Czy wiesz, że...
Podstawowym elementem wyposażenia łodzi wędkarskiej s±:
- pasy/kamizelki ratunkowe w ilo¶ci odpowiadaj±cej ilo¶ci ludzi na łódce;
- koła ratunkowe /z link± o ¶rednicy 8-10 mm i długo¶ci 25 m/- łódĽ z napędem mechanicznym - 1
bez napędu mechanicznego - 2
- ga¶nice - gdy łódĽ nie przekracza 10 m - ga¶nica proszkowa 2 kg /1 dla silników 5-100 kW + 1 na każde następne 100 kW/

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

UŻYTKOWNICY
 Goscie 443
 Zalogowani 0
 Wszyscy 443

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
lecek: Nakręcony i wyposzczony, w pierwszy weekend lipca udałem sie pod ...(4791) Jul 07, @ 08:39:50

artur: Cholercia, próbuje 2 fotki wrzucić i ni chusteczki ...(4791) Jun 28, @ 23:48:37

krzysztofCz: Kamil gratulacje i... dalej do przodu k Mariusz mam podobnie ...(4791) Jun 27, @ 07:59:14

lecek: Powróciło się szczę¶liwie. Piszę to specjalnie, ponieważ miałem j ...(4791) Jun 24, @ 13:27:51

mario_z: a ja sobie siedzę i nudzę się :mrgreen :hihi ...(4791) Jun 22, @ 11:29:03

Tiur: Eliminacje do GPP na Sanie zostały odwołane ze względów pogodowyc ...(4791) Jun 18, @ 05:28:42

mario_z: W pi±tek bardzo krótko na wodzie ze spinem, tylko półtorej godzin ...(4791) Jun 15, @ 16:58:29

lecek: W sensie "niepowracania" na wyspę miałem na my¶li normalnych tury ...(4791) Jun 12, @ 13:50:51

krzysztofCz: :hihi :hihi :hihi Lecku... to jak będzie ;question :h ...(4791) Jun 12, @ 10:46:38

lecek: Na Islandię poleciałem na zaproszenie mojego kolegi. Z ciekawszyc ...(4791) Jun 11, @ 18:57:00

Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2732
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2526
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2601
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2752
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Odsłon: 2620
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Odsłon: 2654
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Odsłon: 2561
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Odsłon: 2589
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Odsłon: 2983
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2786
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - złamana wędka
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
złamana wędka
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Thunder
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
Miejscowość: nysa
PostWysłany: Nie Paż 10, 2004 4:56 pm    Temat postu: złamana wędka Odpowiedz z cytatem

Hmm, cóż, niechętnie zaczynam ten temat, ale zmusił mnie do wcze¶niejszego powrotu do domu dzisiaj. Złamany sprzęt, to Jaxon Syrius 240, cw 10-30. Czy kto¶ z Was doznał podobnego uczucia i w jakiej to było sytuacji (np. wyrzut za cięzk± przynęt± albo podczas uwalniania z zaczepu)?
Ruki
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Kraków
PostWysłany: Nie Paż 10, 2004 5:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja sobie skróciłem spina do 2.10 z 2.25 przy wysnuwaniu żyłki przez przelotki wesoly
ToM74
Ugniatacz ciast
Ugniatacz ciast

PostWysłany: Nie Paż 10, 2004 5:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Thunder nie przejmuj sie to jest wlasnie zaleta wedek firm typu Jaxon, Mikado itp.
Widzialem juz wiele takich przypadkow jak blank pekal bez jasno okreslonej przyczyny. Nie bylo w tych wypadkach mowy o przekroczeniu cw. lub zle ustawionym hamulcu. Jesli wedka jest na gwarancji lecial bym do sklepu i reklamowal.
Choc i tak masz szczescie ze nie stalo sie to podczas cholu ladnej ryby, wtedy samopoczucie jest o wiele gorsze.
Kuba
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Paż 10, 2004 5:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaxon ma dobry serwis i chetnie Ci zlamana czesc wymieni. Skorzystaj z okazji i sprzedaj toto zaraz po. Kup sobie cos porzadniejszego. Jak nie markowego, to chocby starego Cormorana lub Balcerka wink:

