Poprzedni temat :: Następny temat |
Autor |
Wiadomość |
CPA Nastawiacz podpórek

Kraj: Polska
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 6:24 pm Temat postu: Woblery 3-czę¶ciowe |
|
|
Mam zamiar zrobić kilka woblerów 3-czę¶ciowych na szczupaki. Widziałem takie na głowacice ale nie wiem czy będ± na zębacze. Pogawędkowych strugaczy proszę o odpowiedĽ . |
|
 |
Treyk Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa |
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 6:41 pm Temat postu: |
|
|
Jak zrobisz to będ± 8) Czego konkretnie oczekujesz od pogawędkowych strugaczy? _________________ Ten kto powiedział, że wędkarstwo uspokaja, nigdy nie łowił ryb. |
|
 |
CPA Nastawiacz podpórek

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 7:03 pm Temat postu: |
|
|
Chciałem się dowiedzieć czy maj± oni jakie¶ do¶wiadczenia z takimi przynętami, jeżeli tak to jakie :?: |
|
 |

Wysłany: Wto Mar 20, 2007 7:50 pm Temat postu: |
|
|
Ja niestety nie miałem żadnych ale może być to ciekawy eksperyment, koniecznie napisz o wynikach. _________________ Ten kto powiedział, że wędkarstwo uspokaja, nigdy nie łowił ryb. |
|
 |
bonski ¦.P. - Uczestnik Wiecznych Łowów

Wysłany: Wto Mar 20, 2007 8:13 pm Temat postu: |
|
|
Używałem 3 czę¶ciowych woblerów na szczupaki, w metodzie
trollingu i można powiedzieć ,że sprawdziły się.
Największa sztuka wyjęta na takiego wobka mierzyła
67cm. ponadto było kilka mniejszych , ale również wymiarowych. _________________ Wszystkie nurty mistyczne wspominały o konieczno¶ci u¶miechu i "obowi±zku rado¶ci".Wędkarstwo nie pozostaje w tyle. |
|
 |
CPA Nastawiacz podpórek

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 8:32 pm Temat postu: |
|
|
A może kto¶ z Was łowił szczupaki w torfiance, płytkiej (około 70cm) i zaro¶niętej???
Zamierzam moje przyszłe woblery wykorzystać już niedługo na takiej wodzie, ale jak do tej pory łowiłem tam tylko sumiki, płocie i wzdręgi. Kilka razy spinningowałem ale szczupaki omijały moje przynęty chociaż jest ich sporo i ¶rednio maj± po 2-3 kg... |
|
 |
Maksym Dyrygent holu

Wysłany: Wto Mar 20, 2007 8:35 pm Temat postu: |
|
|
My¶lę, że na takie łowisko skuteczniejsze byłoby wahadło albo błystka obrotowa. Ale wędkarstwo to ci±głe eksperymentowanie - radzę próbować  |
|
 |

Wysłany: Wto Mar 20, 2007 8:36 pm Temat postu: |
|
|
Na tak płytkie i zaro¶niete łowisko, nie będ± lepsze
powierzchowne popery? _________________ Wszystkie nurty mistyczne wspominały o konieczno¶ci u¶miechu i "obowi±zku rado¶ci".Wędkarstwo nie pozostaje w tyle. |
|
 |
CPA Nastawiacz podpórek

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 8:46 pm Temat postu: |
|
|
Spinningowałem okazjonalnie podczas wakacji w tamtym roku, próbowałem na 7cm rippery, wachadłówki i jaki¶ wobler ale na nic się to zdało. Tak naprawdę jeszcze nie złowiłem nic na spinning a marzy mi się szczupak... I jest jeszcze jeden problem - moczarka w większo¶ci miejscówek sięga powierzchni wody i nawet powierzchniowy wobler czepia się zielska... |
|
 |
robinson997 Operator wioseł

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 9:14 pm Temat postu: |
|
|
¶ci±gnij obie kotwice razem z kółkami i załóż podwójny haczyk |
|
 |
prusak Łowca Klenia

Kraj: Polska Miejscowość: Krupski Młyn |
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 6:09 am Temat postu: Re: Woblery 3-czę¶ciowe |
|
|
CPA napisał: |
Mam zamiar zrobić kilka woblerów 3-czę¶ciowych na szczupaki. |
Zrobiłem kilka takich na pstr±gi. Mordęga. Chyba nie prędko zrobię kolejne. Te które wykonałem leż± gdzie¶ w szufladzie, może jeden chodził jako tako, reszta to niewypały. |
|
 |

Wysłany: Sro Mar 21, 2007 1:04 pm Temat postu: |
|
|
Spinningowałem okazjonalnie podczas wakacji w tamtym roku, próbowałem na 7cm rippery, wachadłówki i jaki¶ wobler ale na nic się to zdało. Tak naprawdę jeszcze nie złowiłem nic na spinning a marzy mi się szczupak. |
Zamiast doszukiwać się skutecznej przynęty radzilbym raczej poprawić swoje umiejętnosci, kup kilka obrotówek typu dragon orion popróbuj, pamiętaj że o wiele ważniejsdze od przynęty jest jej prowadzeniei. Nie wierze żeby¶ nic na nie nie złowił. _________________ Ten kto powiedział, że wędkarstwo uspokaja, nigdy nie łowił ryb. |
|
 |
krzyko Pogawędkowy twardziel

Wysłany: Sro Mar 21, 2007 3:35 pm Temat postu: |
|
|
Wobler trzyczę¶ciowy pracuje charakterystycznym wężowym ruchem.Czy taka praca jest wyj±tkowo skuteczna -w±tpię.W twoim przypadku wydaje mi się, że brak sukcesów jest zpowodowany nieodpowiedni± por± roku dla łowów szczupakowych.W miesi±cach letnich w tak płytkiej wodzie jest bardzo ciężko sprowokować szczupaka do ataku.Będziesz mile zaskoczony łowi±c w tym samym miejscu np. we wrze¶niu, czy pażdzierniku. _________________ Wodom cze¶ć! |
|
 |
Andzia Pogawędkowy twardziel

