Czy wiesz, że...
Miejsce rozrodu węgorzy (Morze Sargassowe) zostało zlokalizowane dopiero w 1923 roku przez Duńczyka Johannesa Schmidta. Ciekawostk± jest, iż węgorze dobieraj± sobie partnerów z tych samych regionów, z których pochodz±. Stwierdzono ponadto różnice w kodzie DNA w zależno¶ci od regionu. Do zarybień w Polsce używa się narybku węgorza zakupionego w Europie Zachodniej, który różni się od bałtyckiego.

Konto/logowanie
Members List ZAREJESTROWANI
 Ostatni Tobiasz
 Dzisiaj 0
 Wczoraj 0
 Wszyscy 4520

UŻYTKOWNICY
 Goscie 469
 Zalogowani 0
 Wszyscy 469

Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj

Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj
aby zalogować się!

Na forum napisali
spining: Lecku, to też jest do¶wiadczenie in plus. Sprzęt biwakowy sprawdz ...(4797) Jul 07, @ 13:57:48

lecek: Nakręcony i wyposzczony, w pierwszy weekend lipca udałem sie pod ...(4797) Jul 07, @ 08:39:50

artur: Cholercia, próbuje 2 fotki wrzucić i ni chusteczki ...(4797) Jun 28, @ 23:48:37

krzysztofCz: Kamil gratulacje i... dalej do przodu k Mariusz mam podobnie ...(4797) Jun 27, @ 07:59:14

lecek: Powróciło się szczę¶liwie. Piszę to specjalnie, ponieważ miałem j ...(4797) Jun 24, @ 13:27:51

mario_z: a ja sobie siedzę i nudzę się :mrgreen :hihi ...(4797) Jun 22, @ 11:29:03

Tiur: Eliminacje do GPP na Sanie zostały odwołane ze względów pogodowyc ...(4797) Jun 18, @ 05:28:42

mario_z: W pi±tek bardzo krótko na wodzie ze spinem, tylko półtorej godzin ...(4797) Jun 15, @ 16:58:29

lecek: W sensie "niepowracania" na wyspę miałem na my¶li normalnych tury ...(4797) Jun 12, @ 13:50:51

krzysztofCz: :hihi :hihi :hihi Lecku... to jak będzie ;question :h ...(4797) Jun 12, @ 10:46:38

Artykuły komentowali
Krzysztof46 w ''Znowu Ta Szwecja'': Szkoda panowie ze sié nie oglaszacie .Chétnie dokoptowalbym do fajnej ekipy ...
Karpiarz w ''Usuwanie usterek w wagglerach i sliderach Dino.'': Ot fachura jestes Jotes. Pozdrawiam i dzieki za cenne wskazowki.
grubyzwierz w ''Znowu Ta Szwecja'': hmhmh... Mówisz Jacek, że Szwecja.. ? Kto wie, kto wie... :)
krzysztofCz w ''Znowu Ta Szwecja'': Janku czekamy na now± relację :-)
old_rysiu w ''Znowu Ta Szwecja'': A my pozdrawiamy z Polen :-)
jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Jeszcze nie do końca.
Ekipa pozdrawia że Sweden.🙂

Zenon w ''Znowu Ta Szwecja'': Dlaczego "znowu" czyżby się znudziła?

Miło widzieć znajome pyszcz...

jjjan w ''Znowu Ta Szwecja'': Gdyby popłyn±ć w czwartek w dzień, to do Karlskrony, bilet dla czterech plus...
dzas w ''Znowu Ta Szwecja'': koszta zależ± od tego ile pijesz... :) bez tego w 2,5 tysia za dwa tygodnie ...
the_animal w ''Znowu Ta Szwecja'': ¦wietna wyprawa - ekipa wiadomo - chętnie dowiedział bym się jakie koszta s±...

Rozmaito¶ci
» Pomocnik
» Regulamin PW
» Przeszukiwanie zasobów
» Przeszukiwanie forum
» Łowca Okazów 2010
» Grand Prix Czatu
» Prognoza pogody
» O¶rodki i stanice wędkarskie
» Rejestracja łódki
» Interaktywne krzyżówki

Recenzje
· JAXON ZX MACHINE 400
· MacTronic NICHIA HLS-1NL2L
· TUBERTINI GORILLA UC4 FLUOROCARBON
· Daiwa Exceler Style F
· Namiot Fjord Nansen
· Mikado NSC Feeder
· Wędzisko Mikado NSC 360 Feeder Nanostructure
· Mistrall Bavaria 2,7
· żyłka DUAL BAND
· Mikado T-Rex Bolognese 600

