Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ppp1000 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Zielona Góra |
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 7:04 am Temat postu: Z ciekawo¶ci - jaki kręcioł na suma polecicie? budżet 120zł |
|
|
Szukam kręcioła, w którym sum mi trybów nie zmieli.
rozmiar 500/600, szpula na żyłkę 0,40 - min.200m.
napiszcie co polecicie.
dzięki i pozdrawiam
ppp1000 _________________ nie bˇdĽ mAneKIN JeDĽ nA RYBY
|
|
|
kemmyl14 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Pionki |
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 7:10 am Temat postu: |
|
|
Jeżeli ma być tanio to może Shimano Alivio 6000 FA ? _________________ Mistrz teorii ? Nie ! Uczeń praktyki. |
|
|
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 7:16 am Temat postu: |
|
|
Może poszukaj modeli morskich z Dragona albo Kongera, bo do 120 zł... troszkę mało. |
|
|
old_rysiu Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: W±dół |
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 8:34 am Temat postu: |
|
|
Małe sumki do 130 cm nie musz± mieć ekstra kręciołów i wystarcz± duże karpiówki. Większe sumy - to tylko masz jeden kręcioł --> Browning 80 Maxum MX 180. Sum 190 cm nie zmielił go podczas siłowego holu na plecionce o wytrzymało¶ci 55 kg ( rzeka Ebro ). Czy dostaniesz takiego w Polsce - nie wiem, ale chyba tak. Mój jest z Wielkiej Brytanii. Ile kosztował? Nie wiem - prezent. Do połowu dużych sumów służ± jednak multiplikatory. Tutaj masz większy wybór a każdy, który nawinie tak± ilo¶ć plecionki wytrzyma hol każdego suma. |
|
|
harrygdynia Nastawiacz podpórek
Kraj: Polska Miejscowość: Gdynia |
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 9:00 am Temat postu: |
|
|
kemmyl14 napisał: |
Jeżeli ma być tanio to może Shimano Alivio 6000 FA ? |
Wydaje mi się, że nawet Alivio kosztuje więcej niż 120 (widziałem je po 160 pln).
Szwagier zakupił w ubiegły pi±tek Cormorana Seacor Pro 3Pi - 4000, za 130 złotych (widziałem paragon) - kręcioł bajeczny. : |
|
|
CEBUL Nastawiacz podpórek
Kraj: Polska Miejscowość: Legionowo |
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 11:01 am Temat postu: |
|
|
Za tę cenę, a nawet taniej kumpel kupił Mikado Monster. Całkiem solidne i potężne kręcioły. Stosuje go do mocnych gruntówek i jak dot±d nie narzeka. Tak on się mniej więcej prezentujeKLIK. _________________ "Kiedy ludzie wytn± ostatnie drzewo, zniszcz± ostatni± rzekę, ostatni± rybę, zrozumiej± że nie można je¶ć pieniędzy" |
|
|
CEBUL Nastawiacz podpórek
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 11:10 am Temat postu: |
|
|
Za tę cenę, a nawet taniej kumpel kupił Mikado Monster. Całkiem solidne i potężne kręcioły. Stosuje go do mocnych gruntówek i jak dot±d nie narzeka. Tak on się mniej więcej prezentujeKLIK. _________________ "Kiedy ludzie wytn± ostatnie drzewo, zniszcz± ostatni± rzekę, ostatni± rybę, zrozumiej± że nie można je¶ć pieniędzy" |
|
|
Amitaf Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Szczecin-Police |
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 11:44 am Temat postu: |
|
|
Jak „bawiłem” się w suma, od zawsze, do końca lat 80-tych ubiegłego wieku, to zawsze, ale zawsze używałem starych sprawdzonych kołowrotków Rilech Rex z DDR-u. Wież mi, że to jeden, jak nie jedyny tak mocny kołowrotek. Ma b.dobre przełożenie, jest cały z aluminium (lekki nie jest) i ma przekładnie ¶limakow± (obecnie wszystkie maj± hipoidalne z kiepskich odlewów) z pełnych materiałów (frezowane). Można je kupić na Allegro, albo jaki¶ „starszy” kolega wędkarz ma go w swoich zbiorach.
