Sympatyczne, niewielkie, futrzaste stworzonka o czarnym lub brunatnym kolorze, pojawiające się często na brzegach wód - to zazwyczaj norki amerykańskie. Są one równocześnie bardzo groźnym drapieżcą, niszczącym ptasie lęgi.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 479 Zalogowani 0 Wszyscy 479
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sob Sie 14, 2004 6:44 pm Temat postu: Jak zostać strażnikiem...?
Od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie jakim zadaniom należy podołać aby zostać strażnikiem SSP czy też PSR ?
czesiu Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Aug 02, 2004 Posty: 1354
Kraj: Polska Miejscowoć: Byczyna
Wysłany: Sob Sie 14, 2004 7:03 pm Temat postu:
Witam, z tego co wiem to musisz mieć ukończone 18 lat i pojechać na specjlany kurs- Tak mi mówił Nasz prezes _________________ Tylko ten nie robi błędów, kto nic nie pisze.
pietruch Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 08, 2004 Posty: 1317
Kraj: Polska Miejscowoć: Gdańsk
Wysłany: Sob Sie 14, 2004 7:18 pm Temat postu:
Tak dokladnie to nie wiem ale wydaje mi sie ze trzeba brac czynny udzial w zyciu kola.
Maz Młodszy podbierakowy
Dołšczył: Jul 26, 2004 Posty: 98
Kraj: Polska Miejscowoć: Kluczbork
Wysłany: Sob Sie 14, 2004 11:06 pm Temat postu:
wascik_wsk dobry temat tez jestem ciekaw jakie sa wymagania zostania strażnikiem.
ale niewszyscy moga miec wladze(np:Ja) bo nikt by nielowil na naszych pobliskich żwirowniach.bo kto by lowil bez karty
wascik_wsk Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 25, 2004 Posty: 277
Kraj: Polska Miejscowoć: Stalowa Wola
Wysłany: Nie Sie 15, 2004 6:35 pm Temat postu:
Salmo skąd mozesz widzieć 8O jak mnie nie znasz...
Ten post wynika wyłącznie z mojej ciekawości, a jak narazie nie ma konkretnej odpowiedzi i wiecie tyle samo co ja :
pietruch Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 08, 2004 Posty: 1317
Kraj: Polska Miejscowoć: Gdańsk
Wysłany: Nie Sie 15, 2004 8:12 pm Temat postu:
Wg mnie straznicy pobudzaja hormon zwany adrenalina . Jak nie spinniguje tak 3 stycznia wybralem sie na Słupie w poszukiwaniu trocki z ojcem. Osob bylo tak duzo ze gdzie nie zarzuciles tam zaczepiales o czyjas zylke. Podjechal terenowy samochod i z niego wyszlo 2 kolesi w kamizelkach wedkarskich ale bez wedek. Jak zobaczyli to niektorzy to taka dzide wyrwali, ze az sie zdziwilem ze taki stary dziadek moze tak szybko biec. Okazalo sie ze nie byli to straznicy i wedki mieli w samochodzie. Straznicy w Polsce budza chyba strach
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Jul 31, 2002 Posty: 8461
Kraj: Polska Miejscowoć: Wądół
Wysłany: Pon Sie 16, 2004 5:20 am Temat postu:
No i tyraz wiesz. Wystarczy znaleść kolege, kupić samochód terenowy, założyć kamizelki wędkarskie i ubiór w kolorze moro, podjechać nad wodę, zostawić wędki w samochodzie i ruszyć w kierunku brzegu :-)
wascik_wsk Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 25, 2004 Posty: 277
Kraj: Polska Miejscowoć: Stalowa Wola
Wysłany: Wto Sie 17, 2004 3:00 pm Temat postu:
Kolega Jaj zaopatrzył mnie w informacje tak więc prawie wiem wszystko
Maz Młodszy podbierakowy
Dołšczył: Jul 26, 2004 Posty: 98
Kraj: Polska Miejscowoć: Kluczbork
Wysłany: Wto Sie 17, 2004 9:06 pm Temat postu:
wascik_wsk napisał:
Kolega Jaj zaopatrzył mnie w informacje tak więc prawie wiem wszystko
to podziel sie informacjami zaczerpnietymi od Jaj.
niedaj sie prosic. : _________________ pozdro
Maz.
