W RP ¶ródl±dowe wody powierzchniowe zasiedlaj± ryby z 83 gatunków, w tym 59 stanowi± gatunki uznawane za charakterystyczne dla naszej strefy geograficznej.
20 gatunków zaliczonych zostało jako celowo wprowadzonych do wód w wyniku działania człowieka.
Konto/logowanie
ZAREJESTROWANI Ostatni Tobiasz Dzisiaj 0 Wczoraj 0 Wszyscy 4520 UŻYTKOWNICY Goscie 447 Zalogowani 0 Wszyscy 447
Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj
Jesteś stałym użytkownikiem Pogawędek Wędkarskich - kliknij tutaj aby zalogować się!
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 5:22 pm Temat postu: Woblery
Mam do was pytanie. Jestem poczatkuj±cym strugaczem woblerow i chciałbym się was zapytac w z czego mozna zrobic stery do woblerow i w jaki najprostszy spasob można zrobic oczy woblerom ?
Milan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Nowa Dęba
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 5:54 pm Temat postu:
Najlepszy materiał na stery to poliwęglan. Oczy natomiast można robić w różny sposób, wycinać z papieru kolorowego, różnego rodzaju naklejki imituj±ce oczy itp. najłatwiej jednak zrobić to tymi samymi farbkami co malowali¶my korpus. Końcówkę drewnianego patyczka o odpowiedniej ¶rednicy maczamy w farnie i robimy kropeczkę w miejscu gdzie maj± być oczy. ¬renicę wykonujemy w ten sam sposób tylko patyczek musi być cieńszy:):) _________________ Bieroo Paniee???
radwan Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Kluczbork / Wrocław
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 6:07 pm Temat postu:
Stery też można robić z pudełek tych okr±głych na 10,25,50 sztuk na CD jak się nie ma akurat co innego :
jobda Dyrygent holu
Kraj: Polska Miejscowość: Piaseczno
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 7:20 pm Temat postu:
Na stery najlepszy jest poliwęglan. Ja stosuje o grubo¶ci od 1mm do 1.2mm. Natomiast oczy wycinam dziurkaczem w folii samoprzylepnej i Ľrenice maluje lakierem do paznokci. Folie samoprzylepne najłatwiej nabyć w firmach, które robi± reklamy. _________________ Jobda
wobler129 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Lubuskie
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 7:53 pm Temat postu:
Płyty CD odradzam. Krusz± się i s± do niczego. Poliwęglan - Allegro lub Plexia
dzepetto Redaktor Portalu
Kraj: Polska Miejscowość: Łężyca
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 9:49 pm Temat postu:
wobler129 napisał:
Płyty CD odradzam. Krusz± się i s± do niczego. Poliwęglan - Allegro lub Plexia
Nie mogę się z Tob± zgodzić... no może nie do końca. Płyty CD występuj± w dwóch postaciach: kruchej i elastycznej. Te drugie to na prawdę ¶wietny materiał na stery. Jednak nigdy nie podkusiło mnie aby sprawdzać które firmy robi± płyty nadaj±ce się na stery . Po prostu kupiłem poliwęglan(który jest znacznie łatwiejszy w obróbce). My¶lę więc że nie ma co kombinować z płytami bo ich testowanie nie opłaca się. Całe szczę¶cie, że kto¶ wymy¶lił Allegro
KLEMENS007 Pogawędkowy twardziel
Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 9:55 pm Temat postu:
Poliwęglan na stery- na allegro płytka 10*15 cm kosztuje 3 pln.