Wiem, nie jeden z Was powie, że to już prehistoria, ale… zobaczyć, zakręcić nie zaszkodzi
Pozdrawiam _________________ Nigdy nie nurkuj do mętnej wody. |
|
|
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 7:20 pm Temat postu: |
|
|
dzepetto napisał: |
Może poszukaj modeli morskich z Dragona albo Kongera, bo do 120 zł... troszkę mało. |
witaj
masz w opisie zgóra i koszalin. tylko nie mów, że na uczelni tam siedzisz??
sk±d ja to znam ha!
poza tym koledzy prosze o inne podpowiedzi. rozumiem, że jaxon odpada? _________________ nie bˇdĽ mAneKIN JeDĽ nA RYBY
|
|
|
Slider Hodowca rosówek
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 8:09 pm Temat postu: |
|
|
Polecam Dragon Corsar 450 HD 175 Zł
Pozdrawiam
Slider _________________ Spinning to moje życie |
|
|
bonski ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 8:19 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem za 120 zeta dobrego kręcioła na suma
nie kupisz. _________________ Wszystkie nurty mistyczne wspominały o konieczno¶ci u¶miechu i "obowi±zku rado¶ci".Wędkarstwo nie pozostaje w tyle. |
|
|
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Pon Mar 26, 2007 9:55 pm Temat postu: |
|
|
ppp1000 napisał: |
witaj
masz w opisie zgóra i koszalin. tylko nie mów, że na uczelni tam siedzisz??
sk±d ja to znam ha! |
ppp1000 a na jakim kierunku jeste¶(czyżby 4 rok isia), bo ja już skończyłem koszalińsk± polibudę i teraz tu pracuję? Ha jaki ten ¶wiat mały! |
|
|
warciak25 Operator wioseł
Kraj: Polska Miejscowość: (przy barze)Jarocin |
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 11:20 am Temat postu: |
|
|
jaxon votus mam polecam.płynny hamulec kawał maszyny kosztuje chyba 125 zł |
|
|
petrus3 Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 12:47 pm Temat postu: |
|
|
To nie o wielko¶ć kołowrotka chodzi, a o jego jako¶ć !!!
Jaxono-Sraxony nawet w rozmiarze 6000 mog± się rozlecieć przy dużej rybie. Niestety 120zł nie pozwoli ci na zakup czegokolwiek rozs±dnego. Ja bym spróbował znależć może jaki¶ multiplikator. |
|
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 3:41 pm Temat postu: |
|
|
kolego
Jaxon VOTUS FRXL 400 to naprawde porz±dna maszyna za nieduże pieni±dze nie jest to simano ale za 125 zł z wolnym biegiem szpuli jest naprawde płynnie pracuj±cy mechanizm.Osobi¶cie przekonałem się na zawodno¶ci sprzętu jaxona ale ten kręcioł naprawde jest dobry a pakowanie się z multiplikatorem nad nasze wody polecam zaawansowanym a nie pocz±tkuj±cym. |
|
|
Zarq Skrobacz pospolity
Kraj: Polska
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 6:40 pm Temat postu: Re: Z ciekawo¶ci - jaki kręcioł na suma polecicie? budżet 12 |
|
|
napiszcie co polecicie. |
Do sezonu sumowego jest jeszcze troche czasu. Lepiej dozbieraj kaske i kup cos naprawde solidnego. Walczyles kiedys z sumem? Jezeli nie to to wiedz, ze za 120 zl nie kupisz kolowrotka "sumowego". |
|
|
petrus3 Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 8:20 pm Temat postu: |
|
|
warciak25
Sorry kolego, ale mnie nie przekonasz do sprzętu Jaxona. Za długo łowię ryby i za dużo sprzętu różnej ma¶ci mam.