piotrex Operator wędziska
Dołšczył: Dec 03, 2003 Posty: 178
Kraj: Polska Miejscowoć: Bardo
Wysłany: Wto Sie 17, 2004 9:18 pm Temat postu:
Jaj jest może strażnikiem?? _________________ piotrex
REGULAMIN SPOŁECZNEJ STRAŻY RYBACKIEJ
I. Postanowienia ogólne
l. Społeczna Straż Rybacka działa na podstawie art. 24 ust 1-5 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985r. o rybactwie śródlądowym (Dz. U. Nr 21, póz. 91 z późn. zm ) oraz przepisów wydanych na jej podstawie i niniejszego regulaminu
2. Zadaniem Społecznej Straży Rybackiej (w skrócie SSR) jest współdziałanie z Państwową Strażą Rybacką (w skrócie PSR) w zakresie kontroli przestrzegania ustawy z dnia 18 kwietnia 1985r o rybactwie śródlądowym (Dz. U. Nr 21, póz. 91 z późn zm.) oraz przepisów wydanych najej podstawie
3. Terenem działania SSR są powierzchniowe wody śródlądowe położone na obszarze powiatu iławskiego.
4. SSR może współdziałać z innymi jednostkami i organizacjami społecznymi działającymi na rzecz ochrony rybactwa i środowiska naturalnego.
5. SSR tworzona jest przez zainteresowane organizacje społeczne lub uprawnionych do rybactwa za zgodą Rady Powiatu
6. Strażnikom SSR wyposażenie i środki niezbędne do wykonywania zadań zapewniają tworzące ją organizacje społeczne lub uprawnieni do rybactwa.
7. Legitymacje strażnika SSR wystawia starosta właściwy ze względu na miejsce
zamieszkania strażnika. 8 Nadzór specjalistyczny nad SSR sprawuje wojewoda poprzez komendanta
wojewódzkiego PSR.
II. Organizacja Społecznej Straży Rybackiej
l SSR tworzą:
o komendant SSR zwany dalej komendantem,
o strażnicy SSR zwani dalej strażnikami.
2. Komendant koordynuje i nadzoruje działalność SSR.
3. W ramach SSR komendant może tworzyć grupy terenowe.
4. Strażnicy są bezpośrednio podporządkowani komendantowi, a w wypadku utworzenia grupy terenowej kierownikowi wyznaczonemu przez komendanta.
5. Strażnicy mogą działać w składzie patrolu (minimum trzy osoby) lub we wspólnym patrolu z PSR i Policją.
6. Patrolem SSR kieruje kierownik grupy lub wyznaczony przez niego strażnik.
7. Strażnicy biorący udział w patrolu z PSR lub Policją podporządkowani są dowódcy tych służb.
III. Tryb powoływania i odwoływania oraz zakres obowiązków:
1) komendanta:
1. Komendanta SSR powołuje i odwołuje starosta na wniosek organizacji społecznych
lub uprawnionych do rybactwa, którzy utworzyli SSR. 2 Do obowiązków komendanta należy:
a) powoływanie i odwoływanie strażników,
b) prowadzenie wewnętrznej ewidencji strażników,
c) kontrolowanie wykonania zadań zleconych strażnikom i ocenianie prawidłowości ich wykonania,
d) tworzenie grup terenowych i koordynacja ich działań,
e) powoływanie i odwoływanie kierowników grup oraz wyznaczanie dla nich zadań i nadzorowanie ich wykonania,
f) ustalanie planów i harmonogramów działań SSR,
g) prowadzenie ścisłej ewidencji wydanych pokwitowań,
h) informowanie komendanta wojewódzkiego PSR o występujących zagrożeniach oraz
rejonach wymagających szczególnej ochrony, i) organizowanie w porozumieniu z komendantem wojewódzkim PSR, Policją i
innymi jednostkami działającymi na rzecz ochrony rybactwa i środowiska
naturalnego wspólnych akcji kontrolno - sprawdzających, j) współdziałanie z komendantem wojewódzkim PSR w zakresie organizowania
szkoleń specjalistycznych dla strażników, k) składanie kwartalnych sprawozdań z działalności straży wojewodzie oraz informacji
na żądanie komendanta wojewódzkiego PSR, 1) składanie rocznego sprawozdania z działalności straży staroście powiatu, na terenie
którego działa SSR.
2) kierownika grupy:
Do obowiązków kierownika grupy należy:
a) organizowanie i kierowanie pracą grupy terenowej strażników, zgodnie z wytycznymi komendanta,
b) prowadzenie dokumentacji podstawowej działalności grupy terenowej, tj. ewidencji strażników, pokwitowań, notatek,
c) pobieranie pokwitowań i ich rozliczanie,
d) składanie komendantowi kwartalnych informacji z działalności grupy.