Filmoteka
Sum 200cm

Dodał: avallone78
Dodany: 14th Feb 2011
Odsłon: 2732
Ocena: 0.00 Ocen: 0

X targi Na Ryby ZAJAWKA

Dodał: jarecki74
Dodany: 19th Mar 2010
Odsłon: 2526
Ocena: 1.00 Ocen: 1

Boleń Wojtka

Dodał: wojto-ryba
Dodany: 23rd Dec 2009
Odsłon: 2601
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 5/5

Dodał: Marek_b
Dodany: 23rd Mar 2009
Odsłon: 2752
Ocena: 5.00 Ocen: 4

Żerowanie karpi 4/5

Odsłon: 2620
Ocena: 5.00 Ocen: 2

Żerowanie karpi 3/5

Odsłon: 2654
Ocena: 4.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 2/5

Odsłon: 2562
Ocena: 5.00 Ocen: 1

Żerowanie karpi 1/5

Odsłon: 2589
Ocena: 2.00 Ocen: 1

Sum Odrzański

Dodał: jarokowal
Odsłon: 2983
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Hol suma

Dodany: 22nd Mar 2009
Odsłon: 2786
Ocena: 5.00 Ocen: 3

Forum Dyskusyjne Pogawędek Wędkarskich

Pogawędki Wędkarskie :: Zobacz temat - Wędkarski Guru
Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Wędkarski Guru
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Lista tematów forum
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Czez
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Pią Paż 22, 2004 9:57 am    Temat postu: Wędkarski Guru Odpowiedz z cytatem

Kiedy¶ na PW zawisł post pt. "Czy miałe¶ wędkarskiego Guru ?". Tym razem chciałbym odwrócic to pytanie tj. zapytać, czy byli¶cie kiedy¶ dla jakiej¶ osoby wędkarskim Guru ? wesoly

Rol± wędkarskiego Guru - choć pasuję do niej jak pię¶ć do oka - param się od ponad 2 lat, za¶ czeladnikiem jest mój te¶ć, który anno domini 2002 zapragn±ł łowić rybki (emerytura go dopadła wesoly ).

Powiem krótko...bycie Guru idzie mi jak krew z nosa :evil: Tłumaczę, pokazuję, poprawiam, pomagam i po ponad dwóch latach nie widzę żadnych postępów :placz . Supły na żyłce...luzik, stępiony i nie wymieniany przez dwa tygodnie haczyk...luzik, wyrzut przynęty z przekładaniem wędki z jednej ręki do drugiej...luzik, łowienie w innym miejscu niż zanęcone...luzik, zanęcenie pięciu miejsc na raz w odstępach co pół godziny (bo w jednym nie brało, to drugie...itd.)...luzik, nierozłożony podbierak przy łowieniu karpików...luzik, kołowrotek położony na piachu...luzik, zostawienie jednej wędki (zasada niech stoi, może się cos złapie :evil: ) i udanie się z drug± w miejsce oddalone o 50 m...luzik, pier....wędki do bagażnika, tak jakby był to kij od szczotki...luzik. I mógłbym tak bez końca wyliczać :evil: :evil:

Jak widzicie trochę powodów do zadania tego pytania mam wink:
No więc teraz napiszcie co¶ o Swoich doswiadczeniach w byciu Guru wesoly Mieli¶cie jakie¶ problemy, szło Wam jak z płatka, stosowali¶cie jakie¶ fortele, czeladnicy byli pojętni itp., itd. :?: :?: :?:

Ps. Te¶ć złapał bakcyla do tego stopnia, że towarzyszy mi w prawie wszystkich wyprawach wędkarskich, co powoduje, że w tym roku prawie nie spinningowałem paraj±c się wędkarstwem spod znaku beretu i kalosza. Boję się jednak, że może zachcieć spinningować :roll: I co wtedy :?:
Metal
Młodszy podbierakowy
Młodszy podbierakowy

Kraj: Polska
Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Pią Paż 22, 2004 10:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A Wtedy proponuję ci zaopatrzyć się we wdzianko ochronne funkcjonariuszy sił prewencji zwane niekiedy żółwiem, pocz±tki bywaj± trudne lol
czesiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Byczyna
PostWysłany: Pią Paż 22, 2004 12:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja mam takich 5. W ogóle się nie przejmuję. Albo mnie posłuchaj±, albo nici z łowienia lol
Dyscyplina musi być! zly:

Spinning jest dobry, bo bynajmniej na pontonie mog± rzucać za siebie lol
Kiedy łowi± na spinning nie ma problemu z precyzyjnym zarzuceniem. Polecam wszystkim pocz±tkuj±cym. 8)
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Pią Paż 22, 2004 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No czesiu mam lepiej :P. Mam dwóch, z czego jeden już jako tako wędkuje, a drugi to dopiero zaczyna, nawet kupił sobie wędke na ibizie za 30€ no i te popier****** lotniskowcy nie patrz± jaki sprzęt ładuj±, rzucili nim, a że to była węglówka, tak kolega musi jeszcze raz sobie kupic. Ale z tym pierwszym to miałem dopiero kłopoty... Pierwszy zarzut, drzewo, drugi- trzciny. No ale wspólnymi chęciami i moim krzykiem jako¶ się unormalizował wink:
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: W±dół
PostWysłany: Sob Paż 23, 2004 7:31 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mój drogi Czezie. Jestes zbyt pobłażliwy i chyba za dużo wymagasz od te¶cia. To przecież już ponad 2 lata !!! Te¶ć za bardzo liczy na Twoj± pomoc i dlatego olewa szczegóły. Moja rada. Dwa osobne stanowiska wędkarskie. Wypuszczanie tescia na ryby samego. Przykład: Jedziecie razem jak zwykle a potem mówisz :
- O kurcze, miałem dzisiaj spotkać się z Marcinem. Zupełnie zapomniałem. Ty tutaj sobie połów a ja do niego podjadę. Załatwie sprawe i przyjadę.
( Gdyby pytał jak to długo potrwa - mówisz chwilunia :-) )
Odjeżdżasz samochodem pare metrów na sasiedni parking i bierzesz spinka ( zmieniaj±c kolor ubrania ). Z daleka bacznie obserwujesz te¶cia w jego poczynaniach. Dopuki się będzie miotał - daj spokój. Jak rzuci wszystko i usi±dzie z wyraĽnym brakiem chęci do naprawy zestawów itp, wtedy wracasz. Jednak pamietaj dodać.
- Wiesz czego sie dowiedziałem? Wczoraj tutaj na tym miejscu go¶ciu nałowił ( karp, leszcz, płoć - podajesz najatrakcyjniejsza rybe zbiornika ) chyba ich z 15. Miał cztery zerwania, bo nie chciało mu się zmienić przyponu na którym miał węzełki. Poza tym przez godzine zaci±ć nie potrafił, bo okzało się, ze hak był za tępy. Dopiero jak go wymienił, zacz±ł łowić skutecznie.
Podem dodaj:
- Ale jestem zmęczony, chyba się położe w samochodzie albo zrobie zwiad.
W ten oto sposób znowu udajesz sie na spinningowe łowy.
borys
Smarowacz kołowrotków
Smarowacz kołowrotków

Kraj: Anglia
Miejscowość: Bournemouth
PostWysłany: Sob Paż 23, 2004 7:35 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No ja mam trzech:
-mój o¶mioletni synek,którego zacz±łem zabierać na rybki dopiero od tego roku,szybciej jako¶ nie wykazywał chęci,a może to mi było wygodniej
-mój szwagier-ciężki przypadek,chodĽ co nie co łapie,z tym że to już za długo trwa...wiecznie trzeba mu co¶ tłumaczyć,pokazywać,wi±zać
-no i mój ojciec,on chyba jest najbardziej we mnie "wpatrzony",chociaż je¶li chodzi o wyprawy z ojcem na rybki to jest to bardziej na zasadzie posiedzenia z wędkami i piwkiem nad wod±-tak żeby sobie pogadać o życiu.Ale jak biorę udział w zawodach spławikowych to on jest moim wiernym kibicem i je¶li uda mi się zdobyć jakie¶ lepsze miejsce to on mi zawsze gratuluje najbardziej.Poprostu we mnie wierzy-MÓJ TATKO
Wędkarskiego bakcyla przej±łem z koleji po jego ojcu,moim dziadku,ale to już historia----MÓJ DZIADEK to był dopiero WĘDKARSKI GURU
POZDRO
Czez
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Sob Paż 23, 2004 8:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oldi ja już to wszystko przerabiałem :placz może nie w tak spektakularny sposób jak Ty to proponujesz, ale przerabiałem. Były odrębne stanowiska, samodzielne wędkowanie itp., itd.
Przez zasupłany przypon we wrze¶niu stracił karpika takiego 3 kg, to było 15 min po tym, kiedy zwróciłem mu uwagę, że przypon jest do wymiany ( ja to zobaczyłem z odległo¶ci 15 m wykrzyknik ).
Dzisiaj był u mnie, ( teraz te¶ć remontuje działkę, więc na rybki jeĽdzimy osobno) no to z dobrego serca zapytałem się Go, czy nie zawi±zać mu haczyków (tego Go nie uczyłem). OdpowiedĽ brzmiała...a wiesz może i tak bo już nie przebijaj± białych robaków....
Milan
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Nowa Dęba
PostWysłany: Sob Paż 23, 2004 8:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kiedy¶ byłem góru dla kolegi z klasy.Uczyłem go rozpoznawać rybki , pokazywałem co jak trzeba wi±zać , jak mieszać zanętę , jakie haki na konkretny gatunek,...- no porostu wszystko co tylko można!!!

Kiedy¶ ugadali¶ my się na rybki , łowili¶my karasie i płotki.Przez piewrwsz± godzinę stosunek rybek wynosił 5:1 dla mnie.Małe wskazówki , poprawki sprzętu kolegi i jak zacz±ł łowić to tylko patrzyłem z zazdro¶ci±.Powiem tylko , że on złowił około 20 ryb ja miałem nie wiecej jak 8 sztuk.Wniosek jest prosty , byłem GÓ...NO nie góru.Poprostu zgrzał mnie amator :-))

Koledze to pomóc umiałem ale sobie nie bardzo , mimo stosowania wszystkich sztuczek nic nie pomogło i wieloletnia praktyka na nic się nie przydała.
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Nowa Dęba
PostWysłany: Sob Paż 23, 2004 8:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Sorki za tego guru przez ,,ó"
Smarowacz kołowrotków

Kraj: Anglia
Miejscowość: Bournemouth
PostWysłany: Sob Paż 23, 2004 10:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MILAN NAPISAŁ:
Małe wskazówki , poprawki sprzętu kolegi i jak zacz±ł łowić to tylko patrzyłem z zazdro¶ci±.Powiem tylko , że on złowił około 20 ryb ja miałem nie wiecej jak 8 sztuk.Wniosek jest prosty , byłem GÓ...NO nie góru.Poprostu zgrzał mnie amator )

Koledze to pomóc umiałem ale sobie nie bardzo , mimo stosowania wszystkich sztuczek nic nie pomogło i wieloletnia praktyka na nic się nie przydała.

Hehe,oj jak takie rzeczy się często zdarzaj±...
Kiedy¶ pojechałem ze szwagrem nad jez.Zbiczno na szczupaczka i co???
On od razu poleciał nad wode rzucać a ja powoli przezbrajałem się w wodery i kamizelkę,po jaki¶ 5 min. byłem już koło niego i za pierwszym rzutem zaci±łem szczupłego ok.1kg.Potem brodzili¶my jeszcze brzegiem jeziora chyba ze 2 kilometry i już nie złowiłem nic,natomiast mój mało do¶wiadczony szwagierek wyj±ł 2 szczupaczki.Fakt że jego 2 były takie jak mój jeden,ale fakt jest faktem.I jak mialem się z tego tłumaczyć??? usmiech usmiech
Także jak widać do rybek trzeba mieć czasami (a może i zawsze)troszkę więcej szczę¶cia niż umiejętno¶ci i do¶wiadczenia
POZDRO
old_rysiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: W±dół
PostWysłany: Sob Paż 23, 2004 11:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U nikogo nie byłem guru ani nie jestem :-( Mam jednak swojego guru, a nawet sporo ich :-) Jak my¶licie kto to?
hlehle
Ugniatacz ciast
Ugniatacz ciast

Miejscowość: Warszawa
PostWysłany: Pon Paż 25, 2004 9:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Widzę , że ja mam mniej problemów z moj± dziewczyn± niż wy z te¶ciami czy szwagrami usmiech Zdarza się , że co¶ się jej nie uda ale ogólnie to w ci±gu 2-3 miesięcy więcej się nauczyła niż niektórzy przez 2 lata (te¶ć Czeza :P).
czesiu
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Byczyna
PostWysłany: Wto Paż 26, 2004 11:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

old_rysiu napisał:
Mam jednak swojego guru, a nawet sporo ich :-) Jak my¶licie kto to?

Jednym z nich jestem ja wesoly Czy się mylę?
Pogawędkowy twardziel

PostWysłany: Wto Paż 26, 2004 11:54 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Oldi, czy chodzi Ci o użytkowników PW (wszystkich), czy też masz na my¶li Szanown± Małżonkę wesoly
pietruch
Pogawędkowy twardziel
Pogawędkowy twardziel

Miejscowość: Gdańsk
PostWysłany: Wto Paż 26, 2004 5:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

old_rysiu napisał:
Mam jednak swojego guru, a nawet sporo ich

Czez napisał:
czy też masz na my¶li Szanown± Małżonkę
No co ty wink: oldi nie jest CHYBA bigamist± wesolywesoly.
   Pogawędki Wędkarskie Strona Główna -> Ogólne
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Wszystkie czasy w strefie
Strona 1 z 1

Skocz do: