Wysłany: Sob Mar 18, 2006 1:36 pm Temat postu: Gozzery
Panowie wędkarze ,nie wiecie czasem gdzie można zdobyć gozzery?(białe robaki 2-2.5cm)
Ewentualnie jak sie prowadzi tak± hodowle(z jakich much)
Krzywikk Skrobacz pospolity
Dołączył: Feb 04, 2006 Posty: 36
Kraj: Polska
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 2:51 pm Temat postu:
Najpewniejszym żródłem będzie sklep wędkarski...
thomas Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Feb 01, 2006 Posty: 238
Kraj: Polska Miejscowość: Siedlce
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 3:18 pm Temat postu:
Czy jest sens za nimi się uganiać jaka jest różnica między białymi zwykłymi poza wielko¶ci±? _________________ TRAPER
ds-fan Starszy podbierakowy
Dołączył: Feb 07, 2006 Posty: 107
Kraj: Polska Miejscowość: Bielsko-Biała
Wysłany: Sob Mar 18, 2006 3:53 pm Temat postu:
Wiele dobrego o nich słyszałem od jednego wędkarza .Mówił że s± skuteczniejsze na duż± rybę ,na te "zwykłe" czę¶ciej bierze drobnica .Niestety facet umarł 2 lata temu ,zreszt± nie chciał mi powiedzieć ale my¶lę że gdyby żył "wymęczył" bym to od niego.
Gargamel Pogawędkowy twardziel
Dołączył: Feb 22, 2006 Posty: 880
Kraj: Polska Miejscowość: Tarnów
Wysłany: Nie Mar 19, 2006 11:28 am Temat postu:
Pozwólcie Panowie, że podzielę się swoimi do¶wiadczeniami w zakresie hodowli białych robaczków. Zajmowałem się tym krótko, ale z dużym efektem. Do takiej hodowli oprócz muchy składaj±cej jaja i pożywki (czyli mięsa, ko¶ci itp.) konieczne jest odpowiednie naczynie, by hodowla nie sprawiała kłopotu na każdym jej etapie. Otóż bierzemy do¶ć spore naczynie z przykryciem (może być wiadro plastikowe), w górnej częsci, tuż przy brzegu wiercimy lub wypalamy 4 otwory. Trzy z nich będ± mniejszej ¶rednicy (ok. 2-3 mm) a czwarty około 0,8 - 1 cm. Trzy wpomniane otwory wiercimy co 120 stopni i będ± one służyły do zawieszenia we wnętrzu naczynia (wiadra) mniejszego wiadereczka lub doniczki bez otworów w dnie. To wiadereczko ma swobodnie wisieć we wnetrzu naczynia i umożliwiać jego wyjmowanie. Na dno naczynia (wiadra) sypiemy drobne trociny z drzewa li¶ciastego, a do wiadereczka na jego dno wkładamy wióry drewna też li¶ciastego (chodzi o to by robaki nie przeszły żywic± drzew iglastych przez co byłyby gorzkie). Na tych wiórach układamy odpady np. ryby (głowy, wnętrzno¶ci itp. ). Wiadereczko z mięsem nusi byc wypełnione do 3/4 wysoko¶ci. Cało¶ć ustawiamy w ciemnym miejscu gdzie¶ na działce. Najlepiej byłoby w ocienionym miejscu na dachu (za kominem, tak by słońce nie ogrzewało) lub strychu (o ile domownicy wytrzymaj± zapach). Duże robaczki tworz± się z jaj złożonych przez ¶cierwicę mięsówkę. Wióry w małym wiadereczku maj± za zadanie wchłon±c "zupę" jak tworzy się podczas rozkładu mięsa. Robaki jak osi±gn± odpowiednia wielko¶ć same wychodz± z tego wiadereczka gór± i wpadaj± na dno naczynia, czyszcz±c się wstępnie w znajduj±cych sie tam trocinach. Latem robaczki można pozyskiwać juz po 5 - 7 dniach. Polecam spróbować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
Za tre¶ci głoszone na forum dyskusyjnym odpowiedzialno¶ć ponosz± ich autorzy.
Korzystaj±c z forum akceptujesz ten REGULAMIN System pomocy - FAQ
Wszystkie teksty i zdjęcia opublikowane w portalu s± utworami w rozumieniu prawa autorskiego i podlegaj± ochronie prawnej. Kopiowanie, powielanie, "crosslinking" i jakiekolwiek inne formy wykorzystywania cudzej własno¶ci intelektualnej i twórczej bez zgody wła¶cicieli praw autorskich s± zabronione prawem.
Wszelkie znaki towarowe s± własno¶ci± ich prawowitych wła¶cicieli, za¶ ich użycie dozwolone jest wył±cznie po uzyskaniu zgody.