Pierwsze historyczne wzmianki o karpiu, o jego występowaniu w rzekach, można znaleĽć u Arystotelesa (384 – 322 p.n.e.) i Pliniusza (23 – 79 n.e.). Prof. P. Wolny twierdzi, że pocz±tki udomowienia karpia w Europie sięgaj± prawdopodobnie VI – V w. p.n.e., a stało się to na terenie Dacji, w uj¶ciu Dunaju.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI
Ostatni Tobiasz
Dzisiaj 0
Wczoraj 0
Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY
Goscie 679
Zalogowani 0
Wszyscy 679
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Jeżeli będziecie mieli inne propozycje to też chętnie zobaczę _________________ Nocne połowy to moje życie
Robert Pogawędkowy twardziel
Kraj: Francja Miejscowość: Selestat
Wysłany: Czw Gru 27, 2012 12:34 pm Temat postu:
Je¶li chcesz po¶wiecić przyszły sezon "karpi±" to, wybór wędziska może być bardzo skomplikowany albo wręcz niemożliwy
Wysłany: Czw Gru 27, 2012 12:38 pm Temat postu:
Co do łowienia karpi ten kijaszek zupełnie odpowiedni .
Na pocz±tek O.K. Jaki młynek podepniesz do tej wędki?
Czarnyy Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Jelenia Góra
Wysłany: Czw Gru 27, 2012 3:02 pm Temat postu:
Mi się wydaje, że jak na pocz±tek kij 3,5lb w tym przedziale cenowym to będzie kawał sztywnej pały. Rozejrzał bym się za alivio lub daiw± black widdow 3lb - chyba, że naprawdę łowisz na sztywno w zielsku, drzewach itp. To do¶ć miękkie kijki wybaczaj±ce dużo błędów przy holu swoj± prac± a jednocze¶nie pozwalaj±ce na wyjęcie sporych ryb. _________________ www.carpholic.pl
wuda85 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Toruń
Wysłany: Pią Gru 28, 2012 5:57 pm Temat postu:
Robert napisał:
będ± dobre?? _________________ Nocne połowy to moje życie
Wysłany: Pią Gru 28, 2012 5:59 pm Temat postu:
Czarnyy napisał:
Mi się wydaje, że jak na pocz±tek kij 3,5lb w tym przedziale cenowym to będzie kawał sztywnej pały. Rozejrzał bym się za alivio lub daiw± black widdow 3lb - chyba, że naprawdę łowisz na sztywno w zielsku, drzewach itp. To do¶ć miękkie kijki wybaczaj±ce dużo błędów przy holu swoj± prac± a jednocze¶nie pozwalaj±ce na wyjęcie sporych ryb.
miłem w ręku 3,25LBS i był miękki , dlatego chce zdecydować się na 3,5LBS _________________ Nocne połowy to moje życie
Wysłany: Pią Gru 28, 2012 8:22 pm Temat postu:
wuda85 napisał:
Robert napisał:
Tak go opisuj±, że każdy by zgłupiał .
Na pierwszy sezon nawet intensywnego łowienia powinny zdać egzamin. Radziłbym jednak zaopatrzyć się w cokolwiek mocniejsze na sezon przyszły z my¶l± o kolejnym wydatku. Nawet, jeżeli nie będ± zaopatrzone w wolny bieg :.
Stare Emblemy drogie s±, ale możesz co¶ z D.A.M. nowych wypróbować. Ratuj± reputację i co prawda nie karpiowym, ale do¶ć uniwersalnym kręciłem. Daleko od Stradica "nie leży" :.
Rozumiem, że najwyższej półki nie sięgamy i dlatego warto dzisiaj przyjrzeć się firmom, które wypadaj± z rynku na skutek konkurencji. Zmuszone do łatania dziur zastosowuj± (taniej) droższe technologie.
Jaksona nie znam tak samo jak Mikado, ale może rozejrzyj się jeszcze cenowo. Fenwick ostatnio pojawił się mocno na polskim rynku. To kije legenda, a przy tym ratuj±ce markę w przyzwoitej cenie :.
Wysłany: Sob Gru 29, 2012 1:00 am Temat postu:
Dzięki za wszystkie rady _________________ Nocne połowy to moje życie