Ostatnio zmieniony przez Kuba dnia Nie Paż 10, 2004 8:21 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz
Torque
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Zabrze
PostWysłany: Nie Paż 10, 2004 7:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak złamałem jedn± wędkę. Też Syriusa tyle że lżejszego do 15 gr. Wędka jest papierowa strzeliła na zaczepie usmiech. Zgodzę się z Kub± serwis maj± ok, obawiam się jednak że sprzedać się tego nie uda sprzedać.
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Nie Paż 10, 2004 8:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

torque napisał:
obawiam się jednak że sprzedać się tego nie uda sprzedać.

Nie strasz kolegi... usmiech W Wawie bylyby pewne trudnosci, ale komus Podeszwa sprzedaje ten swój chinski syf, wiec ma szanse na jakiegos pasjonata trafic wink:
wolff
¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów

Miejscowość: Bytom Górniki
PostWysłany: Nie Paż 10, 2004 8:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cholera mnie bierze i najlepiej skopał bym gów...rzowi tyłek jak widzę że przy uwalnianiu z zaczepu szarpie wędk± z całych sił tak jakby rybę zacinał, trzymaj±c wędkę prostopadle do żyłki co prędzej czy póĽniej, a raczej prędzej, doprowadza do złamania kija !! Kiedy indziej zwracam "młodym" uwagę na sposób rzutu, aby wpoili sobie nawyk spojrzenia, a jest to ułamek sekundy, na szczytówkę przed rzutem czy przypadkiem żyłka nie owinęła się o szczytówkę co niestety często jest przyczyn± jej złamania zwłaszcza jeżeli łowi się tak modnym i łownym w tej chwili lekkim spiningiem !! Czasem zdarza się złe otwarcie kabł±ka lub zawadzenie o niego palcem w trakcie wyrzutu co doprowadza do jego przedwczesnego zamknięcia a skutki s± takie same !! A już niedopuszczalnym u mnie jest kładzenie kija byle jak na ziemi, trawie bo znam kilka takich przypadków kiedy sam wędkuj±cy w krótkiej przerwie na np. papierosa czy ¶niadanko nadepn±ł sobie na własny kij !!
Tak więc młodzieży, więcej szacunku dla własnego sprzętu, chyba że trafiłe¶ wczoraj 6-tkę w lotto i masz kaprys codziennie ze dwie, nowe wklejanki połamać ale to wtedy mam dla ciebie radę - podaruj je lepiej komu¶ kogo na takie "kije" nie jest stać !!
hlehle
Ugniatacz ciast
Ugniatacz ciast

Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Nie Paż 10, 2004 8:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wolffik czemu tak nerwowo? W koncu to ich sprzet :P

Ja tez juz nie jedna wedke polamalem. Pierwsze z nich to byly teleskopy firmy "made for stadion X-lecia".
Najlepsza wedka jaka polamalem byl moj spinning Mikado Shaman 2.7m.
Zle spasowane byly obydwie czesci na laczeniu (prawdopodbnie skuwka zle zrobiona) i po jednym z uderzen rapki trzaslo sie mu:P Nie rozsypal sie ale rozsadzilo zewnetrzna czesc.
Oddalem do serwisu i wymienili mi na 3m , bo nie mieli juz krotszych. Na pierwszej wyprawie przeplatalem zylke przez przelotki i gdy uchwycilem ostatnia w dlon to zostala mi w rece:P Hehe Od tamtej pory jest troche krotsza usmiech
wolff
¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów

Miejscowość: Bytom Górniki
PostWysłany: Nie Paż 10, 2004 9:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorry jeżeli kto¶ my¶lał że moja poprzednia wypowiedĽ odnosiła się do konkretnej osoby !!
Pisałem ogólnie !! Po moich osobistych obserwacjach i sprowokowany tym tematem wyraziłem moj± my¶l w ten a nie inny sposób aby dać wszyskim do my¶lenia i przemy¶lenia jakie błędy popełniamy i co jest przyczyn± że wracamy z łowiska ze złaman± szczytówk± lub co gorsza dolnikiem !!
Ja też nie ustrzegłem się podobnego przypadku i wróciłem do domu bez ryby za to z połamanym spiningiem !!
Przypadek ten już kiedy¶ na tym forum opisałem i nie chcę robić się nudny
aby opisywać go drugi raz !!
Natomiast uderzmy się w pier¶ i powiedzmy otwarcie że każdy taki przypadek powstaje z większej lub mniejszej ale zawsze z naszej winy a ten kto twierdzi inaczej oznacza że nawet przez chwilę nie zastanowił się nad przyczyn± złamania a od razu zwalił winę na zł± jako¶ć sprzętu !!
Jest to chowanie głowy w piasek, tak jak mój syn kiedy stwierdza - tato zepsuło się !!
hlehle
Ugniatacz ciast
Ugniatacz ciast

PostWysłany: Nie Paż 10, 2004 11:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak sie tylko czepiam wesoly
A odnosnie wedki, na ktora lowilem to nadal uwazam , ze byla wadliwa. Nowej wedce nie odpadaja same przelotki (wraz z kawalkiem szczytowki). Moze jakas skaza w przeplocie a moze uszkodzili ja w hurtowni - nie wnikam.
Oczywiscie lamalem wedki takze ze swoej winy , dzieciakom czesto sie zdarza. A to niedokladnie zlozylem wedke, a to zarzucilem na drzewo i szarpalem az wedka pekla zamiast galezi, zdarzylo sie tez ze zalozylem spory koszyczek do "stadionowego" teleskopiku. Dzieki tym przygodom wiem obecnie jak obchodzic sie ze sprzetem:D
Thunder
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pon Paż 11, 2004 6:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

z tych odpowiedzi wywnioskowałem sporo wnisków wesolywesolywesoly

i nie pozastaje mi nic innego jak tylko życzyć POŁAMANEGO KIJA!!!
gumofilc
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Paż 12, 2004 8:45 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Natomiast uderzmy się w pier¶ i powiedzmy otwarcie że każdy taki przypadek powstaje z większej lub mniejszej ale zawsze z naszej winy a ten kto twierdzi inaczej oznacza że nawet przez chwilę nie zastanowił się nad przyczyn± złamania a od razu zwalił winę na zł± jako¶ć sprzętu !! "

Thunder, nie sluchaj.. lol
Wedki typu Jaxon, Mikado to typowa masowka, robiona byle jak, byle tylko trzymalo sie kupy. Przypadkowo okolicznosci zloza sie tak, ze zostanie wyprodukowany jakis dobry model i w takie cos warto inwestowac albo sprowadzic cos zza Oceanu.
Zreszta Ocean przyjezdza nieraz do nas-pojawily sie wedki(W-wa) Shakespeara Ugly Stik, godne polecenia sa 2,1 i 2,4m do 25g-to sa naprawde mocarne wedki...

Natomiast w wedkach, ktorych nazwy prod. podalem najczesciej wina lezy rzeczywiscie po stronie wedkarza-po co dokrecal do nich kolowrotek, gdyby stala sobie w szafie zapewne by sie nie zlamala... lol

Co do moich awarii to najczesciej wedki pekaly w okolicach zlacza, tam gdzie konczy lub zaczyna omotka od przelotki. Zdarzylo sie tez zlamac szczytowke po lekkim uderzeniu w jakis twardy przedmiot, w kiepskich wedkach odpryskuje wtedy lakier i sprawa czasu jest kiedy peknie calosc.
Po obejrzeniu blanku w przekroju, po zlamaniu zawsze zdziwienie budzil fakt, ze tak cienka scianka wytrzymala tak dlugo.
Gumo
p.s.Tak sie sklada, ze kilka moich wedek wyrozniajacych sie z pewnoscia walorami nad dzisiejsza tandete jest do sprzedania na "forum-do sprzedania"
Thunder
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Paż 12, 2004 2:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

drogi gumofilcu, nie zapominaj o cenach...
Kuba
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Paż 12, 2004 2:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Thunder napisał:
drogi gumofilcu, nie zapominaj o cenach...