ppp1000
Co do kołowrotka to polecam ci OKUMA Eclipz FD, to naprawdę porz±dna maszynka. Kołowrotki opracowane przez Okuma na potrzeby rynku amerykańskiego, specjalnie do morskich połowów spinningowych. Główna przekładnia wycinana z nierdzewnej stali i wszystkie pozostałe elementy metalowe zabezpieczono przed korozj±. Kolega używa tego na dorsze i jest bardzo zadowolony. Cena około 250zł.......ale warto, bo za t± cene masz 5lat gwarancji. |
|
|
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 8:52 pm Temat postu: |
|
|
petrus3 napisał: |
warciak25
Sorry kolego, ale mnie nie przekonasz do sprzętu Jaxona. Za długo łowię ryby i za dużo sprzętu różnej ma¶ci mam. |
ppp1000
nie mam zamiaru ale akurat ten model napewno nie ma się czego wstydzić a co do okumy mam mieszane uczucia choć dawniej to były super kołowrotki
pozdro |
|
|
hmsp Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Zamo¶ć |
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 9:02 pm Temat postu: |
|
|
Cena około 250zł.......ale warto, bo za t± cene masz 5lat gwarancji. |
No i zowu nęc± t± pięciolatk±.Co¶ mi to przypomina PRL, ze przesłynnymi Planami |
|
|
DARIOPS Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: PIEKARY ¦L. |
Wysłany: Wto Mar 27, 2007 10:20 pm Temat postu: |
|
|
A ja proponuję starego ruskiego Delfina. Jak rybę uda Ci się wyci±gn±c to możesz j± póĽniej nim ogłuszyć. |
|
|
avallone78 Skrobacz pospolity
Kraj: Francja Miejscowość: Paryż |
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 11:31 pm Temat postu: |
|
|
Napisz czy aktualne bo chętnie podpowiem. Na pocz±tki na suma cudów nie trzeba _________________ Żebym to ja wiedział czy mogę do podpisu wrzucić linka do mojej strony to bym wpisał |
|
|
kot_bury Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 11:45 pm Temat postu: |
|
|
Okuma Eclipz 65 FD. Sprzęt może gło¶ny ale "twardy" jak kabestan. Mam, używam i nie żałuję . Widziałem inne modele lepszych marek, które rozpadły się w rękach wędkarza po krótkim użytkowaniu.
p.s.
Sorry nie doczytałem w tytule budżetu. Za 120 zeta to tylko jaka¶ dobra"używka".
Ostatnio zmieniony przez kot_bury dnia Wto Lut 15, 2011 12:17 am, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
|
grubyzwierz Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Zielona Góra/Pszczew |
Wysłany: Pon Lut 14, 2011 11:48 pm Temat postu: Re: Z ciekawo¶ci - jaki kręcioł na suma polecicie? budżet 12 |
|
|
napiszcie co polecicie.
dzięki i pozdrawiam
ppp1000 |
Nad Ebro jedziesz ? Odezwij się do mnie - s± jeszcze wolne miejsca a startujemy na pocz±tku kwietnia
Swoj± drog±.. pamiętam pierwsz± sumow± zasiadkę i rybę prawie 10 kg. DDR-owski szklak i kołowrotek JAXON, taki zielony, jeden z pierwszych modeli jaki był dostępny w kraju. :roll: _________________ http://www.grubyzwierz.pl |
|
|
kot_bury Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 12:23 am Temat postu: |
|
|
kot_bury napisał: |
Okuma Eclipz 65 FD. Sprzęt może gło¶ny ale "twardy" jak kabestan. Mam, używam i nie żałuję . Widziałem inne modele lepszych marek, które rozpadły się w rękach wędkarza po krótkim użytkowaniu.
p.s.
Sorry nie doczytałem w tytule budżetu. Za 120 zeta to tylko jaka¶ dobra"używka". |
Jeszcze jedno wyja¶nienie. Kręcioł, którego szukasz musi spełniać trzy cechy mechaniczne:
- mocna przekładnia
- mocny kabł±k
- mocna korba
Nówki za 120 zł spełniaj±cej te trzy cechy praktycznie nie znajdziesz, bo na czym¶ producent musi zaoszczędzić. |
|
|
ZIPPO Pogawędkowy twardziel
Kraj: Norwegia Miejscowość: Sola |
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 6:08 am Temat postu: |
|
|
Ale kotleta odgrzali¶cie! Ten temat ma prawie 4 lata.
