Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Bobex Łowca Jazia

Kraj: Polska Miejscowość: Busko-Zdrój |
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 12:02 am Temat postu: Oklejanie woblerów. |
|
|
Witam!
Mam problemy z oklejaniem woblerów a niby wydaje sie to łatwe. W jaki sposób to robicie ? Chciałbym dowiedziec sie wszystkiego od pocz±tku je¶li chodzi o oklejanie. Oklejam woblery sreberkiem z papierosów (dziadek mi dał) . Co na poczatku w srodku i na końcu ? Z góry bardzo dziekuję. _________________ Tylko Spinning . |
|
 |
jobda Dyrygent holu

Kraj: Polska Miejscowość: Piaseczno |
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 9:04 am Temat postu: |
|
|
Poszukaj sobie artykułu Prusaka pt. "krótki kurs produkcji woblerów". Tam jest wszystko czarno na białym. : _________________ Jobda |
|
 |
Bombel Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 10:45 am Temat postu: |
|
|
Je¶li sreberko, to polecam klej Wikol. Po nałożeniu warstwy kleju na korpus trzeba chwilkę odczekać, aż klej nieco podeschnie.
Okleina w jednym kawałku, z dziurk± (trzeba przymierzyć) na przednie oczko do kotwiczki.
Jest (przynajmniej dla mnie) problem z wykończeniem. Gdy na grzebiecie wobka tworzy się trudny do usunięcia, nierówny szew. Przestałem się już tym przejmować Po prostu odcinam nożem modelarskim (oczywi¶cie po całkowitym zaschnięciu kleju) wystaj±ce brzegi, często zostawiaj±c nieoklejony fragment drewna.
Że nieładne? Nierówne nawet po kilku warstwach lakieru bezbarwnego? Wobler ma się podobać rybie, nie wędkarzowi : A ryba atakuje przecież z boku lub od dołu. Takich szczegółów nie ma szansy dostrzec. Zreszt± i tak by się raczej nie przejęła podobn± duperel±  |
|
 |
prusak Łowca Klenia

Kraj: Polska Miejscowość: Krupski Młyn |
Wysłany: Pią Mar 09, 2007 10:54 am Temat postu: |
|
|
Bombel napisał: |
Je¶li sreberko, to polecam klej Wikol. Po nałożeniu warstwy kleju na korpus trzeba chwilkę odczekać, aż klej nieco podeschnie. |
Ja wolę Butapren
Cytat: |
Jest (przynajmniej dla mnie) problem z wykończeniem. Gdy na grzebiecie wobka tworzy się trudny do usunięcia, nierówny szew. |
Przy złotku z fajek wystarczy przejechać po szwie czym¶ twardym (uchwyt nożyczek) i już jest ok. Resztę lakier i farbki zakryj±. |
|
 |
Andzia Pogawędkowy twardziel

Wysłany: Pią Mar 09, 2007 11:28 am Temat postu: |
|
|
Oklejanie złotkiem z papierosów oraz innymi foliami, typu holo czy pryzmatyczne to tylko dla orłów. Strasznie ciężka praca, je¶li mogę co¶ zasugerować, to jednak materiał brokatowy. Nie jest drogi (ja kupiłem ta¶mę - lamówkę szerok± na 4 cm po 2,5zł za metr) a praca znacznie łatwiejsza. |
|
 |
prusak Łowca Klenia

Wysłany: Pią Mar 09, 2007 12:12 pm Temat postu: |
|
|
Andzia napisał: |
Oklejanie złotkiem z papierosów oraz innymi foliami, typu holo czy pryzmatyczne to tylko dla orłów. Strasznie ciężka praca, je¶li mogę co¶ zasugerować, to jednak materiał brokatowy. Nie jest drogi (ja kupiłem ta¶mę - lamówkę szerok± na 4 cm po 2,5zł za metr) a praca znacznie łatwiejsza. |
Nie wiem jak folie holo czy pryzmatyczne ale złotka z fajek to materiał znacznie łatwiejszy od tkanin. Przynajmniej tak mi się zdaje. :roll: |
|
 |
Andzia Pogawędkowy twardziel

Wysłany: Pią Mar 09, 2007 12:28 pm Temat postu: |
|
|
No widzisz - co wędkarz to oddzielna opinia. Może to kwestia "przepracowania" tematu i przyzwyczajenia. Ja starałem się oklejać także sreberkiem z papierosów czy czekolady, ale szło mi fatalnie - ci±gle robiły się zagięcia, powstawały kanty. Straciłem przy takim oklejaniu cierpliwo¶ć i na 100% nie będę już pracował z t± materi±. |
|
 |
prusak Łowca Klenia

Wysłany: Pią Mar 09, 2007 12:48 pm Temat postu: |
|
|
Andzia napisał: |
...szło mi fatalnie - ci±gle robiły się zagięcia, powstawały kanty... |
Zauważyłem że te faldy czę¶ciej powstaj± gdy oklejam cienk± foli±, gdy folia jest grubsza jako¶ łatwiej idzie oklejanie. Nie podam tu marek papierosów, nawet niewiem z jakich mam folie, ale dobre s± te folie, które s± w miare grube i sztywne. Czasem kiepsko wychodzi oklejanie przy wobkach o jakich¶ wymy¶lnych kształtach ale zwykle nie mam z tym problemu. |
|
 |
Bobex Łowca Jazia

Kraj: Polska Miejscowość: Busko-Zdrój |
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 12:59 pm Temat postu: |
|
|
Dziękuję serdecznie za wszystki pomoce dotycz±ce oklejania wobków. Będe się je starał wykorzystać. _________________ Tylko Spinning . |
|
 |
dzepetto Redaktor Portalu

Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca |
Wysłany: Pon Mar 12, 2007 9:41 pm Temat postu: |
|
|
Bobex oklejanie sreberkiem jest niezwykle proste. Zapomnij jednak o wygładzaniu nierówno¶ci i klejach typu wikol. Najpierw odrysuj na sreberku kształt korpusu z dwóch stron. Następnie ponacinaj górę sreberka prostopadle do krawędzi(cięcie co 2 mm). Następnie posmaruj dół sreberka hermolem i naklej na kształtkę. Gdy klej podeschnie i przyklei sreberko posmaruj pozostał± jego czę¶ć i doklej przeci±gaj±c palcem po sreberku do góry. Nacięcia ładnie najd± na siebie i nie będzie widać żadnych nierówno¶ci. |
|
 |
prusak Łowca Klenia

Wysłany: Wto Mar 13, 2007 6:19 am Temat postu: |
|
|
dzepetto napisał: |
Bobex oklejanie sreberkiem jest niezwykle proste. |
Prawda!
dzepetto napisał: |
Następnie ponacinaj górę sreberka prostopadle do krawędzi(cięcie co 2 mm). Następnie posmaruj dół sreberka hermolem i naklej na kształtkę. |
Ja nie nacinam sreberek, folia ma kształt prostok±tny (o około 0,5 do 1 cm szersza od obwodu woblera w najszerszym miejscu). |
|
 |
|