...i o powiedzeniu angielskim "nie stac mnie na rzeczy tanie" 8)
Kuba
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Paż 12, 2004 2:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wolff napisał:
Cholera mnie bierze i najlepiej skopał bym gów...rzowi tyłek jak widzę że przy uwalnianiu z zaczepu szarpie wędk± z całych sił tak jakby rybę zacinał, trzymaj±c wędkę prostopadle do żyłki co prędzej czy póĽniej, a raczej prędzej, doprowadza do złamania kija

torque, to chyba do Ciebie.... wink: lol uwazaj na drugi raz co robisz....

A powaznie, to przygladalem sie wiórom po rzeczonym Jaxonie. Z TEGO NIE WOLNO ROBIC WEDEK wykrzyknik
Ruki
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Paż 12, 2004 4:00 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Thunder-za niewiele większe pieni±dze masz Shimano, Kongery i Robinsony.
ToM74
Ugniatacz ciast
Ugniatacz ciast

PostWysłany: Wto Paż 12, 2004 4:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj bylem u kumpla prowadzacego sklep i zapytalem sie o statystyki reklamacji.
Co prawda mieszkam na lekkim zadupiu mimo ze to miasto powiatowe, dostepne od reki sa jedyni Jaxony i Mikado. Wiec tak pierwsze miejsce zajmuje Jaxon, Mikado z tego co mowil znacznie rzadziej. Choc trudno znowu ujac ile bylo kupionych Jaxon-ow, a ile Mikado.
Torque
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Zabrze
PostWysłany: Wto Paż 12, 2004 6:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kuba chyba tak usmiech. Może słowem wyja¶nienia. Wędka do 15 gr strzeliła na żyłce 0.14 i nie zakręconym hamulcu. Cóż tak to jest z tanim sprzętem. Trzeba o niego bardzo dbać, a raczej bardzo na niego uważać usmiech
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Byczyna
PostWysłany: Wto Paż 12, 2004 7:17 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

torque napisał:
Cóż tak to jest z tanim sprzętem. Trzeba o niego bardzo dbać, a raczej bardzo na niego uważać usmiech

O każdy sprzęt trzeba dbać, czy jest to wędka za 30 zł czy za 300, czy jest shimano czy jaxon. Ja osobi¶cie jeszcze żadnej wędki nie złamałem. Jeżeli owa wędka strzela przy wyrzucie czy przy zaczepie, kiedy słabo szarpiemy to znaczy ze wędka miała jak±¶ wadę. Osobi¶cie uczulam, że szarpanie wędk± przy zaczepie nic nie daje, lepiej złapać za żyłkę i albo się zerwie żyłka albo uwolnimy przynętę. Przecież kilka metrów żyłki nic nas nie zbawi, a kupno nowego kijka może zaboleć
P.S NIE WYRZUCAJCIE ŻYŁKI W KRZAKI :evil:
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: W-wa
PostWysłany: Wto Paż 12, 2004 7:27 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie neguję opinii ¶wiatłych kolegów 8) co do warto¶ci użytkowej sprzętu.
Z własnego do¶wiadczenia:
10 lat temu Shimano(modelu nie pamietam)za 180$ pierdykło wzdłóż od
korka do pierwszej przelotki :placz było branie,i to potężne,było zacięcie
no i było pierdyknięcie :evil:
W bolonce Lexus(Mikado) przy przekładaniu żyłki przez szczytow± przelotkę 2cm szczytówki zostało mi w palcach 8O.Serwis wymienił szczytówkę,w/g nich szczytówka była z przepalonego materiału(cokolwiek by to znaczyło).
Mikado Light Destroyer 3m do 10g jest"pancern±"wędk±,główki 20-25g
mu nie przeszkadzaj±,hol suma 102cm zniósł dzielnie,kolega na Lofotach
łowił na niego zębacze i czarniaki.Niestety nie ma go już w ofercie bo
pewnie bym sobie jeszcze jednego kupił.
borys
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków

Kraj: Anglia
Miejscowość: Bournemouth
PostWysłany: Wto Paż 12, 2004 11:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja kilka lat temu rzucaj±c na koniec wędkowania pickerkiem z pustym koszyczkiem (dla jaj),usłyszałem nie miły odgłos...
Węda pękła zaraz za ł±czeniem, a był to pickerek cormorana,na szczę¶cie nie mój usmiech usmiech .Na szcę¶cie kumpel zaniósł wędzicho do sklepu i zareklamował,także obyło się bez kosztów.
borys
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków

PostWysłany: Sro Paż 13, 2004 12:00 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Do hlehle:
Jak ci sie łowiło na shamana?
Ja wędkuję wła¶nie tym kijem i nie mogę nażekać,nie jestem aż takim zapalonym spiningist± ale ten kijek jest jak dla mnie spox.
2,70m;c.w.5-25gram
Łowię tym kijkiem chyba trzeci rok i jak narazie "mu się nie pęka"
POZDRO
hlehle
Ugniatacz ciast
Ugniatacz ciast

PostWysłany: Sro Paż 13, 2004 6:12 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak mi sie lowi ? Hm ciezko powiedziec...
Ten co pękł (2.7m) był wyj±tkowo fartowny (moje rekordowe ryby).
Ten co mam teraz (3m - 2cm) juz taki nie jest. Co¶ tam wyci±gnęłem ale bez rewelacji. Lepiej w ręce leżał mi ten krótszy, w zasadzie leżał mi rewelacyjnie wesoly Szkoda , że sie rozsypał ...
borys
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków

PostWysłany: Sro Paż 13, 2004 10:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A no szkoda,szkoda
Mój kijaszek jak narazie ma się dobrze,tylko że tych rekordów co¶ brak usmiech
Zenon
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: GRUNWALD
PostWysłany: Czw Paż 14, 2004 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z połamanych wędek niezły kawałek płota bym postawił
I nie zawsze znałem przyczyne pęknięcia czy złamania , ale najczęstsz± to oczywi¶cie klapa bagażnika
Lub przeci±żenie przy uwalnianiu z zaczepu ,tak złamałem nieodżałowanego KORMORANA ,do którego już chyba dolnika nie dokupie .
Co do Jaksona to powiem tak - nam takiego federa z IM- 7 wędka czuła ,super sprężysta przy wyrzucie, niestety słabo¶ci± tego sprzętu s± przelotki totalny chłam ale trzeba sobie zdać sprawę że jest to niestety najniższa półka.
gumofilc
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Paż 15, 2004 11:48 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zenon, ja mam dolnik od starego, dobrego Cormorana 2,2m do 40g, nada Ci sie?Albo i moge cala wedke takaz....

Thunder-tak jak napisal Kuba, jak nie masz na ten cel w nadmiarze kasy to nie stac Cie na kupowanie rzeczy tanich.
Przewinal sie pare razy watek z Shimano...jakoby maja byc lepsze niz wspomnianych firm. Jezeli jest tylko taki wybor to jak w dym po Mikado/Jaxona, bedzie to samo tylko taniej... lol
Co do pamieci i cen to wspomniany Ugly Stik 2,1;2,4m do 25g(czyli chyba taki jakiego polamales) kosztuje w W-wie ok. 300pln....