My¶licie, że jeszcze szuka ? : |
|
|
Monk Pogawędkowy twardziel
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 7:29 am Temat postu: |
|
|
Najlepszy dowód, że na tym portalu odpowiedĽ pada zawsze - czasami ze ¶miechu, ale...! ;) |
|
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 7:47 am Temat postu: |
|
|
Ja w sumie nie chciałem odgrzać tematu dla samego tematu ale dla pobudzenia dyskusji o największym drapieżniku naszych wód (przez sentyment do niego ;)) _________________ Żebym to ja wiedział czy mogę do podpisu wrzucić linka do mojej strony to bym wpisał |
|
|
artur Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 7:55 am Temat postu: |
|
|
avallone78 napisał: |
Ja w sumie nie chciałem odgrzać tematu dla samego tematu ale dla pobudzenia dyskusji o największym drapieżniku naszych wód (przez sentyment do niego ;)) |
Sk±d inn±d my¶lę że słusznie. Po co zakładać nowy. Można przypomnieć stary temat a przy okazji porównać czy i je¶li, to jak zmieniły się preferencje np; co do sprzętu. |
|
|
grubyzwierz Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Zielona Góra/Pszczew |
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 11:41 am Temat postu: |
|
|
haha tak to jest jak się nie sprawdza dat _________________ http://www.grubyzwierz.pl |
|
|
Majus Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jastrzębie Zdrój |
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 3:37 pm Temat postu: |
|
|
ZIPPO napisał: |
Ale kotleta odgrzali¶cie! Ten temat ma prawie 4 lata.
My¶licie, że jeszcze szuka ? : |
Pewnie nie szuka, ale mógłby napisac co kupił i czy się sugerował podpowiedziami. No i czy te sumy połowił ?? |
|
|
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 5:56 pm Temat postu: |
|
|
Sprawdziłem datę, widać to w pierwszym po¶cie jaki napisałem. _________________ Żebym to ja wiedział czy mogę do podpisu wrzucić linka do mojej strony to bym wpisał |
|
|
ZIPPO Pogawędkowy twardziel
Kraj: Norwegia Miejscowość: Sola |
Wysłany: Wto Lut 15, 2011 7:00 pm Temat postu: |
|
|
Akurat Twojego postu nie brałem pod uwagę pisz±c o tym "kotlecie", więc się nie przejmuj . Dobrze, że korzystasz z postów już istniej±cych : .
Pozdrawiam. |
|
|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 8:44 am Temat postu: |
|
|
hehe to się u¶miałem
Zwierzu to jest numer jeden ten Twój post hehe!!!
ale - jak napisał wyżej Monk - odpowiedĽ zawsze będzie, nie ważne kiedy, ale będzie! hehe!..
Zwierzu a propos' tego wyjazdu - bardzo bym chciał pojechać, ale - jak zawsze głupia wymówka - nie mam tego cholernego czasu :?
co do samego kręcioła na suma - kupiłem taniego i wielko-ciężkiego jaxona - i do dzi¶ użyłem.. 3 razy :oops:
w tym sezonie to się zmieni, bo trochę będę "surfcastingował" (ale głupi wyraz mi wyszedł hehe). _________________ nie bˇdĽ mAneKIN JeDĽ nA RYBY
|
|
|
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 8:46 am Temat postu: |
|
|
no wła¶nie!!
może jakoe¶ spotkanie na plaży przy belonach i innych morskich cudach?!
się polecam _________________ nie bˇdĽ mAneKIN JeDĽ nA RYBY
|
|
|
rom71 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Kaczyce |
Wysłany: Sro Lut 16, 2011 9:57 am Temat postu: |
|
|
warciak25
Sorry kolego, ale mnie nie przekonasz do sprzętu Jaxona. Za długo łowię ryby i za dużo sprzętu różnej ma¶ci mam.
ppp1000
Co do kołowrotka to polecam ci OKUMA Eclipz FD, to naprawdę porz±dna maszynka. Kołowrotki opracowane przez Okuma na potrzeby rynku amerykańskiego, specjalnie do morskich połowów spinningowych. Główna przekładnia wycinana z nierdzewnej stali i wszystkie pozostałe elementy metalowe zabezpieczono przed korozj±. Kolega używa tego na dorsze i jest bardzo zadowolony. Cena około 250zł.......ale warto, bo za t± cene masz 5lat gwarancji. |
Ja też mam kołowrotek Jaxon FRXL i jestem nie polecam kołowrotków. |
|
|
dap Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Dziekanów Le¶ny |
Wysłany: Pią Lut 25, 2011 6:46 pm Temat postu: |
|
|
osobi¶cie posiadam mikado raptora, ale on kosztuja troche więcej niż 120zł _________________ [*] Kochanie zawsze będziesz w moim sercu i pamięci [*]
|
|
|
|