Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tiur Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Żywiec |
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 5:50 pm Temat postu: Gdzie balse zdobyć?? |
|
|
Jak w temacie , gdzie moge kupić balse na wobki?? Szukałem na allegro ale jest jaka¶ w±ska i nie wydaje mi się żeby się nadawała. I tu przy okazji drugie pytanie , czym malujecie swoje wobki??
pozdrawiam Tiur |
|
 |
clonee Skrobacz pospolity

Kraj: Polska Miejscowość: Elbl±g |
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 6:01 pm Temat postu: |
|
|
Witam
Sprawdz tutaj http://42.pl/u/gBD ja stad zamawialem. :
Pzdr clonee |
|
 |
beenPL20 Operator wędziska

Kraj: Polska Miejscowość: Koszalin |
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 6:02 pm Temat postu: |
|
|
Ja kupywałem balsę w celach modelarskich wła¶nie w sklepie modelarskim. Mieli tam listwy 30x30x100 cm wiec na wobki jak znalazł  |
|
 |
blacharz Kierownik steru

Kraj: Polska Miejscowość: Wojcieszów k.Jeleniej Gór |
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 8:39 pm Temat postu: |
|
|
Spróbuj poszukać w składnicy harcerskiej. Ja kupiłem deskę o wym. 100x10x2cm. Jak dla mnie rozmiary ok. Pozdro. |
|
 |
moro Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: jezioro, dżungla |
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 8:51 pm Temat postu: |
|
|
Czy według was balsa jest lepsza od lipy ??? Lakier do woblerów najlepszy to DOMALUX w czrwonej puszce ??? A do malowania to farbki modelarskie ??? Prosze o odpisanie _________________ Pozdrawiam |
|
 |
Bronek Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska
|
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 9:49 pm Temat postu: |
|
|
Jest trudniejsza w obróbce dla niewprawionych osób i wobler trzeba utwardzić jak±¶ żywic± lub kilkoma warstwami lakieru, bo inaczej nie wytrzyma pierwszego ataku i zostanie zgnieciony flak  |
|
 |
andro Czy¶ciciel gumiaków

Kraj: Polska Miejscowość: międzyrzec podlaski |
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 10:21 pm Temat postu: balsa |
|
|
ja proponuje lipe twardsza,cięższa mniej obci±żam lakier "herclak jacht" używany przez szkutników polecam. |
|
 |

Wysłany: Czw Mar 16, 2006 6:30 am Temat postu: |
|
|
A do malowania farbki modelarskie mog± być czy co¶ innego ??? Ten herzclak to ile kosztuje ??? Chodziło by mi o puszke 0,5 l lub mniejsz±. _________________ Pozdrawiam |
|
 |
wedkarzmariusz Nastawiacz podpórek

Kraj: Polska Miejscowość: Polska |
Wysłany: Czw Mar 16, 2006 4:07 pm Temat postu: |
|
|
cze
Mój kolega używa lakier Domalux i farbki modelarskie, ale nie wiem ile to kosztuje. Balsy nie kupuje, bo robi wobki z lipy. |
|
 |
gregorS Ugniatacz ciast

Kraj: Polska Miejscowość: Olsztyn |
Wysłany: Czw Mar 16, 2006 4:57 pm Temat postu: |
|
|
moro napisał: |
Czy według was balsa jest lepsza od lipy ??? Lakier do woblerów najlepszy to DOMALUX w czrwonej puszce ??? A do malowania to farbki modelarskie ??? Prosze o odpisanie |
Na poczatek proponuję lipe, jest tańsza i łatwiej j± zdobyć za free. Farbki na pocz±tku niezłe s± tempery, fajnie się maluje. Tylko przy większej ilo¶ci trzeba się troche napracować pędzelkiem lub g±bk± - ale cenowo s± w miare tanie jakie¶ 20 złotych za goamę podstawowych barw ( chyba 12 kolorów - starcza na długo) i jeczcze komplet dobrych pędzelków. Lakier Domalux. Oczywi¶cie jeszcze troche niezbędnuch noży, piłek, kleji itd.
Powodzenia |
|
 |
bekman Ugniatacz ciast

Kraj: Polska
|
Wysłany: Czw Mar 16, 2006 8:03 pm Temat postu: |
|
|
Dokładnie lipa na pocz±tek jest tańsza i jest dobra w obróbce. A balse najszybciej dostaniesz w sklepach modelarskich. |
|
 |