Wysłany: Sro Mar 21, 2007 3:41 pm Temat postu: |
|
|
Mogę się tylko zgodzić z kolegami - to mordęga i nie wiadomo czy gra jest warta ¶wieczki. Je¶li już czujesz nieodpart± potrzebę zrobienia trójskłada to zrób jednego. Wtedy sam ocenisz czy warto się w takie prace angażować. |
|
 |

Wysłany: Sro Mar 21, 2007 6:42 pm Temat postu: |
|
|
krzyko napisał: |
W twoim przypadku wydaje mi się, że brak sukcesów jest zpowodowany nieodpowiedni± por± roku dla łowów szczupakowych.W miesi±cach letnich w tak płytkiej wodzie jest bardzo ciężko sprowokować szczupaka do ataku.Będziesz mile zaskoczony łowi±c w tym samym miejscu np. we wrze¶niu, czy pażdzierniku. |
Dobrym miesi±cem jest jeszcze maj, gdy całe zielicho jeszce
nie wyszło na powierzchnię.  _________________ Wszystkie nurty mistyczne wspominały o konieczno¶ci u¶miechu i "obowi±zku rado¶ci".Wędkarstwo nie pozostaje w tyle. |
|
 |
CPA Nastawiacz podpórek

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 8:33 pm Temat postu: |
|
|
Napewno jeszcze tej wiosny wyruszę na łowy. Tylko nie mam narazie odpowiedniego wędziska na szczupaki z tej torfianki - spinning z włókna szklanego do jakich¶ 20 gram. Dobry raczej na okonie i żyłkę max 0,18 bo na zębacze jest chyba za słaba... Mam zamiar kupić spina do 50g. Powiedzcie czy taka moc wystarczy do siłowego holu na zaro¶niętej wodzie. |
|
 |
DoktorC Nastawiacz podpórek

Kraj: Polska Miejscowość: Toruń |
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 12:13 am Temat postu: |
|
|
Mam zamiar kupić spina do 50g. Powiedzcie czy taka moc wystarczy do siłowego holu na zaro¶niętej wodzie. |
Hmm. Cieżar wyżutowy kija nijak nie przekłada się na technike holu ryby itd. Dotyczy to ciężaru przynęt, a kij do 50g, moc pewnie będzie posiadał odpowiedni±, ale najlepiej będzie pracował z przynetemi 20-30 gram, a ty w swoim zaro¶niętym zbiorniku będziesz rzucał dużo lżejszymi. Kjek do 5-20g w zupełno¶ci wystarczy. |
|
 |
CPA Nastawiacz podpórek

|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 12:17 am Temat postu: |
|
|
A taki kijek nie jest za słaby na szczupaki ??? |
|
 |
Darek Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Jastrzębie-Zdrój |
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 12:33 am Temat postu: |
|
|
Łowię z szczupaki markowym spinem o cw. 10-21 gram i na "moich" wodach jest to wystarczaj±ca masa wyrzutu zapewniaj±ca odpowiednie podanie i prezentację gumy lub jakiegokolwiek żelastwa , budowa i moc blanku mimo małej masy wyrzutowej zapewnia mi bezstresowy hol kilkukilogramowej rybki .
Fakt faktem slajdery i inne woblerzyska to już inna historia ale nie ma wędzisk uniwersalnych : _________________ Marillion&Fish
Ostatnio zmieniony przez Darek dnia Czw Mar 22, 2007 10:29 pm, w cało¶ci zmieniany 1 raz |
|
 |
lecek Pogawędkowy twardziel

Kraj: Polska Miejscowość: Warszawa-Tarnów |
|
 |
Bombel Pogawędkowy twardziel

Wysłany: Czw Mar 22, 2007 9:50 am Temat postu: |
|
|
lecek napisał: |
Kiedys pokusiłem sie o zrobienie co¶ takiego. |
Opowiedz więc jeszcze o wynikach
Osobi¶cie wolałbym dać znacznie cieńszy drut i zrobić mniejsze oczka. Chodzi o to, by poszczególne elementy stukały o siebie podczas ¶ci±gania.
To dodatkowy, hydroakustyczny element wabi±cy/prowokuj±cy. Niekiedy wywabiaj±cy nażartego, ale jako¶ rozw¶cieczonego szczupłego z parometrowej głębinki : |
|
 |
krzyko Pogawędkowy twardziel

Wysłany: Czw Mar 22, 2007 10:30 am Temat postu: |
|
|
Bombel napisał: |
lecek napisał: |
Kiedys pokusiłem sie o zrobienie co¶ takiego. |
Opowiedz więc jeszcze o wynikach
Osobi¶cie wolałbym dać znacznie cieńszy drut i zrobić mniejsze oczka. Chodzi o to, by poszczególne elementy stukały o siebie podczas ¶ci±gania.
To dodatkowy, hydroakustyczny element wabi±cy/prowokuj±cy. Niekiedy wywabiaj±cy nażartego, ale jako¶ rozw¶cieczonego szczupłego z parometrowej głębinki : |
Sandacz też bardzo pozytywnie reaguje na stukanie woblera.Ale ten potrójny łamaniec który miałem przyjemno¶ć testować wił się jak w±ż i nie stukał. _________________ Wodom cze¶ć! |
|
 |
CPA Nastawiacz podpórek

|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 1:47 pm Temat postu: |
|
|
Dzięki za wszystkie odpowiedzi  |
|
 |
|