3) strażnika:
Do obowiązków strażnika należy:
a) przestrzeganie przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym i aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie,
b) sprawne i prawidłowe wykonywanie zadań oraz poleceń dowódcy patrolu SSR lub patrolu innych służb,
c) dbałość o powierzone mu wyposażenie,
d) przestrzeganie zasad kulturalnego zachowania i uprzejmego kontrolowania osób, wobec których prowadzi swoje czynności funkcjonariusza publicznego.
IV. Kwalifikacje strażnika
Strażnikiem SSR może być osoba posiadająca kwalifikacje strażnika PSR
V. Uprawnienia i obowiązki strażnika w trakcie wykonywania czynności kontrolnych .
1. Strażnikowi przysługują uprawnienia, o których mowa w art. 23 pkt 1,2,3 i 4 lit. b) ustawy z dnia 18 kwietnia 1985r. o rybactwie śródlądowym (Dz U. Nr 21, póz. 91 z późn. zm.), zwanej dalej "ustawą".
2. Przed przystąpieniem do kontroli strażnik jest obowiązany przedstawić się, okazać legitymację strażnika SSR i mieć przypiętą w widocznym miejscu odznakę strażnika SSR
3. W razie uniemożliwienia strażnikowi wykonywania jego uprawnień wynikających z
art. 23 pkt 1,2,3 i 4 lit. b) ustawy strażnik odstępuje od tych czynności i zawiadamia
komendanta SSR. 4 Z przeprowadzonych kontroli, o których mowa w art. 23 pkt 1,2 ustawy,
przeprowadzający je strażnik lub kierujący patrolem sporządza zbiorcze
sprawozdanie. 5. Z przeprowadzonych czynności, o których mowa w art. 23 pkt 3 i 4 lit.b) ustawy,
przeprowadzający je strażnik lub kierujący patrolem sporządza notatkę, zwanej dalej
"notatką".
6 Notatka powinna zawierać:
o czas, datę i miejsce przeprowadzonych czynności,
o imię, nazwisko i adres osoby kontrolowanej,
o wyszczególnienie przeprowadzonych czynności,
o czytelny podpis strażnika lub kierującego patrolem.
VI. Postępowanie strażnika z odebranymi lub porzuconymi rybami i przedmiotami służącymi do ich połowu.
1. Zabezpieczając odebrane lub porzucone ryby strażnicy lub kierujący patrolem przekazują je za pokwitowaniem uprawnionemu do rybactwa, a w notatce dodatkowo zamieszczają dane uprawnionego do rybactwa, któremu zostały przekazane ryby. Jeżeli ryby są żywe, strażnik lub kierujący patrolem wpuszcza je do wody, a fakt ich wpuszczenia obowiązkowo odnotowuje w pokwitowaniu.
2. W pokwitowaniu wyszczególnia się ilość i masę ryb z podziałem na gatunki. Jeżeli nie ma możliwości ich zważenia, podaje się ilość poszczególnych gatunków w sztukach, a masę określa się orientacyjnie, zaznaczając jednocześnie na pokwitowaniu, że ich masa została określona szacunkowo. Pokwitowanie sporządza się w 3 egzemplarzach, oryginał pokwitowania wręcza się osobie kontrolowanej, a kopie dołącza się do notatki.
3. Zabezpieczając porzucone lub odebrane przedmioty służące do połowu ryb strażnik przekazuje je za pokwitowaniem PSR, w wypadku, gdy nie ma możliwości przekazania tych przedmiotów PSR, mogą one zostać zdeponowane za pokwitowaniem u uprawnionego do rybactwa bądź na najbliższym posterunku Policji.
4. W pokwitowaniu określa się rodzaj, liczbę oraz charakterystyczne cechy tych przedmiotów. Oryginał wręcza się osobie kontrolowanej, a 2 kopie dołącza się do notatki.
VII. Zasady współpracy SSR z zainteresowanymi organizacjami społecznymi i uprawnionymi do rybactwa.
Współpraca SSR z zainteresowanymi organizacjami społecznymi i uprawnionymi do rybactwa polega na:
a) wzajemnym informowaniu się o występujących zagrożeniach naruszania przepisów o rybactwie śródlądowym oraz podejmowanych i wykonywanych czynnościach kontrolnych i zabezpieczających,
b) opracowania wspólnych programów i uzgodnieniu okresowych planów kontroli,
c) udzielanie sobie pomocy w czasie wykonywania czynności kontrolnych i zabezpieczających.