Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jjjan Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
|
Wysłany: Sob Lip 16, 2022 4:45 pm Temat postu: Guma na sandacze? |
|
|
Napisze kto¶ w jakich gumach gustuj± obecnie sandacze. Jakie firmy, jakie rozmiary? No i jakie kolory gum na ciemn± wodę. Kto¶ łowi sandacze na gumy? Może również co¶ o woblerach do trola? |
|
 |
Tiur Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Żywiec |
Wysłany: Sob Lip 16, 2022 11:13 pm Temat postu: |
|
|
Janku one gustuj± ci±gle w tych samych gumach tylko jest ich po prostu mniej. Z nowo¶ci keitech easy shiner się sprawdzały 4-5 cali. Co do kolorów to u mnie zawsze działały białe, perłowe i różne kolory fluo. Nigdy nie polowiłem motor oil'em i jemu podobnymi kolorami |
|
 |
Krzysztof46 Pogawędkowy twardziel

Kraj: Niemcy Miejscowość: Raubach |
Wysłany: Nie Lip 17, 2022 7:27 am Temat postu: |
|
|
zasada jest prosta .jasna woda ciemne gumy i na odwrót .A co do kolorów to różnie ,zależy jak im odbije . Z wielko¶ci± jest tak samo w zależno¶ci kiedy wykluje się nowy narybek .Często łowię w Szwecji wiosn± i jesieni± i raz zażeraj± duże gumy w kolorze niebieskim na drugi rok nawet na to nie spojrz± .Fakt jest oczywisty że jak jest sandacza dużo to i brań jest więcej. _________________ Krzysztof |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lip 17, 2022 8:43 am Temat postu: |
|
|
Widzę dużo Keitechów, jest w czym wybierać. Może nawet za dużo ale co¶ wybiorę Do gum 4/5 cali zakłada się haki 3/0 4/0?
Krzysztof46 napisał: |
A co do kolorów to różnie ,zależy jak im odbije . Z wielko¶ci± jest tak samo w zależno¶ci kiedy wykluje się nowy narybek .Często łowię w Szwecji wiosn± i jesieni± i raz zażeraj± duże gumy w kolorze niebieskim na drugi rok nawet na to nie spojrz± |
Trzeba by mieć skrzynię gum, żeby wybrać trzy, na które akurat bior±  |
|
 |
Tiur Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Żywiec |
Wysłany: Nie Lip 17, 2022 10:27 am Temat postu: |
|
|
jjjan napisał: |
Widzę dużo Keitechów, jest w czym wybierać. Może nawet za dużo ale co¶ wybiorę Do gum 4/5 cali zakłada się haki 3/0 4/0?
A co do kolorów to różnie ,zależy jak im odbije . Z wielko¶ci± jest tak samo w zależno¶ci kiedy wykluje się nowy narybek .Często łowię w Szwecji wiosn± i jesieni± i raz zażeraj± duże gumy w kolorze niebieskim na drugi rok nawet na to nie spojrz± |
Mam pudło główek ale nigdy nie orientuje się w ich rozmiarach. Dodatkowo co producent to inny wymiar haka. Ale wydaję mi się, że to 4/0 minimum. |
|
 |

|
Wysłany: Nie Lip 17, 2022 7:52 pm Temat postu: |
|
|
Przymierzyłem do 10 cm gumy i rzeczywi¶cie 4/0 jako¶ ładniej wygl±da.
A co do motor oil, to faktycznie oprócz okoni nie złowiłem innej ryby na gumę w takim kolorze. Za to okonie prawie wyskakiwały z wody na widok gumy w takim kolorze. |
|
 |

Wysłany: Nie Lip 17, 2022 8:08 pm Temat postu: |
|
|
A ja na 5 cm gumkę dragona motor oil mam swój rekord życiowy sandacza w Szwecji na jeziorze Asunden . _________________ Krzysztof |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Lip 18, 2022 7:29 am Temat postu: Re: Guma na sandacze? |
|
|
...w jakich gumach gustuj± obecnie sandacze. Jakie firmy, jakie rozmiary? No i jakie kolory gum na ciemn± wodę. Może również co¶ o woblerach do trola? |
Janku... Janku... wiem co, kiedy i gdzie chcesz kombinować
Wczoraj w trolu tam brały leszcze za grzbiety, okonie-garbuski i najważniejsze... w±sacze wymiarowe. Przynęta wiesz jaka , no oczywi¶cie na zielonego
To w wykonaniu Joli, ja byłem na zero, ale miałem niebieskiego i tradycyjnie nie chciało mi się zmieniać  |
|
 |

Wysłany: Pon Lip 18, 2022 10:14 am Temat postu: |
|
|
to prawda ,zawsze targam setki gum a potem łowię może na dziesięć z nich
To takie choroby s± ,gumoza z wobleroz± _________________ Krzysztof |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Nie Lip 24, 2022 9:00 pm Temat postu: |
|
|
to prawda ,zawsze targam setki gum a potem łowię może na dziesięć z nich
To takie choroby s± ,gumoza z wobleroz± |
Mam tak samo, trzysta przynęt a łowię na góra dziesięć
 _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |

|
Wysłany: Sob Lip 30, 2022 8:18 pm Temat postu: |
|
|
mario_z napisał: |
 |
To opowiadaj o kilku z tych dziesięciu gum, które najczę¶ciej używasz Bo nie mogę za długo zwlekać, wreszcie muszę kupić. Wybrałem już trochę takich , o których napisał Kamil, a teraz Ty co¶ podpowiedz. |
|
 |

Wysłany: Nie Lip 31, 2022 12:12 pm Temat postu: |
|
|
najlepsze przynęty to te co je lubisz ,bo w nie wierzysz i ich używasz .Czasem ważny jest kolor ale najważniejsza to wiara w dan± przynętę . _________________ Krzysztof |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Pon Sie 01, 2022 7:25 am Temat postu: |
|
|
Krzychu, Jjjanek nie może ich lubić, bo... jeszcze ich nie ma. Jednak popieram Twoje podej¶cie, ja też mam jednego zielonego ulubionego i... Jjjanek o tym wie , no ewentualnie biało/czerwona alaska  |
|
 |

Wysłany: Pon Sie 01, 2022 10:00 am Temat postu: |
|
|
To jak pojedzie ze mn± do Szwecji to będzie mógł sobie nawet 50 wybrać  _________________ Krzysztof |
|
 |

|
Wysłany: Pon Sie 01, 2022 11:33 am Temat postu: |
|
|
Wiadomo, że w przynętę należy wierzyć, ale nie w taki sposób, że wrzuca się do wody cokolwiek i wiara spowoduje, że na to cokolwiek połowimy. Gdy pojadę na wodę z sandaczami na kilka dni, to nie chcę tracić czasu na eksperymenty. U mnie nie ma sandaczy i nie mam żadnych do¶wiadczeń w łowieniu tych ryb, tak że trochę chcę na skróty:)
A co do Szwecji, to nie jest lekko wytrzymać ze mn± tydzień, a co dopiero dwa tygodnie  |
|
 |
dzas Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Grudzi±dz |
Wysłany: Pon Sie 01, 2022 12:48 pm Temat postu: |
|
|
Nie pikol Jjjj! Byłem kilka razy z Tob± w SWE, zazwyczaj po dwa tygodnie i jako¶ mój psychiatra dot±d leków mi nie zmienił  _________________ Nasz Admin kochany - Ci±gle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykaj± mu szpilki. To nie ludzie - to wilki! |
|
 |

Wysłany: Pon Sie 01, 2022 2:34 pm Temat postu: |
|
|
łowienie sandaczy to zawsze jest experyment bo nigdy tak naprawdę nie wiesz na co będ± brały ,to tak jak z kobietami trzeba być na wszystko gotowym . _________________ Krzysztof |
|
 |
krzysztofCz RZEP

|
Wysłany: Wto Sie 02, 2022 7:43 am Temat postu: |
|
|
Jjjanku jak weĽmiesz krówki i wafelki to nawet ja z Tob± wytrzymuje  |
|
 |
mario_z Łowca Szczupaka i Suma

Kraj: Polska Miejscowość: Lublin |
Wysłany: Wto Sie 02, 2022 3:39 pm Temat postu: |
|
|
mario_z napisał: |
 |
To opowiadaj o kilku z tych dziesięciu gum, które najczę¶ciej używasz Bo nie mogę za długo zwlekać, wreszcie muszę kupić. Wybrałem już trochę takich , o których napisał Kamil, a teraz Ty co¶ podpowiedz. |
Jasiu, od dawien dawna używam przynęt trzech producentów, Dragon, Manns i Relax. Z dragona Lures FATTY 8 i 10 cm kolory seledyn z czarnym grzbietem oraz perła srebrna z czarnym grzbietem, Manns Predator 9cm pomarańcz z czerwonym grzbietem, seledyn z czarnym i srebro z czarnym, Relax Ohio 8 i 10cm oraz kopytka 8cm pomarańcz z czerwonym grzbietem, seledyn z czarnym i srebro z czarnym.  _________________ Pozdrawiam
Mariusz
------------------------------------------------------------------
Wszędzie dobrze, ale na rybach najlepiej a spinning to moja druga miło¶ć
|
|
 |

|
Wysłany: Sro Sie 03, 2022 11:39 am Temat postu: |
|
|
Kupiłem Kamilowe Keitechy i również te polecane przez Mario_z. Jeżeli nie będzie Szwecji i urywania w kamieniach, to wystarczy do końca życia. Pozostaje pojechać najtrudniejsze- pojechać na ryby. Już niedługo:)
Krzysztof46, czy w tej wodzie były okonie? |
|
 |

Wysłany: Sro Sie 03, 2022 7:47 pm Temat postu: |
|
|
tam gdzie teraz jadę to woda sandaczowo okoniowa . _________________ Krzysztof |
|
 |
|