Doglebniej nie pisze bo temat nieraz juz goscil i wywolywal najczesciej osobiste docinki niz jakies ciekawe dla mnie skojarzenia... smutny
Gumo
Ruki
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Paż 15, 2004 1:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Gumo, mam spinning Shimano i jedyna rzecz be to korek który porozklejał się i porobiły się w nim dziury. A przetrwał hol suma 90 cm bez uszczerbku lol
gumofilc
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Paż 15, 2004 1:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A ja mam calkiem dobry rower z podziurawionymi detkami w kilkunastu miejscach.Przejechalem kilka dni temu na nim 90km... lol ..praawieee bez uszczerbku.
Gumo
p.s.wlasnie takie opinie dla kogos w poczatkowej fazie buszowania po internecie szkodza najbardziej. Nie bierz do siebie ale taka opinia jest malo mowiaca...
artur
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Czw Paż 21, 2004 10:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja też kilka wędek skróciłem wprawdzie zazwyczaj tylko o ostatni± przelotkę ale fakt jest fakt, różne modele i firmy udało mi się skrócić i stwierdzam każdy taki przypadek był moj± win±. Wprawdzie wędki te zyskiwały tylko na akcji itp itd ale fakt faktem, główn± przyczyn± nieuwaga.
Darek
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Jastrzębie-Zdrój
PostWysłany: Pią Paż 22, 2004 6:31 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Z do¶wiadczenia wiem, że przyczyn± złamania kija przy lekkich przeci±żeniach jest po prostu jego jako¶ć ( niska). :?
Złamane szczytówki widziałem ostatnio dwukrotnie np. Mikado (nowe) o cw do 25 gr walnęło nie wiadomo czemu przy wyrzucie gumki z główk± 5 gr , drugi przypadek to również Mikado (intensywnie eksploatowane ok rok) - teleskop o cw do 30 gr również rozpadł się przy spinningowaniu lekk± przynęt± , po bliższej obserwacji okazało się że materiał z jakiego została zrobiona wędka składa się z paru rozwarstwiaj±cych się włókien i wypełniacza konstencj± przypominaj±c± papier. Widzę ze SHIMANO ma tu kiepsk± "prasę" ale patrz±c na ceny i moje do¶wiadczenia (Technium DF) oraz wła¶ciwo¶ci to wg. mnie to naprawdę dobre spinningi .
Pozdrowienia wesoly
Metal
Młodszy podbierakowy
Młodszy podbierakowy

PostWysłany: Pią Paż 22, 2004 10:02 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dokładnie tydzień temu stałem się posiadaczem Shimano Hyperloop 3m 20-50g za niecałe 100zł. Jest to mocne wędzisko wykonane wg starej szkoły, grubo¶cienny blank i dobrze osadzone przelotki. Model 2,70 kosztował 89zł jak dla mnie bardzo dobra proporcja warto¶ci użytkowej do ceny. Porównywałem z ciekawo¶ci patyki sraksona i Robinsona o takiej samej gramaturze wyrzutu. Żaden srakson nawet z najdroższych serii profix i odeon nie mog± się z nim równać, s± po prostu za delikatne. Z oferty Robinsona jedynie Dynamic Pike Spinn 2,70 20-70g wzbudza zaufanie. Dla mnie wędzisko jest przedmiotem użytkowym a nie ozdob±, ma mi służyć w każdych warunkach, tak jak kałasz żołnierzowi na polu walki.
Moje Shimano testowałem w niedziele nad wisł±, spisuje się znakomicie.
Gdy zakończę tegoroczny sezon napiszę mu bardziej szczegółow± recenzje.
To tyle w kwesti porównań Shimano i taniej konkurencji.
Co Do Cormorana, to od 7 sezonów posiadam Powergripa CM 3m 6-12g i oby mi służyj jak najdłużej bo nie widze dla niego godnego następcy, a napewno nie nowo¶ć dragona seria mistery porównywana do Powergipów.
"Kij kijowi się nie równa, nie poleci orzeł w gówna"
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

Skocz do: