Lin należy do rodziny karpiowatych. Dojrzało¶ć płciow± osi±ga w wieku 2 – 3 lat. Oblicza się, że z wylęgu ok. 300 000 ziaren ikry składanych przez jedn± samicę lina, do wieku czterech lat przeżywaj± tylko trzy liny, a większo¶ć z nich nie osi±ga jeszcze wtedy wagi 1 kg.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 469 Zalogowani 0 Wszyscy 469
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 7:14 am Temat postu: Rybacy w W-wie???!!!
W ub.tygodniu(sroda i czwartek)w okolicach mostu Siekierkoskiego
2 ekipy ciagaly sieci,co jest do q.......-nedzy :? :x :x :x
Cz gdzies jest mozliwosc dowiedzenia sie jak z tymi sieciami jest :?:
Petrus chyba mial jakies namiary,jesli tak niech poda telefon do goscia z ZG.
petrus3 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 10:28 am Temat postu:
Telefon do tych złodziei to:
ZG PZW, 00-831 Warszawa, ul. Twarda 42, tel. tel/fax 620-89-66 lub Zespół Ochrony i Zagospodarowania Wód tel/fax 620-50-88
osoba odpowiedzialna za wydawanie pozwoleń na dzierżawę wód - p.Klenczon (I piętro)......go¶ć stanowczy i bezczelny, powodzenia sacha!!...mnie się już nie chce walczyć z tym całym chamstwem, które tam na Twardej kurczowo trzyma się stołków!!
pozd.
spining Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 11:03 am Temat postu:
Mnie podano numer 620-51-96, tam s± podobno cali zarz±dcy.
Niestety cały czas nawijaj± przez telefon, ale będę się starał z nimi jednak pogadać.
gumofilc Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 11:10 am Temat postu:
Myslalem, ze zaprzestano wydawania zezwolen na Wisle... .
Pomijajac wszystko to przeciez sie nie nadaje do jedzenia...jezeli to dzierzawcy a nie klusole to gdzies musza trzymac lodki i sieci.... :
Swoja droga rozboj w bialy dzien sprzedaz licencji w takiej lokalizacji. :evil:
Gumo
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 11:34 am Temat postu:
Sprawa wygl±da następuj±co:
Odcinek warszawski tj. między mostami Siekierkowskim a Grota- Roweckiego jest wył±czony całkowicie z połowów rybackich i wszelcy łowcy sieciowi to po prostu kłusole. Natomiast powyżej mostu Siekierkowskiego już jakie¶ kilkaset metrów jest dzierżawa rybacka.
Dokładnie jest to 10 km rzeki 500-510 km rzeki.
Tyle się wywiedziałem od osoby tzw. kompetentnej.
Niemniej, aby sie do tej osoby stoj±cej na końcu łańcuszka ewolucji PZW dobić przeł±czano mnie po kolei przez 4 różnych podobno kompetentnych Panów.
Nie muszę dodawać, że każdy z nich mówił co innego a jeden takie kosmosy że szkoda pisać.
Jak zwykle potwierdził się profesjonalizm naszego PZW
sacha Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 11:49 am Temat postu:
Przegadalem z p.Klenczonem prawie 30min.Nie odnioslem takiego wrazenia jak Petrus a wrecz odwrotne 8O Sam jestem zaskoczony ze gosc
z PZW a mysli calkiem nieglupio.Moge zapewnic ze do "betonu"mu daleko
co mnie bardzo cieszy bo przynajmniej wiadomo ze jeden rozsadnie myslacy egzemplarz w tej organizacji istnieje 8) chyba ze gosc mial dzien dobroci dla wedkarzy : lodzie rybackie nie moga lowic w miejscu
gdzie byly widziane,wiec byli to klusole.Ponoc robia sie coraz bardziej bezczelni ale 22 straznikow na okreg mazowiecki to malo.
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 11:58 am Temat postu:
To przynajmnioej mamy jasno¶ć.
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 12:02 pm Temat postu:
"Dokładnie jest to 10 km rzeki 500-510 km rzeki".
A pytales moze o wykaz, gdzie na Wisle oprocz500-510km sa sprzedane dzierzawy?Mysle, ze taka informacja bylaby dla wielu cenna..?
Teraz juz wiesz Sacha-z mostu kamieniami ich trzeba na....