Wysłany: Czw Mar 16, 2006 8:18 pm Temat postu: |
|
|
Byłem dzisiaj w modelarskim, ale go¶ć powiedział, że balsy nie ma i nie będzie . A co do lipy to musze się przyuczyć odróżniać drzewa : a bez li¶ci troche ciężko. |
|
 |

Wysłany: Czw Mar 16, 2006 8:29 pm Temat postu: |
|
|
Tiur lipa ma charakterystyczny zapach i jest jakby letciejsza. Tak ja odczuwam. A co do farbek i lakieru to jakie stosujesz i za ile ??? _________________ Pozdrawiam |
|
 |

Wysłany: Czw Mar 16, 2006 8:47 pm Temat postu: |
|
|
Moro ja jeszcze nigdy nie strugałem. Chce się tym zaj±ć , najpierw co¶ ustrugam a potem się będe martwił. Może nawet jaki¶ aerograf wykombinuje:) |
|
 |
Jazgarek Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Głowno |
Wysłany: Czw Mar 16, 2006 9:12 pm Temat postu: |
|
|
A my¶licie, że lakiery do spławików nadawałyby się do malowania wobków? Chodzi mi np. o co¶ takiego: KLIK . |
|
 |
ginel Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: PL |
Wysłany: Czw Mar 16, 2006 9:30 pm Temat postu: |
|
|
A do malowania farbki modelarskie mog± być czy co¶ innego ??? Ten herzclak to ile kosztuje ??? Chodziło by mi o puszke 0,5 l lub mniejsz±. |
Hartzlack 0.5L kosztuje okolo 30zł(drogo), ale zapewniam cie, że jest to najlepszy lakier jak dostaniesz w sklepie. Natomiast 0.3L-kosztuje około 16zł i ja ten kupuje. Spokojnie starczy na polakierowanie kikudziesieciu wobków  _________________ Ginel |
|
 |

Wysłany: Pią Mar 17, 2006 6:51 am Temat postu: |
|
|
tiur napisał: |
Moro ja jeszcze nigdy nie strugałem. Chce się tym zaj±ć , najpierw co¶ ustrugam a potem się będe martwił. Może nawet jaki¶ aerograf wykombinuje:) |
No ja też nie, ale na tym forum można dużo się dowiedzieć. Jak ciebie nie było to Szanowni Wędkarze już mi podali pare informacji. Na stronie TUTAJ znajdziesz Kurs Produkcji Woblerów. Pozdrawiam _________________ Pozdrawiam |
|
 |
Gargamel Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Tarnów |
Wysłany: Pią Mar 17, 2006 8:02 pm Temat postu: |
|
|
Może kto¶ z Was próbował strugać wobki z kory topoli? Nadaje się do tego kora ze starych drzew, które ostatnio s± wycinane masowo. Grube i długie łaty kory doskonale się nadaj± nie tylko na woblery ale także na spławiki. Polecam spróbować. |
|
 |
hajasz Skrobacz pospolity

Kraj: Polska Miejscowość: Miechów/Busko-Zdrój |
Wysłany: Pią Mar 17, 2006 8:11 pm Temat postu: |
|
|
Woblery robię ponad 10 lat, a dopiero w tym roku zaczołem z lip±. Do tej pory wszystkie były z topolowej kory! Kora to co¶ po¶redniego między bals± a lip±, ale trzeba uważac np. przy nacinaniu miejsca na ster, bo lubi się łupac. |
|
 |

Wysłany: Pią Mar 17, 2006 8:35 pm Temat postu: |
|
|
Czy według was łatwiej się obrabia korę topolow± niż lipę ??? _________________ Pozdrawiam |
|
 |
manolo Zarzucacz kwalifikowany

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Pią Mar 17, 2006 10:43 pm Temat postu: |
|
|
tiur napisał: |
No ja też nie, ale na tym forum można dużo się dowiedzieć. Jak ciebie nie było to Szanowni Wędkarze już mi podali pare informacji. Na stronie TUTAJ znajdziesz Kurs Produkcji Woblerów. Pozdrawiam |
Bardzo ciekawa strona , wła¶nie się zalogowałem. Polecam. |
|
 |
thomas Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Siedlce |
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 6:57 pm Temat postu: |
|
|
Czy według was łatwiej się obrabia korę topolow± niż lipę ??? |
lipa jest bardziej przyjazna w obróbce _________________ TRAPER |
|