Lin należy do rodziny karpiowatych. Dojrzałość płciową osiąga w wieku 2 – 3 lat. Oblicza się, że z wylęgu ok. 300 000 ziaren ikry składanych przez jedną samicę lina, do wieku czterech lat przeżywają tylko trzy liny, a większość z nich nie osiąga jeszcze wtedy wagi 1 kg.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 468 Zalogowani 0 Wszyscy 468
Jeste anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikajšc tutaj
Jeste stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Wto Kwi 25, 2006 12:00 pm Temat postu: Radarowa mapa na Zlot
artur napisał:
... Esox po skręcie w lewo następny rozjazd jazd w Sierpcu można pojechać na Rypin - Kowalewo lub na Lipno - Toruń.
Ja zawsze jeździłem na Toruń-Bydgoszcz.
Radzę omijać Bydgosz skręcając zaraz za mostem w prawo na Fordon i następnie Koronowo. Piękne widoki na wisłę są, to raz a dwa omija się centrum Bydgoszczy które jest pokręcone jak wirnik od tokarki, w efekcie i tak ląduje się na tej samej trasie w Chojnicach biorącc azymut na Człuchów - Biały Bór i dalej na Koszalin - Kołobrzeg. Acha trzeba brać poprawkę na oznakowanie tras. Na starszych mapach zamienione jest oznaczenie dróg jadąc od Trzebiatowa. 102 to jest ta bliższa morza, w wielu miejscach faktycznie jedzie się wzdłurz wybrzeża, praktycznie od Niechorza. 103 jest oddalona acz równoległa, na starszych mapach ozn jest odwrotne. W.g. znaków należy kierować się na 102 czyli praktycznie od Kołobrzegu.
Zdecydowanie lepiej jechać trasą:
Warszawa - Sierpc - Toruń - Bydgoszcz - Wałcz - Mirosławiec - Lobez - Starogard - Ploty - Świerzno - Dziwnówek
Jest to droga o kilka kilometrów krótsza od podanej przez Artura i o wiele bardzie przyjazna kierowcy. Jako, że trasę Wa-wa - Toruń przemierzyłem w swym żywocie 16 543 razy podaję potencjalne miejsca przebywania panów w niebieskich mundurkach
Na początek mamy się na baczności na trasie dwupasmowej Wa-wa - Płońsk, patrole często chowają się tam na przystankach PKS lub za przydrożnymi straganami. Kolejne miejsce uwagi to trzy wioski sklejone w jedno czyli szlak Gumowo-Siekluki-Dzieżążnia. Dalej prujemy ile fabryka dała do ronda w Drobinie. Za w/w rondem, za zakrętem, Panowie lubią stać w drogach dojazdowych do posesji. Kolejne miejsce to Sierp. Tu uwaga bo krążą nieoznakowane radiowozy z kamerami. W Wólce uważamy przy sklepie i za ostatnią chałupą we wsi. Na obwodnicy Skępego robi się droga dość szeroka i aż się prosi żeby przycisnąć ale znowu trzeba uważać. I w końcu mamy 100% miejsce w Lipnie. Noga z gazu i turlamy się przepisowe 50km/h. Dalej do Torunia można grzać ile fabryka dała. Uważać powinniśmy jedynie przy zjeździe w dolinę Drwęcy w miejscowości Lubicz.
Z informacji z drugiej ręki na trasie Toruń – Wałcz należy uważać w miejscowościach: Sadki, Wyrzysk. Występuja także patrole z kamerami na odcinku Toruń - Zławieś Wielka.
Jeżeli ktoś zna "dalsze zagrożenia" (tzn. za Wałczem) to prosze o uzupełnienie.
Mam nadzieję, iż mój krótki wywód pomoże zaoszczędzić Wam parę złotych oraz wpłynie na bezpieczeństwo na naszych drogach _________________ pzdr
Krętacz drobiu
Torque Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 03, 2003 Posty: 4621
Kraj: Polska Miejscowoć: Zabrze
Wysłany: Piš Kwi 28, 2006 9:45 am Temat postu:
Wydrukowane _________________ Najgorszy dzień na rybach jest lepszy od najlepszego dnia w pracy...Marek Mołdawa
Zenon Pogawędkowy twardziel
Dołšczył: Apr 26, 2003 Posty: 3967
Kraj: Polska Miejscowoć: GRUNWALD
Wysłany: Sob Kwi 29, 2006 8:25 am Temat postu:
dodam jeszcze
między Ciechocinkiem a Toruniem ,masz pewniaka
dalej jadąc ,na wysokości Solca Kujawskiego ,lubia stać równiez w okolicy Ciele Białe Błota(Obwodnica Bydgoszczy)
szerokiej drogi
ja jadę"10" myśle ze nie będzie zle ,chociaz pada deszcz