Gumo
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 12:11 pm Temat postu:
Rybacy z Nowego Dworu maj± pozwolenia na łowienie już poniżej Wawki.
Szczerze mówiać z tej ich całej klepaniny nie wiadomo co jest faktycznie.
Jak wspomniałem wcze¶niej każdy mówił co innegi, ale można ich w tym temacie pomęczyć.
terza spadam a temat ewentualnie ruszę jutro.
Kuba Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 12:25 pm Temat postu:
Wartaloby sie dokladnie dowiedziec, gdzie sa dzierzawcy. Bedzie wiadomo dokad nie plynac. :roll:
petrus3 Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 1:15 pm Temat postu:
Sacha,
Bezczelno¶ć ludzi z Twardej polega na tym, że wiedz±c o nagminnym łamaniu prawa przez „rybaków” ¶wiadomie nie robi± nic aby to zmienić......wg mnie jest to celowe działanie.....jest jaki¶ niepisany układ finansowy między nimi.
Podam tu najlepszy przykład z mojego własnego podwórka czyli Zalewu Zegrzyńskiego:
Cytuję tu artykuł p.Marka Szymańskiego z Wędkarskiego ¦wiata 04/2004 pt.”Sieci na zimowisku” strona 47.
„.......gospodarka rybacka bazuje na statystycznym oszustwie”....otóż jak czytamy w raporcie rybaków z Zalewu Zegrzyńskiego......”złowili oni na tymże zbiorniku(3300ha!) w pierwszym półroczu 2003r aż 6kg(sze¶ć !!!) okoni i aż 4kg(cztery !!!) sandaczy.....”
.......no tu mnie k........wa poniosło!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pan Klenczon oczywi¶cie zna te dane bo wszystkie raporty przychodz± do niego, poza tym p.Klenczon doskonale zna ten zbiornik, jego potencjał oraz rybaków z tych okolic ponieważ sam pochodzi z Serocka (w każdym razie wszyscy rybacy doskonale p.Klenczona znaj±!!!??)
5 letnie dziecko nie uwierzy w takie raporty, a co dopiero taki spec jak p.Klenczon......o dziwo całe PZW uwierzyło w te ewidentne kłamstwa które w w/w raporcie zostały nabazgrane....do dzi¶ nic nie zrobiono w tej sprawie(pomimo nagło¶nienia skandalu przez W¦), nie wezwano ryboli na dywanik......cała wierchowka PZW przeszła nad tym oszustwem do porz±dku dziennego!!!!!.....a to już nie jest nawet bezczelno¶ć....to się nazywa chamstwo.....to wła¶nie my wędkarze jeste¶my planowo i systematycznie robieni przez PZW w ch.....ja!!!
Postawa p.Klenczona jest typowa dla ludzi z tej organizacji.....dzierżawę zapłacili i już.....niech robi± co chc±....my to i tak w dupie mamy!!
Oczywi¶cie zaniżanie deklarowanych połowów ma swój głęboki sens finansowy, bowiem dzierżawca zobowi±zany jest zarybić dany akwen rybami w ilo¶ci okre¶lonej jako 15% deklarowanego rocznego połowu......a to kosztuje!!!
Panowie, co tu dużo gadać, ja od wielu lat znam większo¶ć ekip rybackich z Zalewu.....prawie cało¶ć ryby opycha się na lewo do pobliskich knajp i sklepów oraz prywatnie(ileż to razy widziałem w Serocku czekaj±ce na spływaj±cych rybaków samochody.....tam się opyla naprawdę dużo ryby!!)....ten proceder odbywa się codziennie.....bo rybacy stawiaj± siaty codziennie!.........i jak tu przy takim złodziejstwie ma być ryba!!
Uwierz mi Sacha, że p.Klenczon jest taki sam jak reszta ZG PZW,w przecimnym razie został by z PZW wyrzucony, ci ludzie dobierali się przez wiele lat w taki sposób aby działać wspólnie i jednomy¶lnie.........oczywi¶cie przez telefon każdy z nich może robić inne wrażenie.
Kuba,
Na odcinku Łomna – aż do uj¶cia Bugo-Narwi woda jest od lat dzierżawiona między innymi przez go¶cia który pracuje w firmie Dewar p.Hajdukiewicza na ul.Bonifraterskiej w W-wie.......tej samej która jest dystrybutorem Garbolino na Polskę.....to jest jeden z tych smutasów którzy siedz± tam na dole w piwnicy. Reszta dzierżawionej wody o której wiem znajduje się w górę od Siekierek.Od Józefowa aż do Kozienic większo¶ć Wisły jest dzierżawiona.
Pozd.
sacha Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W-wa
Wysłany: Wto Lip 13, 2004 6:19 pm Temat postu:
Petrus ja wcale nie twierdzę że nie masz racji,P.Klenczon dla mnie przynajmniej był osob± sympatyczn± i starał mi się wiele rzeczy o które go pytałem wytłomaczyć,przyznam że spodziewałem się raczej odpowiedzi w stylu:"co mnie to obchodzi" ale gdyby nie to że po prawie 0,5h musiałem przerwać rozmowę(praca :?) to pewnie by mnie dalej u¶wiadamiał i tłomaczył.Nie było też odpowiedzi wykrętnych i nie na temat
tak jak to robi rzecznik PZW.Sprawę poruszon± przez M.Szymańskiego
pamiętam i s± to jaja do kwadratu.Jest to typowy przykład "lania ciepłym moczem na wędkarzy".W/g p. Klenczona sprawy rybaków s± konsultowane z Ins.Rybactwa i wykonywane s± ich zalecenia.Podałem też adres PW by mógł sobie poczytać co my¶limy o PZW ale to go pewnie nie wiele interesuje.Co prawda bez informowania adminów a tym bardziej ich zgody zapytałem p.Klenczona czy nie zechciałby wzi±ć udziału w czacie na PW ale chęci nie wyraził za to powiedział że w czym¶ takim mógłby wzi±ć udział jego zastępca.PZW ma swoj± stronę internetow±,my¶lę sobie żeby
(jak j± znajdę)zadawać im pytania,tyle że może na niewygodne odpowiadać nie będ±.Je¶li olali M.Szymańskiego i kilkaset tysi±cy(zapewne)ludzi którzy to przeczytali dlaczego maj± mnie nie olewać :roll: :x
argrabi Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Sro Lip 14, 2004 7:16 am Temat postu:
O odcinku Nowy Dwór - Wawa napisali¶cie. No to dorzucę, że w Zakroczymiu jest ekipa, w Mi±czynku jest ekipa, w Czerwińsku (a w zasadzie z Zdziarce - tuz przed) też jest ekipa. To gdzie będziecie jeĽdzić ?? :-))))
Tylko z tego co wiem, to w menu siatkowym jest głównie leszcz i kr±p.
Wysłany: Sro Lip 14, 2004 8:53 am Temat postu:
"Tylko z tego co wiem, to w menu siatkowym jest głównie leszcz i kr±p".
Bo reszte juz wylapali... :evil:
Mnie zastanawia inna rzecz, jak to sie dzieje, ze pomimo ciaglego wyjmowania ryb z wody one nadal sa w ilosci, ktora pozwala(w sposob zlodziejski ale pozwala) przezyc tylu ekipom rybackim...?
Wyjazsnienie jest tyko jedno-to my ich utrzymujemy z naszych skladek wplacanych do PZW.
Powinno sie nie zaplacic grosza na ta porabana instytucje, ktora zeruje na ludziach nie majacych alternatyw wedkarskich. Tyle, ze wlasnie z braku tych alternatyw ludzie w jakiejs czesci nadal beda placic..
I kolko sie zamyka....a mowia, ze nie da rady skonstuowac perpetuum mobile...przyjedzcie do Polski a wiele sie bedziecie mogli jeszcze nauczyc... :roll:
Gumo
argrabi Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Sro Lip 14, 2004 9:43 am Temat postu:
No wiesz, dzierżawa 3 -kilometrowego odcinka rzeki kosztuje rybaków, których znam około 500 PLN. Naprawdę sporo leszcza trzeba złapać, żeby się zwróciło. Wszak Oni z tego żyj±. W przeciwieństwie do nas.
Ale zgadzam się, że rybacy powinni gospodarować na specjalistycznych osrodkach hodowlanych, rzeki i jeziora pozostawiaj±c wedkarzom.
hlehle Ugniatacz ciast
Wysłany: Pon Wrz 13, 2004 1:10 am Temat postu:
Agrabi zapraszam na targ do Płońska, leszcz i kr±p oczywiscie jest ale takze duzo innej ryby, czasem az zal patrzec