by może bardziej skuteczniejsze. Jednak siła przyzwyczajenia. Woda opada, i jedyne co jeszcze potrzeba to wyższa temperatura wody i słaby wiatr. Przy okazji zapytam, może kto¶ wie lub się domy¶la, o co może chodzić. O tuż na Wi¶le spotkałem chłopaczka (niestety nie był przyjemny jako rozmówca i kontaktowy), który łowił na delikatnego spina, taka okoniówka, jak oceniłem. Technika jak jigowanie , do¶ć agresywne podbijanie. Ale co było charakterystyczne, to, że na pocz±tku wygl±dało to na mikro jiga, lub takie gruba¶ne, obecnie modne, mini gumki robalowe. Ale dzisiaj jak zauważyłem to miał cos ,co było podobne do dużej grubej nimfy (po mojemu) jednak, po każdym skończonym łowieniu zakładał, czy doklejał co¶ na przynętę, i jak zdołałem zauważyć wygl±dało, to w komplecie,jak wła¶nie gruba okr±gł± nimfa. Jednak łowił tym jak na jiga z podbicia.